6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

SVĚT: Řecko nesmí být „zachráněno“

Řecko nesmí být „zachráněno“. Prostě nesmí. To je totiž ta jediná možnost záchrany jak pro Řecko, tak pro zbytek Evropy. A tahle nutnost „nezáchrany“ teď vážně docela hoří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Roldán 13.7.2015 1:15

Nechápou, nebo nechtějí chápat!

Spíš nechtějí. Museli by se totiž vzdát svého milovaného zlatého telete - pokračující integrace Evropy. A síly, které uvedou do pohybu svou krátkozrakostí a nedostatkem státnické odvahy nás přijdou draho!

B. Rudolf 12.7.2015 19:29

Připadá mi to jako hloupost

Dosavadní úsporné reformy řecké ekonomiky nebyly, pokud jde o splácení dluhu, nijak úspěšné. Pokud uvěříme ideologickým kecům, tak bude řecká ekonomika dál klesat, řecké obyvatelstvo se bude ještě víc radikalizovat a řecký dluh bude dál růst. Aby Řekové mohli efektivně splácet své dluhy, nesmí jejich ekonomika dál klesat. A teprve, až někdo bude alespoň tušit, jak to zařídit, teprve potom bude namístě, aby vystupoval s radikálními názory. Máte nějaký nápad, jak to zařídit, aby řecká ekonomika začala růst? Pokud ne, slušelo by Vám více pokory.

J. Mrázek 12.7.2015 14:24

Přeposílám jeden názor,podobný..

Zrádce řeků Tsipras ? Tsiprasů jsou všude kolem tuny. Jen si vzpomeňme na podivnou impotenci unijních vůdců co se týče zastavení sebevražedné migrace hord z jihu, nedávné schválení TTIP a předtím nesmyslných, hloupých a sebepoškozujících sankcí vůči Rusku. A na našem políčku hanebné chování našich „volených“ představitelů, mlžení, lhaní, patolízalství a vlastizrádné chování premiéra Sobotky, když oznámil „dobrovolné“ přijetí 1500 migrantů z Afriky, ačkoliv 99% národa (jen málo kdy je národ tak jednotný jako v této otázce) si to nepřeje. A další lhaní a mlžení, když se tváří, že víc jich nebude.

J. Slanina 12.7.2015 16:31

Re: Přeposílám jeden názor,podobný..

To od tebe není hezké, rudý ksindle, že se stydíš za "Zvědavce" a Stworu: http://jdem.cz/bsjy39

M. Hoblík 12.7.2015 9:58

Bože dej, abychom byli v takovém krachu,

jako Čína! Ten článek psalo nějaké telátko.

P. Zeman 12.7.2015 14:37

Re: Bože dej, abychom byli v takovém krachu,

Dej bože, abyste v takovém krachu zůstal sám, milý Matýsku. Evidentně nevíte, která bije :-P!

L. Novák 13.7.2015 16:45

Re: Bože dej, abychom byli v takovém krachu,

Hehehe, další totalitní komunistický systém zkrachuje... :-D

F. Žůrek 12.7.2015 7:23

Finanční spekulace jsou začátkem kabaretu

Jak se mají vydělávat peníze? Přece tak, že mám "koryto".

J. Kanioková 11.7.2015 23:44

.....

Schäuble navrhuje "5 Year Grexit S humanitární pomoci"; Co tomu říkají druzí FinMins EZ - http://jdem.cz/bsjvm8

Smlouvání v Bruselu: Euro-záchranáři ztratili kontakt s realitou - http://jdem.cz/bsju83

Tato Evropa je nad rámcem záchrany! - http://jdem.cz/bsju45

Řecko: Třetí záchrana bude nejdražší - http://jdem.cz/bsjvc9 dwn

Překvapení na severu: ve Finsku diskutován odchod od eura - http://jdem.cz/bsjvb4

J. Urban 11.7.2015 20:56

Zdá se, že skutečně nechápou :-(

už už má startovat dalších 74 mlrd. EUR, zato Řekové ušetří (PRÝ!!!) 13 mlrd. na výdajích - no NEKUPTE TO!

K. Pavlik 12.7.2015 2:26

Re: Zdá se, že skutečně nechápou :-(

Tech 74 miliard EUR jsou jen ucetni penize ty Recko nikdy nedostane. Toto se dela bezne aby to vypadalo dobre v ucetnich knihach. Pokud opravdu usetri 13 mlr tak to jsou hotove penize nikoliv ucetni.

F. Vízek 11.7.2015 19:07

Někdo z odborníků by měl vysvětlit, kolik takových případů m

Je jasné, že Řecko má dluhy. V součtu to může dělat opravdu až 350 miliard.  Protože ale tzv dluhová služba garantuje pravidelné splátky úroků, může snadno po letech nastat zajímavá věc.

