6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lojza 19.9.2008 10:14

Jenže,

Jenže, pane Bartoni, velikost firem a prozřetelnost proroka jsou přímo a zásadně neúměrné. A politici s vlivem to vědí.......

kerim 18.9.2008 19:10

Jak klasický přístup...

Americké banky a zajišťovny hrabaly (pěkně soukromě) zisky, ale u dluhů vyžaduji (pěkně veřejnou ) ochranu před věřiteli. Čili platí všichni plátci daní. Podobně odporně se chová USA ke svým zahraničním dlužníkům. Spadlý dolar likviduje suchou cestou  americké dluhy. Ale v USA je dolar pořád dolar. Jak to kdysi řekl jeden US ministr financí : dolar je naše měna, ale váš problém... Tím myslel ty chudáky zahraniční věritele.   Držitelé gigantických zásob dolarů - Čína, Japonsko, Korea, Rusko kdyby teď mohly, složí americkou ekonomiku na kolena, ale přišly by o své peníze. Ale stejně je už nikdy neuvidí... Další silný důvod, proč odejít od obchodu s   ropou a plynem  za dolar co nejrychleji...

erre 18.9.2008 15:21

proboha

Vážený pane autore, to,že nerozlišujete rozdíl mezi investiční bankou a komerční bankou mě u vás nepřekvapujete,ale že dokážete spojit vzestup a pád cen ropy s návrhem poslance Urbana na snížení spotřební daně u téže komodity (samozřejmě,že navrh Urbana byl pouhým nejapným populismem) mě přímo šokovalo. Dokazovat tímto spůsobem funkčnost samoregulace trhu (neviditelná ruka je právě zastrčená tak hluboko v kapse, že nevidno ani loket) to je přímo do nebe volající ignorace základních ekonomických zákonů. Právě naprosto nedostatečná regulace (dohled) na hypotečním trhu, hypotéky byly poskytovány i bezdomovcům, když zastavili svoji čepici, nebo eskamotérství investičních bankéřů, kteří dokázali do investičních produktů zabalit i psí lejno sebravší z chodníku cestou do práce to jsou ty pravé důvody krize, ve které se právě nacházíme. Omlouvám se za příměry jsou jistě nadsazené Vím oranžovou nemáte rád (ani já ne), to ale neznamená, že z modrých budete dělat blbce.

dwarf 18.9.2008 14:48

buď jak bud

od Neocons v Usákově, ani od profláknutých modráků v ČR, se řešení tohoto problému prostě nedočkáme

Mephisto 18.9.2008 14:28

poznámka

Mám pocit, že spousta lidí vidí svět strašně zjednodušeně. Vtip je v tom, že svět prostě není ideální místo, a "špatné věci" se

prostě stávají. Mezi ty špatné věci patří i to, že zkrachuje banka.

Klidně v důsledku chyb svého managementu, který prostě špatně

rozhodoval.

Otázka je, co s tím. Možností je víc.

Mephisto 18.9.2008 14:29

Re: poznámka

1) nějak zamezit špatným rozhodnutím managementu (nejen) bank. Tohle je ale utopie, jak to chcete udělat? V reálu to nelze. Riziko chybného rozhodnutí je tu vždy.

2) Nenechat ztráty platit daňovými poplatníky, ale plně to naložit jen na bedra klientů té banky. Plně legitimní možnost, je však třeba uvážit, zda případné následné ztráty v celé ekonomice, které by pak stejně zasáhly každého poplatníka, nebudou (na jednoho poplatníka) vyšší, než když se ze státního rozpočtu uhradí pomoc té bance. Je to obtížné politické rozhodnutí, někdy může být výhodnější to, jindy ono. Záleží na konkrétní situaci.

3) zařídit povinné pojištění klientů bank, případné krachy by se pak platily z něj... též legitimní možnost

Fantazii se prostě meze nekladou, možností je určitě spousta, ale kritizovat to co se děje, takto paušálně, a bez rozmyšlení... prostě taková kritika je jen na úrovni hospodských keců...

vita 18.9.2008 14:54

A co osobní odpovědnost managorů?

