8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

VENEZUELA: Pád socialismu

Přejte si něco, padá socialismus. Tentokrát pro změnu ve Venezuele. V zemi, kde vláda extrémní levice dopadla stejně, jako podobné vlády všude na světě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 5.3.2014 19:29

Zajímavý článek

Zbytek světa by už konečně měl pochopit, že socialismus nefunguje nikde. Dokonce ani ten "zelený" v EU!

M. Pivoda 4.3.2014 17:09

Zbytek světa může vědět, že socialismus nefunguje nikde.

Ha.Ha.Ha. Venezuela určitě stojí za hlubší analýzu, než jakou zde prezentoval Kohout, který ovšem nikdy delší dobu v Latinské americe nepobýval, aby pochopil způsob uvažovaní místních lidí.

Určitě zde nechci obhajovat socialismus, ale msta Chávezovým politickým odpůrcům vůbec nesouvisí se socialismem. Závěr článku je prostě špatný. To je prostě důsledná msta odpůrcům, kterou efektivně provádíme i my doma v Česku. A umí ji nejléle čeští překabátění komunisté, kterým připomenete jejich minulost. Vyzkoušejte si to, prosím.

Po zveřejnění například tohoto článku, (http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Miroslav-Pivoda-Agent-StB-Akat-295318) mi už na žádném českém blogu článek neopublikují. A po zprivatizování českých médií ubývalými komunisty to už lepší u nás nebude.

I. Schlägel 4.3.2014 11:47

Je to jednoduché.

Jak pravil jeden charismatický fousatý klasik z tamějších luhů a hájů: "Socialismus, nebo smrt!" Třeba i hlady...

T. Kočí 4.3.2014 12:57

Re: Je to jednoduché.

To je přímo kanonický tvar.

J. Jurax 5.3.2014 2:03

Re: Je to jednoduché.

.-) :-D

K. Luboš 4.3.2014 10:45

Problém Venezuely nespočívá ...

...v socialismu anebo kapitalismus, ale v tom, že je obývána Latinoameričany. A stejně tak problémy naší republiky vyplývají z toho, že ji obýváme my Češi.

M. Prokop 4.3.2014 10:59

Re: Problém Venezuely nespočívá ...

A rozeznáte příčinu a následek?

Vy píšete o příčině, Kohout o následcích.

K. Luboš 4.3.2014 11:25

Pokud jsem p. Kohouta dobře pochopil, tak...

...ten vidí příčinu problémů Venezuely v socialismu, tj. v systému. Ale ta skutečná příčina je opravdu v hlavách lidí, tj. v psychologii.

Latinskoamerické země si buďto zvolí socialismus a pak budou všichni lidé chudí. To je pravda. Ale mohou si také zvolit nějakou tvrdou formu kapitalismus bez přívlastků jako třeba Chile. No a pak zase budou všichni chudí, ale v zemi vznikne asi tak deset opravdu bohatých rodin. V praxi to ale vejde nastejno!

P. Smetana 4.3.2014 13:20

Re: Pokud jsem p. Kohouta dobře pochopil, tak...

Je zřejmé, že nemáte o Chile ani ponětí.

J. Lepka 4.3.2014 14:32

Re: Pokud jsem p. Kohouta dobře pochopil, tak...

Obávám se, že ani o Venezuele. Doporučil bych pánovi porovnat životní úroveň chudých v Chile se střední vrstvou ve Venezuele / zůstala-li tam nějaká /.

Od klávesnice se ten boj s kapitalismem vede fajn, že ?

K. Luboš 4.3.2014 14:52

Re: Pokud jsem p. Kohouta dobře pochopil, tak...

Tak mě tedy poučte a porovnejte životní úroveň chudých v Chile a ve Venezuele. Ale prosím, neargumentujte žádnými průměry.

J. Jurax 5.3.2014 2:07

Re: Pokud jsem p. Kohouta dobře pochopil, tak...

No, možná by se Vás spor dal převést na životní úroveň v ČSSR a NSR - třeba dělníků a pracující inteligence řekněme v letech sedmdesátých a osmdesátých - ta by Vám mohla být bližší ...

K. Luboš 4.3.2014 14:53

Re: Pokud jsem p. Kohouta dobře pochopil, tak...

