2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

VODA: Nové studně a vrty?

Stejně jako už pravidelně v předchozích letech zasáhlo i letos naší zemi období sucha, respektive několik dní za sebou bez větších dešťových srážek provázených teplotami kolem 30 stupňů Celsia nad nulou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 30.6.2017 23:35

Re: Splachujeme pitnou vodou!

No jo, ono je to jako vždy o penězích. Kolik bude stát zavedení možnosti splachovat užitkovou vodou a za jak dlouho se tyto náklady zaplatí z rozdílu mezi cenami pitné a užitkové vody. V rámci rodinného domku (dešťovka), činžáku, města, regionu, kraje.

Přiznám se, že si to netroufám ani odhadnout.

D. Polanský 30.6.2017 21:37

Vrty ať jenom dělají,

stejně voda nepoteče, ale studnaři budou spokojeni. A o to jde, aby alespoň někdo se usmíval.

M. Klas 30.6.2017 19:10

Za vše mohou zemědělci?

Vážení přátelé,zemědělci za vše nemohou,neboť bez jejich přičinění jen od roku 1975 do roku 2016 teplota stoupla v ČR( ale i v Evropě) asi o 3 st.Celsia a srážky se nezvýšily,spíše naopak.Mohou za to zemědělci? Ne!Jestli někdo v zemědělství za něco může,tak zejména "titáni" a "velcí kormidelníci" našeho hospodářství( každý si může dosadit jméno dle libosti) v ČR zejména po roce 1992 (tedy nejen v zemědělství )kteří nastavili strukturu průmyslu i zemědělství a zejména zpracovatelského potravinářského průmyslu.Expertů,kteří naše hospodářství orientovali na strukturu bezprávních výrobců surovin( mimo jiné i s velkou spotřebou vody),které jsou vyváženy třeba do Německa k finálnímu zpracování na konečný výrobek se vrací do Čech jako "hi-tech" výrobek .Příkladem může být třeba mléko(vyváží se v surovém stavu do Německa,vrací se jako "echt" deutscher butter) pak hovězí i vepřové maso(které cestuje ven jako živé zvíře,vrací se jako hotový výrobek).Toto má perfektně zpracováno například stát Izrael,který přepočítává své výrobky na litry vody a vyrábí jen to, co vody spotřebovává nejméně a dováží to,co vody spotřebuje nejvíce( výroby náročné na vodu jsou vyráběny mimo Izrael).

No a co říci závěrem? Nenechte se mást falešnými proroky( rádoby analytiky a experty na cokoliv,což je i pan samozvaný expert Havel),kteří ve Vás vyvolávají pocit viny za zvýšení teploty,za kteréžto Vy ovšem nemůžete...Nacházíme se v geologickém období interglaciálu(doby meziledové,která trvá obvykle asi 20 000 let),kdy teploty zcela běžně kolísají ve výše uvedené amplitudě 3 st.Celsia a komu je tedy opravdu horko,ať si počká na příští dobu ledovou(která trvá obvykle asi 100 000 let),která již klepe na dveře a při které dojde k poklesu teploty o asi 13- 16 st.Celsia.Také se těšíte?

L. Písařík 30.6.2017 18:45

Kam teče srážková voda?

Autor článku se domnívá, že by byla přidána do pitné vody? To nebude, bude použita na zálivku zahrad a nebo na splachování toalet, pak odteče do kanalizace. Použití tzv. šedé vody - jednou již použité - si nedovedu představit, vyžadovalo by to odlučování tuků, filtraci a minimálně desinfekci, jinak by voda mohla v krátké době zapáchat. Takové domovní čistírny zatím nejsou. Tedy lze využít pouze srážkovou voddu, ale i tu, v případě užitkové vody, by bylo nutno čistit a desinfikovat také. Zálivka je zatím jediné využití dešťové vody s minimálními náklady. Někdo z respondentů uvádí vsakování povrchových vod. Na to musí být vhodná hornina, do písčito-hlinitých půd se mnoho vody nevsákne, typický případ je rybník, pokud není vysoká teplota, tak z něj odtéká to množství vody, co přitéká. A ještě - v suchých oblastech sotva naprší tolik vody, aby naplnila koryta řek, je to možno vidět právě teď na jižní Moravě. Budování rybníků způsobí v létě vyšší odpar a nižší průtok

V. Student 30.6.2017 17:56

Re: S článkem souhlasím,

Souhlas. Chtít tyhle peníze za takovou samozřejmost, jako je voda, to je drsné. Ale spoustě lidí nic jiného nezbývá. Do pátého patra paneláku vodu ze studny nějak ne a ne dostat :-)

J. Kulheim 30.6.2017 14:28

Na succhou zem nerado prší.

To říkali sedláci, kteří byli byli bytostně s půdou srostlí. Genocida sedláků v padesátých letech a nástup podnikatelů v zemědělství jsou hlavní příčinou současných problémů. Jak kvalitní půda, tak kvalitní jsou potraviny na ní vypěstované. Půda je základním článkem potravního řetězce. Zdravá půda – zdravé potraviny- zdravý člověk. Zdravá výživa je klíčová pro zdraví lidí a úzce souvisí s životním prostředím.

Půda patří mezi neobnovitelné přírodní zdroje a proces tvorby půdy je velmi pomalý, 1cm půdy se tvoří přes sto let; přitom její degradace je velmi rychlá a nezvratná. Hlavní příčinou poklesu úrodnosti půdy je zcelování pozemků v padesátých letech minulého století, kdy byly rozorány meze, jež právě vodní erozi zamezoval. Soudruzi udělali meliorace, zrušili záplavová území a lužní lesy.

