2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

BIG BEN: S blbou náladou jděte

Češi jsou národ neveselý až truchlivý. Kromě zasmušilosti a neúsměvnosti, které zaznamenáte po příletu třeba z Anglie nebo Itálie, a nedostatku smíchu v politice, obchodech a na ulicích, vás do očí praští černota oblékání. Černé kabáty, černé čepice a šály, černé bundy, svetry, kalhoty a boty – na třech čtvrtinách lidí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Heidlerová 1.3.2012 14:50

A co humor?

Jak ta pochmurná nálada ladí s pověstným českým humorem? Já sama jsem veselá, četníci u nás v městě jsou docela pěkní a usměvaví (pokud to jde). Nedávno jsem byla v Praze a na koni se tam točili u Mostecké věže policisté na koni, byli přívětiví, lidé si je fotili. Já to tak chmurně nevidím, černě vidím jen naši justici, která policii kazí vyšetřené případy a většinu lumpů pustí na svobodu.

P. Urban 1.3.2012 11:05

Nejčernější ostudou Prahy jsou mundúry pražských policistů

To už se pražští taxikáři polepšili ?

J. Navrátil 1.3.2012 19:21

Re: Nejčernější ostudou Prahy jsou mundúry pražských policistů

K těm stejnokrojům policistů a zejména městských a obecních strážníků. V létě jsem byl v Itálii. Usměvaí policisté, černé elegantní stejnokroje t.j. sako a kalhoty, sněhobílé košile, tuším i černá vázanka, naleštěné černé polobotky. Postávali na ulicích, baví se s občany. K nějakému zbytečnému šikanování je myslím v Itálii hodně daleko. A automobilový provoz? V Římě jsem se ptal řidiče jsou tady vůbec nějaké jednosměrky? Jsou ale málo. Tady se nedělají zbytečné problémy. Minimum dopravních značek. Když je nějaký problém řidiči to vyřeší sami, počkají, couvnou nebo uhnou a pod. Když jsme se vraceli a přejeli Alpy, řidič prohlásil: Přátelé už jsme zase v zóně buzerace.

M. Vančáková 1.3.2012 10:43

Mám opačný dojem

Když jsem před několika lety vyrazila s mými dětmi do Británie, nabyla jsem dojmu, že mezi zasmušilými a málo usměvavými Brity se naše poměrně temperamentní rodina vyjímá až nepatřičně, že jsme příliš hluční a rozchechtaní a  byli jsme často stíháni káravými pohledy.

A pražští policajti se mi ve svých uniformách líbí, jsou to většinou pěkní, urostlí chlapci. Na rozdíl od Británie....

P. Lenc 1.3.2012 10:08

Pane autore,asi chodíte

pouze za tmy.A nebo vidíme každý něco jinéhoLondýnští strážníci vám nevadí?

L. Šarina 1.3.2012 9:46

Jezdím autem,

nic neobvyklého jako každý jiný ,ale stalo se a jel jsem vlakem a koukám kolem sebe a s údivem pozorují co ušmudlané vietnamské konfekce se nosí a žádnej šmrnc,estetika,žádný glanc, veselost ani na tváři a ani na sobě,utrápenost, špína, černá, šedá,sešlapané botasky.U mladých je to asi nějakej vzdor nebo co,ale u starších a důchdců bída,skoro nuzota.Nevím jak má nebo vypadát plebs,ale jestli jsou to co jezdí vlakem tak,  Bůh ochraňuj toto zem.

M. Vančáková 1.3.2012 10:49

Re: Jezdím autem,

No, jel jste někdy hromadnou dopravou v nějaké evropské metropoli? Zrovna v Británii jsem poprvé zažila, že i v Evropě se člověk může snadno ocitnout v pozici  etnické menšiny.

V. Heidlerová 1.3.2012 14:57

Re: Jezdím autem,

Já jsem plebs, co jezdí vlakem, celá léta. Důchodci jsou dobře oblečení, některé staré dámy obzvlášť. Neupravení jezdí muži převážně středního a vyššího věku, ještě pracující, holé pupky ven, svěšená a umaštěná pudla, rozhalené košile - to není nedostatek hmotný, ale nevýchova a strašná pohodlnost. Dříve se dělník jda z práce převlékl do "civilního", nikdo nepoznal, jaké je profese. Rozlišovalo se všední a sváteční oblečení, dnes můžete jít v rozgajdaných bermudách i na pohřeb. Když může být v politice na nejvyšších postech upocený, umaštěný politik typu Paroubka, proč by takový nebyl lid obecní, zejména ten pivní, kterému stačí vystoupit z vlaku a hup do nádražní restaurace! Nezevšeobecňujte a raději dál jezděte fárem, abyste se náhodou neumáz od plebsu.  

D. Procházka 1.3.2012 8:31

No nevím

ale ty šiky úředníků ráno v centru Londýna mi nějak stádo papoušků nepřipomínaly. Asi mají taky blbou náladu, že chodí v černobílém. A ty jejich taxíky, s tím by vážně měli něco dělat.

