7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jarak 7.12.2009 20:24

ach jo

všude samej zatracenej ( a znám horší výraz) ekonom a manažer, ale žádný opravdový hospodář

Jimi 7.12.2009 17:57

je-li Petr Havel

agrární analytik a někdo od něho bere rozumy pro další náš zemědělský vývoj ,tak potěš nás spasiteli.Pokoušel se tento člověk vůbec někdy něco vypěstovat a dlouhodoběji hospodqřit? Zabýval se vůbec dějinami zemědělství a jeho skutečným vývojem v souvislosti s celkovým vývojem lidstva?Jeho výplody jako analytika jsou pouhými politickými a propagandistickými žvásty, které nestojí ani za další pismeno v této diskusi.

JM 7.12.2009 16:56

AGRÁRNÍ ANALYTICI GLOBÁLNÍ I NÁRODNÍ, HAVEL ČESKÝ

AGRÁRNÍ ANALYTICI GLOBÁLNÍ  I NÁRODNÍ  HAVEL,  ČESKÝ - jsou souvěrní v základní nevědomosti nebo pomíjení reality globálních poměrů.  Agrární analytici, zabývající se perspektvou a dodpady exportu potravin do €roatlantického prostoru  z kontinentů a míst, kde hladomor je hrozbou hned po přírodních katastrofách a bez ověření toho, zda tito globální producenti budou ochotni exportovat potraviny na dluh,  proti vista směnkám (na viděnou) -v  tom je opravdu reálné agrární i globální analytiky mnohem, mnohem méně než anablitiky virtuální.     V případě Česka je zahraniční dluh za posledních dvacet  ~1 560 milard (jeden bilion pět set šedesát miliard) korun. Z toho máme každý Čech v četně nemluvňat a seniorů, do vínku plánů dalších zahraničních nákupů 156 000,- Kč podílu dluhů z předcházejících zahraničních nákupů, kde dovoz potravin, měřeno spotřebou pro domácností, představuje čestné druhé místo za dovozem ropy (paliv a pohonných hmot - viz csu.cz).     Trend a  výsledné saldo  obchodu s potravinami je společným dílem destrukce v 90.létech v rámci Kalousovské restrukturalizace národního hospodářství, následující bezrecipročního otevření zahraničního obchodu s potravinami v době přístupu k €U, následující nerovné agrární podmínky v €U a neposledně a hlavně? díky nezanedbatelnému podílu mravenčí práce armády, autor Havel promine,  agrárních anablitiků a ekonomoblitických pavědců.

Qakk 7.12.2009 14:59

Realné koncepce

Oni se koncepce vždycky nejlépe dělají bez těch, kterých se týkají. U nás to má velkou tradici (zdravotnictví, školství, zemědělstvi atd.). Že to pak nefunguje je zcela zákonité.

huhu 7.12.2009 16:27

Re: Realné koncepce

koncepce s účastí těch o kterých píšete, jsou jen prosazováním zájmů těch skupin. Životné je to, co chtějí lidé, zákazníci, svobodný trh..

krize 1929 7.12.2009 18:27

Re: Realné koncepce

Důsledky krachu na newyorské burze

Následkem krachu na newyorské burze, který odstartoval velkou hospodářskou krizi, byly krachy dalších amerických burz, které dále převzaly obchodování.

Začaly krachovat podniky, nezaměstnanost rostla a produkce klesala. Počet nezaměstnaných se v USA od roku 1929 do roku 1933 zvýšil z 1,6 na 12,8 milionu osob, nezaměstnanost tedy vzrostla až na 25 procent.

Nespokojení lidé pořádali tzv. hladové pochody a prudce stoupala nedůvěra v politický a ekonomický systém. Za charakteristický rys můžeme považovat hluboký pokles průmyslové výroby, který v USA v roce 1932 činil zhruba polovinu z roku 1929.

Mnozí drobní střadatelé propadali panice, začali vybírat z bank své uložené peníze, což vedlo k jejich krachům. V USA v té době zaniklo devět tisíc bank.

huhu 7.12.2009 18:50

Re: Realné koncepce

a ted taky něco o hladomoru v SSSR v té době...a milionech mrtvých z hladu v době největších socialistických úspěchů...

liberal shark 7.12.2009 12:15

chcete koncepci zemědělství ?

