9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

CROSSOVER: Sherlock Holmes a shadwellské stíny

Pokračování báječných dobrodružství Sherlocka Holmese plní pouze v českých překladech dvě menší skříně. Nejnovější díl napsal James Lovegrove (*1965) pod titulem Sherlock Holmes and the Shadvell Shadows. U nás vyšel koncem února 2024 s vročením 2023.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pospisil 6.3.2024 10:48

Crossovery jsou zvláštní kategorie beletrie. Míchají nějakým způsobem dva nebo více literárních světů. Aby si čtenář vychutnal crossover způsobem, jaký autor snad předpokládal, musí tedy mít dost z obou (nebo všech, je-li jich více než dva) světů načteno. Čtenář má obvykle z těch literárních světů hodně načteno proto, že se mu ty světy líbí. Že se mu ty světy líbí takové, jaké jsou.

Crossover do nich vnese cizí prvek a tady je kámen úrazu: bude čtenář akceptovat, když jeho oblíbený svět přestane fungovat podle svých pravidel?

Abych odpověděl za sebe - jdu do toho jen ve velmi výjimečných a speciálních případech a s krajní nechutí, bez valného očekávání a i tak jsem většinou zklamán.

U nás vychází řekněme 30 knih denně. Člověk musí pečlivě vybírat, čemu bude věnovat svůj drahocenný čas a neméně drahocenný prostor v knihovně...

I. Fencl 6.3.2024 11:12

Souhlas. Já teď třeba kouknu v Kosmasu po té nové knize, která i obrazově dokumentuje, jak a kteří tvůrci u nás postupně rekonstruovali pravěk. Jsou tam i staří sto let ilustrátoři, kteří to brali věru volně. Ale to i autoři jako R. R. Hofmeister.