4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

VODA: Pět minut po dvanácté

Nejen naším národním zvykem je řešit léty kumulované problémy až pět minut po dvanácté, jinými slovy až tehdy, kdy nastane nějaký skutečný a viditelný průšvih.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 3.6.2015 11:08

Docela mne překvapilo

to vysvětlení příčiny kontaminace vody v Praze... Já si dosud myslel, že vodovodní řad je pod tlakem, zatímco kanalizace ne... Nevím, co je míněno "slepým ramenem" ale někdo z kompetentních úředníků měl vysvětlit jak a jakým mechanismem se mohlo stát, že se bakterie z "kanalizace" dostaly do vodovodního rozvodu. Jako pravděpodobnější se jeví, že vodu někdo záměrně kontaminoval.

S. Donát 3.6.2015 11:53

Re: Docela mne překvapilo

To jste myslím špatně pochopil i to vysvětlení. Neviděl jsem nikde tvrzení, že by se bakterie z kanalizace dostaly do vodovodního řadu. Ale někde existovala slepá větev vodovodního rozvodu, která nikam nevedla, tudíž jí voda neprotékala, dlouhá léta tam ta voda stála a "hnila" a bakterie se v ní vesele množily. Díky stálému tlaku v síti se ale ta zkažená voda nikam nedostala. Ovšem ve chíli, kdy byl kvůli opravám řadu snížen tlak, došlo k nasátí této zkažené vody ze slepého ramene a bakterie se náhle dostaly i do běžně používaných částí. Tak jsem to aspoň pochopil já.

J. Veselý 3.6.2015 10:12

Nejlepší je asi anglické řešení.

Vodovody provozuje nezisková organizace, která na kalendářní rok odhadne náklady na provoz, k tomu přidá rezervu na opravy a investice a výsledná částka se vydělí počtem domácností v Londýně. Žádné vodoměry, žádné odečty vody, žádné měsíční vyúčtování, to všechno jsou jen zbytečné náklady navíc. Každá domácnost platí roční paušál za vodné a stočné podle počtu osob, příplatek je za kohout na zahradě nebo bazén. Účetnictví společnosti kontroluje auditor.

J. Skála 3.6.2015 16:05

Znal jsem jednoho,

který měl paušál na vodu, tak si vyrobil turbínku s generátorem a měl elektřinu zdarma. Ono to bylo dávno, ale dnes by si takhle počínal každý druhý.

L. Novák 3.6.2015 17:34

Re: Znal jsem jednoho,

Přesně tak.

P. Dvořák 3.6.2015 1:35

Možná se mýlím, ale něco jsem někde četl,

že v době bezbřehé privatizace byly vodovodní sítě zprivatizovány tak, že tu nadzemní část, která nepotřebuje údržbu a jenom se z ní sypou peníze, obce (jako vždy jak jinak než velice výhodně) za pár kaček prodaly zahraničním "investorům" a ta podzemní část, která přesně naopak vyžaduje jenom údržbu a nepřináší žádný zisk, zůstala obcím. Resp. větším městům.

Ale to určitě roznesli zlí jazykové.