Tak tady jednu máte: Zrušení společné zemědělské politiky EU, zrušení všech dotací a kvót, zavedení dovozních cel na všechny dotované zemědělské produkty přesně ve výši dotací.

Důsledek - narovnání cen potravin, odstranění plýtvání, prosperita produktivních zemědělců, zmizení nadvýroby, snížení tranzitní dopravy, razantní pokles produkce skleníkových plynů a spotřeby energie, odstranění dotačních podvodů v Itálii, Řecku, Španělsku, snížení migrace z Afriky, atd. atd.

huhu 7.12.2009 12:21

Re: chcete koncepci zemědělství ?

ve všech socialistických ekonomických koncepcích jde vždy o to, aby ti nejbohatší a tedy i politický nejmocnější šibalové urvali mocensky na dotacích, pobídkách, úlevách sami více, nežli by na svobodném trhu od lidí z jejich peněženek přímo za zboží/práci dostali...a to co uvádíte, tenhle základní socialistický "koncepční" požadavek nejenže neřeší, ale přímo vylučuje ;-P

eu 7.12.2009 13:28

Re: chcete koncepci zemědělství ? lidé požadují levné potraviny - proto plošná dotace

Prostřednictvím zemědělců jsou p l o š n ě dotováni konzumenti všech potravin v EU.

EU se bojí útěku obyvatel z venkova do měst a vzniku nových revolučních skupin - viz jižní Amerika.

Potraviny - věc Nezbytná, jíst se musí denně - bohatí i chudí - věci Zbytné se dají oželet.

PS vývoz potravin od nás r. 1990 za 2,3 mld korun, dovoz v roce 2006 za 32 mld korun a zejména nárust dovozu mléčných výrobků ( původní země EU mají o 40 % vyšší dotaci) v době jejich nadbytku u nás (Čína po aféře nebere ?). Dovoz potravin v době jejich nadbytku u nás - je dovozem nezaměstnanosti, luxusní převážení potravin po silnicích a zněčišťování životního prostředí.

PS silniční daň snad bude tyto luxusní a zbytečné převozy postupně omezovat; bývalý vicepresident FAO (sídlo v Římě) před téměř 20 lety uvedl, že základní potraviny se mají výrábět tam (pokud to jde) tam kde žije většinová populace (a nedělat obchod pro obchod).

huhu 7.12.2009 16:23

Re: chcete koncepci zemědělství ? lidé požadují levné potraviny - proto plošná dotace

potraviny v EU jsou dražší ve většině komodit i přes dotace. Píšete propagandistické nepravdy.

Dotace nejsou z ničeho, ty peníze jsou penězi daňových poplatníků, a jsou po socialisticku "přerozděleny" neboly ukradeny ve prospěch politicky mocných nekbohatších šibalů, soudruhů velkostatkářů nejen u nás.

Nesmysly o luxusních a zbytečných převozech si taky strčte za klobouk. V každé vyspělé společnosti funguje dělba práce a svobodný trh - a každý účastník trhu, se může svobodně rozhodnout, co si koupí. A jen blbec si kupuje "zbytečné" zboží: Doufejme, že vy snad nechcete jako komouši ještě k tomu rozhodovat za jiné co je "luxusní"...pro leckterého Inda jsou luxusem i Vaše nejzákladnější životní nároky...

UL 8/09 7.12.2009 18:31

Re: chcete koncepci zemědělství ? lidé požadují levné potraviny - proto plošná dotace

Co udělá rozumný člověk, který na to má, když slyší, že to má jít s hospodářstvím s kopce? Nemyslí na svou důležitou roli zákazníka, na blaho průmyslu, obchodníků a jejich zaměstnanců, ale na svou kapsu, ve které si chce nechat aspoň trochu víc peněz než normálně, aby měl na ještě horší časy.

Tohle se v Německu právě stalo, a proto si obyvatelstvo dalo stranou celkem 12,8% svých příjmů, a to nikoliv ti, kdo nemají dost peněz, ale asi hlavně ti, kteří mají hodně. Koncem druhého čtvrtletí ve srovnání s rokem 2008 byla ta kvóta spoření zase o 0,2 procenta nižší, a to 10,5%. To ale prý nebylo tolik způsobeno změnou ekonomické situace, ale tím, že stát platil při koupi nového vozu „šrotovné“ ve výši 2 500 euro, když jste odevzdali auto, které bylo aspoň devět let staré (o problematičnosti této dotace ZDE).