Zapomeňme na Řecko. Státní kasa státu XY vyplatí postupně na úrocích - pro příklad - už 400 miliard, ale stát XCY stále dluží oněch 350...

A pak - po dalších letech - až si věřitelé přijdou například na 600 miliard, se hodní věřitelé - kterým stát XY stále dluží 350 miliard - dohodnou, že státu XY dluh - odpustí.

Potlesk pro hodné věřitele, ne ?

J. Kanioková 11.7.2015 19:43

Re: Někdo z odborníků by měl vysvětlit, kolik takových případů m

Řecko zahraniční zadluženost k dnešku - 419,411 mld. http://www.tradingeconomics.com/greece/external-debt

V. Mlich 11.7.2015 22:04

Splátkový kalendář

Mě víc fascinuje tohle: http://graphics.wsj.com/greece-debt-timeline/

J. Kanioková 12.7.2015 12:03

Uff..

Co to je - Treasury bill holders?

L. Novák 13.7.2015 16:48

Re: Někdo z odborníků by měl vysvětlit, kolik....

Komunista Vízek zase nezklamal.

Vízku, chce to trochu ekonomické gramotnosti, a tu ty rozhodně nemáš. :-P

F. Farniente 11.7.2015 16:57

Nepoučitelní

jsou zjevně lidé, vlády, banky, institucionální investoři, fondy, analytici, portfoliomanageři, koučové, mentoři a jiná verbež. Od investičních bublin 17. století na tulipánové cibulky přes "železniční" krizi 19. století, 30. léta, dot.com krizi, CDS a CDO krizi je scénář trapně a primitivně stejný - krátkodobý růst spustí psychózu s cyklickou zpětnou vazbou: čím víc to stoupá, tím víc to lidé kupují a čím víc to kupují, tím víc to stoupá. Pak to někde zakopne a všichni vidí, že "král je nahý" a následuje pád do propasti.  Pak se všichni oklepou, zpětně zanalyzují "chyby",  označí se za chytřejší a jdou do toho znovu - vstanou noví bojovníci. Třeba v Číně.

Nicméně si myslím, že Řecko by mělo dostat svůj "Marshallův plán" - pokud to bude bolševická vláda ochotna zkousnout. A investoři by měli trochu zakrvácet, je to od jistého bodu jejich debilita. Důležité je, aby to přerozdělovači v Bruselu nepokryli z "celospolečenských" prostředků - obávám se ale, že přesně to nám hrozí.

J. Kanioková 11.7.2015 15:11

Naprostý souhlas s autorkou,

akorát.. nedoufám, že vyhraje zdravý rozum.. bohužel..

Důvod, proč má euro na kahánku - http://www.zerohedge.com/news/2015-07-04/why-euro-finished

Z diskuze u jiného článku - "Primární příčinou krize v celé EU je Euro. Němci, Francouzi a Italové stvořili měnovou unii bez fiskální unie. Z toho systému těžila Francie a Německo, a další klíčové země navázané na jejich průmysl, ale zanechal stopu zkázy napříč periferními zeměmi a Irska.

Proč? Vzhledem k tomu, mezi jinými měnovými nástroji, úrokové sazby stanovené ECB mají hluboký dopad na hospodářskou činnost a úspěch v zemích - Ty byly nastaveny v zájmu (žádná slovní hříčka) Německa (protože to bylo v recesi), a to zkazilo Španělsko, Portugalsko, Itálii, Irsko.

V USA federální vláda (která vybírá daň v celé Unii, a pak zase rozptyluje po celé Unii, k čemuž má federální agenturu) při fiskálních transferech kompenzuje škodlivé účinky jediné sady (Fed) úrokových sazeb pro to, co je ve skutečnosti řada různorodých ekonomik. A v tom je rozdíl mezi dolarem a eurem.

J. Kanioková 11.7.2015 15:12

Re: Naprostý souhlas s autorkou,

Takže Německo chtělo všechny výhody měnové unie bez přidané zátěže vytvoření federálního rozpočtu na vyrovnání škod, aby se ekonomiky, pro něž byly stanovené sazby nevhodné. To bylo nezodpovědné. A to bylo velmi nepoctivé - Euro bylo založeno na lži: Že by to mohlo fungovat bez fiskální unie (což je federální Evropa). A federální Evropa není přijatelná pro mnoho, mnoho voličů. Tato nezodpovědnost měla obrovské dopady na obyčejné lidi - například: V Irsku, kde kupci domů přestali kupovat až dvakrát tolik domů, než vznikly zbytečné dluhy v řádu 150K až 200K.

