26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ESEJ: O otrokářství psát nesmíš aneb Antiomluva

Amélie Zhao je dívka z Pekingu, která nyní žije ve Spojených státech amerických. Od dětství toužila stát se spisovatelkou a podle všeho psát umí. Nakladatelství Delacorte Press s ní uzavřelo smlouvu na tři romány v hodnotě 500 000 dolarů. První z nich, „Dědic krve“ (Blood Heir) měl vyjít letos v červnu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 5.2.2019 11:11

Re: Cenzura a její geneze

To je tak bohužel vždy, když se zlu neklade dostatečný odpor.

R. Langer 5.2.2019 11:10

Re: Taková reklama k nezaplacení

Souhlasím, a asi bych to koupil. Tahle témata mě mimochodem docela zajímají.

V. Student 5.2.2019 10:55

Re: Také souhlas.

Přesně tak. Stále větší objem času, původně věnovanému učení, se ve školách vyčleňuje na přednášky a besedy týkající se oblastí, které by měly být doménou rodiny. Přednášejícími (za dotace) jsou samozřejmě "neziskovky"...

J. Anděl 5.2.2019 10:46

Re: Mazec

U Aeoronetu jsem také nenapsal "diskutabilní". U PL proto, že můj vztah k nim je rozporuplný. Leccos, co jsem odtamtud četl, mi nečinilo žádné problémy. Nejsem přímý konzument, což myslím tak, že se k tomu dostanu vždy, když dá někdo odkaz, jen výjimečně sám od sebe. Názorová orientace těch, kteří nejčastěji články z PL sdílejí, plus specifické výsledky tamních anket, mi naznačují, že má čtenářstvo převažující v jednom (jedním směrem) orientovaném názorovém proudu. Což navzdory snaze o široké spektrum článků na mě působí... snižuje to mou důvěru.

Klidně to s vámi ještě trochu víc rozeberu, ale nechci se do toho zamotat.

V souvislosti s tématem článku jsem to myslel hlavně tak, že ani odpůrce PL, pro kterého na nich není nic diskutabilního, neb je považuje za propagandistický plátek, nemůže myslím říct, že by problematika ideového aktivismu proti umělecké tvorbě byla čímsi neexistujícím či uměle nafouknutým propagandistickými médii jednoho názorového směru.

Respekt je pro mě o maličko diskutabilnější, než třeba Reflex, což je taky věc osobního vkusu.

V. Dosoudil 5.2.2019 10:33

Re: Také souhlas.

Dobrý postřeh, také mě při čtení napadlo, že ta rakovina se projevuje stejným modelem i v jiným oblastech než v umělecké tvorbě. Což je vlastně nadějné, protože pak možná stačí nalézt jeden typ léku a Correia to podle mě nastřelil dobře. :-)

J. Schwarz 5.2.2019 10:33

Re: Také souhlas.

Stačilo by, kdybychom se vlivu podobných "neziskovek" dokázali zbavit alespoň u nás. Zatím jsou jejich "aktivisty" a lobbisty prolezlá ministerstva, hlavně ta ovládaná socany. Tam jsou "gender studies" či "ženská lobby" pečené vařené a žvaní do všeho. Také ministerstvo školství dostalo od socanů pořádně zabrat, a začalo to už Buzkovou. Kupodivu nikdo nevysvětlil jak je možné, že v devadesátých letech byli naši žáci v mezinárodním hodnocení mnohem výš než dnes, byli mezi evropskou špičkou na úrovni vynášených finů a spolehlivě válcovali třeba němce. Dnes se motají kolem průměru. Přitom učitelé jsou skoro ti samí, dřív byli i podstatně hůř placení, změnily se jen "politiky" a "cíle". Různé ty "reformy" vedly školství od deseti k pěti a těžko najít jiné vysvětlení neúspěchů než nesmyslnost reforem, když se pracuje se stejnými, navíc lépe placenými lidmi. To je stejné, jakoby tenisový svaz vydal nové závazné direktivy pro trenéry, výsledkem by bylo že hráči umisťující se v první desítce by propadli někam k padesáté pozici ale všichni by trvali na tom že pokyny jsou "výsledkem vědeckého zkoumání spolu s posouzením nových trendů", chyba že je v hráčích a trenérech které by honili po školeních...

V. Dosoudil 5.2.2019 10:27

Re: Mazec

Můžu se zeptat, proč považujete Plisty za diskutabilní? Nemyslím to konfrontačně, fakt mě to zajímá. (Resp. - "diskutabilní" může být v dobrém úplně jakýkoliv jev, ale tak jste to asi nemyslel...) Napsal byste "diskutabilní" jako adjektivum i třeba k Respektu? Díky.