Znova se ptám - kde jsou oni managoři, kteří špatně rozhodli a uvrhli do nebezpečí, ba neštěstí miliony lidí? Na kterém rohu žebrají poté, co ze svého osobního majetku nahradili co nejvíc z prošustrovaných peněz?

Dědek 18.9.2008 14:26

Socialismus stál za H....

ale tento způsob kapitalizmu se mi zdá poněkud nešťastný. Vítězí chamtivost, neažranost a naprostá neůcta k těm kteří vlastní míň než já! A hlavně chybí tady jakákoliv zodpovědnost za získaný majetek. Když mám hodně nahrabáno a něco prošvihnu tak mě erár podepře aby se sám nesesypal.;-(

Mephisto 18.9.2008 13:48

no tedy

Kdosi se tu ptal, kde že jsou ti obhájci amerického, liberálního typu ekonomiky, zastánci trhu, atd....

Nuže, tady jsou, já jsem jedním z nich. Věc je prostá, přátelé. Když se někdo rozhodne investovat do spekulativní bubliny (už dávno nadhodnocených) akcií, jde do pěkně rizikového podniku. A součástí toho rizika je, že prostě přijde o svoje investované prostředky. Když se tomu pak strašně diví, je to jen jeho hloupost. To, že kapitalismus umožnuje tuhle "hru" rozhodně nevidím jako jeho vadu.

Jaký je váš recept, soudruzi? Předpokládám, že zregulovat obchodování na burze tak, aby už ztráty nikomu nehrozily - což defacto znamená úplně ho zakázat! Vaše filozofie je prostě "ochráníme vás před rizikem i proti vaší vůli". Děkuji, nechci. Nechci být zavřený ve zlaté kleci, kde mi sice nic nebude hrozit, ale budu tam uvězněný, sešněrovaný milionem zákazů a příkazů, co dělat nesmím, a co naopak dělat musím... Ne. Raději budu v kapitalistické "džungli", kde mi sice hrozí spousta nebezpečí, ale kde mám svůj život ve vlastních rukou, a kde jsem svobodný.

vita 18.9.2008 14:16

Díky. Vysvětlete mi ale,

kde jsou ti ožebračení investoři, kteří investovali do rizikové bubliny a přišli o investice. Jsou na Vólstýtu plné chodníky jejich neúhledných pozůstatků? Dopadají ti opoždění již s nepěkným mlasknutím do řádně naklepaných ostatků svých předchůdců?

A nebo se vysmátí vozí kdesi na jachtě, neb stát se rozhodl, že je nelze přece nechat padnout? A že tedy za to riziko zatáhne účet on, tedy poplatník?

Chápal bych to - malé riziko, malé výdělky. Velké riziko - velké výdělky. A nebo naopak. I prodělek je kšeft, věděli už dávno Židi. Ale to, že někdo zisk shrábne sám a o prodělek se podělí se sockami, to mi přišlo možné jen v ČR let 90. Viz "slavná" Bartoškova Lotynka... A hele - na Vólstrýtu taky...

TOHLE vidím jako vadu.

M. Zima 18.9.2008 14:16

Kecáte,

kdybych věděl, že jste schopen a ochoten se zamyslet a chápat, vysvětlil bych Vám, jak velmi kecáte. Ale takhle cituji jenom McCaine: "Někteří hoši si spletli bursu s casinen". A to to je. A ten problém vůbec není, že by se pár blbců spletlo v odhadech vývoje, ten problém je kriminelní hazard s cizími penězi a de facto tunelování státu. A zaplatí to malý člověk, i Vy, i když Vaše inteligence na to, abyste to poznal nestačí. (BTW: TO, že to zaplatí každý je na tom selhání to spravedlivé, demokratické.)

