28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

DIVADLO: Brněnská trapnost

Nedávný incident Slušných lidí v Brně při přestavení „Naše násilí a vaše násilí“ chorvatského režiséra Olivera Frljiče v době, kdy na divadelních prknech Ježíš znásilňoval muslimku, neříká nic o Slušných lidech ani o svobodě uměleckého projevu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 31.5.2018 11:00

Velmi přesné.

P. Hane, vystihl jste to dokonale.

J. Kanioková 31.5.2018 20:27

1***

D. Bystriansky 31.5.2018 21:12

Re: Autor si jen přihřívá svoji polívečku

Přesně tak.

P. Lenc 31.5.2018 9:44

Re: Autor si jen přihřívá svoji polívečku

Bože Valento, také nechci s vaší osobou urazit to užitečné zvíře.

M. Valenta 31.5.2018 10:09

Re: Autor si jen přihřívá svoji polívečku

Urazit či neurazit, toť věčné dilema, že vážený pane Lenci.

P. Lenc 31.5.2018 10:16

Re: Autor si jen přihřívá svoji polívečku

U vás ani ne.

D. Stirský 31.5.2018 8:54

Stejně tak já slavnostně prohalšuji,

že vůl je Holásek. Předpokládám, že stejně jako já inscenaci neviděl. Pokud ano, měl napsat jasnou, konkrétní kritiku. Jist jsme si pouze jediným: Neustále omílané znásilňování není určitě jedinou scénou ve hře. Čili opět: hru je třeba vidět, chci-li o ní psát. Jinak byli to různí "činovníci" církví křesťanských (katolické, protestantských, pravoslavné a kdoví jakých), kteří ve jménu Krista napáchali řadu ohavností a zvěrstev. Nedávno odstoupili všichni biskupové RKC v Chile, neboť kryli sexuální praktiky kněží s nezletilými a s dětmi. Není právě toto znásilnění Krista "in natura"? Dle mého ano.

P. Remeš 31.5.2018 9:16

Re: Stejně tak já slavnostně prohalšuji,

Myslím, že se mýlíte. Argumentujete proti něčeme jinému, než o čem píše pan Holásek. On píše o zcela konkrétní scéně, kdy Ježíš znásilňuje muslimku. Ta scéna ho hluboce zraňuje a uráží, stejně jako by zraňovala a urážela stamiliony křesťanů na celém světě. Vy píšete o divadelní hře jako takové, jenže právě v tom má pan Holásek pravdu - pokud autor není schopen hlubokomyslenost svého díla (nad kterým se musel i Tomáš Halík prý dlouho zamýšlet a hru shlédnout dokonce dvakrát, než to pochopil) vyjádřit bez této neurvalé scény, pak vůl jednoduše JE. A odkazy na to, že někdo někde uráží Krista jiným způsobem (třeba svou životní nemorálností)? V obou případech je obětí této urážky zcela nevinný Kristus. Pan Frljič si na něm pouze sadisticky přisadil ... :o/

J. Vintr 31.5.2018 9:19

Re: Stejně tak já slavnostně prohalšuji,

Halík je debil, který si (pro spoustu lidí úspěšně) hraje na intelektuála.

J. Vintr 31.5.2018 9:17

Re: Stejně tak já slavnostně prohalšuji,

"Hru" jsem taky neviděl, ale podle toho, co o ní píší novináři, tak tam jsou daleko horší věci než to znásilňování. Snaží se lidem podsouvat provinění naší bílé civilizace na ostatních národech a staví křesťanství na úroveň Islámu. Tomu dnes bohužel spousta lidí věří, hlavně mládež indoktrinovaná levičáckým školstvím.

J. Fridrich 31.5.2018 9:41

Re: Stejně tak já slavnostně prohalšuji,

Souhlas..

K. Janyška 31.5.2018 8:44

Ježíš - neježíš, trapný a záměrně lascivní je celý ten

odporný pornografický kus... Dzp.

R. Meišner 31.5.2018 8:08

přesné

vyjádření a pojmenování od pana Holáska. jen bych dodal že kromě nekonečné hlouposti autora této hry je v tom i nekonečná touha po mamonu, zkrátka ohromit za každou cenu skrze nejnižší pudy, hlavně ať se o tom mluví a ať to přitáhne co nejvíce lidí. ubohost nejvyššího ražení.

P. Boublíková 31.5.2018 7:01

Jsem proti c e n z u ř e

a pro svobodu slova. V knihách, v časopisech, ve filmech a v divadle nechť se děje cokoliv, jsou to pouhé fikce, jejichž konzumace není povinná.

Pokud o tohle přijdeme, pak už nám z listopadu 89 nezbyde skoro nic.

Kdo bude rozhodovat,která hra nebo jiné dílo někoho uráží - nějaká komis, nejlépe placená z Brusele?

M. Řepa 31.5.2018 7:21

Re: Jsem proti c e n z u ř e

Já jsem taky proti cenzuře, ale ať si takové škváry realizují za své a nechtějí dotace z mých daní.

