30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

DOPIS: Genderově vyvážený Hynais

Vážený pane řediteli, vysoce oceňuji rychlost a pohotovost, s níž jste zareagoval na prohlášení Genderové expertní komise žen ČR a Kongresu žen a vystrnadil jste z Knihovny Akademie věd ČR výstavu „Women: Scenes in the library“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 10.11.2015 12:10

Spíše bych očekával, že vědkyně se takovými

kravinami jako je genderová vyváženost nebudou zabývat!

Ś. Svobodová 10.11.2015 12:02

Re: Díky pane autore!

Paní Václavíková, nevím jak vám to vysvětlit. Knihovna AV se rozhodla instalovat  výstavu „Ženy: Scény v knihovně“. Okamžitě se našel někdo, komu se nelíbilo PROVEDENÍ TÉMATU. A ten kdosi projevil takový tlak, že byl ředitel byl DONUCEN výstavu ukončit. To je ten průser.

V. Kopta 10.11.2015 11:46

Re: Díky pane autore!

příklad: "U vědkyň by pak bylo s podivem, aby jim tento kontext vyhovoval" tohle není fakt, to je podsouvání vašeho názoru "vědkyním".

příklad: "Pokud je tématicky nevhodná výstava" není fakt , to je váš názor, podsouvaný jako fakt. Podle většiny diskutujících na internetu je výstava aktů v knihovně AV vhodná.

příklad: "Co vám vnucují? Běžte si na výstavu. Ale ty ženy- vědkyně by měly říct, jestli chtějí být takto zobrazovány. Ne vy. A nejde o zakazování aktů. Cítíte ten rozdíl?" já jsem se nijak nevyjadřoval, vědkyně neprotestovali... jediný kdo protestoval byl genderový establishment. Takže vědkyně se vyjádřily, je to OK. Ve vědě se pohybuji dlouho a moc dobře vím že ženy ve vědě jsou sebevědomé a velmi rychle by se ozvaly kdyby něco nebylo košer. Ty fotky přece nebyly zobrazením žen vědkyň, ale pouze zobrazením konkrétní ženy, která s tím souhlasila.

pokud budu hodnotit umění podle vašich příspěvků tak je každé zobrazení krásy ženského těla "objekt sexuální fantazie nás mužů". Pořád uhýbáte otázce jaký je tada rozdíl mezi tou výstavou a Hynajsovým obrazem. Oboje zobrazuje objekt sexuální fantazie.

v podstatě jsem ve vašich příspěvcích nenašel jediný fakt, všechno jsou to vaše názory prezentované jako názor všech vědkyň...

R. Langer 10.11.2015 11:32

Re: Díky pane autore!

Hm, a že to je jenom váš názor, a ostatní mohou mít názor zcela jiný vás podle toho, co píšete, zřejmě ani nenapadlo, co?

A co vám vnucují? Nechoďte na tu výstavu. Nikdo vás tam chodit nenutí. A mluvit za ty ženy už vám nepřísluší vůbec, vážená paní, ony si vás snad oficiálně zvolily za mluvčí?

R. Langer 10.11.2015 11:22

Re: A ještě jedna připomínka k tomu obrazu :

Naopak, tímto ji zvýraznil a tudíž postavil do popředí, takže jako celek se to tím vyvažuje! :-)

R. Langer 10.11.2015 11:21

Re: Díky, dokonalé ... :o))

Mravnost nade vše!

R. Langer 10.11.2015 11:20

Re: Díky pane autore!

Myslím, že jste to vystihl poměrně přesně.

J. Václavíková 10.11.2015 11:14

Re: Díky pane autore!

Podsunutý argument je nejčastěji zneužívaný nástroj demagogie. Vy jej tu máte hned několikrát. Můžete definovat Vámi podsouvanou ideologii? Můžete definovat tu podsouvanou ,,pravdu"? Já na rozdíl od Vás vycházím z faktů, ne z emocí.

Pokud je tématicky nevhodná výstava přesunuta do umělecké galerie, jde o omezování sdělování informací, anebo o otázku vkusu?

V knihovně jistě může být vystavováno umění, ale prezentace kontextu vědy a žen zrovna akty? To je hloupé a nevkusné. Patří to do jiného kontextu a nemá to co dělat se zakazováním aktů, jak neustále podsouváte.

Ztvárnění sexuálního objektu- proč ne, ale ne v souvislosti žena- kniha. Máte jich snad málo všude kolem?

Co vám vnucují? Běžte si na výstavu. Ale ty ženy- vědkyně by měly říct, jestli chtějí být takto zobrazovány. Ne vy. A nejde o zakazování aktů. Cítíte ten rozdíl?

O. Zuckerová 10.11.2015 11:09

Re: Výzva a prosba zároveň!

Článek je moc hezký - přesně takhle by to napsal Neruda!!

R. Langer 10.11.2015 10:59

Re: Výzva a prosba zároveň!

Jsem si poměrně jistý, že odpovědi se nedočkáme. Není k tomu žádný důvod, tedy ze strany Akademie věd určitě ne. Už se přece ztrapnili dost.