Mephisto 18.9.2008 14:23

Re: Kecáte,

velmi se omlouvám, moje IQ je obecně velmi nízké ;-) Možná byste mi tedy mohl vysvětlit, kdo přesně a konkrétně kriminálním způsobem tuneluje stát (v téhle krizi)? Já jsem si tedy myslel, že se to týká výhradně SOUKROMÝCH společností na trhu, a to ještě navíc většinou hypotečních, tedy těch, které peníze lidem půjčují, tedy nikoliv takových, kde by si lidé své prostředky ukládali... ;-)

M. Zima 18.9.2008 15:07

Jednu z těch kriminelních metod Vám popíši:

Systém sněhové koule při hypotékách.: Nemajetnému uchazeči o bydlení je nabídnuta půjčka, na kterou nemá, nabídne banka 3 roky neplacení úroků. Uchazeč namítá, že ani po třech letech nebude moci nejspíš splácet. Na to má agent připravený graf s rostoucími cenami nemovitostí a nabídne uchazeči, nežli bude nutno platit vysoký úrok, s výdělkem prodat a začít znovu s jiným domem. To je sněhová koule, kriminelní čin, protože se ten systém musí zhroutit a ti lidé v něm zústanou viset. 

Jako další přijdou na řadu ti, kdož mají půjčky u bank a jejich kredity jsou prodány na společnosti, které nejsou vázány na původně platné regule. A i s těmi, kdož si peníze uložili se mýlíte, zeptejte se majitelů certifikátů, nebo např. vklady jsou jištěny pouze do 20000.- €/konto (Německo a myslím EU) A momentálně je ten největší problém, že nikdo z bank nechce dát z ruky, co má, že ustrnul kšeft mezi bankami, protože nikdo nikomu nevěří, tudíž nedostanou nic ani podnikatelé (Němci právě ztratili překotným převodem 300000000.- USD). Ty miliardové injekce nejenom stojí daňové peníze, ale způsobují inflaci, znehodnocují vklady, ale to je Čechům zbytečné povídat, ti platí na Novu a na kLause, ... a usmívají se, že jim z účtu nic neodečetli. Nemají pro tunelování státu smysl.

Alergik 18.9.2008 15:54

Re: Jednu z těch kriminelních metod Vám popíši:

Jasně a ten chudáček, který chtěl vydělat na růstu trhu nemovitostí nevydělá nic jen tři roky bydlí zadarmo bez úroků v domě? Tak to je dobrý kšeft ne okrádačka ne? Tedy pokud to neberete tak, že okradli banku...

Banka, která přebírá jinou je vázána původní smlouvou = pokud jste podepsal něco jiného tak máte číst... Pojištění na cca 500 000Kč je víc než dostačující. Nechápu člověka, který na běžném účtu víc peněz. Tedy pokud to není velmi krátkodobé...

M. Zima 18.9.2008 16:30

Vidíte do toho,

máte české chápání podnikání. Já jenom nechápu, když to byly tak normální kšefty, proč se jich ty banky zbavovaly při každé příležitosti, předstíraly všechno možné, rozházely ten hnůj po celém světě a jak  ty podle Vašich českých měřítek normální obchody mohly tak rozhodit světové hospodářství? To nevidíte sám, že kdybyste měl pravdu, nestál by ten labilní kapitalismus za nic, protože to česky normální podnikání nevydržel?

P.S. Napsal jsem 20000€/konto, tedy každý, nejenom běžný účet.

BTW: To bezúroční období bylo možné, protože Greenspan geniálně snížil úrok na 1%. - Ostatní finesy, třeba to téměř kLausovské tunelování ve velkém někdy příště.

janoryna 18.9.2008 13:46

událostí posledních dnů a týdnů názorně předvádějí,

jak škodlivé jsou státní regulace a jak zvolna, ale spravedlivě odměňuje a trestá neviditelná ruka trhu. toto je okamžik pravdy příznivců tržního, neplánovaného( ledaplánem zisku nebo marketingu) hospodářství. proto odsuzuji všechny státní zásahy, které mají udržet nad vodou krachující, špatně řízené podniky. snad nám stačilo poučení o tom, co nás bude stát státní zásaho IPB.

Alfons 18.9.2008 13:13

Pořád to říkám, není nad komunizmus.

