18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Machrování

ČEZ má po Albánii další problém, tentokrát v Bulharsku. Premiér Borisov v úterý na tiskové konferenci oznámil, že firma v nejbližší době přijde o licenci na dodávky elektřiny v jeho zemi, a to kvůli neúměrně vysokým cenám. Licenci už ČEZ před časem ztratil v Albánii. Bulharská vláda zjevně reagovala na rozhořčené demonstrace, namířené proti vysokým cenám energií zvlášť a proti vládě všeobecně. A hned vzápětí padla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 26.2.2013 12:12

Návod jak to řešit můžeme mít hned !

Stačí když např. "odebereme licenci" (vyvlastníme) ty zahraniční "grázlíky", pro něž vlastizrádní EU-hujeři vytvořili FV "zlaté doly" u nás.

Pozn: Zoufalá situace EU-balkánu je přece důsledkem brutálního vnucování (zničujícího sociálního a ekologického parazitismu) zájmů západního EU-kapitálu těmto zemím (u nás to znamená stagnaci, u nich hlad). "Brusel" to zavinil a jenom "Brusel" s tím něco může a musí udělat!!!

I. Poljaková 25.2.2013 22:52

Konečně jednou s panem Doležalem souhlas

i já si myslím, že chyba je na straně ČEZu, doma mu vše prochází, takže se už zcela přepočítal. Být příčinou demise vlády, ke všemu v bratrském EU státě -sakra silná vizitka "naší" firmy! Brr. Páral prý vidí v Albáncích potomky pirátů ze skal,  já to vnímám jako naši obrovskou ostudu - těmi piráty a lupiči  jsme díky ČEZu viděni my, Češi. No možná tam sice "Brusel dosáhne", ale obchodní vítězství z hlediska dlouhodobé strategie to asi nebude-  a zřejmě nejen v Bulharsku, i jinde si už dají pozor.  Ale jak říkaly babičky, i zlé může být k něčemu dobré. Co kdyby ČEZ rozšířil  své impérium do Venezuely, na Kubu?  CIA se pád tamních režimů prý dlouhodobě nedaří, potřebovala by spojence s kvalitní praxí, Nebo by ČEZ mohl aspoń prodat know-how výměnou za dostavbu Temelína.

Š. Hašek 25.2.2013 22:15

Pane Doležale,

vidím to hodně zdaleka, Vy též.

Budu tedy jen opakovat bez dalších poznámek komentář mého kolegy z Bulharska, který jen mávl rukou a řekl, že problémy s ČEZ a fakturami mají jen ti, co neumí číst, psát, platit účty. Vše v rozsahu inteligence páté třídy.

To píši jen tak, aby řeč nestála.

P. Vaňura 25.2.2013 21:57

Pane autore, ono je to ale skutečně tak,

že tyto státy si dovolí něco, na co my se nezmůžeme.

My nedokážeme ochránit ani své zájmy, oni klidně okradou nás a Albáncům to možná projde úplně. Protože jsou "necivilizovaní" a někomu se hodí, potřebuje je a nemá je jisté. Vemte si, jak dopadl Kožený v Azerbajdžánu. Byl okraden azerbajdžanským STÁTEM ale USA, které musí o vliv v Azerbajdžánu soupeřit minimálně s Ruskem, prohlásí za toho zlého jeho.

Pro nezasvěcené, Kožený, z velké části za peníze amerických investorů, skoupil azerbajdžánský ekvivalent kuponových knížek, načež Alijev, mimochodem, starý bolševický kádr Brežněvovy éry, celou privatizaci zrušil a Kožený neměl NIC, jen dluhy.

B. Rybák 26.2.2013 12:23

Re: Pane autore, ono je to ale skutečně tak,

Přesně tak. V. Kožený byl v USA obžalován (za korupci v Azerbajdžánu). USA své zájmy pak ve skrz naskrz zkorumpovaném Azerbajdžánu prosadily (určitě bez korupce).

T. Kohout 25.2.2013 15:05

silnější vyhrává, ale nemusí. ČR je zcela extrémně slaqbá

Je to jasné: silnější Kanada to dává sežrat slabší ČR (viza) a tak obdobně snad silnější ČR se zkouší uplatnit svou pozici vůči Albánii a Bulharsku. Ale může to být chybný kalkul. Zatímco ta Kanada určitou sílu má, ČR má sílu NULA a nikdo jí nikdy nepodpoří na mezinárodním poli. A náš "ministr v zahraničí", to je skutečně k smíchu. Nikdy nic pro ČR výhodného dosud nevyjednal.

