23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

ZLATO: Polodůvěra v kapitalismus

Jeden můj známý přestal po vypuknutí velké finanční krize na podzim roku 2008 věřit věčnému progresu naší slavné euroatlantické civilizace. Do té doby to byl muž zcela oddaný kapitalistickým pořádkům s jejich papírovými penězi a všemi těmi podílovými a penzijními fondy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 29.8.2013 11:31

Jo aha,

až teď jsem si teprve všiml toho nesmyslného nadpisu. Pane autore v těch vzpomínkách na sovětské turisty přece sám uvádíte, jaké politické systémy u lidí budí "polodůvěru". Tak a v tom máte naprostou pravdu. Jenom jste se sekl s tím kapitalismem, tu polodůvěru právě vytváří v EU úplně stejný systém, jako v tom bývalém Sovětském svazu, který pochopitelně s kapitalismem nemá společného lautr nic! A logicky - není se vůbec čemu divit! :-P

R. Langer 29.8.2013 11:15

Jasně, zlato ztrácí na ceně,

zatímco řecké, španělské a italské dluhopisy jsou jako investice stále výhodnější a výhodnější... :-D

J. Chaloupka 29.8.2013 10:11

Jestli ta "polodůvěra" v systém a celou euroatlantickou civilizaci není živena tím,

že celá tato slavná civilizace se bohužel poslední desetiletí jen zadlužuje. Teď se objevují články, že prý recese je minulostí. Pěkně prosím on ty dluhy někdo zaplatil? Anebo jen přesvědčil věřitele, aby mu ještě jednou půjčili. Zdravý rozum říká, že dluhy můžete zlikvidovat jen splacením (tady státům pravda pomáhá inflace) nebo bankrotem. Zatím nevidím ani jedno. Znamená to jen, že bankrot se v čase poněkud oddálil. Ale jednou přijde, protože k placení dluhů se nikdo nemá.  A to bude opravdu rachot. Pak bude zlato opět na výsluní, protože penězi, dluhopisy, případně akciemi si budete moci jen otapetovat WC, jak se již v historii mnohokrát stalo.

V. Vaclavik 29.8.2013 14:58

Re: Jestli ta "polodůvěra" v systém a celou euroatlantickou civilizaci není živena tím,

Otazkou muze byt, k cemu pak pouzijete zlato, mozna jen na ty zlate zuby... vlastneni zlata coby kapitalu muze byt zakonem zakazane a pak budete pokoutne nekde udavat ty vase cihlicky hluboko pod cenou, a riskovat zalar. Kdyz vam spolecnost bude chtit jit po krku, a ona nakonec bude chtit, nic vas nezachrani, ani utek ke zlatu.

Zlato byla jistota ve starych casech, kdy byl jeste nejaky respekt k majetku, ale ty casy jsou davno pryc. Nez nakup zlata, to uz muzete dat ty penize na modleni.

E. Vašátko 29.8.2013 6:27

Když se tak rozhlédnete kolem

a vidíte, jak USA i EU nepřetržitě tiskne nové a nové dolary a eura a jak se zdá, budou v tom pokračovat, dokud nedojde papír a barvy, podíváte-li se na dluhy, které mají Američané a jak neustále posunují hranici, kam až se mohou zadlužovat, promítnete si do toho inflaci a socany, které pořád mají "zdroje" ve zvyšování daní (to bylo řečí, když Kalousek zvýšil DPH o 1 bod), tak se nemůžete divit, že lidé tezaurují zlato. A všimli jste si, že cena zlata už jde zase pomalu nahoru ? Proč asi ?