Nemyslím tím ten zneužitý, kterým se zde všichni ohánějí. Kapitalističtí megazloději nahrabou miliardy od lidí. Pak to prošustrují a před krachem jejich megafirem požadují od státu aby to zatáhl, jinak že stát krachne. Samozřejmě z peněz občanů. To je slavný kapitalistický tržní systém. Jeho zdejší propagátoři sledují z kanálů cenu svých akciií. Až stát zaplatí miliardy a situace se uklidí, propagátoři kapitalizmu vylezou opět z kanálů a budou hrabat a čekat na další krach. A tak pořád dokola. (Y)

Mephisto 18.9.2008 14:00

Re: Pořád to říkám, není nad komunizmus.

Smím se zeptat, jak kapitalističtí megazloději hrabou miliardy od lidí?

Někdo by mohl říct, že třeba tím, že předražují výrobky. Rozumněj, on si myslí, že by ta věc měla být levnější. OK, říkám já, co vám brání jít to vyrábět, a stanovit si cenu jakou myslíte? Pěkně byste na tom vydělávali, byli byste levnější než konkurence, přetáhli byste ostatním klienty...

Že nemáte peníze? Museli byste si půjčit od banky a platit úroky? Ale to museli ti, kdo jsou na trhu taky! Že byste museli postavit fabriky, vybavit je zařízením, všechno to financovat...? Ale to museli ti podnikatelé taky, nikdo jim to nedal zadarmo... lze jim vyčítat, že si tyto náklady započítali do ceny svých výrobků? Ano? Tak paráda, jděte do toho a nechovejte se tak!

Prostě, shrnuto a podtrženo, řeči o vykořisťování zlými kapitalisty jsou nesmyslné bláboly. Každý má tu možnost jít, a zkusit to, a pokud je jeho přesvědčení, že cena je nadsazená, správné, pak právě objevil příležitost na trhu - a jistě nebude dlouho trvat a sám bude za vodou...

certik 18.9.2008 23:18

Re: Re: Pořád to říkám, není nad komunizmus.

Jeden zpusob, jak megazlodeji hrabou miliardy od lidi, je napriklad udelovani miliardovych statnich zakazek bez souteze na nekontrolovatelne ucely, a to firme viceprezidenta. Viz Haliburton/Cheney.

Jiny zpusob, jak megazlodeji hrabou miliardy od lidi, je lobovani a prime uplaceni zakonodarcu za ucelem zmeneni regulaci tak, aby i ztratu mohli vykazat jako zisk a udelit si nasledne vysokou odmenu. Nasledny bankrot firmy je nam sumak, vsak jsou v ni penize nekoho jineho. (Enron/Phil Gramm/Grammova manzelka)

Tech triku je v zasade omezene mnozstvi. Hlavni z nich je ten, presvedcit lidi jako jste vy, ze se vubec, ale vubec nic podezreleho nedeje.

hank 18.9.2008 12:31

světově uznávaný odborník, kterého naštěstí neangažovali

ordinuje opět dál sveřepe medicínu, která přivedla pacienta skoro ke klinické smrti: uvolňování, uvolňování a další uvolňování nenažraného psa z řetězu.

K dalším jednoduchým modrým ekonomickým říkankám snad ani nemá cenu se vyjadřovat.

Spíše vyjádřit pocit hrůzy z toho, že světovou ekonomiku řídí menežáři s podobnou výbavou.

jk-jiny 18.9.2008 12:26

Nejdřív správně i/y

...pak raďte světovým firmám. A otázka: kde je ta neviditelná ruka? Socani amíci znárodňujou? Kdepak udělali soudruzi kapitalisti chybu?:-P

Pejzlerka 18.9.2008 12:16

Ceny akcií klesají..

I v  situaci,  kdy  se  ve  světě  hroutí  firmy,  které  se  po desetiletí podílely(i)......,je  třeba dávat  pozor na  český pravopis.  Tuto poznámečku si, prosím,  pane  Bartoň ,  nevykládejte    ve  zlém,  uvádím  jí  jako  důkaz,  že  článkům  věnuji   náležitou  pozornost.

vita 18.9.2008 11:58

Kde jsem to četl o "privatizaci zisků a

zespolečenštění rizik"?

Když banky jdou do rizik a rizika vyjdou, shrábnou zisky. Tedy jejich šéfové shrábnou zisky.