V. Kain 25.2.2013 16:18

Re: silnější vyhrává, ale nemusí. ČR je zcela extrémně slaqbá

To jsou přesně moje slova.Schwarzenberg nikdy pro tuto zem nic pozitivního neudělal.Pořád jenom slyšíme,že má ve světě kredit, je to přece jenom šlechtic,ale pokud jde diplomacii tak je to diletant.Kolikrát ten už odstupoval a nikdy mu to nějak nevyšlo.

M. Starý 25.2.2013 13:30

Starý prezident za 18 a nový bez dvou za 20

Albánie i Bulharsko jsou to chudé a nestabilní země a místním vládám se hodí, když mohou na všechno najít "cizího" viníka. Je úsměvné, jak dosluhující a budoucí prezident dávají veřejně deku vládě. Tím určitě posilují pozici ČR v jednáních.

J. Schwarz 25.2.2013 12:21

pokud jsem článek

dobře pochopil, tak ukazovat svaly na někoho jako je Rusko by bylo zbytečné, protože bychom ničeho nedosáhli a ukazovat svaly Bulharům zase není dost ušlechtilé a džentlmenské. Takže co byste radil? Asi nechat se obrat od úplně každého -  možná, že nás budeou mít rádi. Nechcete s tím začít, pane Doležale? Pro začátek byste mohl nechat klíček v zapalování a otevřený byt.

J. Kadeřábek 25.2.2013 15:44

No hlavně je to článek o ničem.

Pochybuji, že Bulhaři čtou české Rudé právo a koukají na ČT. Takové vykřiky do tmy nic neznamenají. Jinou věcí je činnost diplomatů a přenesení problému na bruselské pole. Z důvodu ochrany vlastních zájmů s námi musí držet basu. Nakonec Merkel na vlastní kůži poznala v Řecku s jako přívětivostí byly přivítány její dary a půjčky.

V. Novák 25.2.2013 11:50

Příležitost už nebude.

Nord Stream vybudován, na německou a přes ni na českou sít napojen, Ukrajina zbavena vydíracího potenciálu - už nebude příležitst machrovat. Ostatně, co si na zemi Nikolů Suhajů vezmete?

S. Trkola 25.2.2013 11:18

Kdy

si vezmeme příklad , a přestaneme plati předražené ceny , !!

V. Kolman 25.2.2013 13:37

Re: Kdy

Také mě to pane Trkolo napadlo. Neklame-li mě paměť, mluvilo se před výstavbou Temelína cosi o levné elektrické energii pro všechny občany a všude se tenkrát propagovaly přímotopy.

Nebo - jiný příklad:

"BENCALOR - PALIVO BUDOUCNOSTI. TOPTE NAFTOU!!!"  vzpomínáte si ještě na poutače s tímto textem někdy v 70tých letech minulého století??? Tehdy stála nafta do auta 90 haléřů a t.zv. "topná nafta"  čerpaná na talony, ovšem ze stejných stojanů, stála 70 haléřů čeksloveslenských. Pravda - platy byly tenkrát také "trochu" jiné, nežli jsou ty dnešní.

P. Vaňura 25.2.2013 22:14

Pane Kolman, spletl jste dvě ODLIŠNÉ věci

S cenou nafty nemáte úplně pravdu, do r. 1974 stála 2 Kčs/l (průměrný plat byl nějakých 2200 Kčs měsíčně) a ta samá se dala koupit za poukázky, nakoupené na poště za 90 hal jako topná nafta. Na černém trhu byla i lacinější. Se dvěma ropnými krizemi tato éra skončila a dalo se to čekat od počátku 70 let (cítil jsem to i já). Protože teprve počátkem 70 let začaly být USA závislé na ropě z Blízkého východu. Předtím, r. 1967, skončil pokus Arabů použít "ropnou zbraň" krachem, neboť USA byly schopny a ochotny zásobovat americkou ropou i Evropu.

Pokud jde o Temelín, za to se poděkujte VÝHRADNĚ NAŠIM POLITIKŮM. Byla to vláda ČSSD+KDU-ČSL (pochopitelně s Kalouskem), která na přání EU souhlasila s tím, aby se ceny na českém trhu silové elektřiny určovaly na burze v Lipsku, čímž samozřejmě platíme NĚMECKÉ ceny (vedlejší produkt, vysoké zisky ČEZ-výroba, naštěstí jdou ze 70% do státního rozpočtu). NEMUSELI jsme to dělat, Francie na to NEPŘISTOUPILA a svou levnou jadernou elektřinu (jejíž cena se odvíjí od výrobních nákladů) má pro sebe, za tržní ceny ji jen exportuje (EdF je státní, což ulehčuje situaci).