J. Chládek 1.3.2012 8:07

Zeměžluč

Ještě zapomněl napsat, že tu všichni i smrdíme a neusmíváme se na sebe. Vážený pane autore běžte s takovými články do pr+++le. 

Z. Jaromír 1.3.2012 6:00

No a co,

je tu prostě dost tlustších lidí včetně městských policajtů a černá ty faldy lépe zarovná; ano, zeštíhluje, jak vím již od své rakousko-uherské babičky. 

Spíše mě však trápí, že v černi jsou oděny mnohé přístroje, např. klávesnice, ovladače, telefony  aj., což beru přímo jako diskriminaci lidí disponujících toliko chabým zrakem starců.

V. Kolman 1.3.2012 7:36

Re: No a co,

Černá zeštíhluje!!!

       To je myslím hlavní důvod toho, proč nejsou dosud v prodeji černé preservativy.

D. Procházka 1.3.2012 8:27

Re: No a co,

Ale jsou - snad pro smuteční příležitosti:)

K. Kužel 1.3.2012 5:21

To černé oblékání Čechů

je opravdu jevem sezónním, jak autor naznačuje. Přijde zima, a Češi se zamaskují hlavně v noci před automobilisty černými hábity. Černá také lépe vyzařuje přebytečné teplo. V zimě jistě velmi výhodné.

Možná tato vypečenost v oblékání souvisí nějak s českou politickou prozíravostí.

V. Výmola 1.3.2012 9:59

Re: To černé oblékání Čechů

Je to úplně mimo téma, ale: To, že černá nejlépe vyzařuje teplo, považuji za fyzikální fámu. Neznám žádný fyzikální jev, který by to ospravedlňoval (ovšem můžu se plést).

K. Kužel 1.3.2012 10:11

Re: To černé oblékání Čechů

Nepletete se. Zřejmě opravdu neznáte Planckův vyzařovací zákon:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Planck%C5%AFv_vyza%C5%99ovac%C3%AD_z%C3%A1kon

Ten ovšem platí pro absolutně černé těleso. O vlivu barvy a drsnosti povrchu viz:

http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1l%C3%A1n%C3%AD

V. Výmola 1.3.2012 10:56

Re: To černé oblékání Čechů

Tak to právě ne. Tento problém Planckův vyzařovací zákon neřeší, právě to mě původně zmátlo. Absolutně černé těleso je v něm popisováno proto, že záření z něj vycházející patří pochází právě jen z jeho vnitřní energie (~ teploty), tj. neodráží žádné vnější záření. Odtud "absoultně černé" (a zároveň čistě hypotetické). Tady opravdu není řečeno, že černé těleso vyzařuje víc než třeba bílé.

Nicméně, černá tělesa skutečně vyzařují víc než světlá, stejně jako matná tělesa vyzařují víc než lesklá. Na vysvětlení je ale třeba jít z opačné strany a ještě problém otočit. Totiž, proč je těleso černé? Protože pohlcuje většinu dopadajícího záření, včetně tepelného. To je dáno strukturou jeho povrchu, která má (například, pro představu, jinak jde o molekulární a atomarní měřítko) větší členitost. Jinak řečeno, těleso nepohlcuje záření proto, že je černé, ale je černé právě proto, že pohlcuje záření. Zároveň takové těleso bude pravděpodobně i více vyzařovat (zas, pro jedoduchost - složitější struktura jeho povrchu má větší plochu pro vyzařování).

A k tomu zimnímu oblečení: Asi by se tepelná vhodnost černého obleku musela posuzovat podle toho, jestli zrovna svítí nebo nesvítí sluníčko a jestli teda oblek zrovna více energie pohluje nebo vyzařuje. :)

K. Kužel 1.3.2012 11:32

Re: To černé oblékání Čechů

OK. Jen tak pro jistotu: četl jste ten druhý odkaz - o tom sálání?

Pohlcování záření a jeho vyzařování jsou dvě stránky jedné mince. Geniálně to vyřešili lední medvědi. Jejich kůže je černá a z ní vyrůstají bílé chlupy, které fungují jako světlovody. Přivádějí světlo k černému povrchu, který je pohlcuje a medvídka zahřívá. To mám, tuším, z National Geographic :-)

V. Výmola 1.3.2012 11:53

Re: To černé oblékání Čechů

S tou mincí samozřejmě souhlasím, to jsem se právě snažil popsat.

V. Výmola 1.3.2012 10:11

Re: To černé oblékání Čechů

Tak jsem se po ránu lépe zamyslel a ano, asi se pletu. :)

V. Viktora 1.3.2012 5:10

Vpravdě nepochopeno

A básník tím chtěl říci,že...?

S. Landa 1.3.2012 13:57

Re: Vpravdě nepochopeno

..že si máte obléknout růžové kalhoty, oranžové tričko a hloupě se křenit, aby se Kuras cítil lépe  :-)