Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ZELENÁ ENERGIE: Ekonomika čisté nuly

Článek profesora Michaela Kellyho v deníku Telegraph: „Lidé musí znát realitu čisté nuly“.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

Slova - slova - slova!

Proč tak složitě. Lidí je na Zemi zkrátka cca 25x více, nežli by bylo záhodno a nezůstává to bez následků!!!!!!

0 0
možnosti
LN

Vláda podpoří stavbu nabíjecích stanic pro nákladní auta

Vláda se chystá finančně podpořit stavbu dobíjecích míst, která umožní rozvoj elektromobiliy v nákladní silniční dopravě. Tento týden vypisuje první výzvu za jednu miliardu korun a chystá druhou se stejným objemem peněz. Naopak se vláda nechystá finančně podpořit dopravce při nákupu elektrických nákladních aut, řekl dnes na brněnské konferenci o nákladní elektromobilitě ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

https://oenergetice.cz/cista-mobilita/vlada-podpori-stavbu-nabijecich-stanic-pro-nakladni-auta#comments

Kupka (ODS) je zelený magor!

0 0
možnosti
VK

Vláďa podpoří - vláďa se chystá......;-D

Až se budou po světových bojištích s úspěchem prohánět E-tanky, létat E-stíhačky/E-bombardéry a na bojištích bude spousta FUNKČNÍCH dobíjecích stanic, pak se začnu nad E-mobilitou vážně zamýšlet.

Do té doby budu považovat E-mobil za zajímavou variantu dopravního prostředku, ale je to "tak trochu jiný automobil" a je nesmyslné ho mocí mermo cpát na silnice jako plnohodnotnou náhradu "spalováků".

Své místo má E-mobil v místní městské dopravě, to ano. Ale už obyčejný větší mráz (-20°C) ho na delší trase při dopravní "zácpě" na dálnici VELMI!! znevýhodňuje!!!!!!

0 0
možnosti
Foto

Vynikající článek, jenom k těm elektrickým autům - jaká by byla účinnost, kdyby se započetly ztráty při výrobě elektřiny, dopravě, pěchování do akumulátorů a taky náklady na postavení dostatečného množství zdrojů. To by asi balo jinak.

0 0
možnosti
Foto

P32a91v91e39l 33R95a58d38a

28. 2. 2024 18:45

Pane Písaříku elektrické auto i život s ním je možné pojmout docela jak předpokládáte Vy nebo autor a ten příklad paradoxně pochází s USA:

https://aptera.us/

https://www.auto.cz/elektromobil-s-dojezdem-az-1600-km-aptera-zahajuje-predprodej-od-568-000-kc-137094

Realita dneška je žel spíše o projekci lidské arogance skrze mnohatunová monstra v nichž se veze jeden vyvolenec a fakticky tak omezuje možnosti širokého okolí.

0 0
možnosti
JZ

J37i36ř92í 66Z80i54k63a

28. 2. 2024 17:51

Díky za odborný, propočítaný a přitom zcela srozumitelný - i pro laika, který má základy matematiky a fyziky z komunistického školství - rozbor té fantasmagorie, kterou se nám snaží buď veskrze nevzdělaní nebo v oborech Hlavně na to myslete, až půjdete volit do europarlamentu!' společenských pavěd "vzdělaní" politici nacpat "ať to stojí, co to stojí". Na závěr bych jen připomenul že setrvačnost klimatických změn je tak velká, že i kdybychom teď přestali zcela spalovat fosilní paliva, dalších sto-dvě stě let se nebude dít s klimatem nic viditelného, jen lidstvo bude uvrženo do chudoby možná i hladovění. Pokud do toho nehodí vidle ochlazení buď zastavením Golfského proudu nebo nástupem doby ledové...;-D

0 0
možnosti
Foto

P53a58v28e95l 46R85a22d58a

28. 2. 2024 18:37

Odborně jde od autora o projev nedomyšlenosti ba namyšlenosti už proto, že průměrný Američan konzumuje násobně mnoho energie i jen oproti Západoevropanům. Obecně jde od něj o porušování ve vědě užitečných principů, kdy je žel úvaha bulvárně publikována publik bez alespon základní recenze.

