Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
DOBROU CHUŤ: Koně, konibar a kónika
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
I. Hermanek 26.4.2020 23:56Otevřu np a heidlerova.. hm tak nejak nevim |
I. Hermanek 26.4.2020 23:50Příjemný retro...diky |
L. Severa 26.4.2020 10:05Mezi četnými a vynikajícími konzervami kterými nás po válce zásobovala UNNRA byla i jedna s masovou náplní, kterou jsem konzumoval o víkendech na výletech. Až později jsem se dočetl, že je to koňské maso. Jinak v Brně byla na Poštovské koňská jídelna, ve kterém jsem ochutnal výborný, asi hříběcí řízek. No, a na Kapucínském náměstí byla prodejna s koňskými produkty. Točený koňský buřt (10 kč za kilo), zabalený do papíru, v zimě ohřátý mezi článkami radiátorů, byla s mými kolegy naší častou přesnídávkou. Samozřejmě výborný byl i turistický salám. |
P. Victorin 26.4.2020 8:29Zaznamenal jsem z různých zdrojů, že konina, stejně jako maso lidské, prý mají nasládlou chuť. Zajímalo by mne, zda by autor článku zmíněná masa podle chuti rozeznal? |
K. Oldřich 26.4.2020 8:08U Denisova nádraží se ten salám prodával u okénka plechového kiosku ještě v roce 1972, když jsem tam měl co dělat. |
P. Victorin 26.4.2020 6:29Pane Tolmane, kdo je Klaus? :-) |
J. Tolman 25.4.2020 15:58Paní Heidlerová, přesně. Nicméně dnes je tak trochu svátek, vynechal Klaus. Ani rozhovor s ním nedali. |
P. Moravčík 25.4.2020 15:39Otvorím diskusiu - a Heidlerová. |
S. Rehulka 25.4.2020 14:18Na konci 60tých let, než jsem přez Víden odešel do Austrálie, jsme jezdívali na tramp vlakem z Denisova nádraží (dej mu P.B.věčnou slávu a bouratelům ostudu !) Tak před "Deniskou" stával starší pán, který měl na jakémsi hasičském bubnu natočeno několik metrů výborného a levného konského salámu. Kdykoliv jsme vyjížděli v pátek odpoledne do přírody, byli jsme mu vděčnými kupci. Ptal se : metr, či více ? Každý z nás si nejméně metr koupil, ve vlaku kus zkonsumoval a v přírodě budto opekl, nebo nakrájel do fazolí, nebo polévky.Vždycky jsem měl koně rád, i když jsem jim nerozuměl, ale pokud vím, konina se jedla volně ve Francii, Itálii, kdežto tehdy v Československu mnoho lidí nad koninou ohrnovalo nos. Asi nikdy nezažili hlad ! Zato v Austrálii, jíst koninu, je považováno za svatokrádež ! Znám jen několik málo opravdových Australanů,kteří koninu jí. Jeden z nich, který mi vždycky nechával svíčkovou, ji měl z "nucené porážky", kdy si v Sydney na závodech kůn těžce poraní a je utracený. Párkrát už jsem jedl svíčkovou z koně, který stál milion dollarů i více ! Proti gustu není dišputát, říkávala moje teta ! SFR |
P. Victorin 25.4.2020 8:34Pí. Heidlerová, doporučuji Vám neotevírat NP v červeném obleku - aby si vás jmenovaný nespletl s Karkulkou! |
P. Victorin 25.4.2020 8:09Odjakživa mám ke "konině" nepřekonatelný odpor a vědomě jsem jí nikdy nepožil a věřím, že do konce života nepožiji. Vegetariánem ale nejsem, k libovému hovězímu i vepřovému, nemám žádné výhrady a po povinné vojenské základní službě jsem se naučil jíst i kuřecí, které má matka z jakési iracionální zásady absolutně odmítala... Masivní propagaci konzumace koniny, autorem prokládanou, podle mne, poněkud irelevantními zmínkami o kamnech, kouřovodech, prvomájových průvodech a lecčím dalším irelevantním, přiznávám zcela nechápu, ale "nic proti tomu", když to zde někoho potěší... |
V. Heidlerová 25.4.2020 8:00Otevřu NP - a Vlk. |
V. Němec 25.4.2020 6:57Jó, konina! Koňský salám! A pěkně doškolený! Kde ty časy jsou? |