29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

ESEJ: Bůh je mrtev – ať žije Bůh!

Každý mravenec zná vzorec svého mraveniště, každá včela zná vzorec svého úlu. Znají jej svým vlastním způsobem, nikoliv naším. Jen lidstvo svůj vzorec nezná.
F. M. Dostojevskij

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sedlak 8.5.2007 9:38

Smutná pravda s radostným koncem

Jsem křesťan. S autorem článku se ztotožňuji v myšlence, že ne vždy v dějinách lidstva i dnes, nebyl Bůh svými "dětmi" představován správně. Holt jsme jen lidé a tak si vše přizpůsobujeme svému myšlení a svým potřebám. Nesmíme ale zapomenout, že připouštíme-li (alespoň pro napsání článku) existenci Boha, nesmíme zapomenout také na bytost jím stvořenou. Jeho protiklad (ne ve významu rovnocených sil, ale v charakteru) - Satana. Jestli je Bůh je i on. A to je pořádný darebák, kterému můžeme směle připsat na konto všechny války, pogromy, dopravní neštěstí,..., které připisujeme na konto Bohu. Autor píše, že Bůh je láska - o tom je aspoň pravé křesťanství. A on kupodivu opravdu je! :-) Jestli ale budeme Boha "zkoumat" jen jako objekt možného zájmu (a když se mi to bude hosdit tak do toho půjdu), pak mám obavu, že nám může zůstat skrytý navždy. Tak hodně štěstí, hledejme, zkoušejme Boha (doslova-On nás k tomu vyzývá - Bible, Starý Zákon, Malachiáš 3,10) a buďme upřímní! tom.sedlak@razdva.cz

Vladimír 12.11.2005 9:49

Existuje Bůh?

Neumím dokázat, že Bůh existuje, ale umím dokázat, že není možné aby neexistoval. Je to vlastně to samé, ale dá to mnohem víc práce, než si dal autor této eseje. Pro znázornění. Představ si zahradu s vysokým plotem a trávou. Hoď do ní skruž a míček a pak hledej míček. Smíš pokosit i všechnu trávu, ale do skruže se nesmíš podívat. Celou zahradu jsi pokosil... Míček nikde. Kde je míček? Esej se mi líbí svou upřímností. Pojednává vyváženě o způsobech hledání míčku. Vůbec nejdůležitější téma Vesmírného Sdělení Lestvu - Bible, však zůstalo zcela nedotčeno.
Borek 13.11.2005 7:54

Re: Existuje Bůh?

Dokaž, že není možné, aby bohové neexistovali. A kteří. A proč si myslíš, že sbírka různorodých textů navzájem si protiřečícího obsahu jako jsou různé verze bible měla být "vesmírné sdělení lidstvu"? A to ještě "nejdůležitější"? ___________ Píseň písní 7:4 Dva prsy tvé jsou jak dva koloušci, dvojčátka gazelí. 5 Tvé hrdlo je jak věž ze slonoviny, tvé oči - rybníky v Chešbónu u brány Batrabímské. Tvůj nos je jak libanónská věž, zkoumavě hledící k Damašku. 6 Tvá hlava se tyčí jako Karmel, vrkoče tvé hlavy jsou jak purpur. Král je těmi kadeřemi spoután. 7 Jak krásná, jak líbezná jsi, lásko, při hrách milostných! 8 Postavou se podobáš palmě a svými prsy hroznům datlí ________ 1 Korintským 11:9 Muž přece nebyl stvořen pro ženu, ale žena pro muže. 1 Korintským 14:34 ženy nechť ve shromáždění mlčí. Nedovoluje se jim, aby mluvily; mají se podřizovat, jak to říká i Zákon. 1 Korintským 14:35 Chtějí-li se o něčem poučit, ať se doma zeptají svých mužů; ženě se nesluší mluvit ve shromáždění.
rom 13.11.2005 20:18

Re: Re: Existuje Bůh?

