4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

SVĚT: Od globalizace k lokalizaci

Britský historik Niall Fergusson v roce 2005 připomněl, že zhruba před sto lety existovala podobná globální situace jako dnes. Na přelomu 20. století se dlouhodobě zvyšoval objem světového obchodu, rostla pohyblivost kapitálu a zboží, bankovnictví bylo jen minimálně regulované, panovala nízká inflace a trhy se dynamicky rozvíjely.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Huml 19.8.2016 5:44

Ne ne,

pan Robejsek dnes nabizi analyzu skutecnosti, stretu globalizace s lokalitou, a take snahu tento opravdu zrychleny socialne ekonomicky proces nejakym vhodnym zpusobem zvladnout. Predesle metody stimulace rustu nefunguji, kudy kam? Technologicka expanze komunikace a celkove vymeny uzitecnych ( a take neuzitecnych) informaci zpusobuje prevratne zmeny v chapani soucasne celosvetove politicke a hospodarske situace. Nutne je najit smer dalsiho vyvoje s ohledem na slozite variace soucasne hospodarske kondice v ruznych lokalitach. Podle meho nazoru, krok spravnym smerem, zadne predesle teorie ekonomickeho rozvoje dnes neplati, prominte pane Janysko, spontanni rad interakce dnes nestaci. Pokud neuznate, ze pritomny stav je opravdu spontanni.

S. Ševeček 19.8.2016 6:54

Re: Ne ne,

Najít, zvládnout, řídit ...

A kdo - větci, poblitici, banktéři, ... nebo ten iq90 Nový člověk, právě tvořený /s perspektivou do roku 2080, kdy bude všude horko a sucho/ Majiteli klíčů, sedících v klimatizovaných bunkrech v Oklahomě, kteří budou vypínat/zapínat signál s pokyny na "chytré" mobily ... nebo raději přímo do implantovaných čipů v mozečcích "demokratické" většiny,

J. Šimek 19.8.2016 11:17

Re: Ne ne,

Na co asi tak je člověk iq90, když ekonomickým motorem je kupní síla ...

V. Vaclavik 19.8.2016 5:07

" je stále náročnější tyto [stale slozitejsi] struktury myšlenkově obsáhnout a řídit. "

Problem kolektivisty, regulovcika Robejska - jak uspesne ridit moderni ekonomiku stylem primitivni minulosti cloveka, tedy stylem centralniho dirigismu vudce tlupy.

Cely clanek je tak blby, uplne stejne jako tyhle problemy nasich aparatciku.

P. Zinga 19.8.2016 8:59

Re: Pane Václavík, Vám ještě nedošlo,

že největšími regulátory jsou "globalizátoři"? A k tomu manipulátory?

V. Vaclavik 19.8.2016 13:57

Re: Pane Václavík, Vám ještě nedošlo,

Na kapitalisty stekali komuniste a s nimi veskery lid, ktery jim sel na ruku. Vy jste jeden z toho lidu, ktery tu zustal pote, co komuniste padli (ale jen od vesel explicitni statni moci), v nasem lidu ale ziji i nadale, protoze jak jinak?

P. Zinga 19.8.2016 19:01

Re: Pane Václavík, Vám ještě nedošlo,

Pane Václavíku, co o mě víte?

M. Prokop 19.8.2016 9:00

Re:

Nechcete si to přečíst ještě několikrát?

V. Vaclavik 19.8.2016 13:55

Re:

Ne, nechci. Vy si ten clanek klidne zarameckujte.

M. Prokop 19.8.2016 20:49

Re:

Asi by vám to nepomohlo.

Z. Lapil 19.8.2016 13:23

Re:

Takže řídit složitější struktury NENÍ náročnější, než řídit struktury jednodušší?