R. Langer 10.11.2015 10:57

Re: A co olympiáda?

Já myslím, že aby to naopak bylo genderově a váhově vyvážené, tak by proti jednomu muži mělo nastupovat několik žen. A měly by být povoleny rány pod pás, aby to bylo spravedlivé. :-D

R. Langer 10.11.2015 10:56

Bravo.

Gratuluji. Skvělý dopis. Jenom aby to náhodou nevzali vážně. Dnes už by mě to ani nepřekvapilo. :-(

J. Ráž 10.11.2015 10:54

A co olympiáda?

Je přímo nestoudné, a odporuje to pravidlům o genderové rovnosti, aby na olympiádě startovaly odděleně ženy od mužů. Musíme zavést povinné kvóty, které zaručí genderovou vyváženost ve všech sportech.

Mimochodem: Příkladem vrcholného potlačení práv žen, je box. Musí se nařídit, aby v každé výpravě boxerů bylo nejméně 25% žen!

P.S. A co respekt k náboženským zvyklostem? Navrhuji, aby v případě, že se třeba sprintu nebo skoku vysokém zúčastní žena, jejíž náboženské zvyklostí nařizují na veřejnosti zakrýt tělo, aby nevypadalo necudně (Abája), to ostatní závodnice respektovaly a pro vyrovnání šancí si abáju musely obléci také!

J. Dvořák 10.11.2015 10:41

To by tak hrálo!

Aby vjedci místo aby v bibliotéce vjedecky bádali místo toho čuměli na nahatý ženský pr.dele! Budou se lumpové genderovat do alelujá!

V. Kopta 10.11.2015 10:39

Re: Díky pane autore!

tahle diskuze je bezpředmětná neboť se nedá diskutovat s ideologiíí, která uznává jenom platnost vlastní "pravdy". Ale budiž:

-odkaz netřeba, stačí se podívat na váš první příspěvek.

-nemám hokej v terminologii. Jak jste sama napsala: "...kontrola a omezování sdělování informací..." což je zcela nepochybně tento případ, i kdyby se jednalo o pouhé přesunutí do jiných prostor. Není nic nevhodného na výstavě umění ve vědecké knihovně.

-nechci mluvit za všechny ženy, to je vaše parketa, ale na ztvárnění přitažlivosti mezi mužem a ženou není nic špatného a světe div se, je to stereotyp. Pokud některé ženy či muži tohle nemusí, nikdo je nenutí aby na výstavy chodili, ale genderoví specialisté předepisují normy chování, a vynucují jejich plnění nátlakem. Cítíte ten rozdíl?

-nezasazují touhle kampaní náhodou genderví specialisté vědce a vědkyně také do stereotypní šablony? :-) Znám spoustu vědkyň které navštívili podobné výstavy. Autor původního článku má 100% pravdu. Pokud je tahle výstava nevhodná an půdě AV, není tam vhodný ani Hynajsův obraz, ghenederoví specialisté jsou nedůslední. A to se ty bohyně ještě Paridovi stereotypně podbízejí, aby zjískaly jeho hlas...

J. Václavíková 10.11.2015 9:42

Re: Díky pane autore!

A mohl byste uvést odkaz, jak couvají? Nebo je to jen přání otcem myšlenky?

Za další- máte hokej v terminologii: ,,Cenzura je kontrola a omezování sdělování informací – ať už předávaných mluveným slovem, tiskem nebo dalšími formami vyjadřování. Bývá zřizována státem, náboženskou organizací, armádou, vedením firmy apod. Slouží pro udržení ideologického monopolu, uchování státního, firemního či vojenského tajemství nebo uchování hlásaných morálních principů." Tady šlo o přesunutí do vhodnějších prostor.

Velmi pěkné je také to, jak nám ženám muži vysvětlí, kterak jsme poškozovány tím, když je kritizován stereotyp zobrazování žen jako objektu sexuální fantazie vás mužů. Abyste mi dobře rozuměl- nemám nic proti takovému zobrazení, užijte si jej do sytosti, některé jsou i skutečně vkusné (což zrovna u těchto si nejsem tak jistá), jen se musíte smířit s tím, že ne všechny ženy chtějí být do takových šablon zasazeny. U vědkyň by pak bylo s podivem, aby jim tento kontext vyhovoval.

A ještě jednou připomínám téma- ženy, knihovna, věda, technika.

V. Novák 10.11.2015 9:38

Krásné. Jen si nejsem jist, zda to pohlavní

výzkumnice (gender studies) pochopí i jinak než jako návod k použití...

Š. Hašek 10.11.2015 9:27

Re: Dík

"Buďme rádi", že se ty novobudovatelky rovnoevropy ozvaly. Paradoxně. "Pouze stran fotografií". Docela myslím, že tento jejich veskrze blbý úder společnosti, demonstruje jejich docela primitivní jednoduchost/nevzdělanost v klasickém slova smyslu.

Opravdu Stalin, Třetí Říše, někdo zde poznamenal i soudružku Kabrhelovou/Nejedlého - ti všichni "by mohli závidět".

