27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ZEMĚDĚLSTVÍ: Ne vyšší dotace, ale prevence cenových rizik

Netuším, kolik občanů naší země si ještě pamatuje termín „přidružená výroba“, stále více se ale ukazuje, že by bylo záhodno tento termín nejen verbálně, ale především v reálné praxi oživit. A to jako systémové řešení pro naše zemědělství jako celek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 1.8.2016 15:28

Již za minulého režimu byli čtyři největší nepřátelé

zemědělců a to jaro, léto, podzim a zima. Dotace byly také, ale byly skryté za dotované ceny, jinak by to mlíko nestálo 3 kč litr. Pamatuji, že na konci 80. let minulého století zemědělci vyprodukovali za 77 mld. a do cen se také dalo 77 mld. Takže mě napadlo, jestli by nebylo výhodnější ty naše pole ponechat ladem, tedy přírodě a za ty peníze ty potraviny dovézt. Jak říkal vévoda v Gepardovi: něco se musí změnit, aby vše zůstalo při starém.

V. Kříž 1.8.2016 11:56

tyhlety dotace...

... mi vážně pijou krev. stát mi strhne daně, tím mám míň na útratu a vykompensuje mi to tím, že dá dotaci zemědělci, aby mi prodal svůj produkt levněji. to je hovadina nejvyššího stupně. ale vím asi, proč se to děje: cestou z mého výplatního sáčku k levnější potravině se spousta mých daní ztratí a někdo (a nebude sám) si namastí kapsu. a není to jen u zemědělských dotací - stát, aby poskytl dotace, musí vždycky někoho okrást. to jediné umí stát opravdu dobře. ve všem ostatním - v tom, v čem je nenahraditelný, bezpečně selhává.

J. Jurax 2.8.2016 12:57

Re: tyhlety dotace...

Přesně tak.

J. Strakoš 1.8.2016 11:22

Co takhle bez dotací?

A nebylo by lepší podnikat bez dotací?

Nemůžu si pomoci, ale v článku se řeší sekundární problém - aby dotace dostali ještě jiní než "čistí" zemědělci, ale nebylo by rozumnější odstraňovat důvody, proč jsou dotace vlastně nutné?

Pokud už to bude extra nutné, na levné potraviny zvenku lze zavézt clo.

Co takhle udělat revizi nařízení a byrokratických požadavků, zda plní nějakou úlohu a popřípadě je zrušit?

J. Jurax 1.8.2016 23:43

Re: Co takhle bez dotací?

Zavést clo na potraviny z EU nelze.

Nebylo by lepší mít dražší potraviny a nižší daně, z nichž by nebylo třeba dotovat ty potraviny? Bylo by to administrativně jednodušší a tudíž levnější.

J. Strakoš 2.8.2016 6:01

Re: Co takhle bez dotací?

Samozřejmě s tím odstraněním dotací souhlasím.

A původní nápad byl odstranit dotace v rámci celé EU. A problém s vyššími dotacemi např. Francouzů by najednou zmizel.

J. Jurax 2.8.2016 12:57

Re: Co takhle bez dotací?

Jojo, jenže odstranit dotace z celé EU by byl sice záměr moudrý a užitečný, leč je naprosto neprosaditelný.

Jednak by to blokli Francouzi, jejichž zemědělství s dotacemi stojí a padá, jednak ti pitrýsci z brusele zas nejsou až tak pošetilí, aby se sami připravili o tak důležitý mocenský a propagandistický nástroj, jímž vláda nad dotacemi je.

E. Vašátko 1.8.2016 7:56

Naprosto souhlasím

Sám jsem kdysi dávno řadu činností v přidružených výrobách JZD pomáhal zavádět, protože tehdejší výkupní ceny zemědělských komodit byly pro zemědělce ztrátové. Ostatně - to byla i celá problematika státního výzkumu a jeho výsledků, které bylo možno tehdy realizovat právě jen v přidružených výrobách a komunálech, které nebyly pevně vázány plánem. To by bylo na dlouhý článek.