1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

ÚSPORY: Zaplatíme experimenty s OZE

Kabinet Petra Fialy se při své prezentaci úsporného balíčku nepochlubil, že už nepřevezme za spotřebitele poplatek za obnovitelné zdroje a růst nákladů na distribuci. Tím také nutně od příštího roku zdraží elektřina.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 18.5.2023 8:14

Výroba, stejně jako život, je závislá na energiích. Zdražíte energie a současně zdražíte výrobu, zboží, obchod a služby. V historii zeměkoule nebyly zaznamenány případy, kdy by živoucí organismy odmítly lehce dostupné zdroje energie a tím se odsoudily k pomalému chcípání. K tomu musela být vynalezena Evropská unie s všeovládajícím bruselským parazitickým byrokratickým aparátem.

J. Majzlík 18.5.2023 23:05

R^;-(!

Z. Žabička 18.5.2023 6:37

už se to blíží stavu před 30ti lety: S náboženskou otázkou jsem vyrovnán...

Teď se noviny předhání v hlavním narativu: Jen Green Deal je náš zachránce. Plaťte ovce (občané) náš zlatý kšeft.

J. Strakoš 18.5.2023 6:09

V drobnosti bych s autorem dovolil nesouhlasil a to ohledně návratnosti lokálních FVE - v rozumné společnosti by se skutečně náklady na ně nikdy nemohly vrátit a byly by takovým zajímavým koníčkem pár nadšenců. Stabilní zdroje a distribuce na ně stavěná by byla spolehlivější a lepší volbou.

Nicméně nežijeme v rozumné společnosti a elektřina drahne (burza, plyn, OZE podpora ...) a jen spouštíme akce, aby to šlo co nejrychleji (zastavení jaderek, povolenky...) , sám autor tento směr zdražování vidí. Takže se v důsledku může stát, že se investice do domácí FVE nakonec majitelům dříve nebo později vyplatí.

Samozřejmě pokud vláda nepřijde s dodatečným zdaněním FVE.

V. Mokrý 18.5.2023 6:17

R^

Z. Lapil 18.5.2023 7:51

Že by?

Totiž- coby vyrobce/prodejce můžete zdražovat jen tolik, kolik odběratel zvládne. A i když je v elektřině možnost omezení či náhrady dost mizerná, přesto je tu povicero firem, ke kterým můžete od ČEZ přejít. A protože "klasicka" elektřina jaksi technologicky levnější prostě je ( obejde se bez instalace nejméně petinasobku výkonu pro případy, že by přišla noc nebo dokonce bezvětří plus bateriových/prehradnich/vodikovych záloh vyžadujících prehazovani elektronů z hromady na hromadu s ucinnosti zdaleka ne stoprocentni, takze si ten petinasobek vynasobte dalsimi nejmene dvěma), tak se na trochu slušném trhu prodavat bude. Míním trhu bez zásadních dotací a zákazů a povolenek.

Ano, vím, distribuce je monopolní a drahá sranda, ale myslím, že i bez zákona se může devatero vesničanů dohodnout, postavit par panelů a s praním nebo myckovanilm počkat na vhodné povětrnostní podmínky.

Připomínám, že v Africe a nejspíš i leckde jinde je zřejmé relativně běžný domácí diesel pro dobu, kdy "veřejná" elektřina nefunguje. V našich krajích je zase běžné přitápění skrze drevova/uhelná kamna.

M. Kocián 18.5.2023 8:51

A proto je na tom Afrika o tolik lépe, než my. To, že je individuální výroba efektivnější než výroba ve velkém znamená jen to, že je v tomto státě a regionu cosi shnilého.

Z. Lapil 18.5.2023 9:52

To mi přijde příliš zjednodušené.

Především: Evropa/Amerika stavěla elektrárny postupně, jak je potřebovala na světlo/pračky/vysavače/tramvaje. Afrika k těmhle vymoženostem přišla ze dne na den a zdroje buduje postupně.

Dále: spalovací motor v autě je VELMI individuální zdroj energie, a nebýt hysterie kolem CO2, tak na individuální elektromobily nikdo ani nepomyslí. Elektromobilita hromadná naopak v podobě vlaků a tramvají a trolejbusů (a taky výtahů a eskalátorů) dávno funguje. A funguje evidentně skvěle, když alternativní řešení nikdo nehledá.

A dokonce: v Evropě jsou všechny větší tratě elektrifikované. V severní Americe je naopak veškerá dálková doprava vedena diesely, protože kdysi kdosi spočítal, že je efektivnější vozit velenádrže nafty než tahat tisíce a tisíce kilometrů drátu, notabene když jsou v oněch krajích rozsáhlé oblasti, v nichž o elektrárnu nezavadíte.