Zajímavé je, že se povedlo zvýšit kvótu úspor v době, kdy čtyřem z deseti Němců hrozí chudoba ve stáří a ekonomičtí poradci žádají, aby byla daň z přidané hodnoty z důvodu extremního zadlužení státu zvýšena z 19 na 25%.

Možná, že alespoň někteří z těch, kteří si ze svých výdělků trochu našetřili, si přečetli článek Svena Bölla, ve kterém je citován šéf Volkswagenu Ferdinand Piëch jak říká:

 „Bohatí lidé jsou bohatí proto, že vydávají míň peněz, než vydělají.“ Pro něho tenhle zásadně výstižný výrok samozřejmě souhlasí, lidé, kteří jsou nezaměstnaní, by na to museli žít několik životů…

Kovozemedelec 7.12.2009 16:48

Re: chcete koncepci zemědělství ?

Souhlasim s Vami. Dotazy. Kdy se vam podari zrusit dotace ve Francii a Nemecku? Budou nas tyto zeme nasledovat kdyz zrusime dotace? Nebo nam poklepou uznale po rameni jako pri redukci zbrojni vyroby? Nekdy mam dojem, ze liberalove z malych zemi nejsou moc prakticti a liberalove z velkych zemi jsou prakticti az moc.

huhu 7.12.2009 18:08

Re: chcete koncepci zemědělství ?

řada nedotovaných produktů (cukr, maso, soja, obilí atd.) je např. z Brazilie, Nového Zelandu atd. ještě levnější nežli ty dotované ve Francii či jinde v EU. Prostě ty země mají takové přírodní a jiné podmínky, že je tam např. kukuřice levnější, nežli ta naše "pěstovaná na Sněžce" či jehněčí či hovězí je levnější, protože tam prostě ta zvířata běhají sama po pastvinách...ale hlavně - kvůli dlouhodobé politice vyřazení přirozených tržních ekonomických zákonů, přestáváme vědět, kolik co vlastně stojí - přesně jako dříve u čehokoliv za socáče..

LN 8/09 7.12.2009 18:18

Re: chcete koncepci zemědělství ? otrocká práce v ČR 2009 / a jak je to v Brazílii?

Tisíce cizinců padly v Česku do otroctví, úřady otrokáře kryjí     6. srpna 2009  14:40

PRAHA - Za svou práci nedostávají zaplaceno a stále více se zadlužují.

Pokud chtějí z otrockého zaměstnání odejít, musí utéct nebo se draze

vykoupit. Desetitisíce zahraničních dělníků živoří v Česku v otřesných

podmínkách.

huhu 7.12.2009 18:49

Re: chcete koncepci zemědělství ? otrocká práce v ČR 2009 / a jak je to v Brazílii?

realita je taková, že ke kapitalistům tihle lidé utíkají za lepšími životními podmínkami ze zemí, kde jsou zotročeni a zbídačeni socialistickými otrokáři.....

Ostatně i paroubkova parta povykujících socialistických důchodců záviděla a závidí těm důchodcům ze Západu, kteří celý život "dřeli" na kapitalisty

huhu 7.12.2009 12:11

ověřená a nejlepší koncepce - žádné dotace, svobodná konkurence/trh

celosvětově je staletími ověřená ekonomická koncepce - svobodný trh, svobodná konkurence, svobodných vlastníků

JP X/09 7.12.2009 13:10

Re: ověřená a nejlepší koncepce - starostové

Každopádně bude zajímavé v případě úspěchu TOP 09 ve volbách sledovat jednání jejích poslanců, zejména z řad starostů – zda budou držet ústa a krok, protože jsou jen do počtu jako křoví, které by samo v partajní konkurenci neobstálo a které musí být za pár seslí ve sněmovně víc než vděčné.

Nebo zda se projeví jejich revolučně-populistické kořeny, a budou chtít prosazovat reformu RUD (hlavně aby cajzli v Práglu neměl tolik) s tím, že příště už možná zvoleni nebudou.

Nebo své názory „přehodnotí“ směrem, který ještě netušíme – v objetí protřelých lidovců navlečených do knížecích kabátů by mě to ani nepřekvapilo.

huhu 7.12.2009 16:25

Re: ověřená a nejlepší koncepce - starostové

jde vždy o systém..příležitost dělá zloděje. Pokud se nepodaří změnit socialistický systém dotací, pobídek a rozhodování o cizích penězích, tak se v jakékoliv straně u moci najde nějaký vyžírka..

