5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ÚVAHA: Kde se vynalézá kolo

Kdy a kde lidé vynalezli kolo, není známo. Nejstarší zachovalý nález představuje dřevěné kolo staré asi 5 200 let, nalezené v bažině u Vrhniki, asi 15 km jihozápadně od Lublaně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Rádl 16.12.2021 10:34

Někde jsem četl, že nejvíce držitelů Nobelových cen v technických oborech se narodilo v Budapešti...

J. Pokoutný 14.12.2021 16:49

S tou arabskou kulturou bych ubral. Před dobytím Sýrie za Mohameda se o ní prakticky nic neví (snaží se sice, placeni Saúdy potvrdit, že Nabatejci, tvůrci Petry, byli echt Arabové, ale shoda o tom není) a "zlatý věk" fungoval jen do doby, kdy většina tvrdě zdaněných a utlačovaných jinověrců (= původní obyvatelstvo) přestoupila na islám, aby se vyhnula útlaku. Fungovalo to tedy jen cca 400 let (jak kde). Většinu kulturně a vědecky důležitějších prací napsali židé a Syřané s poarabštěnými jmény, případně lidé z okraje muslimského chalífátu a heretici. Mnoho z tzv. arabských vynálezů - sklo, "arabské číslice" nebo "arabský (vertikální) mlýn" tu bylo dávno před nimi, vymyšleny Egypťany, Řeky, Syřany, Římany, Peršany či Indy (ne nutně v tomto pořadí). A tvrzení, že nám zachovali starou Předovýchodní kultury díky překladům je jen další lež, šířená jejich kamarádíčky, které se Arabové naučili papouškovat na přelomu minulého století. Ono se totiž od karolinské renesance čile překládalo i v Evropě a kláštery, zejména ty na jihu, muslimy nevypálené, byly (a jsou) plné literatury i opisů z dob Říma.

F. Zrcek 14.12.2021 14:46

Když Čína odpískala kulturní revoluci a začala mílovými kroky dohánět západ, padla kulturní bariéra a nastaly dvě možnosti vývoje. Buď čína zjistí výhody demokracie a začne se rozvíjet směrem k západním hodnotám, což přinese celosvětový rozvoj svobod a kritického myšlení. Nebo západ najede na čínskou kolektivistickou ideologii, zavede cenzuru a začne kádrovat ve jménu pokroku.

Bohužel, nastala druhá možnost. Teď se může západ ještě zmátořit a hodit zpátečku. Ale bez násilí to nejspíš už nepůjde a výsledek je ve hvězdách. Jsem rád, že východ (střed) Evropy je asi nejpravděpodobnější oblast, kde to může začít. Zkusme aspoň mrmlat a tiše protestovat. Posledně to trvalo jenom čtyřicet let ....

A. Ová 14.12.2021 9:40

Zeměkoule jako vesmírný ciferník

...a až bude Evropa zasejc na řadě? Uklidněná, rozumná, nejuchající, rozjímavá, kamkoli noha vkročiti zamýšleti bude, nikde žádné lejno

V. Petr 14.12.2021 9:33

Aby se Evropa dostala na výsluní, MUSÍ poslat humanoidní intelektuály k lopatě!

J. Lukavsky 14.12.2021 15:52

No ale kupř. dnes mi připadá jako velmi důležitá kupř. sociologie, historie... neb by měly říci zda ten marasmus ve kterém Evropa je, je opravdu zákonitý cyklus dějin. A co s tím? Usilovněji veslovat pořád stejným kurzem mi nepřipadá chytré. M.Bárta, 7 zákonů - mi připadá jako velmi důležité čtení pro dnešní dobu. J.L. end

R. Polášek 14.12.2021 9:23

Opravím malý detail.

Sahara nevyschla před 10 tisíci lety, ona téměř těch 10 tisíc let vysychala.