Chtěl jsem poslat nějaký efektní vlak, například https://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/can002.jpg, ale tohle taky není špatné: https://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/sranda143.jpg

V. Kučer 18.5.2023 10:07

V Africe se fotovoltaika moc neuchytila přestože na to mají lepší podmínky než Evropa.

J. Jurax 18.5.2023 12:09

Málo tam dotují.

J. Jurax 18.5.2023 12:12

V diskuzi chybí pan Rada, aby dodal ideologicky správný pohled na diskutovanou problematiku.

J. Jurax 18.5.2023 12:15

V diskuzi chybí pan Rada, aby dodal ideologicky správný a europrogresivní pohled na diskutovanou problematiku.

Z. Lapil 18.5.2023 12:18

Toť otázka. V poušti nejsou odběratelé a je tam spousta prachu, prales je nesmysl a ve velkoměstě... Nějak si to tam nedovedu představit.

A jsem si dost jist, že platí co píšu: dokud nezačne ropa/uhlí/uran OPRAVDU docházet neboli ceny OPRAVDU růst, nemají OZE ekonomickou šanci. Samozřejmě kromě odlehlých míst včetně třeba dálničních SOS telefonů, které potřebují spíš napěti kvůli pohotovosti než že by měly podstatnější spotřebu. Nebo třeba všelijakých hraček na způsob podsvícení zahradní fontánky.

V. Kučer 18.5.2023 12:31

Někteří zelení dostali nápad aby se solární panely umístili na Saharu a vyrobený proud se přenášel podmořským kabelem do Evropy. V TV to propagoval ekolog Bedřich Moldan. Pak se tam začalo válčit a tak to utichlo.

Z. Lapil 18.5.2023 14:14

Vím o tom, díky.

Jestli jsem dobře dával pozor, námitky směřovaly hlavně k neudimenzovatelnosti toho kabelu. O prachu, kterého bych se v poušti hodně bál, řeč nebyla.

Víte - mně ani nevadí, že lidi mají nápady (Werich: kdyby se za blbý nápady zabíjelo, to by bylo bytů volnejch!). Mně vadí, že se ani nepokusí zvážit realizovatelnost, včetně té ekonomické.

A co je ještě horší: představa, že jeden z těch nápadů bude vybrán sdružením moudrých a spasí svět. Viz gravitační elektrárna Paskov. Pokud bude fungovat, není důvod proč ji nepoužít, ale kolik jich v našich krajích bude možné postavit? Jeden Paskov, jedna Macocha, další tři v místech, která neznám? Všude jinde by se buď musela dělat díra do země nebo stavět něco, proti čemu je vysoká pec přístřešek na zahradní nábytek.

A nebo - o tom jsem ještě neslyšel, něco na způsob lanovky. Na kopci motor, na svahu koleje, na kolejích pár kubíků betonu. Nenapadá mě, proč by to mělo být, kromě nějakého toho celkem nepatrného tření, horší než svislá verze.

Trochu odbočka: onehdy jsem se ocitl na opuštěné těžní věži. Něco jsme tam vymýšleli, a já si položil ruku na něco, co se ukázalo být tou velekladkou, na které visíval ten výtah. Aniž bych zatlačil, to kolo se začalo otáčet. Pomaličku, protože je obrovské a těžké, ale tření musí být HODNĚ blízké nule, protože kolik může vážit předloktí?

Tahle věž to byla: https://mapy.cz/fotografie?sourcep=foto&idp=739649&x=14.0903228&y=49.6835278&z=14

R. Langer 18.5.2023 5:32

R^ [>-]

Ale je to marný, je to marný, je to... :-(

J. Králová 18.5.2023 1:47

Skvělý článek. Jen jednu má chybu - měli by ho přečíst všichni gramotní obyvatelé republiky, a to bohužel nepřečtou...

R. Langer 18.5.2023 5:35

Gramotní možná jsou, ale většina z nich nechápe psaný text. Ani teď. :-(

J. Strakoš 18.5.2023 6:10

Navíc je pes, díky zveřejňování různých názorů, brán jako dezinformační médium, takže ani číst nebudou chtít.

V. Kučer 18.5.2023 10:09

Měli by si to přečíst hlavně mladí.

J. Jurax 18.5.2023 1:14

No jo no, musí se šetřit, a proto peníze z našich daní se z vůle zelených magorů i jimi zlobovaných (čti uplacených) tuzemských politiků a ovšem z příkazu macechy naší EU vyhazují do WC na dotace občasných zdrojů, neboť kapsy solárních tunelářů musí být naplněny a energetika zdevastována.

Se spásou planety to nic společného nemá.