Kovozemedelec 7.12.2009 12:08

Koncepce - ano

Koncepce je nutna, ale na ekonomy moc nespolehejte - ti planuji v horizontu nekolika let a profesi zemedelce prilis nehovi. A k te koncepci -1] Berete v uvahu globalni oteplovani a zmenu distribuce srazek? 2] Berete v uvahu mozny pokles tezby ropy? 3] Vite na kolik mesicu mame zasoby obili? 4] Za co, od koho a za kolik nakoupime potraviny v pripade nekolika suchych let [treba v pulce Evropy]? 5] Vite, ze silnym motivem francouzske revoluce byl nedostatek potravin a neochota vlady se tim zabyvat? 6] Mate dojem, ze vetsina clenu druzstev ma plat vysoko nad celostatnim prumerem a pracuji podstatne mene hodin, ze arealy zari novotou? 7] Je pravda, ze zakladni potraviny uz nejsou strategicke a budou nahrazeny amarouny?

Na stavu naseho zemedelstvi se silne podepsaly minule vlady behem pristupovych dodod s EU. A tak ve Slovinsku prosperuje i ten nejmensi zemedelec, v Polsku se pestuje cukrovka, Nemci a Francouzi dotuji a pokrivuji trh [predevsim ten nedotovany], jenom u nas je potreba se zemedelci konecne zuctovat. A tak je to spravne a tak to ma byt, protoze 4% populace nepredstavuji silnou volicskou zakladnu - neniliz pravda?

huhu 7.12.2009 12:13

Re: Koncepce - ano

no já se starám o svoje "zásoby". Naštěstí máme svobodný trh a fungující ekonomiku. Takže co potřebuji koupím, protože je dost těch, kteří co potřebuji ochotně nabízejí - je to jejich živobytí.

To plánované regulované "máme zásoby" určitě ne, toho bylo za socáče a nedostatků a přebytků až až...

potravinová bezpečnost 7.12.2009 13:21

Re: Koncepce - ano / exportéři obilí

Obyvatelstvo a udržitelnost

Za předpokladu populačního růstu 1.1 % ročně se počet obyvatel USA do roku 2050 zdvojnásobí. Jak bude obyvatelstva přibývat, s každou osobou ztratí USA přibližně jeden akr půdy. V současnosti je na každého obyvatele k dispozici 1.8 akrů zemědělské půdy dostupné pro výrobu potravin. V roce 2050 toto číslo klesne na 0.6 akrů. 1.2 akrů na osobu je rozloha nezbytná pro udržení současných standardů výživy.40

V dnešní době existují jen dvě země na této planetě, které jsou významnými exportéry obilí: USA a Kanada.41 Předpokládá se, že v roce 2025 už nebude USA moci exportovat potraviny kvůli domácí poptávce. Vliv na ekonomiku USA bude zničující, protože export potravin přináší ročně USA 40 miliard dolarů. Co je ještě důležitější, miliony lidí na celém světě mohou zemřít hlady bez amerických dodávek potravin.42.

lesov 7.12.2009 15:08

Re: Koncepce - ano / exportéři obilí

"...miliony lidí na celém světě mohou zemřít hlady..."

Ať zemřou, měli si sami vypěstovat nebo nakrást nebo neměli ššukat! R^

know-how ChH 7.12.2009 18:23

Re: Koncepce - ano / exportéři obilí

V polovině 90.let ve Strakově akademie se v čekárně válela pro novináře brožura "Nový obraz budoucnosti", vydaná v Management Pres s, "s lakavou podporou britského KNOW HOW FUNDU".

Na straně 42 tam Charles Hardy"největší filozfof podnikatelství" píše:

"Kapitalismus je závislý na tom, že lidé v naději, a to časté v klamné naději, na zbohatnutí velice usilovně pracují, a přispívají tak ke zbohatnutí jiných lidí". 

prdík 8.12.2009 18:04

Re: Koncepce - ano

státy které jste uvedl podporují i ty nejmenší zemědělce a nemusejí se bát hladomoru u nás se lidé vlastnící půdu vyhnali z půdy novodobí baroni a markrabata při první hrozbě vlastního pracovního nasazení majetek vyvedou a půdu hodí vlastníkům na krk .pokud mluvíte o 4% musíte osvětlit čeho je to důsledek a čí je to dílo!!O přístupových smlouvách musíte řici že kvůli vyjimkám Prodej půdy cizincům a mizerným nájmům a půdu urážejícím cenám nám nemohou být vyplaceny tytéž dotace jako zemím EU15 !!!nájmy jsou až 100%dotací a půda stojí 600000 ha

dr Pistollo Treffa della Barba 7.12.2009 12:03

No jediný rozdíl mezi zemědělstvím v čechách po roce 46

 a teď je v tom, že majitel půdy je zanesen v katastru.... Jo a pak ta administrativní zátěž, ta je taky nesrovnatelná.