J. Fridrich 31.5.2018 7:51

Re: Jsem proti c e n z u ř e

Hra uvedená v Brně - jedním slovem - HNUS.. Asi některým " skoro umělcům " - ale jsou to umělci jen dle svého názoru, nedošlo to velmi jednoduché a moudré omezení totální svobody slova v případech hlásání zcela zrůdných a zcestných názorů a myšlenek. Tak například - kdyby podobný " umělec " jako je autor této nechutnosti a také historické hlouposti - ten jejich pedofilní pasák velbloudů mohamed žil o 6 století později než Ježíš Kristus, tedy Ježíš nemohl znásilnit muslimku - tedy kdyby takový " umělec " napsal v rámci těmito mimozemět'any vyžadované totální a nesmyslné svobody slova a názorů hru o Adolfu Hitlerovi, že byl bezvadný chlapík, když nelidsky vyvraždil miliony civilních občanů Evropských zemí včetně žen a malých dětí - tak by to bylo také v POŘÁDKU a v souladu se svobodou slova a vyjadřováním názorů ?

P. Boublíková 31.5.2018 10:28

Re: Jsem proti c e n z u ř e

S tím souhlasím, jakékoliv živé umění by si na sebe mělo buďto vydělat nebo sehnat sponzory, to se týká i Husy na provázku.

A. Alda 31.5.2018 11:02

Vždyť nás cenzurují pořád.

My nesmíme nic, oni mohou všechno.

P. Boublíková 31.5.2018 12:18

Re: Vždyť nás cenzurují pořád.

Cenzuru si nesmíme nechat líbit!

M. Jelínek 31.5.2018 5:41

Ubohost to je

To divadlo je zvrhle a ubohe jako autor hry ....

J. Babička 31.5.2018 4:33

poznámka

pochybuje někdo o tom, že by se neodvážil uvést jak Muhammed znásilnůje křestanku ?

P. Dvořák 31.5.2018 4:51

Re: poznámka

Jde o to, jak by to bylo pojato.

Pokud jako kritika islámu, hrozil by mu v některých zemích kriminál a umístění mezi muslimy, nebo při ponechání na svobodě by mu hrozil kalašnikov.

Viz dnešní článek VELKÁ BRITÁNIE: Krátký proces s Tommym Robinsonem.

D. Novak 31.5.2018 2:55

Upálit!

Tvrdíš, že křesťanství není mírumilovné? Tak tě upálíme!

Umění obecně má klást provokativní otázky. A to autor udělal. Naše násilí je lepší než to jejich. Když rozbombardujeme Irák, ani pes tu neštěkne. Když tady něco bouchne, je to důkaz zlotřilosti islámu. Naše násilí je humanitární a demokracii šířící, jejich je násilí barbarské.

M. Bílý 31.5.2018 4:20

Re: Pane Nováku! (2:55) Umění nemá klást provokativní ....

.... otázky, umění má povznášet. V tom se rozcházíme. Těmi údajně provokativními otázkami zakrývají mnozí své hulvátství ve kterém se vyžívají.

J. Babička 31.5.2018 4:37

Re: Upálit!

Když Saddám vyvraždoval Kurdy nervovám plynem po celých vesnicích, masakroval šia a vedl zbytešnou válku s milionem obětí a okupoval Kuvait, tak se vsadím že jste ani neštěkl.

O. Uživatel 31.5.2018 7:29

Uživatel požádal o vymazání
P. Remeš 31.5.2018 9:19

Re: Upálit!

Provokativní otázky může klást i kýč či totální nevkus. V případě brněnského divadla nešlo nikomu o jakési hlubokomyslné otázky (které ostatně i Tomáš Halík podle svých slov v díle velmi dlouho hledal, ba dpokonce musel ten kus dvakrát shlédnout, než je objevil), ale o FORMU, jak tyto údajně hlubokomyslnné otázky kladeny. Umění není jenom o myšlenkách, ale ruku v ruce i o uměleckéo formě.

M. Moravcová 31.5.2018 10:42

Re: Upálit!

dvakrát shlédnout? To musela být onanie, ne?

J. Vintr 31.5.2018 1:41

Ti, kdo se podílejí na šíření tohoto "umění"

nejsou volové (ostatně všechna "zvířecí" pojmenování negativních lidských vlastností jsou mimo a zvířatům křivdí, protože žádná zvířata taková nejsou), ale jsou to spolupachatelé podlé propagandy, která se lidem snaží podsouvat myšlenku, že naše "bílá" civilizace se nějak provinila na zbytku světa a to, že křesťanství si vlastně nemá s Islámem co vyčítat. Tohle je tisíckrát horší, než nějaká trapná scéna se znásilňováním muslimky, protože tomu spousta hloupých lidí opravdu věří.

P. Remeš 31.5.2018 9:22

Re: Ti, kdo se podílejí na šíření tohoto "umění"

Naprosto souhlasím, hlavní myšlenkou onoho opuscula mělo být zjevně pouhé sebenenávistné mrskačství svých vlastních civilizačních kořenů ... I když, proskakovaly zprávy, že všichni herci byli ve skutečnosti MUSLIMOVÉ. Doufám, že to není pravda ... :o((