Ještě Cézar okolo roku 50 před naším letopočtem dobýval Egypt i proto, protože Řím potřeboval pro výživu svých lidí dovážet egyptské obilí. A to tehdy vedle údolí Nilu produkovaly ve významném množství taky rozsáhlé oázy v nubijské poušti napájené zdroji podzemní vody, které tam tehdy ještě zbyly z předchozí doby zelené a na srážky bohaté Sahary. Dnes tam v poušti jsou už jen zbytky té podzemní vody v malých studnách uprostřed pouště a často zasolené. Napájené maximálně tak srážkami, přinesenými do pouště tak jednou, dvakrát za 100 let velkými atmosférickými poruchami. Které jako jediné dokáží nad tyto pouště proniknout a zavlažit je.

Z pomalého vysýchání Sahary zřejmě plyne i mnoha tisíciletá životnost Egypta jako ve své době starověku pokrokového státu. Jak postupně různé regiony Sahary vysychaly, populace Egypta byla průběžně doplňována lidmi z těchto regionů.

L. Harvánek 14.12.2021 11:49

Takže je nezbytně nutné přijímat obyvatele vysychajících oblastí. Neboť jenom oni jsou zárukou pokroku a prosperity.

R. Polášek 14.12.2021 16:00

To jsem nikdy nenapsal.

Spíš naopak, tehdy žádné multikulti nebylo a nebylo žádné zvaní hlavně těch imigrantů, co nedodržují zákony a jsou ochotni se do té země protlačit i násilím, aby se dostali k sociálním dávkám.

Představuji si to tak, že tehdy na hranicích Egypta z nějaké karavany uprchlíků místní egyptský správce vybral lidi, kteří uměli něco takového, co zrovna v údolí Nilu potřebovali , ty přijal a zbylé lidi egyptské vojenské hlídky prostě vyhnaly za hranice Egypta. A ti buď zahynuli v poušti nebo našli jiné africké končiny, kde byla voda.

Možná proto egyptský stát vydržel v úctyhodné síle tolik tisíciletí, byl výše popsaným způsobem prostě průběžně posilován migranty z vysychající Sahary. Dokud Sahara úplně nevyschla.

J. Pokoutný 14.12.2021 16:55

Doplnil bych, že od doby, kdy všechno probíhá z úradku Alláhova, se o všechny ty kdysi udržované a budované kanály a kanáty nikdo nestará, a i proto nefungují. Proč taky? Ale je tu ještě jeden aspekt: Kdysi se 20 miliónový Egypt (to k němu patřil i Sudán) dohodl s Etiopií o dělbě nilské vody. Teď při stejném (nebo menším množství srážek) má Egypt obyvatel 4x víc, Sudány jsou dva a v Etiopii obyvatel též valně přibylo. Že by soudruzi imámové schválili odsolování vody mořské jako to dělají ti zlí Izraelci, moc nevěřím.

F. Navrátil 14.12.2021 8:43

Evropa je forma, ve které působí EU jako správce konkurzní podstaty. Ten nemá zájem, aby se firma vzpamatovala, ale aby z ní vybrakoval co největší vlastní prospěch.

R. Polášek 14.12.2021 9:28

Trefně napsáno.R^

Evropa ovládaná exponenty zelené ideologie se takhle skutečně chová.

L. Hančar 14.12.2021 8:11

Jen malá,nekorektní technická poznámka: nenapsal bych nacionalismus, ale Německý nacionalismus. To jen proto, abychom nebyli v našem malém hezkém českém protektorátu BM tak happy.

J. Jurax 14.12.2021 12:37

No, on ten francouzský koncem 18. a počátkem 19. století byl taky výživný.

J. Pokoutný 14.12.2021 16:57

Timmermans nebo Dalliová jsou Němci? Povídejte a přehánějte.

J. Lukavsky 14.12.2021 7:31

indické kultury. Ještě tzv. arabské číslice, původem ale z Indie, ty jsou podmínkou rozvoje matematiky. J.L. end

M. Šálek 14.12.2021 6:36

V této souvislosti je dobré připomenout jeden kreslený vtip V. Renčína, jak pánové Dlabáček a Rambousek stojí před nějakou vědmou, která jim říká (necituji přesně): "Evropa v roce 2050? Já žádnou nevidím, jen nějakou provincii Čche Ťing."

J. Brunner 14.12.2021 2:09

R^