A proč by to nemělo být vesmírné sdělení? Že si občas protiřečí? Je to prostě sbírka příběhů ze starých dob. Mohou inspirovat nebo taky ne. Jestliže to někdo bere doslovně, jeho problém. Citovat za účelem dokazování něčeho je k ničemu. Jediné, čeho jsou tyto příběhy dokladem, je magické myšlení dávno mrtvých lidí. V něm má i kontradikce místo. Tento druh magického myšlení dneska zachází na úbytě a to je trochu škoda.
Karol 11.11.2005 22:10

mam vyborny trik

kdyz prijdou Jehovisti ci jini fanatici:  "Ale  pánové, mě to  nepovídejte, já jsem totiž Pánbůh!"
Adi 12.11.2005 0:11

Mysím si

Že by nebylo na škodu, kdyby autor zkusil se modlit k Bohu. Ukáže se mu mnohé. Myslím to vážně.
Jinak článek je fakticky sympatický.
Přeji dobrou noc všem
 
Adam Gamrot, Orlová
 
Borek 13.11.2005 7:55

Re: Mysím si

Ke kterému z mnoha bohů se má modlit? Nebylo by lepší se modlit k bohyním?
rom 11.11.2005 20:20

morálka a víra?

Článek bohužel nevykročil z  běžných mezí. Proč redukuje posvátnou zkušenost na otázku víry a morálky? To je čisté puritánství.
Morálka přece není podstatou náboženství. Ani víra. Podstatou náboženství je náboženská zkušenost, živý důkaz, že svět funguje na více rovinách, kterých si běžně nejsme vědomi. Proto mám rád pohádky, ne kvůli mravnímu ponaučení, ale kvůli dobrodružství a tajemství jejich světů. Věci, které považujeme za neživé či němé, tam mluví s člověkem jako rovný s rovným.
Zdravý vztah k posvátnému světu mají ještě tak přírodní národy. Posvátno u nich není otázkou víry, ale zkušenosti. Morálka je produktem jejich komunikace s duchy či přírodou (vnímání komplexních vztahů v přírodě) a ne božím přikázáním neboli dokonalým božským pravidlem. Průšvih začíná se zbožštěním těchto zkušeností, jejich převedením pod instituce a hierarchie, nadřazení bohů (boha) a jejich prostředníků kněží, kteří tlumočí pouze víru a morálku.
Sch.kolemjdoucí 11.11.2005 15:03

církev římskokatolická už neaspiruje na ovládání světa

Ano, ale bohužel ne na základě poznání a vnitřního osvícení ale pod tlakem zvenčí a za skřípění zubů.
Tana Zajicova 11.11.2005 14:51

ale panove

vase schopnost zachytit ironii stoji na bode mrazu. Bigotni postoj 'dohody' k vericim lidem si nevyzadovalo nic jineho. Jak muze premyslivy clovek prijmout premis, ze jakykoli pohled na svet je mozno dnes izolovat. Posilat verici a lidi o vire premyslejici(Dufek) do jim "urcenych' prostor z verejneho 'trhu' ideji je vyplod mysli neschopne nejen nazory druhych tolerovat, ale ani na ne smysluplne odpovedet. 
Takze po lopate, atheismus me neurazi, atheiste jsou ale definitivne urazlivi . Pak me vysvetlete tu bouri po otervreni noveho Psa, ze tech pitomych slunicek neni Cechum potreba.
Lubos 11.11.2005 14:17

Dobry a dlouhy a komplexni clanek.

