29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

SVĚT: Řecko nesmí být „zachráněno“

Řecko nesmí být „zachráněno“. Prostě nesmí. To je totiž ta jediná možnost záchrany jak pro Řecko, tak pro zbytek Evropy. A tahle nutnost „nezáchrany“ teď vážně docela hoří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Farniente 11.7.2015 16:57

Nepoučitelní

jsou zjevně lidé, vlády, banky, institucionální investoři, fondy, analytici, portfoliomanageři, koučové, mentoři a jiná verbež. Od investičních bublin 17. století na tulipánové cibulky přes "železniční" krizi 19. století, 30. léta, dot.com krizi, CDS a CDO krizi je scénář trapně a primitivně stejný - krátkodobý růst spustí psychózu s cyklickou zpětnou vazbou: čím víc to stoupá, tím víc to lidé kupují a čím víc to kupují, tím víc to stoupá. Pak to někde zakopne a všichni vidí, že "král je nahý" a následuje pád do propasti.  Pak se všichni oklepou, zpětně zanalyzují "chyby",  označí se za chytřejší a jdou do toho znovu - vstanou noví bojovníci. Třeba v Číně.

Nicméně si myslím, že Řecko by mělo dostat svůj "Marshallův plán" - pokud to bude bolševická vláda ochotna zkousnout. A investoři by měli trochu zakrvácet, je to od jistého bodu jejich debilita. Důležité je, aby to přerozdělovači v Bruselu nepokryli z "celospolečenských" prostředků - obávám se ale, že přesně to nám hrozí.

J. Kanioková 11.7.2015 16:19

Re: Naprostý souhlas s autorkou,

Ukazuje jim exit - http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2015/07/euro-area-crisis

J. Kanioková 11.7.2015 15:18

:)))))

J. Kanioková 11.7.2015 15:12

Re: Naprostý souhlas s autorkou,

Takže Německo chtělo všechny výhody měnové unie bez přidané zátěže vytvoření federálního rozpočtu na vyrovnání škod, aby se ekonomiky, pro něž byly stanovené sazby nevhodné. To bylo nezodpovědné. A to bylo velmi nepoctivé - Euro bylo založeno na lži: Že by to mohlo fungovat bez fiskální unie (což je federální Evropa). A federální Evropa není přijatelná pro mnoho, mnoho voličů. Tato nezodpovědnost měla obrovské dopady na obyčejné lidi - například: V Irsku, kde kupci domů přestali kupovat až dvakrát tolik domů, než vznikly zbytečné dluhy v řádu 150K až 200K.

V zájmu rovnováhy se odhaduje, že Řekové nebudou platit 12 miliard EUR daně dlužné za rok. Je třeba také poznamenat, že řecké vlády 2000-2009 použily riskantní účetní postupy pro vstup do EZ a pak přes půjčky. Řekové platí za jejich rozmařilost plně rozvinutou hospodářskou depresí. Je na čase, aby Němci přestali fňukat (jejich rétorika) a začali se zodpovědně zabývat důsledky jednotné měny. - Zaplať. Mimochodem 100 miliard (přibližná částka poskytnutá zatím Německem) bledne ve srovnání s HDP Německa na 3850 miliard. A 90% z této částky šla rovnou zpátky do německých a francouzských bank na splácení řeckého dluhu.

Anebo - EU je loď bez kormidla, kompasu nebo kapitána, driftování na nekonečném moři nejistoty, tak to je už po celá léta. Nic se zlepšuje Tak je rozumnější vypadnout a vrátit se ke svým bývalým měnám a samosprávě. Nikdy není pozdě na to říci "NE".

J. Kanioková 11.7.2015 15:11

Naprostý souhlas s autorkou,

akorát.. nedoufám, že vyhraje zdravý rozum.. bohužel..

Důvod, proč má euro na kahánku - http://www.zerohedge.com/news/2015-07-04/why-euro-finished

Z diskuze u jiného článku - "Primární příčinou krize v celé EU je Euro. Němci, Francouzi a Italové stvořili měnovou unii bez fiskální unie. Z toho systému těžila Francie a Německo, a další klíčové země navázané na jejich průmysl, ale zanechal stopu zkázy napříč periferními zeměmi a Irska.

Proč? Vzhledem k tomu, mezi jinými měnovými nástroji, úrokové sazby stanovené ECB mají hluboký dopad na hospodářskou činnost a úspěch v zemích - Ty byly nastaveny v zájmu (žádná slovní hříčka) Německa (protože to bylo v recesi), a to zkazilo Španělsko, Portugalsko, Itálii, Irsko.

