4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

DOBROU CHUŤ: Koně, konibar a kónika

Uprostřed dějinného zlomu zvaného Covid-19, kdy je to v ČT jako v tom starém vtipu o Leninovi. Jak ten pán povídal: „Otevřu rádio, Lenin. Otevřu noviny, Lenin. Otevřu televizi, Lenin. Bojím se otevřít konzervu.“ Já už se bojím otevřít cokoliv, aby na mne nevyrazil koronavirus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Hermanek 26.4.2020 23:56

Otevřu np a heidlerova.. hm tak nejak nevim

I. Hermanek 26.4.2020 23:50

Příjemný retro...diky

L. Severa 26.4.2020 10:05

Mezi četnými a vynikajícími konzervami kterými nás po válce zásobovala UNNRA byla i jedna s masovou náplní, kterou jsem konzumoval o víkendech na výletech. Až později jsem se dočetl, že je to koňské maso. Jinak v Brně byla na Poštovské koňská jídelna, ve kterém jsem ochutnal výborný, asi hříběcí řízek. No, a na Kapucínském náměstí byla prodejna s koňskými produkty. Točený koňský buřt (10 kč za kilo), zabalený do papíru, v zimě ohřátý mezi článkami radiátorů, byla s mými kolegy naší častou přesnídávkou. Samozřejmě výborný byl i turistický salám.

P. Victorin 26.4.2020 8:29

Zaznamenal jsem z různých zdrojů, že konina, stejně jako maso lidské, prý mají nasládlou chuť. Zajímalo by mne, zda by autor článku zmíněná masa podle chuti rozeznal?

K. Oldřich 26.4.2020 8:08

U Denisova nádraží se ten salám prodával u okénka plechového kiosku ještě v roce 1972, když jsem tam měl co dělat.

P. Victorin 26.4.2020 6:29

Pane Tolmane, kdo je Klaus? :-)

J. Tolman 25.4.2020 15:58

Paní Heidlerová, přesně. Nicméně dnes je tak trochu svátek, vynechal Klaus. Ani rozhovor s ním nedali.

P. Moravčík 25.4.2020 15:39

Otvorím diskusiu - a Heidlerová.

S. Rehulka 25.4.2020 14:18

Na konci 60tých let, než jsem přez Víden odešel do Austrálie, jsme jezdívali na tramp vlakem z Denisova nádraží (dej mu P.B.věčnou slávu a bouratelům ostudu !) Tak před "Deniskou" stával starší pán, který měl na jakémsi hasičském bubnu natočeno několik metrů výborného a levného konského salámu. Kdykoliv jsme vyjížděli v pátek odpoledne do přírody, byli jsme mu vděčnými kupci. Ptal se : metr, či více ? Každý z nás si nejméně metr koupil, ve vlaku kus zkonsumoval a v přírodě budto opekl, nebo nakrájel do fazolí, nebo polévky.Vždycky jsem měl koně rád, i když jsem jim nerozuměl, ale pokud vím, konina se jedla volně ve Francii, Itálii, kdežto tehdy v Československu mnoho lidí nad koninou ohrnovalo nos. Asi nikdy nezažili hlad ! Zato v Austrálii, jíst koninu, je považováno za svatokrádež ! Znám jen několik málo opravdových Australanů,kteří koninu jí. Jeden z nich, který mi vždycky nechával svíčkovou, ji měl z "nucené porážky", kdy si v Sydney na závodech kůn těžce poraní a je utracený. Párkrát už jsem jedl svíčkovou z koně, který stál milion dollarů i více ! Proti gustu není dišputát, říkávala moje teta ! SFR

P. Victorin 25.4.2020 8:34

Pí. Heidlerová, doporučuji Vám neotevírat NP v červeném obleku - aby si vás jmenovaný nespletl s Karkulkou!

P. Victorin 25.4.2020 8:09

Odjakživa mám ke "konině" nepřekonatelný odpor a vědomě jsem jí nikdy nepožil a věřím, že do konce života nepožiji. Vegetariánem ale nejsem, k libovému hovězímu i vepřovému, nemám žádné výhrady a po povinné vojenské základní službě jsem se naučil jíst i kuřecí, které má matka z jakési iracionální zásady absolutně odmítala...

Masivní propagaci konzumace koniny, autorem prokládanou, podle mne, poněkud irelevantními zmínkami o kamnech, kouřovodech, prvomájových průvodech a lecčím dalším irelevantním, přiznávám zcela nechápu, ale "nic proti tomu", když to zde někoho potěší...

V. Heidlerová 25.4.2020 8:00

Otevřu NP - a Vlk.

V. Němec 25.4.2020 6:57

Jó, konina! Koňský salám! A pěkně doškolený! Kde ty časy jsou?