Znovu se ukazuje, ze uroven NP je vice nez prumerna, rekl bych - za sebe - ze je vynikajici. Dovolim si jen malou poznamku o nasi zemi. Diskuse vedene na NP jsou na urovni prave proto, ze ceska spolecnost - racionalisticka, sekularni, neduveriva, filosoficky (a svejskovsky) zalozena, odchovana prevraty a ztracenymi nadejemi a aspiracemi - je velice dobrou pudou na diskuse a reflexe tohoto druhu. No to jsem zase vyplodil vetu ... takze v plain Czech: NP se mi libi, libi se mi cesky skepticismus a racionalismus, libi se mi intelektualni rozhled nas Cechu a jsa momentalne v daleke cizine, nemohu  nebyt na sve Cesko hrdy ...
Plivník 11.11.2005 13:25

Buddhismus

v Buddhismu ma autor dost velky hokej. pokud napřiklad tibetsky Buddhismus neni mysticky tak to uz fakt nevim.Mahajánový Buddhismus se svymi svatymi pro každou příležitost se od křesťanskych svatých zas tak moc neliší včetně cesty do západního ráje. Dál - utrpenim se v Buddhismu mysli utrpení psychické ne že vás nebude nic bolet když se seknete sekerou. atd.,atd co veta to pitomost
Borek 11.11.2005 12:25

......připomenout svatého Pavla..... Bůh je láska,

Tož se na pár láskyplných úkonů tohoto druhu bohů podívejme: Exodus 12:12 Tu noc projdu egyptskou zemí a všecko prvorozené v egyptské zemi pobiji, od lidí až po dobytek. Všechna egyptská božstva postihnu svými soudy. Já jsem Hospodin. _____________________ 1 Samuelova 15:3 Nyní jdi a pobij Amáleka; jako klaté zničíte vše, co mu patří. Nebudeš ho šetřit, ale usmrtíš muže i ženu, pachole i kojence, býka i ovci, velblouda i osla!" ________________ Deuteronomium 7:1 Až tě Hospodin, tvůj Bůh, uvede do země, kterou přicházíš obsadit, zažene před tebou početné pronárody, Chetejce, Girgašejce, Emorejce, Kenaance, Perizejce, Chivejce a Jebúsejce, sedm pronárodů početnějších a zdatnějších než ty. 2 Hospodin, tvůj Bůh, ti je předá, abys je pobil. Vyhubíš je jako klaté, neuzavřeš s nimi smlouvu a nesmiluješ se nad nimi, ___________ Lukáš 18:17 Amen, pravím vám, kdo nepřijme království Boží jako dítě, jistě do něho nevejde." ______ Matouš 19:23 Ježíš řekl svým učedníkům: "Amen, pravím vám, že bohatý těžko vejde do království nebeského. ________________ Matouš 3:7 Ale když spatřil, že mnoho farizeů a saduceů přichází ke křtu, řekl jim: "Plemeno zmijí, kdo vám ukázal, že můžete utéci před nadcházejícím hněvem? ................ atd. No prostě samá láska.
Rostislav Zídek 11.11.2005 14:46

Re: ......připomenout svatého Pavla..... Bůh je láska,

Ještě doporučím třeba knihu Soudců. Tam toho je. To budete móc spokojenej. Měl jsem s Biblí podobný problém jako vy. Až jsem si uvědomil, že Bůh je sice láska a poskytuje čas k obrácení i největším provinilcům, ale že odmítnout je možné a svým způsobem lákavé. A této svobody využilo a využívá spousta lidí. Pán Bůh zkrátka není napůl senilní stařík na obláčku, ale je to tvůrce světa a svrchovaný panovník nad ním. A největší problém člověka vidí ve vině, chcete-li v hříchu. Ten člověka absolutně odděluje od Boha. A největší poselství Bible, jak to vidím já, je o překonání této propasti pro každého, kdo své viny vyzná a uvěří že se za ně v obětoval a byl vzkříšen Ježíš Kristus. Bible není jednoduchá kniha. Přeji Vám, aby Vám neunikl smysl čteného.
Borek 11.11.2005 15:42

