27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ZEMĚDĚLSTVÍ: Slunci a dešti neporučíme

Stojí-li někdo první v linii čelící dopadům stále četnějších extrémních projevů počasí, pak jsou to jednoznačně zemědělci. I proto je pro tento obor jednou z výzev tyto dopady minimalizovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 27.6.2020 11:04

Jak je ta příroda nedokonalá. Oč by bylo všechno jednodušší, kdyby pršelo jenom na žluté lány řepky olejné. Pak by to chtělo už jen málo...

J. John 27.6.2020 10:03

S nadpisem nelze zcela souhlasit.

Naši sousedé dešti poroučí. Bohužel tak, aby u nás byly jen prudké lijáky a nikoli "zahradnické deštíky", které se stačí vsáknout do půdy.

Blíže na:

https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=727324

J. Kadeřábek 27.6.2020 11:54

Prudké lijáky a týden nepřetržitých intezivních dešťů jsem zažil před mnoha lety třeba v Jeseníku. Žádná povpdeň se nekonala. To tam byly totiž ještě lesy, které tu vodu dokázaly vstřebat a zadržet. Dnes je podhůří dokonale zdevastováno.

L. Novák 27.6.2020 12:19

Lidská paměť v delším období snadno selhává. O jaký časový úsek (ve vašem tvrzení) se jedná? ;-)

J. John 27.6.2020 15:52

To máte pravdu. Ale druhý problém je, že ubylo "zahradnických deštíků" a většina srážek padá prudkými dešti. Na webu chmu jsem bohužel denní statistiky srážek nenašel. tam jsou jen měsíčí pro kraje a ČR za posledních 30 let. I to dost vypovídá. Některé roky naprší jen 80%, tedy jakoby během 5 let pršelo jen 4 a 5. vůbec.

Z. Lapil 27.6.2020 19:59

Denní statistika pro kraj taky nejspíš mnoho neřekne, přívaly jsou hodně lokální.

Mám za to, že by vám pomohla buď nějaká celorepubliková statistika, nebo naopak lokální meteorologická stanice. A na chmu.cz mají články podepsané včetně mailu, tam buď mají předpřipravenou odpověď, nebo vám přinejmenším dají tip, kde hledat. Moje zkušenost říká, že odborníci všeho druhu jsou rádi, když projeví zájem někdo z prostého lidu, zvlášť jestli mají popularizaci v popisu práce :-).

...Ještě jsem na onom webu našel větu: " V případě zájmu o historická data kontaktujte místně příslušnou pobočku ČHMÚ (placená služba)".

J. John 27.6.2020 20:06

Dík za info. Nějaká historická data jsou níže. Zajímavé čtení.

http://portal.chmi.cz/historicka-data/pocasi/uzemni-srazky

Z. Lapil 27.6.2020 20:43

To znám, díky. Nedávno mi moje milovaná nevěřila, že loni pršelo skoro průměrně :-).

R. Polášek 28.6.2020 10:55

Tady na Severní Moravě je těch "zahradnických" deštíků pořád dost.V poslední době tady párkrát dokonce celé dny bylo zataženo a mžilo intenzitou kolem 1 milimetru za hodinu.

Š. Hašek 27.6.2020 8:28

Nějak se mi nepozdává, že by vládlo extremní počasí. Posuzováno 65 let. Na dosti značné ploše. Neseděl jsem za žaluziemi kanclu.

S titulkem souhlas, jinak už obehraná gramofonová deska.

Máte na zahradě všechno přikurtováno? Zasejc hlásí extrémní léto. Zažil někdo někdy kroupy??? Prej dokonce budou padat.

Sedláci to sledovali, tak bych také sledoval. Nadále.

Jdu makat na zahradu, protože to "extrémně" roste. Ale dělá to radost. Rorejsové pískají.

P. Rada 27.6.2020 8:51

Pane Hašku typuji, že se vám to "nezdá" pro jaksi děravou pamět. To ale dlouhodobě bývá docela běžná lidská vlastnost. Proto je dobré si pamět osvěžovat.

