6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

VODA: Na suchu nebudeme

Ačkoli je veřejnost stejně jako v předchozích letech také po většinu letošního roku informována prostřednictvím médií o pokračujících rizicích sucha a nutnosti se na důsledky projevů sucha cíleně adaptovat, nelze zatím rok 2019 ani náhodou zařadit za předchozích pět let jako další suchý rok.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 28.8.2019 14:08

Re: Problémem skutečně není

Ten návrat do normálu jse vyčetl s čeho?! Ve vrtech ČHMU je patrná stagnace v "červených hodnotách" anomálního sucha či dokonce dál znát pokles.

http://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_pzv.php

P. Joch 28.8.2019 13:11

Re: Problémem skutečně není

I na portalu CHMI lze lehce dohledat, ze to tzv. sucho v melkych vrtech znamena 30 - 50 cm pod dlouhodoby normal. Ja zazil v devadesatych letech i dva metry pod normal ve studni. Dnes v ni mam naopak vody dostatek i koncem leta. Mluvím o místu blízko řeky Moravy. Chápu, že v kopcích, kde je málo zádržná půda, je to zcela jinak. Nedaleko od nás jsou Lázně Ostrožská Nová Ves, tohle jsem našel:

Historie o léčivých účincích vody v Sirnatých lázních sahá až do poloviny 18. století. Velké období sucha v letech 1750 – 1754 zapříčinilo nedostatek pitné vody v povodí řeky Moravy. Vyschly i bažiny a močály na novoveských lukách, proto obyvatelé Ostrožské Nové Vsi hledali zdroj vody především pro pasoucí se dobytek. Na místě bývalého močálu asi jeden kilometr od obce vykopali a postavili kamennou studnu. Vodu využívali pro spotřebu ve svých domácnostech a při této příležitosti zjistili také její léčivé působení.

Suché roky byli, jsou a budou.

P. Rada 28.8.2019 14:15

Re: Problémem skutečně není???

Kam jste se to díval?... 30-50cm je přeci půdní sucho! Jen to je mmentálně po deštivějším měsíci skutečně lepší jak vloni.

Do vrtů (podzemních vod) které jdou cca 10m se informace o pro ně významných srážkách prakticky nepromítla:

http://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_pzv.php

P. Harabaska 28.8.2019 14:22

Re: Problémem skutečně není???

Hier spricht der Expert!