Re: Re: ......připomenout svatého Pavla..... Bůh je láska,

Co to je vlastně "hřích"? Porušovat desatero (pominu, že desatero je původně třináctero)? Např. vražda? (pominu, že ono "nezabiješ" se vztahovalo původně pouze na židy) - Pak tato verze bohů hřešila přímo masově. ________________ Nebo např. "Cti svého otce i matku, abys byl dlouho živ ..." X Marek 3:32 Kolem něho seděl zástup; řekli mu: "Hle, tvoje matka a tvoji bratři jsou venku a hledají tě." Marek 3:33 Odpověděl jim: "Kdo je má matka a moji bratři?" Marek 3:34 Rozhlédl se po těch, kteří seděli v kruhu kolem něho, a řekl: "Hle, moje matka a moji bratři! .... No však taky dlouho živ nebyl. .... I když se záhy coby nesmrtelný, všudepřítomný, vševědoucí a všemocný resuscitoval. A odplul za ony obláčky ze kterých sestupoval a sestupovat opět má.... Mno, taky jsem měl podobně naivní představy jako Vy, než jsem začal bibli, biblistiku, religionistiku ale i fyziku, biologii aj. studovat (mno trochu silné slovo)... - tedy spíše číst si od více vědoucích...
Borek 11.11.2005 15:56

Bible není jednoduchá kniha

Zvláště uvážíme-li, že to není kniha, ale několik knih, resp. nesouvisejících textů. Psaných různými lidmi, v různých obdobích a za různým účelem. Poskládány a zcenzurovány byly tyto texty do dnešních několika verzí také různými lidmi, v různých obdobích a za různými účely. ___________- Proto - a přesto - obsahuje řadu nesmyslů, lží, protikladných tvrzení, nelogičností.... ______ A jako zdroj názoru na to, jestli platí teorie relativity a tedy že čas nemá žádný počátek, stejně jako hmota - ---nebo svět zplodil ten jehož jsme obrazem ležíc pár slovy - Budiž......-.-.-.-. - na takové posouzení je to text zhola nevhodný a nedůvěryhodný. ___________________________________ Vybrat si v konkurenci navzájem se popírajících bohů také není jednoduché - že. Vyjma jednodušších jedinců. Ti si vyberou na základě principu stádovitosti to co ti okolo.
Rostislav Zídek 11.11.2005 16:17

Re: Bible není jednoduchá kniha

Pane Borku, když se začnete pídit po vzniku Bible, kupodivu zjistíte, že redakce prakticky žádné nebyly, kanonické knihy jsou v původní podobě a byly jako takové přijímány hned od svého vzniku. Zjistíte, že panoval a panuje "konsensus" o tom, které knihy jsou kanonické. Opisy Bible jsou doloženy do nejstarších dob a různé texty se liší velmi málo a téměř výhradně v maličkostech. I když byla bible psána po dobu cca 1500 let je velmi konzistentní. Pokud jde o Vámi citovaný evangelijní text - Bůh je, třeba pro mě, opravdu první. Protože si to zaslouží. Moji lásku k "matce a bratrům" to ale nijak neumenšuje. Spíš naopak. Ale opravdu nevím, jak Vám to mám vysvětlit. Víte, bible se zkrátka musí "žít".
Borek 11.11.2005 16:43

