26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

ESEJ: Kunderův Unesený Západ

Esej vyšla původně roku 1983 v intelektuálním časopise Le Débat. Jak jsem zjistil během svého působení ve Francii, časopis během covidu zanikl. Teď už by Kunderova esej neměla kde vyjít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 12.4.2023 14:02

Kotaz výše naznačuje, že historici zatím nedokázali důvěryhodně zdokumentovat ani historii Sametové revoluce 1989, a co pak následovalo.

P. Urban 12.4.2023 11:08

Pokud se v dnešním českém pohraničí dají rozeznat někdejší české a německé obce, pak podle toho, že ty kdysi německé, pokud ještě existují, jsou více zdevastované. Ale ani na to se nedá spolehnout.

Za to Němci nemohou. Ale pokud vypadaly líp dříve, tak by mě zajímaly konkrétní příklady. Pominu-li Chebsko s architekturou, kterou Češi nepoužili, pak se mi zdá, že české a českoněmecké vesnice vypadaly úplně stejně.

P. Urban 12.4.2023 11:04

Co bylo v politice po Mnichovu, bylo po osvobození prohlášeno za právně nulitní. Tudíž předválečné politické strany právně neexistovat nemohly. Mohlo být pouze zakázáno jejich obnovení; což je zákaz.

P. Urban 12.4.2023 10:57

Polsko bylo šlechtickou republikou. Země koruny české stavovskými republikami spojenými do (kon)federace.

České stavovské povstání s ohledem na okolnosti spělo ke zkáze podobně, jako předtím Nizozemci a později Američané. Rozdíl byl v tom, že v čele českého stavovského povstání nestála osobnost typu Viléma Oranžského nebo George Washingtona.

P. Urban 12.4.2023 10:53

To je pravda. Podobně dnes Česká republika padá kvůli Spojencům z druhé světové války. Kdyby neporazili Hitlera, nemělo by co padat.

P. Urban 12.4.2023 10:51

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.

To je pravda. Ti, kteří na to zapomínají, připomínají poutníka, který nezkontroluje, zda na řece není náhodou povodeň. Ti, kteří historii ignorují, protože svět se přece vyvíjí, přimonínají poutníka, který zapomněl, že tam nějaká řeka je.

Historie sleduje vývoj světa, a jako taková má svá omezení. Na rozdíl od některých lidí, kteří na základě dosavadního vývoje plánují zásadní systémové změny, které pak téměř nikdy nenastanou.

P. Urban 12.4.2023 10:43

Jak to vypadalo se svobodou liberálů, pokud se srazily s národními zájmy, se v roce 1848 ukázalo velice jasně. Největšími nacionalisty byli právě liberálové. A to na české i německé straně.

V. Mokrý 11.4.2023 22:59

JO,

hlavně klopýtali několik let po " sametu ", že !

R. Holub 11.4.2023 22:42

P. Krasensky, kdyz jsem utek' v r. 65 tak muj hlavni motiv byl ze proste v komunismu se nedalo normalne zit, zatimco na zapade ano. Americky sen fungoval pro vetsinu z nas pokud jsme pracovali a delali vetsinou spravna rozhodnuti. Mnozi moji kamaradi a znami co zustali (mnozi meli lepsi znamky na UK a VSCHT), kdyz jsme se pak potkali po r. 89, tak mne licili jak jim komunisti znicili karieru (plus "bratrska pomoc" vyslech a schvalovavni). Zcela pravda, jenze to se dalo cekat... Se vsemi jsme zustali dobri kamaradi, bylo mne jich lito ale. Bohuzel uz skoro nikdo neni nazivu.

Jinak souhlasim s vasim popisem dnesni Ameriky. Jak se rika, kdo chce kam pomozme mu tam. Akorat ze mnozi z nas tam nechteji...

J. Kočvar 11.4.2023 22:25

V zásadě souhlasím, ale stavové ne že by nebyli schopni vojsko zaplatit - oni k tomu nebyli ochotni. Každý hledal výmluvu, proč zrovna on nemůže platit daně. Když kdesi na Hluboké nebo kde uložila jihočeská šlechta svoje poklady a pak se jich zmocnili císařští, tak to bylo dost peněz na to, aby to zaplatilo císařskou armádu na rok.

Stavové, kteří se nacházeli ve stavu otevřené vzpoury vůči panovníkovi, kterého předtím sami přijali, nebyli ochotni ani zaplatit vojsko, které mělo chránit všechno, co měli. Představa, že by zvítězili a někdy potom měli válčit proti Turkům, je přímo hrůzostrašná.

V. Kučer 11.4.2023 21:27

V roce 1980 jsem navštívil Bavorsko a byl jsem překvapen že naši emigranti měli pověst pracovitých a schopných lidí. Za Čechy tam byli pokládáni i Sudeťáci.

V. Petr 11.4.2023 20:19

No, je zajímavé že nám, tehdy dítkám školou povinným, to komunisté říkali dost na rovinu, třeba "Tam, kde to osvobodili Rusové je komunismus, tam, kde to osvobodili Američané je kapitalismus. Jiné úvahy postrádají smysl." "Když se projednával Košický vládní program, kladli si komusté se Stalinem za zády podmínky, za kterých politiky Benešovy vlády do Košic vůbec pustí..."

J. Pallas 11.4.2023 19:07

Staroslověnština, zvaná též církevní slovanština, byla ale jazykem umělým.

M. Pivoda 11.4.2023 16:56

Za vývojem klopýtají i právníci, kteří ze zákona mohou jednat, až ta předpovídaná situace skutečně nastane. Možná, že ale nenastane. A pak není co řešit.