V zájmu rovnováhy se odhaduje, že Řekové nebudou platit 12 miliard EUR daně dlužné za rok. Je třeba také poznamenat, že řecké vlády 2000-2009 použily riskantní účetní postupy pro vstup do EZ a pak přes půjčky. Řekové platí za jejich rozmařilost plně rozvinutou hospodářskou depresí. Je na čase, aby Němci přestali fňukat (jejich rétorika) a začali se zodpovědně zabývat důsledky jednotné měny. - Zaplať. Mimochodem 100 miliard (přibližná částka poskytnutá zatím Německem) bledne ve srovnání s HDP Německa na 3850 miliard. A 90% z této částky šla rovnou zpátky do německých a francouzských bank na splácení řeckého dluhu.

Anebo - EU je loď bez kormidla, kompasu nebo kapitána, driftování na nekonečném moři nejistoty, tak to je už po celá léta. Nic se zlepšuje Tak je rozumnější vypadnout a vrátit se ke svým bývalým měnám a samosprávě. Nikdy není pozdě na to říci "NE".

J. Kanioková 11.7.2015 16:19

Re: Naprostý souhlas s autorkou,

Ukazuje jim exit - http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2015/07/euro-area-crisis

V. Kain 11.7.2015 19:20

Re: Naprostý souhlas s autorkou,

Jen jestli hlavní slovo o setrvání Řecka v EU nebude mít Washington.Evropští političtí mopslíci zavrtí ocáskem a budou pěkně poslouchat co příjde zpoza oceánu.Když odejde Řecko,tak by to mohlo napadnout i někoho jiného a plán jak si USA ekonomicky podmaní Evropu by se mohl rozplynout.A že USA potřebuje pro svůj šmejd odbytiště o tom žádná.Proto Evropa řízená bruselskými pokrytci je to,to nejlepší co vyhovuje Washingtnu.

S. Kalužík 11.7.2015 21:01

Re: Naprostý souhlas s autorkou,

Opravdu, ale opravdu se musím ovládat, abych nepoužil nic pejorativního. To určitě CIA naordinovala Řecku všechny socanské vlády a nakonec komanče. Určitě také zorganizovala řecké NE v referendu. Jen se divím, když je tak všemocná, že to vše jde tak pomalu. No, svatá prostoto !

J. Kanioková 12.7.2015 15:37

No... myslíte, že není tlak ? Že nejsou "zájmy"?

US zvýšení tlaku: osud Angely Merkelové visí na Řecku - http://jdem.cz/bsgd56

Což neznamená, že jsou Řekové nevinní..

S. Kalužík 12.7.2015 17:02

Re: No... myslíte, že není tlak ? Že nejsou "zájmy"?

Ale, to víte, že ne, ale klidně si tomu věřte a šiřte cokoliv, na rozdíl od dob komančů dnes nic není trestné, jen je to často blbé :)

J. Kanioková 12.7.2015 17:42

Re: No... myslíte, že není tlak ? Že nejsou "zájmy"?

Spojené státy zasáhly a Řecko zůstává dál v eurozóně http://jdem.cz/bsjy44

J. Matuška 11.7.2015 13:03

Nové reformy? Řecko ještě letos podraží

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/317020-nove-reformy-recko-jeste-letos-podrazi/

Tsiprasi, Tsiprasi, do roka a do dne...

J. Jílek 11.7.2015 14:53

Re: Nové reformy? Řecko ještě letos podraží

no a? Dělat se má, co je nutné, ne? Ne nutné pro setrvání u koryta...

L. Křivan 11.7.2015 11:41

EU by neměla dupat po hrdosti hrdého řeckého národa

a násilím mu vnucovat další stovky Euro-miliard !!!!  Řecký národ se hrdě  v referendu rozhodl že bude  hrdě pochodovat pod rudými prapory v čele s hrdými extrémními komunisty vpřed do zářné rudé prrrdele.

Tak pravil hrdý soudruh Třiprase.

Ty jeho kecy by byly směšné, kdyby to nebyl takový průůůser.

M. Dvořák 11.7.2015 11:59

Re: EU by neměla dupat po hrdosti hrdého řeckého národa

Nojo,ale třiprase najednou čouhá z unijního zadku.Potom,co hrdé soukmenovce naváděl k odmítnutí dalšího ponižování věřiteli.

To jsou ale paradoxy !

L. Křivan 12.7.2015 10:52

Re: třiprase najednou čouhá z unijního zadku

Třiprase je kovaný stalinistický komouš.  Jak vypadá EU-komise, to už víme. Samí komunisti.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-ek-je-zase-plna-komunistu-dof-/p_zahranici.aspx?c=A141105_154805_p_zahranici_wag

Takhle to dopadne, když se komunisti nelikvidují.