3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

SVĚT: Stávka lidstva proti rozumu

Celý svět přichází o svobodu. Prý se přežila. A pokud se někdo ohání svobodou, v mnoha případech nechápe, co to svoboda je. Mluví o svobodě – a má na mysli své nárokování, své požadavky, svou údajnou potřebnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Hančar 4.6.2021 8:17

Cui bono? Pokud neznáme věřitele přímo, logicky můžeme za věřitele označit toho, kdo poroučí a koho my ( dlužníci ) musíme poslouchat. Tak kdo poroučí naší republice:

1. Evropská unie. Poslanci návrhy zákonů ani nečtou, mafiáni typu Faltýnek ráno rozdají noty. Dotace ( dluhy, které není potřeba ani splácet) usměrňují dokonce i premiéry zemí! A nebude to jen náš Babiš.

2. NWO, G7, nadnárodní kapitál na vyšším levelu. Co poroučí tito: imigraci, zadlužování, boj s oteplováním, elektroauta, stop jádru, boj s kovidem, odstraňování rebelů typu Salvini, Orbán, v našem případě Sarajevo, VV, Nečas, VKml, ale i kuriozní Sládek byli smáznuti vyšší mocí. Současně pozorujeme vypnutí celé naší opozice. Věřiteli světa. Dluh nemusíme splácet, stačí když je. Vlasně splácení dluhu = snižování závislosti, poslušnosti. A to nechtějí.

P. Milan 4.6.2021 8:15

Přece od nás.

V. Církva 4.6.2021 8:15

To je věcí názoru. Nakonec pokud paní Šichtařová adoruje kryptoměny, je dolarový dluh vlastně jen konstrukt, nic víc a nic čím by se měl člověk přehnaně zabývat.

Pokud třeba za rok dolar padne, je obrovské zadlužování v dolarech to nejlepší řešení, a lepší než kupovat Bitcoin.

P. Milan 4.6.2021 8:14

Liberálové neřeší, protože jich je málo, "sociální liberálové" je nesmyslný pojem.

Má-li paní Šichtařová nějaké náboženství, je to svoboda a zodpovědnost.

"v lepších dobách tvořili přebytky ve zlých dobách je spotřebují" - jo, ale postupem času se z toho stalo "budeme dělat dluhy v lepších i horších časech".

Klasická liberální ekonomie pochopitelně má řešení, ale je nepohodlné, proto lidé volí různé formy socialismu.

Kryptoměny řeší jedinou věc, znemožňují státu tisknout. Nejsou řešením celé ekonomiky, nic takového neexistuje.

Volatilní je vše, kakao, měny, jen to zlato moc ne, ale to je zase nepohodlné na používání.

Je čas, abyste si zjistil, co je vlastně liberalismus a liberálové. Takhle štěkáte na špatný strom, případně pláčete na špatném hrobě.

R. Langer 4.6.2021 8:13

No, v Česku se to (zatím) nestalo. Zkuste se zeptat ve Venezuele... ;-D

R. Langer 4.6.2021 8:12

Tak tak!

R. Langer 4.6.2021 8:11

Ale kryptoměny se produkují jak na běžícím pásu, a jejich hodnota je tudíž NULOVÁ. Spíš to vypadá, že jste na to letadlo také skočil. ;-D

V. Církva 4.6.2021 8:10

R^ Taky myslím, že paní Šichtařová zanechala mnoho nezodpovězených otázek.

Kdyby se je pokusila zodpovědět mohla by se dostat k příčinám! Já je tuším a zadlužování Západu považuji za důsledek, ne příčinu.

Paní Šichtařová má v lecčems pravdu, ale řeší problémy dneška někde v polovině mezi příčinou a konečnými důsledky.

L. Písařík 4.6.2021 8:09

Dosti silný dlužník si v mezinárodním obchodě nebude moc dělat ze slabšího věřitele. Chcete příklad? Současně přemílaná půjčka v r. 1989 tehdejšímu CCCP, snad aby měl čím platit stroje, které jsme vyrobili pro něj a jinak by zůstaly u nás - na ocet. A víte, jak byla ta půjčka zaplacena? Nehledě na to, že při takových operacích se obvykle tak 10% peněz ztratí. CHichi, pochechtávali se ti, co odkoupili ten dluh za pět stříbrných.

R. Langer 4.6.2021 8:08

No právě. Správné je ovšem ptát se ne od koho, ale KDO to zaplatí? ;-)

P. Milan 4.6.2021 8:07

Ano, špičkový článek.

Jsou ovšem (a nejen v lese) tací, kteří si neumí zjistit, kolik z toho "dost" je na dluh. A splácení velkého dluhu je průser a nesplácení ještě větší průser.

Kolem kterého patra letíte ("zatím dobrý")?

V. Církva 4.6.2021 8:05

V něčem má paní Šichtařová určitě pravdu. Civilizace dnes nefunguje tak, aby reagovala na jednoznačné problémy zítřka. Zadlužování, upadání Západu proti Asii, migrace... Přestože je evidentní, kam to vede, liberálové neřeší, a sociální liberálové reagují přesně opačně. Dogmaticky se lpí na nesmyslech. Souhlasím i s tím, že lidé jsou tlačeni k stádovistosti, dogmatům a proti samostatnému uvažování. Navíc tu máme včera popisované pštrosí jednání.

Bohužel dogmaticky, se týká i náboženství paní Šichtařové. "filozoficky chybná" myšlenka to co paní paní Šichtařová popsala možná je, a je to dnešní praxí. Jenže, ono je to otočené, má být "v lepších dobách tvořili přebytky ve zlých dobách je spotřebují". Tak řešili 7 hladových let za Jozefa v Egyptě. Na covid nelze reagovat ignorací, na něj jsme měli být připraveni.