Kupředu, kupředu Evropo (bruselskábolševická)!

M. Heisler 10.11.2015 9:08

Re: Díky, dokonalé ... :o))

Obávám se, že ty strážkyně to nepochopí a budou se dožadovat zakrytí. 50. léta jsou jejich vzorem.

V. Kopta 10.11.2015 9:05

Re: Díky pane autore!

už několikátý den se genderoví aktivisti a aktivistky pokoušejí vycouvat z této blamáže, kterou si sami způsobili. Její obhajování působí stále více směšně. Je zcela v pořádku vystavovat fotografie aktů a i jiného umění na půdě knihovny AV. Není na tom nic špatného i kdyby to s vědou nemělo co dělat. Pokusy o cenzuru zahalenou do politické korektnosti nám jen připomínají, že feminismus a celé genderové odvětví je z principu sexistické hnutí poškozující nejvíce ženy samotné...jak řekl kdosi moudrý:"feminismus pomůže ženám asi tak jako komunismus pomohl pracujícím".

P. Lenc 10.11.2015 8:55

Dík

a ještě jednou dík! Problém ale je, že genderová přiblblost a neuvěřitelná připosranost bohužel čím dál častěji vítězí.

J. Václavíková 10.11.2015 8:39

Re: Díky pane autore!

Zdravím Vás, paní Vozábalová. Už několikátý den žije tahle kauza tak nějak svým životem, typicky odtrženě od svého původního vyznění. Pánové se pokoušejí podsunout názor, že kritikům šlo o genderovou vyváženost, což je myslím blbost. Pokud jsem to správně pochopila, bylo kritizováno, že knihovna AV na téma ženy a knihovna a věda a technika nechala instalovat výstavu pojímající ženy tímto způsobem. Tedy nikoliv fotografie, ty budou vystaveny posléze v umělecké galerii, ale nevhodné téma.

J. Hruška 10.11.2015 8:23

Výzva a prosba zároveň!

Dobrý den. Tak. Pane Ing. Martine Lhotáku odpovězte sem na "Psa" veřejně s plnou odpovědností svého titulu a funkce. Děkuji předem, s pozdravem Zdař Bůh, Josef.

P. Remeš 10.11.2015 8:03

Re: A ještě jedna připomínka k tomu obrazu :

Pozor, ani Hieronymus Bosh není zcela korektní. Má tam sice Afroafričanku (dříve černošku), ale dal na hlavu jakési ovoce (jablko, či co), čímž ji zjevně rasově dehonestoval a zcela nekorektně vyčlenil ze zástupu bílých žen ... ;o))

P. Remeš 10.11.2015 7:59

Díky, dokonalé ... :o))

Naprosto souhlasím s autorem článku, který si z celé věci dělá nepokrytou prču. Prču jak ze samozvaných a mladičkých strážkyň genderové mravnosti, tak z pana ředitele knihovny AV, který se před nimi připo.ral ... Ve světle toho, co vidíme za genderové blbnutí na Západě, je ironické zesměšnění celé věci zcela na místě. Jak ony, tak on si nic jiného nezasluhují ...

J. Sova 10.11.2015 7:50

Re: A ještě jedna připomínka k tomu obrazu :

Takový Hieronymus Bosch je zastoupil již před pěti sty lety.

http://img24.cz/images/31756285976875739069.jpg

V. Hejdak 10.11.2015 7:42

A co takhle

A co takhle aby to bylo vyvážené, tak jedné bohyni přimalovat pindíky a odmazat prsa, pak to bude vyvážené, dva bohové dvě bohyně, jednu raději ještě přemalovat na afroameričanku.

M. Krátký 10.11.2015 2:02

A ještě jedna připomínka k tomu obrazu :

nejsou tam vůbec zastoupení afroameričané - v minulé době nazývaní černoši.

J. Vozábalová 10.11.2015 1:26

Díky pane autore!

Moc pěkný dopis - jen je s podivem, že jste se omezil pouze na jedno dílo v jedné instituci - není to škoda? Kolik "látky k zamyšlení" na téma genderové vyváženosti by se našlo například ve sbírkách NG - to by vydalo na mnohastránkovou publikaci. (A taky - kolik lidí - "kalhotkářů" by bylo možné zaměstnat při zahalování nejrůznějších postav - třeba jen takový Rubens).

Někdy mám opravdu neodolatelnou touhu křičet hodně nahlas "Milé genderově vyvážené dámy, jděte s genderovou vyvážeností někam o hodně dál, než do háje zelenýho!"

Asi jsem ze staré školy, ale opravdu chci, aby mi někdo pomohl do kabátu, otevřel dveře a šel do restaurace první - co kdyby byl za dveřmi lev. Úporná snaha po genderové vyváženosti mi hraje falešnými tóny a zavání kyselými hrozny. Jen pevně doufám, že se nedočkám toho, že mi někde nějaký mladík pustí dveře na nos v obavě z nařčení z genderově nevyváženého chování v případě, že by mi je podržel.