V. Vaclavik 19.8.2016 13:54

Re:

Kdyz ridite 'zeshora' na cizim, kazda velikost je moc velka. Socialisticky neuridite ani obec, natoz mesto, nebo cely stat, spolecnost. Socialismus znamena rizeni cloveka nekym, kdo si usurpuje pravo ho ridit, kdezto kapitalismus znamena rizeni kazdeho cloveka sebou samym. V kapitalismu rizeni vseho vychazi z kazdeho cloveka zvlast a lide se spojuji do spolupracujicich skupin, od malych, dvou spolupracujicich jedincu az po spolupraci formou nadnarodnich korporaci (to je ta globalizace). A takova globalizace funguje, protoze je rizena 'zdola', protoze vyrostla 'prirozene', protoze ma 'koreny', logiku, protoze dava ekonomicky smysl - a to smysl pro kazdeho jednotlivce vespod te korporatni pyramidy, nejde tedy o obohacovani spolecnosti, ale jednotlivych obcanu te spolecnosti.

Dnesni nadnarodni korporace sice takto vice mene vyrostly, ale od sameho pocatku jsou ve vsem dulezitem rizene statnimi regulovciky vsech statu, ve kterych takova korporace funguje. Ekonomika ve velkem dnes nefunguje (a kdy doopravdy fungovala pod nasimi aparatciky?) presne proto, ze do ni strkaji sve spinave pracky vselijaci socialistcti regulovcici, kteri vse umi jen rozvrtat a nakonec vzdy musi prijit toho rozvrtani konec, kdyz dojde ke kolapsu rozvrtane ekonomiky na vsech urovnich. A za tim rozvrtavanim v praxi jsou teoretikove razeni Robejska, Belohradskeho, a jim podobnych ubozaku ve vsech ostatnich zemich.

Z. Lapil 19.8.2016 14:14

Re:

Četl a nesouhlasí :-). Přinejmenším mi nepřipadá, že by byl zásadní rozdíl mezi řídičem dosazeným (Husák; Gates coby byznysman) a demokraticky zvoleným (Churchil): každý z nich tahá za nitky a záleží na tom, jak moc jsou podřízení poslušni pokynů. Koneckonců mezi králi existují Otcové vlasti i... ti druzí. Možná zrovna otec Otce vlasti Jan Lucemburský je příklad krále ne zrovna následováníhodného.

Že občas dochází k selhání velkých struktur a převedení řízení na nejnižší úroveň dokazuje "kultovní" výkřik Zachraň se, kdo můžeš!!!

Ale přeci jen jsem v práci. Dokážu-li myšlenky převést do 2000 znaků, napíšu večer nebo spíš zítra dopoledne.

P. Zinga 19.8.2016 19:03

Re:

Pane Václavík, máte to v hlavě pěkně pomotané

J. Pospíšil 19.8.2016 1:59

Expanze znamená složitost.

Složitost znamená úpadek.

Ani historie nedokládá, že by velké říše exitovaly déle než menší a někdy i docela malé celky.

Bavorsko a taky Česko ve skutečnosti existují déle, než Římská říše, než Rakousko-Uhersko, dokonce déle než Ruská říše, než EU.

Malé celky se někdy dobrovolně, někdy násilím začlení do nějaké říše, co má obrovské ambice, ale pak se otřepou, osamostatní a existují dál, dlouho po tom, co ti kdysi mocní jsou historií.

Měli bychom už přestat ztotožňovat celky lidí s jejich přechodnými vladaři nebo přechodně vládoucími skupinami. Kdo si vzpomene na to, že Čechy byly jagelonské, což byl rod odněkud z litevských bažin, na chvíli se zdálo, že mocný. A velké soustátí chvíli měli. Češi zůstávají, kde jsou Gediminasovi potomci. Snad nějaká nezajímavé, místně celebritální šlechtické rody, pro vzpomínkové časopisy, po nich zůstávají. Velkoknížectví to nepřežilo, ale Litva, poněkud pocuchaná, ta přežívá. Držím Litvě palce.

K. Novák 19.8.2016 7:00

Re: Expanze znamená složitost.

Něco podobného psal Hitler v Mein Kampfu, odůvodňoval tím neužitečnost válek a zdůvodňoval tím, že on sám žádnou válku nechce.

V. Javora 19.8.2016 9:06

Re: Expanze znamená složitost.

Něco podobného říká i jeden můj kamarád, který si před deseti lety myslel, že když mu dobře funguje jedna hospoda, může mu jich dobře fungovat i pět. Dnes vede zase jen tu jednu a je rád, že je rád.