V důsledku vodní eroze se ztrácí humus, bez humusu půda dobře nepoutá vodu a ztrácí se ornice. Tím půda ztrácí schopnost zadržovat vodu a poutat živiny. V padesátých letech obsahovala půda průměrně cca 3% humusu. V současnosti to není ani 1%.Další příčnou degradace půdy je její zhutnění v důsledku těžké mechanizace. Zhutnění výrazně ovlivňuje mimoprodukční (ekologické) i produkční funkce půdy:• Zpomaluje a omezuje infiltraci vody; tím urychluje povrchový odtok, snižuje retenční schopnost půdy pro vodu a výrazně zvyšuje vodní erozi.• Urychluje vysychání půdy, omezuje koloběh živin a plynů a omezuje biologický život v půdě.

Dalším nebezpečím je intoxikace půdy, tj. hromadění toxických látek v půdě a z toho vyplývající jejich možné přenášení do potravního řetězce. Absence humusu a organické hmoty v půdě ovlivňuje vysychání krajiny ale i povodně. Pokud se voda nemá kde zachytit, z půdy odtéká a půda ztrácí vlhkost.

Je provázanost mezi půdou a zdravotním stavem člověka. Rychle klesá obsah biogenních prvků. Podzemní vody - jsou znečišťovány z přehnojené půdy (dusičnany, nitrosaminy), Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím zdravotní stav lidí je výživa.

V. Student 30.6.2017 13:43

Re: Splachujeme pitnou vodou!

Teda že by někomu mohl vadit návrh na splachování vodou, která není tak drahá jako pitná a její výroba je nesrovnatelně snazší, to jsem vážně nečekal. Jasně, je to o nových sítích (tedy o penězích), ale byly by to nějaké vstupní náklady, které by se přece bohatě vrátily. Šlo by to dělat postupně, prostě u nových baráků. Kdybych na to měl firmu, tak bych za to "plédoval" někde jinde než na Psovi, to si pište. Já pléduju za úspory vody (ne že mě, pane Hane, obviníte, že jsem hastrman!).

P. Han 30.6.2017 13:16

Re: Splachujeme pitnou vodou!

Dosud existují rozvody pitné (studené) vody, na sídlištích od výměníku k jednotlivým objektům i horké vody, také rozvody horké vody pro ústřední vytápění. Užitková voda jaksi nikde. Znamenalo by to položit (tj. zakopat) kilometry, v rámci republiky tisíce kilometrů nových trubek. Tyto pak "někde na něco", tj. na nějaký vodojem, připojit. Čili vybudovat stovky vodojemů na užitkovou vodu, také čerpání odněkud a přívod do oněch vodojemů. Rovněž v budovách by musela být stoupačka navíc, s vývodem pouze a jenom pro ty hajzlíky, aby se té vody náhodou někdo nenapil. To by byly náklady málem srovnatelné s bojem proti oteplování. Vy máte vodoinstalační firmu, že za to tak plédujete? Nenapadá mě nikdo jiný, kdo by z toho mohl mít prospěch. Jen se bojím, aby se vaše idea nedostala do Brusele, tam by mohla někoho zaujmout.

J. Tachovský 30.6.2017 12:43

Re: Splachujeme pitnou vodou!

Te vode to je jedno jestli je pitna nebo ne. A nicim jinym nez vodou se splachovat moc neda.

M. Košařová 30.6.2017 12:09

S článkem souhlasím,

jen s odstavcem o tom, že by se všichni měli napojit na veřejné vodovody ne. Všichni, kdo jsou v současné době napojeni na veřejné vodovody, jsou rukojmími v rukách zahraničních firem, kteří každý rok zvyšují ceny. Prostě když domácnost nemá jiný zdroj vody, musí vodárenské firmě zaplatit, kolik si ta firma naúčtuje. A kdyby si ta firma vyfakturovala dvojnásobek, zaplatit jí to bude muset také.

A. Alda 30.6.2017 11:46

Vrty je nutno dělat tajně.

Tím se zlevní asi tak na dvanáctinu.

V. Student 30.6.2017 9:49

Splachujeme pitnou vodou!

Nové bytové domy musí mít povinně garážová stání. Proč nemůžou mít taky přípojku na užitkovou vodu, kterou by se splachovaly záchody? Poslouchat o zdražování vody a nutnosti šetření, na to si vzpomenu pomalu při každém spláchnutí pitnou vodou.

M. Prokop 30.6.2017 8:41

Re: Politici opět přicházejí s křížkem po funuse a

Zájem jednotlivce? Zde? :-P

V. Kotas 30.6.2017 5:43

Politici opět přicházejí s křížkem po funuse a

ještě s blbostma. Hospodář, i ten s vodou, už dávno má všechno, na co se dnes rozhazují peníze ( kolik tedy dostane on ? ). Plány na vodní hospodářství byly, přednost dostal zájem jednotlivce, takže se za 25let nepostavilo nic, co by udržovalo vodu v přírodě. Tam, kde byly záplavové oblasti při velkých vodách, jsou zastavěny kde čím, tam se voda nevsákne do půdy.

P. Boublíková 30.6.2017 3:21

Jj

Dnes už druhý dobrý článek o vodě.