Kvituji alespon, že jste připomněl míru setrvačnosti klima změn. Ta je nejen velká pro prostou tepelnou akumaulační kapacitu hmoty oceánů + pevnin, ale navíc byl donedávna celý systém v metastabilním stavu, kdy totiž stačí relativně malý podnět a celek se přesune do celkově klimaticky stabilnější ale dynamikou podnebí už do biologicky méně úživné polohy.

Ochlazení severozápadu Evropy odkloněním G. proudu skutečně ale jen na přechodnou dobu několika desetiletí hrozí.

Doba ledová naopak jen podle současné koncentrace CO2 a analogie ke geo-historii konce třetihor nehrozí nejméně na desetimiliony let. Vzhledem k nejspíše pokračujícímu sycení atmosféry uhlíkem i rostoucímu podílu uvolnování uhlíku s půd a permafrostu, kde ležel uvězněn miliony let + pomalu ale neodvratně rostoucí sluneční sálavosti nejspíše už tak příhodné podmínky jako doposud nikdy nenastanou. (Clark a col 2016)

Sotva kdy se proto na Zemi zopakují tak surovinově i klimaticky ideální podmínky pro rozumné bytosti, jak doposavad, aby se dál civilizačně rozvíjeli a posléze dokázali osídlit i kosmické dálky.

0 0
možnosti
JM

Uvedení zprávy M. Kellyho na stránkách NP je nutno ocenit, neboť obsahuje pohled odborníka na green deal z nejkratší vzdálenosti od tohoto předmětu mnoha ideových, politických, avšak zřídkakdy i odborných diskusí. Jen škoda, že podobné rozbory skutečného a nikoliv očekávaného "přínosu" náhodných zdrojů energie unikají pozornosti veřejnosti i mnoha našich odborníků.

Při hodnocení skutečného přínosu kteréhokoliv typu zdroje energie je vždy nutno sledovat stopu spotřeby a všech forem energetických ztrát a energetické náročnosti technolog. procesů, počínaje od ener. potenciálu přírodního zdroje přes všechny konverze až po její konečnou užitnou hodnotu v domácnosti či ve fabrice a pod. Autor stati M. K. potvrzuje kvantitativně názor, že zdánlivě levnou energii větrného toku a slunečního záření je při jejich využití v síťové energetice nutno prozatím považovat za Danajský dar přírody. Nedávno byly v naší TV uvedeny dva dokumenty, zobrazující náročnost výstavby a údržby větrníkových polí, vybudovaných poblíž Německého pobřeží a poblíž VB.

Pro jistotu zde opět připomínám, že do energetické bilance toho či onoho projektu je nutno započítat i energetickou náročnost zhotovení posledního šroubu elektrárny nebo těžebního stroje a posledního kubíku betonu. Vše vztaženo na jednotku energie, uvolněné v koncovém spotřebiči.

0 0
možnosti
VC

Další realistický pohled na nesmyslnost šíleného grýndýlu a na záměry jeho zastánců, kteří spoléhají že veřejnost (ku př. děti s Grétiným pomateným protestním pátkem) si nedokáže spočítat nakolik to zruinuje celý svět a zbídačuje jejich životní úroveň, při čemž utracené stabiliony půjdou do kapes miliardářů, co zlodějskou doktrínu nulového CO2 vymysleli. Jde o nejděsivější tunel všech dob do světové ekonomiky.Rv!!

0 0
možnosti
Foto

P32a20v21e27l 56R80a20d43a

28. 2. 2024 18:08

"Realistický pohled" vypovídá o tom, že "zlodějsky" se na planetě chovají lidé, kteří žijí dokonce stále více na úkor širšího a širšího okolí i budoucnosti. Viz překračováni ekostopy:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

"Doktrína nulového CO2" je dnes jen výrazem faktu, že takových lidí a jejich konzumnosti přibylo už tolik, že okolí přestává být civilizačně úživné.