V USA federální vláda (která vybírá daň v celé Unii, a pak zase rozptyluje po celé Unii, k čemuž má federální agenturu) při fiskálních transferech kompenzuje škodlivé účinky jediné sady (Fed) úrokových sazeb pro to, co je ve skutečnosti řada různorodých ekonomik. A v tom je rozdíl mezi dolarem a eurem.

J. Jílek 11.7.2015 14:53

Re: Nové reformy? Řecko ještě letos podraží

no a? Dělat se má, co je nutné, ne? Ne nutné pro setrvání u koryta...

J. Kanioková 11.7.2015 13:25

Re: Recko sice nesmi byt zachraneno,

US zvýšení tlaku: osud Angely Merkelové visí na Řecku - http://jdem.cz/bsgd56

"Washington zvýšil tlak na Angelu Merkel: Musíte držet Řecko z politických důvodů v eurech, pokud chcete i nadále hrát roli ve světové politice. Zvláště nebezpečné pro Merkelovou: Poprvé vysoce postavení vedoucí představitelé NATO vyjádřili znepokojení nad chaotickou situaci v EU."

M. Košťál 11.7.2015 13:09

Re: Ekonomové nevědí která bije

je vskutku dojemné, jak hájíte zájmy svých ruských chlebodárců na všech frontách.

J. Matuška 11.7.2015 13:03

Nové reformy? Řecko ještě letos podraží

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/317020-nove-reformy-recko-jeste-letos-podrazi/

Tsiprasi, Tsiprasi, do roka a do dne...

M. Dvořák 11.7.2015 11:59

Re: EU by neměla dupat po hrdosti hrdého řeckého národa

Nojo,ale třiprase najednou čouhá z unijního zadku.Potom,co hrdé soukmenovce naváděl k odmítnutí dalšího ponižování věřiteli.

To jsou ale paradoxy !

L. Křivan 11.7.2015 11:41

EU by neměla dupat po hrdosti hrdého řeckého národa

a násilím mu vnucovat další stovky Euro-miliard !!!!  Řecký národ se hrdě  v referendu rozhodl že bude  hrdě pochodovat pod rudými prapory v čele s hrdými extrémními komunisty vpřed do zářné rudé prrrdele.

Tak pravil hrdý soudruh Třiprase.

Ty jeho kecy by byly směšné, kdyby to nebyl takový průůůser.

J. Jílek 11.7.2015 11:30

někdo "nutí Řecko ještě víc se zadlužovat"?

co to je zas za bláboly?

L. Novák 11.7.2015 11:26

Re: Paní inženýrko,

:-) ... i těch eurosocialistických!

J. Jílek 11.7.2015 11:25

Šichtařová taky hopá aniž přeskočila...

...

L. Novák 11.7.2015 11:24

Re: Ekonomové nevědí která bije

Nic vám přece nebrání, abyste řeckým komunistům nabídl část svých úspor a poslal jim je na vládní účet... :-P

L. Novák 11.7.2015 11:23

Řecký bankrot

Markéta Šichtařová - ČT24 interview k aktuálnímu bankrotu Řecka (7. 7. 2015)

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/215411058040707/video/

M. Košťál 11.7.2015 10:57

Ekonomové nevědí která bije

Tohle je typická reakce většiny tzv. ekonomických expertů na řeckou krizi. Ani jeden z nich nebere do úvahy bezpečnostní rizika spjatá s případným zhroucením řecka a jeho odchodem z eurozóny. Nejde o to, že řekové jsou a budou plajte, ani o to, že možná zase padne další vláda a že místo ní přijde nějaká jiná. jde o to, že prostě řecko bude nutně potřebovat prachy a západ mu sice bude ochoten pomoct, ale jen za cenu bolestivých reforem. pokud ovšem řeckým voličům kdokoliv začne znovu vykládat o západu a o reformách, může se stát, že se nakonec dostane k moci garnitura která nebude ani proreformní ani prozápadní. řeči politiků a expertů o tom, že rusko řecku nemůže pomoct, jsou asi stejně hodnověrné jako putinovo tvrzení, že do řecké krize nehodlá zasahovat. takže by se mohlo stát, že země eurozóny "ušetří", ale za ty úspory vybudujou ve středomoří nepotopitelnou ruskou letadlovou loď.

J. Matuška 11.7.2015 10:36

Samozřejmě, že všichni ti šéfové, premiéři to chápou.

"Mám ale ukrutný strach hraničící s jistotou, že šéfové Evropské komise, Evropského parlamentu, MMF, ECB, ani premiéři jednotlivých zemí vůbec nechápu, která bije."

Kdo má rozhodující slovo na "Západě"? Odpověď: vyberme tu správnou konspirativní teorii... Ti bossové, co skutečně o světě rozhodují, jsou bezcitní k utrpení druhých. "Kolaterální" válečné škody je nezajímají.