Ivan 7.12.2009 11:34

Ten "analytik" jako by z oka vypadl agitátorům z padesátých let.

Vzpomínám na jeden článek "odbornice" na zemědělství, jak vysvětlovala v zemědělských novinách v šedeátých letech, že nedostatek okurek nakládaček je způsoben tím, že zemědělci nesklízejí včas okurky, když jsou malé. Na poli viděla velkých okurek dost.  Obdobně "odborný" je článek na psu.

Zemědělství v ČR je velmi produktivní, každopádně produktivnější než v Německu nebo Francii.  A to díky tomu, že tady kdysi proběhla kolektivizace a vznikla JZD a státní statky. (Produktivita se musí ovšem měřit naturálně, ne přes kurs eura. Když za stejnou dobu vypěstuje český zemědělec dvě vajíčka a německý jen jedno, tak přes eura bude německý paradoxně stejně produktivní, protože za vajíčko dostane dvakrát tolik co český.) 

Trh je neobyčejně zkreslen nesmírným dotováním kamionové přepravy, takže se vyplácí vozit potraviny na velké vzdálenosti. Je to absurdní. Kamion poškodí silnici průjezdem stejně jako 20000 osobních aut, ale platí jen nepatrně vyšší cenu za dálniční známku a má stejnou daň na naftu jako osobní auto. Neplatí tedy vůbec skutečné náklady dopravy po silnici. Nelze proto vůbec mluvit o nějaké tržní nebo přirozené ceně potravin. Zemědělci jsou proto v různých zemích dotováni a to velmi různě (pokud by čeští zemědělci dostávali stejné dotace jako němečtí, pak by svoje produkty mohli často dávat zadarmo, natolik jsou produktivnější ve výrobě). V některých zemích, kde je zemědělství dotováno nejvíce (USA) to probíhá skrytou formou. Naopak, zemědělství v rozvojových zemích je uměle ničeno dovozem potravin, zejména potravinovou  pomocí, která stlačuje ceny na místním trhu a zcela tak ničí místní produkci. Nic z těchto nejpodstatnějších skutečností autor článku ani nezmínil, natož aby dělal nějakou analýzu. Je to od něho jen podivná účelová propaganda.

Ludva 7.12.2009 11:44

Re: Ten "analytik" jako by z oka vypadl agitátorům z padesátých let.

Taky je mi dost nepochopitelné, že se vyplatí dovážet víno z Austrálie nebo Jižní Afriky či Ameriky přes půl světa. A dokonce ho prodávat levněji, než to místní.

dr Pistollo Treffa della Barba 7.12.2009 11:46

Re: Ten "analytik" jako by z oka vypadl agitátorům z padesátých let.

to není nepochopitelné, v EU se víno může pěstovat na omezené výměře a ještě i množství je omezeno. takže je prostě drahé. takže se vyplatí sem přivést dobré , třeba s Chille, kdy si farmář může vysadit i novej vinohrad, pokud má klienty.

R 7.12.2009 12:01

Re: Ten "analytik" jako by z oka vypadl agitátorům z padesátých let.

A taky se pěstuje v mnohem lepších podmínkách, takže vinaři si mohou dovolit tlačit keře do co největšího výnosu a víno z toho je pořád kvalitní. Když se k jeho ceně připočte ještě 30 Kč na litr za dopravu, je to pořád lepší víno za nižší cenu než za kolik jsou evropská.

Ne jako u nás, kde musí vinař věštit, jaké bude v srpnu počasí a podle toho ty hrozny protrhat nebo rovnou omezit řezem na jaře.  Když to neudělá a nechá dozrát všechno, má toho sice hodně, ale kyselé a udělá z toho tak neprodejné patoky. Když to protrhá hodně, má menší zisk než soused a dlouhodobě s ním může prohrát a zkrachovat.