Teď ještě připlácíme všichni, domácnosti, továrny, ale i třeba nemocnice 0,7 Kč/kWh na fotovoltaický megatunel. Viníky máte zde:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-kdo-nam-zdrazil-elektrinu-due-/p_politika.asp?c=A101003_121803_p_politika_wag

J. Stejskal 25.2.2013 10:29

To, že se to ČEZu stalo

ve dvou zemích skoro ve stejný čas, není náhoda. Někde dělají soudruzi z ČEZu chybu.

U pan Párala mám v poslední době opravdu pocit, že se zbláznil.

V. Plocek 25.2.2013 9:43

Machrování

Nadpis bezděky specifikuje dodavatele ČEZ. Když jsem pracoval jako vedoucí zásobování (i když na obrácené straně rovnice dodavatele, odběratel) vždy jsem svojim podřízeným, když přišli s tím , že parner je nevyhovujícíl, protože je "blbý"  říkal jednu velkou pravdu. Dodavatel není blbý, ale vy jste ho nezvládli a nepřesvědčili o potřebě obchodního vztahu. A to je i princip ČEZu, který vstupoval do naprosto jiných prostředí a pravděpodobně se choval jako u nás doma. Tj. zvyšoval své nároky bez předběžné  přípravy prostředí, vojensky řečeno. Markantní to bylo v Albanii. A to vždy znamená v obchodě prohru. A zašťiťování se platnými smlouvami i když v případě Bulharska vyhraje Čezu nezajišťuje bezkonfliktní obchodování až konec.

P. Vaňura 25.2.2013 22:45

"pravděpodobně se choval jako u nás"

To teda nechoval, protože u nás to NIKDY nedošlo tak daleko, jako v Albánii. Tam ČEZ odpojil zákazníky, včetně např. vodáren, kteří DLOUHODOBĚ NEPLATILI a stát jim sebral licenci.

R. Hroza 25.2.2013 9:01

učitel národa

Pan Doležal musí něco napsat i když zrovna nemá svůj den. A hlavně se  začíná profilovat jak "národní vychovatel" a "učitel národa". A začíná to být nuda. Furt stejný. Sudety, našinci jako  zbabělci, zlořinci a vrahové, prezident1 arogantní, prezident2 nebezpečný ego, Nečas nýmand, ODS nicka, on .. nade vším -  follow me - následujte mne,  atp...a nic. Někdy to vypadá  jako by už "musel" ne "chtěl" psát. Už to není ani tak o tematu jako spíš  o něm samém. Furt stejný,  My jsme všichni zlí burani a on - hvězda betlémská. U něho u nás nikdy nic nebylo a ani nebude ani trochu dobře. A hlavně - všemu rozumí a všude už byl.

J. Kolouch 25.2.2013 11:28

Re: učitel národa

Pane Hrozo,

když tak čtu Váš příspěvek, zdá se mi, že pokud jde o ty zlé burany, nebyl pan Doležal daleko od pravdy, pokud by to tam tak opravdu napsal.

P. Pavlovský 25.2.2013 7:39

My členové EU, jsme si přece rovni!

Autor zcela přehlíží elementární rozdíl mezi investicí uvnitř EU a mimo ni. (Inteligence je definována jako schopnost rozlišovat!)

Srovnávat lze investice v Albánii a v Rusku, to jsou evropské státy mimo EU, na které Brusel těžko dosáhne! 

Ovšem plyn z Ruska - to snad nemá s našimi investicemi tam nic společného?

Investice v Bulharsku, které je zavázáno dodržovat unijní pravidla, to je něco sakra jiného, do Sofie Brusel dosáhne!

Aktuálně bude teď Brusel všem euroskeptikům velice milý.

K. Machala 25.2.2013 2:51

solární tunel nic?

Podíl EU na drahé elektřině taky nic? Pak v článku chybí podstatné věci.

V. Ondys 25.2.2013 2:34

:))))))))))))) My jsme mnohem civilizovanější s požadavkem vysokoškolského vzdělání na všechny

kteří se pak v zájmu společensky příkladné lidovosti dovedou chovat ve státní správě i jako negramotní cikáni.