F. Navrátil 5.2.2019 10:20

Cenzura a její geneze

Napřed se zakazují knihy, pak se zakazují autoři, pak se pálí knihy a nakonec na hranici hoří knihy společně s autory.

J. Schwarz 5.2.2019 10:18

Bohužel

hodně "globálních vydavatelů " se stává bezpáteřnými zbabělci stejně jako hodně managementů globálních monopolů. Marx s Leninem neměli pravdu v tom, že kapitalismus, přejda do stádia imperialismu bude "Lid" utiskovat stále více a více až bude svržen revolucí. Měli ale pravdu v tom, že se kapitalismus ve stádiu globálního imperialismu zničí sám, ovšem ne tak že bude růst míra útisku, ale že se globální korporace budou víc a víc podobat "socialistickým organizacím" i s jejich byrokracií, neefektivitou, oportunismem a zbabělostí "vedoucích kádrů".

R. Gramblička 5.2.2019 9:38

Co se moderní kultury týče,

doporučuji shlédnout na jutubke video P J Watsona otitulkované na kanálu Kulturblog.sk

J. Anděl 5.2.2019 9:16

Re: Mazec

Oprava - antiomluva, nikoliv nepoděkování.

V. Student 5.2.2019 9:15

Také souhlas.

Jen bych dodal, že Correia posuzuje věc optikou autora umělecké literatury. Ale možná by se moc nedivil, kdyby se dozvěděl, že různé gender, multikulti, "protidrogové" neziskovky atd. používají přesně stejný model v nejrůznějších oblastech svého působení, na politiky hlavně, protože dobře vědí, že oni rozhodují. Ta rakovina prolezla do celé společnosti, rozhodně se netýká jen umělecké tvorby. Ale díky, že to alespoň odtud zaznělo. Doufám, že se najde politik, který se s těmi neoficiálními, ale velmi účinnými tlaky "neziskovek" vyrovná podobně jako Correia. Mohla by to být první vlaštovka.

J. Anděl 5.2.2019 9:11

Mazec

Tenhle aktivistický tlak se mi taky nelíbí. Nejde navíc o nic, co by člověku "cpal" Aeronet či diskutabilní Plisty. Je to něco, o čem člověk čte, co vidí, když sleduje normální produkci, slyší o tom u filmů, u her, u knih.

Text Nepoděkování je inspirativní a povzbuzující.

Zajímala by mě civilizovaná debata s někým, kdo takový aktivistický tlak považuje za prospěšný.

M. Malovec 5.2.2019 9:05

Taková reklama k nezaplacení

Rychle by měla kniha jít do tisku!

R. Dubravský 5.2.2019 9:03

Pan Correia...

...skvělý. Záporožští kozáci byli ve svém dopise tureckému sultánovi stručnější.

M. Krátký 5.2.2019 8:57

Rád se souhlasně připojuji ke všem příspěvkům

pode mnou. Je to paradox, ale Tonda Zápotocký by se k tomu revolučně vyjádřil ještě tvrději - Vstanou noví bojovníci a pod hesla a útok na Bastilu by se taky hodil - hezký den

R. Langer 5.2.2019 8:40

Re: naprostý souhlas

Je to akční oddechová fantasy, není to špatné.

R. Tichý 5.2.2019 7:44

Pane Kechlibare, coz tak iniciovat pozdravny dopis pani Zhao?

R. Gramblička 5.2.2019 7:41

Re: naprostý souhlas

Já mám raději sci-fi, ale třeba ho koupí knihy podpořím. Zaslouží si to

M. Bouček 5.2.2019 7:13

Je to

Ach, je to opravdu překrásné. Až mám pocit, že mi to ten člověk ukradl.

R. Langer 5.2.2019 6:45

Re: naprostý souhlas

Přesně tak! Mimochodem, knihy od něho mám a čtu.

R. Gramblička 5.2.2019 6:42

naprostý souhlas

a mistru Correiovi velký palec nahoru

J. Dostál 5.2.2019 0:25

Ano, je to tak ...

“Jediné, o co jim jde, je moc.”

“Ublížit nám můžou jen tehdy, pokud jim dáme tu možnost...”

Ano, je to o respektu k ostatním, hrdosti, a vědomí si vlastní hodnoty. Jak bolestně nám to chybí ...