K. Podhajský 11.7.2015 10:20

Re: Řecko nesmí být zachráněno.......

Vzkaz autorce : Nothing more than High Hope ......!

J. Kraus 11.7.2015 10:14

Herec R.Reagan

říkal něco o rozdílu mezi reálnou a papírovou ekonomikou a žádný odborník ho nebral vážně. I každý český technik by dokázal zaplnit nejmíň jeden takovýhle diskusní formulář pouze výčtem českých podniků a továren, které přesunuly výrobu na východ, nejvíc do Číny. I kdyby se Čína sesypala, návrat zpět není pravděpodobný z více důvodů, od nedostatku lidí, schopných a ochotných opravdu pracovat až k legislativním potížím při obnově výroby. Promítneme-li české poměry na celý Západ, zdá se, že Čína nemá a nebude mít potíže s odbytem výrobků. Čína je prostředí s reálnou ekonomikou. Naproti tomu Západ jí platí za reálné výrobky virtuálními penězi. Velká část z oněch šestnácti bilionů dolarů pouze U.S. dluhu je v Číně a pokud nyní kolabují čínské akcie, nafouknuté virtuálními západními penězi, nemělo by to vést k zavírání čínských továren, ale k jakémusi srovnání hodnoty západních peněz s čínským zbožím. Otázka ovšem je, kolik zboží si Západ po tom narovnání bude moci koupit. Zde by teprve mohla Čína zakolísat, ale nepochybujme, že čínští vůdcové uvažují o několik tahů napřed.

Suma sumarum, Čína má silnou reálnou ekonomiku a obrovské množství reálných peněz, chceme-li tedy dolary za takové považovat. Co se týče Řecka, to je zachraňováno virtuálními penězi a i malému dítěti už musí být zřejmé, že Řekové se musejí vrátit tam, odkud je nepříčená Evropa vytrhla, totiž k dřevěným motykám. Pokud tedy temní duchové Bruselu a Washingtonu nechtějí Řeky vyhnat z Řecka, ale to by bylo jiné povídání.

J. Lepka 11.7.2015 9:49

Re: Asi jsem o tom opravdu málo četl.

Myslím, že v současné době je k dispozici dost informačních kanálů k nastudování problému a není tedy nutné dohadovat se kvůli nepodařené formulaci. Nesporné je, že díky jednak anšlusu Rakouska a jednak obsazení Československa se teprve wehrmacht vyzbrojil a tak dokázal zdevastovat Polsko. Samozřejmě toto za podstatného přispění svého tehdejšího spojence a kamaráda.

T. Kočí 11.7.2015 9:37

Re: Je s podivem,

Jo, tak to bývá.

T. Kočí 11.7.2015 9:36

Re: Každý krach

Taky ne. Blitzkrieg byly tankové klíny a stuky.Pěchota a hipomobilní dělostřelectvo doklopýtalo až potom.Na Frantíky to platilo. Pak už ne.

R. John 11.7.2015 9:31

Dle "Historie německé armády"

Používalo se ve Wehrmacht 5- 6 milionů koní ....   to byl hlavní prostředek zásobování na frontu.Některé jednotky byly plně mechanizované, zejména  tankové, ale bylo to málo..  Nejvíce mechanizovaná byla US ARMY... ale později se ukázalo, že nedostatečně, nestačili uzásobovat frontu. A to byl poměr v Evropě  1 :2....  milion na frontě, dva miliony v týlu....  jak píše Fedor von Bock....  ""  Strategii a taktiku, to se průměrný člověk naučí za pár dní, ale týlařinu a plánování , tu se učí celý život "

J. Lepka 11.7.2015 9:31

Re: Je s podivem,

Závist ?

J. Lepka 11.7.2015 9:30

Re: Paní inženýrko,

Naštěstí se snad můžeme spolehnout na marxistickou zabedněnost řeckých komunistů.

P. Schuster 11.7.2015 9:13

Re: Paní inženýrko,

Bohužel asi budete mít pravdu. Ovšem ty následky politického rozhodnutí blbců z EU si poneseme my všichni.

M. Malovec 11.7.2015 8:51

Paní inženýrko,

Řecko bude proti všemu rozumu zachráněno. tedy v uvozovkách zachráněno. EU nevládnou rozumní politici, ale blbci.

K. Krbálek 11.7.2015 8:34

skok do propasti

už jsem doufal, že se eurozona zbaví balvanu jménem Řecko, ale jak to tak vypadá, ve jménu jeho záchrany se hodlá vrhnout do propasti za ním

M. Fleishman 11.7.2015 8:29

Je s podivem,

že žena formátu ředitelky Šichtářové nemá dosud světového uznání.