Re: Re: Bible není jednoduchá kniha

Pane Zídek, když se začnete pídit po vzniku bible - resp. jednotlivých jejích textů - kupodivu zjistíte, že jsou často opisovány do ní historky od konkurenčních bohů, bůh bible SZ je v řadě nejstarších textů henoteistický (t.j. jen jeden z mnoha). Redakce samozřejmě byly, pouze se nedochovaly jednotlivé varianty, zato biblisté vystopovali některé cizorodé, doplňované části. Pentateuch je samozřejmě jedna z nejstabilnějších částí, nicméně do kanonu byla zcenzurována jako jeden z více textů, jiné se tam nedostaly - tuším až kolem přelomu letopočtu. To je řeč o SZ. Tehdy se to ještě jako "kanon" ani moc nepojímalo, spíš jen některé texty byly oblíbenější než jiné. Nevím co nazývát "opisy bible". Tuším nejstarší opis je někdy z 9. století. Zlomky textů z Kumránu skutečně potvrzují velkou stabilitu opisů - ovšem našly se tam i jiné texty. _________ Také nevím co myslíte tím, že bible je "konzistentní". Těžko to lze říci o textu, který místy popírá existenci duše a posmrtného života, jinde naopak, místy mluví o lásce a o tom, že tato verze boha je synonymem dobra, jinde ten bůh se chová jak žárlivý, zlostí nepříčetný dement, místy se mluví o tom, že je vševědoucí, jinde že něco neví, místy, že je všemocný jinde není něco schopen atd. Takovou "konzistentnost" skutečně aby člověk pohledal. Vždy a všude ovšem konzistentně vyžaduje, aby se věřilo slepě a absurdně pouze a jenom na něj a všechno ostatní - nějaké vraždění, smilnění lhaní, krádeže - jsou proti tomu naprosto nepodstatné maličkosti neb: _______________________________________________________ Římanům 10:13 `každý, kdo vzývá jméno Páně, bude spasen´.________
Rostislav Zídek 11.11.2005 17:16

Re: Re: Re: Bible není jednoduchá kniha

Bohužel už musím končit. Ty opisy si zjistěte. Opisy částí Nového zákona jsou doloženy z 2. století. O tom, že by do bible byly opisovány historky konkurenčních bohů nic nevím. Možná máte na mysli potopu, kterou obsahuje též nejstarší literatura jiných národů. Myslím si ale, že to nic nedokazuje o opisování. Víte uznávám bibli takovou jaká je - věřím, že je inspirována Duchem svatým. Spousta nejasných míst se mi během času vyjasnila. Vím, že jsou s biblí potíže, ale jsem přesvědčen, že takovou ji chtěl Pán Bůh mít. Koneckonců i s ním jsou potíže. A mají je i nevěřící. Mějte se hezky a těším se na nějakou příští diskusi.
Borek 11.11.2005 18:32

Re: Re: Re: Re: Bible není jednoduchá kniha

Do 2. i 1. století jsou datovány některá evangelia na základě analýzy textu. Nikoliv, že byly nalezeny originály. Zato se nalezly cenzurou neprošlá evangelia, naznačující, že Marie z Magdaly byla milenkou zbožštělého řemeslníka práce se od třicítky štítícího, ba dokonce, že měl možná homosexuální sklony. Podle všech evangelií, schválených i neschválených to byl docela veselý člověk, vína ani prostitutek se neštítící.
Bruno White 11.11.2005 19:15

Re: Re: Re: Re: Re: Bible není jednoduchá kniha

"Poslední pokušení..." je opravdu vynikající film, ale jako naprostá většina takových filmů dokonale natočená fikce. Byla doba, kdy jsem i já filmům věřil
Borek 11.11.2005 12:12

S velikou úctou je nutno zabývat se myšlenkami Starého a Nového zákona.

Zepár úctyhodných myšlenek: _________________ Exodus 32:27 Řekl jim (Mojžíš na přímý pokyn této verze bohů): "Toto praví Hospodin, Bůh Izraele: Všichni si připněte k boku meč, projděte táborem tam i zpět od brány k bráně a zabijte každý svého bratra, každý svého přítele, každý svého nejbližšího." ____________________________ Ježíš: Matouš 10:34 Nemyslete si, že jsem přišel na zem uvést pokoj; nepřišel jsem uvést pokoj, ale meč. 35 Neboť jsem přišel postavit syna proti otci, dceru proti matce, snachu proti tchyni; 36 a `nepřítelem člověka bude jeho vlastní rodina´. 37 Kdo miluje otce a matku více nežli mne, není mne hoden. ____________________ Lukáš 19:27 Ale mé nepřátele, kteří nechtěli, abych byl králem, přiveďte sem a přede mnou je pobijte.´" 28 Po těchto slovech pokračoval Ježíš v cestě do Jeruzaléma. 29 Když se přiblížil k Betfage a k Betanii u hory, která se nazývá Olivová, poslal dva ze svých učedníků 30 a řekl jim: "Jděte naproti do vesnice, a jak do ní vejdete, naleznete přivázané oslátko, na němž dosud nikdo z lidí neseděl. Odvažte je a přiveďte! 31 Zeptá-li se vás někdo, proč je odvazujete, odpovězte mu: `Pán je potřebuje.´"
Jitča 11.11.2005 14:07

Re: S velikou úctou je nutno zabývat se myšlenkami Starého a Nového zákona.