Lepší dlouhodobou pamět na vývoj podnebí mají např. letokruhy stromů. Mnohým už dokonce výmluvně přestali definitivně přirůstat a to at se jedná o smrky, borovice, modříny nebo thuje těch zahrádkářů co je dostatečně posledních pět let nezalévali prostě proto že jim studny vyschly (http://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_pzv.php).

https://www.pocasimeteoaktuality.cz/vedra-a-sucho-kurovec-a-orkany-aneb-co-nici-nase-lesy/

Š. Hašek 27.6.2020 9:14

Pane Rado,

Pokorně uznávám, že nemám tabulky po dnech a hodinách na půdě. Za ty roky.

Pokud vyschne studna, nejlepší je si sednout a sledovat televizi. A volit Bursíkovou.

Nevím, zda je vhodné uschlou thuji řešit ve štrasbrusele a stovkami miliard. Z kanceláře.

Ostatně - kam se kouknu - jen bída a zmar. Pozor na ty borovice!!! Jo, studnu mám plnou. Vloni byla asi 60 cm pod. Když píši pod, tak míním, že nikdy to nebylo stejný. Furt stejný a přesný to mají jen manekýnky v televizi.

Zkráceno.

L. Novák 27.6.2020 8:28

Zelení magoři (po komunistech rudých) už "větru, dešti" poroučejí dávno. Výsledek nula. ;-)

P. Rada 27.6.2020 9:05

Výsledkem "vypuštění džina s láhve /komínů, výfuků... " nebývá "výsledek nula" a právě to se při změně klimatu začalo dít už před desetiletími. Uhlíkový džin tehdy začal rozvracet klimatický systém a dál přitom nabývá na síle. Permafrost taje, lesy ubývají, polární čepičky se tenčí a tím vším on sílí a sílí...

Výsledek snah dostat ho (přebujelou lidskou chtivost) pod kontrolu je ale opravdu zatím NULA! Džin tak vede nad člověkem sice zatím jen o jeden stupen globálně ale má reálné ambice 4C vrhnout panetu do konce tohoto století do stavu třetihor s šancemi pro civilizační rozvoj při ještě větších teplotách stále více blízkými nule.

Některé zbytly pyšného lidstva sice řádění fosilního džina nejspíše na čas ještě přežijí ale jen jako průběně migrující kočovníci do doby než planetu ohřeje zatím spící Sluneční džin.

Š. Hašek 27.6.2020 9:18

Pozor na ten "ROZVRAT"!

Odchylku/změnu (vod loňska), hodně ty rekordy za pět let - hlupáčkové berou jako rozvrat.

Kdy už konečně komise navrhne "model klimatu, aby to dole nežíznilo, výšku trávy v červnu" ...... a vyhrneme si rukávy??!! Mohl byste být nějakým okresním šikovatelem.

Z. Lapil 27.6.2020 11:13

Ten správný model klimatu navrhl až definoval K. Čapek, viz https://web2.mlp.cz/koweb/00/04/29/90/60/zahradnikuv_rok.pdf.

Snadno a rychle jsem to teď nenašel, ale máte-li chvilku, jistě vás potěší str. 51 - 52, kapitola Požehnaný déšť.

L. Novák 27.6.2020 11:02

... A blb ;-O "Rada" bude dál žvanit a žvanit nesmysly... ;-D

P. Rada 27.6.2020 18:17

....pozor hulváte - mohla by prasknout cévka...

L. Novák 28.6.2020 0:33

Na chorého magora jako jsi ty už mi nic jiného nezbývá, vole!:-P

V. Kolman 27.6.2020 18:25

"Nelichoťte" panu Radovi různými dehonestujícími tituly. I já mám obvykle na dost věcí jiný názor nežli pan Rada, ale je i dost věcí, ve kterých se s ním shoduji.

Například to, že lidé dělají na Zemi nekonečný bordel (pro zisk a pro vlastní pohodlí) a zbytečně ji zaneřáďují vším možným odpadem.

Nežli jenom nadávat, je lepší věcně argumentovat a hledat styčné body.

Š. Hašek 27.6.2020 21:06

Máte pravdu v tom, že je třeba rozlišovat čurbes a "politickou regulaci chodu klimatizace nad štrasbruselí". Dosti rozdíl.

L. Novák 28.6.2020 0:38

Magor "Rada" používá lež a demagogii jako pracovní metodu (ukázal jsem na příkladech jeho žvástů v minulosti mnohokrát). Diskutovat s blbem chorobně vylepujícím nesmysly je ztráta času.