Klasická liberální ekonomie na dnešní problémy a zadlužení řešení nemá. Což třeba i proto, že má rovněž chyby na kráse, které neřeší dnešní globalistický svět s heterogenními společnostmi. Zdá se, že liberalismus, ani klasický skutečně heterogenní svět "neumí"

No a korunu (bitcoin) tomu nasadila paní Šichtařová s kryptoměnami - modlou šmelinářů = těch co způsobili dnešní rozklad západního průmyslu a know how. Když se na burzách zkupovalo kakao, smrdělo to, ale pokud ekonom považuje za řešení ekonomiky kryptoměny, měl by si dat sprchu, nechat se vyšetřit, nebo si rovnou střelit do spánku! Kryptoměny jsou jen více volatilní kakao a hazard, ne měny.

Je čas si přiznat že úpadek Západu nestvořili jen liberálové sociální = progresivisté (ti jsou nejhorší), ale liberální dogmata vůbec!

J. Pokoutný 4.6.2021 8:03

Půjčte si 5 mega a můžete s tím začít taky. Až na to, že po vás banka splácení dluhu chtít bude.

P. Kazo 4.6.2021 7:54

Minule som zachytil pekny bonmot z USA:

Viete preco vzrastla cena dreva niekolkonasobne za poslednych par mesiacov? A to si myslite, ze FED tie bankovky tlaci z plastov? ;-D

T. Zlesa 4.6.2021 7:51

Dneska špičkový článek z kategorie "Katastrofa přichází". Ovšem jsem trochu rozpolcen, protože všeho je všude dost, lidi nemají hlad, ani do práce už nechodí 12 hodin denně a dovolenou mají placenou i 30 dní. Asi jsem něco přehlédl... :-)

K. Křivan 4.6.2021 7:46

"Dluhy jsou ŠPATNÉ, áno...", dluhy, které nehodlám splácet jsou špatné, dluhy, které nejsem schopen splácet jsou špatné, ....

S. Pavuk 4.6.2021 7:39

"Globálny dlh dlhodobo rastie." OK, ale keď sú všetky štáty zadĺžené, a stále si požičiavajú, tak od koho si to vlastne požičiavajú?

J. Nevrkla 4.6.2021 7:35

Emise hodnotou nekrytých peněz musí zákonitě vést ke ztrátě jejich hodnoty, k hyperinflaci, pak poklesu koupeschopne poptávky a obrovské krizi. Že by východiskem byla kryptomena? Která se získává nesmyslným těžením počítači, které žádnou reálnou hodnotu neprodukují? To není moc logické.

J. Vorlický 4.6.2021 7:06

Tedy, kdo je ten věřitel?

R. Gramblička 4.6.2021 6:50

zadlužení způsobuje závislost na věřiteli a na jeho libovůli.

R. Gramblička 4.6.2021 6:45

Pokud by bylo možné kryptoměny produkovat jak na běžícím pásu (jak v centrálních bankách), nebyl by o ně takový zájem. Spíš to vypadá, že o nich nic nevíte

S. Zemitý 4.6.2021 6:18

Že nenastala ZATÍM je ovšem zárukou, že nenastane NIKDY. Je tento výrok pravdivý ?

Může být, že se tahle republička bude zuby nehty bránit kolapsům typ Řecko či Argentína. Kdo si umí představit cenu takové obrany ? Konec kdejakých podpor, konec zdravotnictví, konec školství a vědy, silnice ve stavu "neprůjezdná" mosty ve stavu " nepoužitelný", zemědělství bez dotací, proto ceny potravin astronomické, polovina státních zaměstnanců na dlažbě, dnes nepředstavitelná věc: zrušení Senátu, omezení PS na polovinu, nedostatek energie (uhlí dotěženo, jaderky dosluhují, nové žádné) ... pokračování ad libitum

J. Kouk 4.6.2021 5:40

Kryptomena je virtuální měna. Mydlova bublina je cennější. Když ji je spousty, stane se z ní aspoň mýdlová voda se kterou se dají umýt špinavá okna. Virtuální měnu může zrovna tak někdo navyšovat jako se navyšují rozpočty u kterých se sleduje aspoň výše dluhu. Že by ji státy nenáviděli? Dokud na ni

státy sami nepřejdou a bude se navyšovat dluh bez toho, že by se musel i výhledově splácet. 100x nic je pořád nic. Bude to fungovat mnohem déle, protože státy si budou dlužit jen virtuálně...

R. Langer 4.6.2021 5:26

Dluhy jsou ŠPATNÉ, áno... :-P

J. Berger 4.6.2021 4:44

Pamatuji si živě (jsem totiž "pamětník", i WWII si živě pamatuji, na rozdíl od těch mladých, kteří o ní dnes točí filmy z hlediska současných ideologií), jak Miloš Zeman, když se stal premiérem a zatnul první sekeru, pravil: "dluhový rozpočet není žádné neštěstí". To si tedy jeho následovníci vzali k srdci... Není, ale když se vezme jako půjčka na investici, která bude potom vydělávat. Jinak to neštěstí je. Bez ohledu na to, kdo půjčuje (ostatně se divím, že někdo takový dosud je).

M. Šejna 4.6.2021 1:13

Madam Šichtařová zapomněla, že pokud existuje dlužník, pak existuje i věřitel.

A dokud je věřitel ochoten pujčovat, neexistuje problém.

Když MF vydalo dluhopisy pro občany, během týdne všechny prodalo. A zatím nenastala situace, že by Česko neplatilo sve závazky