"Svatá pravda"!!! Je dobře, že jste si dal tu práci a vypsal pár příkladů.
Právě proto nemohu milovat  takového Boha. Na jedné straně nenávist, násilí a spousta mrtvých prakticky bez důvodu a na straně druhé až nekritická láska a zaslepenost vůči nedostatkům (hříchu) pro své ovečky. A to jen na základě jakési vlastní ješitnosti, že v   něj "věří"...
Stredocech 11.11.2005 15:34

Re: Re: S velikou úctou je nutno zabývat se myšlenkami Starého a Nového zákona.

Starý zákon jsou dějiny Židů v podání jejich kněží z období po r. 500 před Kristem. Samozřejmě, že si ty dějiny přizpůsobovali podle svých potřeb. Kupodivu, mnohé tam přesto zůstalo. A někdy kolem r. 1000 před Kristem toho humanismu moc nebylo, a Bible tento stav svým způsobem reflektuje.
Jinak
Já, král slunce Ramesse dal jsem ubičovat k smrti 100 tisíc syrských otroků (1250 AD).
Některým jsem usekat ruce a jiným vyloupat oči (jeden z panovníků Asýrie cca. 750 AD).
 
Sch.kolemjdoucí 11.11.2005 15:06

Byl Ježíš Žid nebo spíš Rom ?

A pohlédněte na zvěř v polích a ptactvo nebeské, nesije, nesklízí a přece je živo....
olaf 11.11.2005 11:42

Víte proč Bůh miluje ateisty?

Protože ho s ničím neotravují !
olaf 11.11.2005 11:22

k poslednímu odstavci: a Bůh řekl:

"Nietsche je mrtev". Prostě mi to nedalo a musel jsem to parafrázovat.
Nyorba 11.11.2005 10:56

Jedna oprava

Chtěl bych jen opravit jeden často tradovaný a rozšířený omyl. Tu větu o tom, že každý by měl milovat svého bližního jako sama sebe, neřekl až Kristus, ta je daleko starší. Lze ji nalézt ve Starém zákoně (Lv 19,18).
XaX 11.11.2005 10:22

Ad církevní školství

Ke článku se nebudu výrazně vyjadřovat, jen potud, že jej považuji za zajímavý a poměrně vyvážený...
 
Jen mám poznámku k církevnímu školství - někdo tady vyjádřil názor, že církev by se neměla do školství vůbec míchat. Vzhledem k tomu, že vím, jaký je stav našeho školství a mládeže na školách, tak mně dovolte poznámku - proč tedy nejedni ateističtí rodiče posílají ratolest např. na biskupské gymnázium ? Obvykle proto, že tam je nižší pravděpodobnost rizika ohrožení jejich ratolesti ze strany a) drog, b) šikany, c) zapojení do různých násilnických part a kdoví čeho ještě (doplňte dle libosti). Netvrdím, že neexistují takovéto problémy i na těchto školách, ale je jich o desítky procent méně než na těch "skvělých" státních. Samozřejmě i mezi nimi existují pozitivní výjimky ... A kupodivu se vůbec "nebojí" toho, že by z jejich ratolesti mohl být třeba pod vlivem spolužáků katolík nebo protestant ...
olaf 11.11.2005 11:48

Re: Ad církevní školství

Když oni tam mají odstrašující příklad hned ve vstupní hale - teho borca na křížu - pro výstrahu