No a co Vám brání mě o Chile poučit?

P. Smetana 4.3.2014 15:18

Re: Pokud jsem p. Kohouta dobře pochopil, tak...

Nejlepší jsou osobní zkušenosti. Snad po mě nebudete chtít, abych vám zaplatil letenku do Chile. Spousta informací lze získat i z druhé ruky na internetu. Až budete mít alespoň základní informace, můžeme dát diskuzi. Z vašeho příspěvku je zřejmé, že nemáte žádné informace, popř. levicově tendenční. Nedělejte mě zodpovědným za vaši (ne)informovanost.

J. Lukavsky 4.3.2014 15:27

Re: Pokud jsem p. Kohouta dobře pochopil, tak...

" buďto zvolí socialismus a pak budou všichni lidé chudí "

No já v rozvinutém socializmu žil mnoho let, ale jak jsem se tak díval, všichni chudí nebyli. Kupř. vedoucí Masny, Zeleniny, Mototechny..... rozhodně chudí nebyli. Stejně tak s. ředitelé n.p. XY.... např. na konci roku dostali odměnu za splněný plán 30 000 Kč - to je dnes ke smíchu ale to byl můj plat za skoro 3 roky. Chudí byli dělňasi u pasu (1400), prodavačky, uklízečky...prostě všichni, kdo byli odkázáni na jeden plat a museli si kupovat jídlo, platit byt a první poslední. Chudí byli jézéďáci na začátku (jednotka -50 hal), ale zase měli jídlo ze svého záhumenku. Ale byli jsme mladí, klouby nám nevrzaly a holky se smály!

P. Smetana 4.3.2014 15:45

Re: Pokud jsem p. Kohouta dobře pochopil, tak...

Jo, to byly doby. Všechno nám sloužilo, jen my sloužili socialismu. Až na ten socialismus bych si to dal ještě jednou.

Z. Švrček 4.3.2014 9:45

Kampak tak daleko!

Nemusíme se rozhlížet po jihu Ameriky. Koukněme se po dnešní Evropě a najdeme těch fascinovaných habaděj!  Vždyť i u nás je to hrůza. Lidé, kteří zažili komunisty a budování socialismu na vlastní kůži se zhlížejí v EU a jaksi jim uniká (?), že cíl, metody i samotný vývoj je shodný. Takže  už zase tiše budujeme socialismus, jen s malinko jinou tváří a pod jinou vlajkou. Konce budoustejné. Nedá se to reformovat, musí to odumřít.

P. Maleček 4.3.2014 7:10

Ale kdeže pane moudrý

Jižní Amerika socialismus v krvi nemá. To jen ti dříve latifundisté pochopili, že přes socialismus - lhaní a uplácení voličů se můžou napakovat(si nakrást)mnohem víc, než poctivou správou svých majetků v reálném kapitalismu. A maskují se tím, že před sebe nastrčí tzv. plebejské revolucionáře, kteří za ně udělají špinavou práci.

Zrovna ve Venezuele ty prachy z ropy mizí do uplácení mas jen okrajově. Většina je na kontech pánů v pozadí, pro které je socialismus ten nejvýnosnější byznys. Ostatně v té údajně demokraticko-sociální EU to o moc jiné není.

R. Gramblička 4.3.2014 7:50

Re: Ale kdeže pane moudrý

"To jen ti dříve latifundisté pochopili, že přes socialismus - lhaní a uplácení voličů se můžou napakovat(si nakrást)mnohem víc, než poctivou správou svých majetků v reálném kapitalismu"

A vo tom ten socializmus přece je, ne? Tak to bylo všude

J. Sinnreich 4.3.2014 2:31

Venezuela nepadne

Socializmus byvaleho odborare a ridice autobusu, prezidenta Madury jeste nejakou chvili vydrzi. Rusky ministr obrany, Sergej Shoigu, prohlasil, ze Rusko vybuduje ve Venezuele, Nicaragui a znovu na Kube svoje vojenske zakladny. Prezident Obama snizuje stav americke armady na uroven pred II.svet. valkou. Mame se na co tesit.

R. Langer 4.3.2014 10:06

Re: Venezuela nepadne

Tak Obamovi taky už nezbylo ani na ten protiraketovej deštník... ;-)