27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
sp 4.5.2009 15:02

Něco podobného

už napsala Agáta Ch. Jen ne v pokoji, ale na slavnosti na zahradě. Oběť zakopla a omdlela a první přiblíživší se k ní ji bodl nožem a volal, že je ten dotyčný mrtvý. Opisovat se nemá! :-/

IF 4.5.2009 17:13

Re: Něco podobného

Četl jsem o tom taky a toto nebo obdobné řešení už bylo ostatně použito víckrát, ale tu Agátinu povídku neznám a nemohla mě tedy nijak ovlivnit. 

Oprava 3.5.2009 22:25

Správně

... I když nepozván...

Anna Š 3.5.2009 21:38

Neurazí.

Když má člověk načteno klasiky, rád si střihne cosi v tom smyslu. S nadhledem a trochou humoru je to milé čtení;-)

V 4.5.2009 4:25

Re: Neurazí.

kde vidite humor, jak v tom vidim jen vykradani svetoveho zanru ve spatnem zacatecnickem stylu navic a to cemu rikate humor jsou jen trapne narazky nekoho, kdo by se citil trapne, kdyby psal vazne, cehoz ovsem neni z nedostatku sebeucty schopen a proto si ze vseho musi delat soufky a znevazovat to.

A to jsem to precetl jen k tomu domu toho spisovatele, kdyz jim prisel otevrit dvere, dal uz to neslo. Tim ovsem nerikam, ze se to nemuze nikomu libit, prave naopak. Rekl bych, ze takovehle psani rezonuje s typicky ceskym 'humorem' a nahledem na zivot, ktery chce byt nevazny a vyzaduje zlehcovani vseho a vysklibani se vsemu, kdyz sam neni schopen tvorby nejake opravdove vahy. Tohle vse ale cisi ze vsech clanku tohoto autora, at uz zde pise cokoliv.

Ivo Fencl 4.5.2009 8:20

Re: Neurazí.

No comment

Ivo Fencl 4.5.2009 8:22

Re: Neurazí.

Je to normální detektivka - subžánr "vražda v uzamčeném pokoji". Není to sice John Dickson Carr, to uznávám, ale toho nejspíš ani neznáte. I.

Ivo Fencl 4.5.2009 8:38

Re: Neurazí.

Je třeba především chápat, že už vlastní subžánr o vraždách v uzamčené komnatě je určitá hra a je otázkou, zda je vůbec správné brát hru přespříliš vážně. Povídka neobsahuje v podstatě žádné věty, které by nesměřovaly k pointě, takže si nemyslím, že by byla špatná, i když samozřejmě mohla být lepší, jak by to dokázal zmiňovaný J. D. Carr (nebo nepochybně Chesterton nebo Agatha, kteří se subžánrem taky zabývali). Sám povídku nevnímám jako nějak humornou a vědomě jsem se rozhodně nepokoušel nic zlehčovat, všechen "humor", "odlehčení", tu plynou už z podstaty. NAVÍC nepopírám, že dvojice Lorenc - Styblík je vcelku vědomá parafráze na dvojici Watson - Holmes, ostatně už Doyle touto dvojicí dost parafrázoval dvojici vypravěč - Dupin (E. A. Poe).

Co vás irituje, naprosto nechápu. Kdyby to četl Škvorecký, dá mi jistě 80%, abych se pokusil o matematiku, a možná i víc.

Navíc je komické, že mě odstřelujete co autora této detektivky, a není vám hloupé - u detektivky! - přiznat, že jste se ani nepodíval na konec. O co jiného v tomhle případě totiž šlo?

Paušálně hodnotit stovky mých článků na psu je taky zábavné a rozhodně jsou mezi nimi i taková, kde věru moc optimismu není. Dokonce tak málo, že se mi tady na ně ani nechce odkazovat. Je zábavná i představa, že humor plodí lidé, kteří si sami sebe neváží (nebo jak jste to myslel?) I.   

    

Lubomír55 3.5.2009 12:01

Dobře napsáno, ale

bohužel mi bylo jasné, kdo je vrah, už ve chvíli, kdy nechal otočit taxík. Není to ovšem mou genialitou, ale tím, že obdobné řešení "záhady zamčeného pokoje" jsem už četl v několika provedeních (odkazem nemohu posloužit).

J.G. Pašek 3.5.2009 8:28

Vycucané z prstu "detektivky" není moje kafe . . .

Buzerant spisovatel Truman Streckfus Persons známý coby Truman Capote  . . . .  když jste tady posledně psal o herečce Greta Garbo a jak se ten Capote několikrát vloudil jí navštěvovat coby diskrétní přítel a později o ní veřejně roztrušoval nelichotivé fámy, že měla v New Yorku luxus bytě Piacasa originály a z ignorance pověšené vzhůru nohama . . . .  Vrtalo mně to hlavou, protože Picaso je pověstný svým humpoláckým a nadmíru velkým podpisem svých obrazů, jak je malířů zvyk, v pravém spodním rohu. Greta Garbo nebyla žádný intelektuální gigant, a i když o mnoha Picsasa obrazech mnozí by mohli vášnivě diskutovat co je vršek a co spodek, tak Picasa podpis odstraní pochyby . . .   a i když byla podivín, Greta Garbo nebyla tak ignorantní, aby nevěděla jak správně pověsit Picasa obraz . . . . .. 

zxczc 2.5.2009 16:32

pekne

Asi Vam to internetovi odbornici na detektivky zkritizuji, ale me se to libilo a dekuji.

czcxz 3.5.2009 0:22

Re: pekne

"Kde nic není, není ani co kritizovat! Ale uznávám, že i nic se může někomu líbit!"

V 4.5.2009 4:07

Re: pekne

nevite ze timto odsudkem se pasujete prave na takovehoto internetoveho vseznalka, kritika vsech kritiku nez promluvili?