Když riziko nevyjde, zatáhne to daňový poplatník... A šéfové odejdou se svými miliónky. Mnoha, přemnoha...

No, není to ideální uspořádání?

dwarf 18.9.2008 14:47

Re: Kde jsem to četl o "privatizaci zisků a

Oni nenesou žádná rizika. A kdyby, mají nachystané zlaté padáky. Salzmann u nás, co vytuneloval banku, užívá zaslouženého odpočinku v přepychu.

to je prostě ideální. R^:-);-)

Mephisto 18.9.2008 14:53

Re: Re: Kde jsem to četl o "privatizaci zisků a

Počkej, jak vytuneloval banku? Jakým přesně způsobem, "vytuneloval" je jenom fráze... Ptám se, jakým přesně způsobem převedl z banky prachy na svůj účet, a proč za to nesedí.

A moje odpověď je, že nic takového neudělal, a proto nesedí. Možná, že někdy špatně rozhodl (ovšem aniž by se na tom obohatil), ale to se v mimořádně složitých rozhodovacích procesech prostě stává (i když ne tobě, ty by jsi nepochybně řídil banku zcela bezchybně), ovšem to není trestné, a je to tak správně.

certik 18.9.2008 23:04

Re: Re: Re: Kde jsem to četl o "privatizaci zisků a

Mno, tak treba ja mam tyhle staromodni hodnoty jako osobni zodpovednost. Za starejch casu, kdyz banker spatne rozhodl a prosustroval penize jinych lidi, resilo se to elegantnim skokem z rimsy.

wdfas 19.9.2008 8:58

Re: Re: Re: Kde jsem to četl o "privatizaci zisků a

ten Salzman i kdyby jen špatně rozhodl. O zisk se asi rozdělil, ale i kdyby ne, není to podstatné. Podstatné je, že normální člověk, který zapříčiní pád svého podniku, jde sedět a platí až do smrti. Na onoho šéfa se to nevstahuje, on má zajištěny zisky, dostal zlatý padák, rizika a vyrovnání dluhů nejsou jeho věci.

POKUD BY MĚL ODPOVĚDNOST, NEROZHODNE "ŠPATNĚ".  Pokud jsou odpovědni a dostávají odměny za zisky, musí nést odpovědnost i za rizika. Jako každý v podnikání, kromě finančníků...

Jan 18.9.2008 9:56

Tak by mně zajímalo,

Kam se najednou poděla skupina lidí, které na těchto stránkách vždy horoucně opěvovali vše americké, pčínaje demokracií, a konče ekonomikou?!Že by jim došly argumenty, nebo sedí připodělaní někde v koutě a zpytují svědiomí, komu že to  tak dlouho důvěřovali!Snad by nám k tomu mohl říci pár slov i bývalý hradní pán, který díky své světovosti vždy do všeho viděl, a všemu rozuměl!Ale i on nápadně mlčí a mlčí a mlčí!Co na to jeho pověst světového filozofa!Dočkám se slušné! zargumentované odpovědi_!

M. Zima 18.9.2008 10:11

Jestli Vám to

skutečně není jasné, taK ta Vámi hledaná skupina je momentálně v p_d_li a přemýšlí tam o tom, zda náhodou nemá ten radarový humbuk stejně solidní fundament, jako svobodné kapitalistické finančnictví.

Vodička-sapér 18.9.2008 10:47

Re: Tak by mně zajímalo,

 O to více musíme ocenit  osobní  statečnost,   vlastně  amatérského  ekonomického publicisty  ing.  Bartoně,  který  se nebojí  říci  svůj názor  k  těmto  dramatickým událostem. Staví  se  k nim, jak  je  jeho  zvykem,  čelem. I světově  proslulí  ekonomičtí  vědci,  uznávané kapacity,  kteří  s  tímto   problémem zápolí  s  nasazením všech  sil,    budou  muset  přihlédnout  k   názorům  pana  Bartoně,  musí  hledat,  jak on velmi správně  podotkl,   nové  směry světové  ekonomiky. To  ostatní pak přijde  samo.