R. Holub 11.4.2023 15:56

P. Hatino, mate pravdu pravicove strany nebyly, ale lidi nemuseli v r. 46 volit komunisty. A prece je zvolili. Jako Nemci v r. 1933 narodni socialisty - a Gleichschaltung. Ani ve Francii a Italii komunisti nikdy nevyhrali volby po valce. Budiz, v teto blbosti jsme stejne blbi jako Nemci.

M. Pivoda 11.4.2023 15:49

Závěr: "... Říká se, že první republiku si nesmíme idealizovat, ale mělo by nám být dovoleno ji poznat."

Komentář

Poznejte též metaforické pravidlo, že "Nevstoupáš dvakrát do téže řeky!"

Proč?

Svět se totiž stále vyvíjí. A historie přitom studuje jen tu minulost. Takže historie vlastně klopýtá za vývojem světa.

H. Rybnická 11.4.2023 15:11

POkud čtete dobový tisk tak vidíte, že to byl německý ministr sociálních záležitostí Dr, Rudolf Czech, který po týdny a měsíce zveřejnoval moderní koncepce řešení pro zvládnutí hospodářské krize, osobně si myslím že čerpal z díla Keynese. Češkoslovenská vládá se na bídu občanů vykašlala Czechovi se nakonec povedlo jediné, prosadit "alespon" ty žebračenky.

H. Rybnická 11.4.2023 14:56

Vynikající rozbor, pane autore chapeau.

H. Rybnická 11.4.2023 14:55

Myslím že na starých příslovích je něco pravdy. Možná Vám některá napadnou.

H. Rybnická 11.4.2023 14:53

Slované byli známi co kmeny hrdlořezů. A ty německé manželky zdegenerovaných ruských carů bylo to nejlepší, co se v dějinách Ruska mohlo stát. Kateřina II a další.

V. Kučer 11.4.2023 14:53

Kronikář Nestor, který žil v Kyjevě na přelomu 11. a 12. století napsal že existuje pouze jeden slovanský národ který se dělí na jednotlivé kmeny. Měl i spisovnou řeč - staroslověnštinu

H. Rybnická 11.4.2023 14:24

Königreich Böhmen ovšem nebylo Königreich Tschechien - je to velký politický a kulturní rozdíl, který v češtině není zobrazen. A právě toto vede k onomu svéráznému výkladu dějin některých rádobyhistoriků.

J. Vintr 11.4.2023 14:08

Ještě ale chybí, CO v různých dobách představovalo uzemí, které se nazývalo Ukrajinou. Zcela určitě to nebylo v dnešních státních hranicích. Třeba ještě docela nedávno patřila část území dnešní Ukrajiny Polsku, Slovensku, Rumunsku a pochopitelně Rusku. A je dost pravděpodobné, že se tento stav po rozpadu dnešní Ukrajiny obnoví. Rusi už s tím začali a Poláci se na to vážně chystají. Co udějí Rumuni a Slováci se ještě neví.

J. Sedláček 11.4.2023 13:36

on vůbec M.K. "hluboce" nemyslel, jó, to pan Hatina je jiný kosák

J. Sedláček 11.4.2023 13:34

je šokující, že je možné text takové "úrovně" zveřejnit

J. Ticháček 11.4.2023 12:24

Ono by nebylo od věci se podívat na poválečné volby v Itálii, Francii, Řecku a jiných státech.

J. Farda 11.4.2023 12:21

Oni na Ukrajině vraždí Amerloci? 8-o

Z. Lapil 11.4.2023 11:42

Banka je hlavně od toho, aby vydělávala peníze skrze jejich půjčování. Hodnotit ji podle toho, jestli více (nebo na lepší úrok) půjčuje Čechům nebo Rakušanům mi přijde stejný nesmysl jako hodnotit ji podle toho, jestli půjčuje výrobcům autobusů nebo tramvají (elektrodoprava).

Z. Lapil 11.4.2023 11:32

Rozeznávat německé vesnice od českých podle pořádku mi nepřipadá správné; rozhodně ne JENOM podle pořádku.

Před několika málo lety jsem byl v Postupimi (jako turista), a když člověk zašel na nějaké to odlehlejší místo, nějaký ten relikt komunismu a la opuštěné JZD tam našel.

Mám ale za to, že německé domácnosti jsou opravdu načinčanější než ty české, hodně ve smyslu většího výskytu vyzdobenosti na způsob kýče. Čímž je nechci nějak urážet, ony ty české dečky s nápisy ve stylu Dej Bůh štěstí taky nejsou umělecky nic moc :-).

R. Polášek 11.4.2023 11:18

Habsburkům nikdo nic nezaprodal. České země ovládané před Bílou horou protestanskými stavy prostě spěly ke zkáze, podobné, k jaké tehdy spělo Polsko. Kde byla práva šlechty tak zbytněná a rozšířená, že nakonec polský šlechtický Sejm, ve kterém se nikdy na ničem nedokázali rozhodnout, znemožnil spracování polského státu a prakticky zneschopnil voleným polským králům jejich vládu. A způsobil nakonec rozpad trojím dělením Polska mezi Rusko, R- U a Německo.

Podobné to bylo v českých zemích moc jednotlivých nekatolických pánů stoupala a bohatli stejně jako některá města, ale v době stavovského povstání ani nebyli schopni dát dohromady tolik peněz, aby mohli financovat armádu. Bilá Hora byla prohrána hlavně proto, že Stavové dlužili svým žoldákům, to je většině armády, 3/4 roční až roční žold. Proto žoldáci formálně zabojovali a hned se vzdali a přešli ke katolických Habsburkům, kde problémy s financováním neměli. Nebo nebyly tak velké.