Konkrétně produkce všech světových komínů, výfuků a dalších odpadů totiž už dlouhodobě více jak stonásobně překračuje průměrnou sopečnou činnost a tím rozvrací uhlíkový cyklus. Surovinové zásoby např. fosforu klesají tak, že se pro další generace mohou stát nedostupné.

Největší přínos do ekonomiky dodnes spočívá v příznivých ekosystémových podmínkách které i když pravidelně nejsou zakalkulovávané převyšují celosvětové HDP až několikanásobně. "Nejděsivější tunel všech dob" nastane, pokud lidstvo o tyto zatím zdarma poskytované hodnoty přijde.

Pokud totiž např. nezaprší nebo zaprší moc .... tedy pokud dnešní lidé zcela rozvrátí klimatický systém - přijdou jejich další generace o podstatu existence.

0 0
možnosti
MZ

Čím viac CO2 v atmosfére, tým viac výnosov z ha, tým budú rastliny odolnejšie voči suchu. A na oteplenie bude mať nárast CO2 minimálny vplv.

A naviac, primáti pred 55 miliónmi rokov žili pri hodnotách CO2 1300ppm CO2, oproti dnešným 420ppm CO2. Ak to zvládli oni, prečo nie my? ;-)

V dřívějších dobách, přibližně v době, kdy se objevil první komplexní život, byla hladina oxidu uhličitého výrazně vyšší než dnešní hodnoty. Podle studií to bylo například v období kambria asi před 500 miliony let kolem 6 000 částic na milion (ppm).

Od té doby neustále klesal a ve studeném permském období se ustálil na přibližně 800 ppm. S globálním oteplováním v období triasu a jury opět stoupl na hodnotu kolem 2000 ppm a poté klesl na dnešní úroveň. Ilustruje to i následující grafika.

Tato čísla však jasně ukazují, že stopový plyn je ve skutečnosti nesmírně důležitý. Pokud hladina klesne příliš nízko, většina rostlin zemře – a my jsme nyní v době, kdy je hladina CO2 na spodním konci stupnice (viz první obrázek) .

V tomto ohledu bychom se pravděpodobně měli více zajímat o to, zda další snižování oxidu uhličitého skutečně nezpůsobí více škody než užitku. Koneckonců, nedávný nárůst CO2 za posledních několik desetiletí vedl také k výraznému ozelenění naší planety.

0 0
možnosti
MZ

Ak by hodnota CO2 klesla pod 200ppm, klesnú výnosy z ha o 40-60%. oproti dnešku. Pri poklese pod 100pp CO2 bude rast ratlín iba 10% oproti dnešku a nedokážu vytvoriť semená.

0 0
možnosti
FK

Myslím, že s uvedenými argumenty lze souhlasit je na výsost jasné, že záměry zelené ideologie jsou pouhou fantasmagorií. Jenže to není důležité, zelená církev se takovými banalitami nezabývá, věřící, totiž městští liberálové, školení ve zcela jiných oborech, věří svým apoštolům. A pak, jsou také nejvíce slyšet. Mají otevřené dveře do redakcí i televizních studií. A kdo zná Paretovo pravidlo, ví moc dobře, jak se veřejné mínění utváří.

0 0
možnosti
PD

Městský "liberál" je socialista.

0 0
možnosti
VK
PP

P67e11t29r 36P95i90l52í64k

28. 2. 2024 11:35

Ta čísla odběru proudu v ampérech jsou nesmyslná, odebíráme a vyrábíme výkon a ne proud, jehož velikost při stejném výkonu se liší v závislosti na velikosti napětí.

0 0
možnosti
VP

V34a47ň40u72r13a 81P28e81t79r

28. 2. 2024 11:55

Autor patrně předpokládá, že Američan ví, jaké napětí má rozvod nízkého napětí v USA (115 V). U nás se také mluví o cenách za jistič podle ampérů!

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz