7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 23.5.2011 1:24

..."Žijeme na dluh"...

Pan Frýbord pěkně předvedl "Mudrování kacířské..." ale přeci jen se mu tam vloudila zajímavá myšlenka - totiž ta větička "Žijeme na dluh, ..." ale tím dluhem má žel na mysli jen nevyužití poznání co nám odkázali předkové a to je právě ke škodě v realitě úvah.

Předně totiž žijeme ze spalování fosilů a kryjeme s toho 80% energetických potřeb. Protože toto umíme těžit dosud velmi efektivně - proto je dnes lidstvo tak rozjeté... Ročně ale zkonzumuje tolik co se ukládalo a vytvářelo miliony let a hlavně u ropy se dostáváme ke zlomu. Tuto fosilní nevratnou hypotéku čerpáme bez toho, že bychom svou biologickou podstatu změnili k lepšímu. Velkou většinu té energie vydáme především za komfort, tloustnutí a populační nárůst, výrobu civilizačních chorob.... Jen z velmi malé části ji pak měníme na poznatky, které ale i tak následně nerespektujeme. Výsledkem je pak přesvědčení, že vše se bude dál extenzivně rozvíjet jak dosud a ke zvratu nemůže dojít prostě proto, že na poslední chvíli zas za nás někdo něco oběví....

Fyzika a především ta jaderná ale už dlouhá desetiletí zcela stagnuje a tak není divu, že problémy bezpečnosti prvých byt laciných JE se daří řešit prakticky jen nízkou inovací za vyší nákladovosti. Na výstavbu moderní JE má proto jen málokdo peníze. USA, Čína, Indie... pálí proto raději své zásoby kvalitního uhlí a tím dosahují vyších efektivit než při investicích do JE. Jen země jako Japonsko, kterým chybí levné fosilní zdroje se této technologie nezříkají prostě proto, že nemají na výběr. Je vůbec otázkou, zdali by na sebe JE s principu vydělala pokud by se sama stala dominantním celospolečenským zdrojem - viz tabulky hodnot EROEI. Při návratnosti menší jak cca 5x totiž nelze udržet v chodu i nejprimitivnější společnost. Např. JETE pokud vydrží 60let v provozu dosáhne zisku cca jen 6x kdežto uhlí nám dává několikrát tolik.... jenomže také jednou dojde - o imisích nemluvě. Je proto v pravdě "kacířské" pobízet k výstavbě JE tam, kde to není nezbytně nutné.

J. Schwarz 23.5.2011 7:40

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Jenže pokud by si JE nekonkurovala s uhlím a plynem nýbrž s větrníky, fotovoltaikou a "biomasou" byla by velice zisková. A pokud jde o "stagnaci jaderné fyziky" tak ta nestagnuje. Co stagnuje jsou technická řešení, jak udržet dostatečně dlouho pohromadě dostatečně horké a husté plazma.

P. Rada 23.5.2011 8:50

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Pane Schwarz každý zdroj má svá specifika a různé vlastnosti a vrůzných lokalitách pro různé aplikace. Prakticky všechny si celosvětově konkurují už proto že existuje globalizace...Naše české legislativní specifikum na tom nic podstatného nezmění.

Pokud teoretická fyzika nestagnuje uvedte co zásadně nového od předpovědi kvarků v roce 1964 přinesla?

Teoretická řešení jak udržet plasma jsou známá - háček je zas právě v investiční náročnosti těchto projektů na kterou mnohdy nestačí ani prostředky jednotlivých států.

Zkrátka energií máme všude kolem sebe pro nás až nepředstavitelná kvanta ale neumíme je efektivně těžit. Umíme ji jen dále využívat - konzumovat... Právě kolem toho se vše točí a o tom to je.

J. Hejna 23.5.2011 8:05

Re: ..."Žijeme na dluh"...

To je zase Rada!

P. Rada 23.5.2011 8:51

Re: ..."Žijeme na dluh"...

A zase Hejna - tradičně opět bez argumentů.

B. Uhlich 23.5.2011 8:24

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Já tohle nazývám RDP  (Radův duševní průjem)....   Jinak reagovat na Radu je naprostá a nesmyslná ztráta času.

P. Rada 23.5.2011 8:28

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Nesmyslná ztráta času je spíš ekvivalent nedostatku argumentů.

P. Rada 23.5.2011 8:30

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Nesmyslná ztráta času je spíš navozen nedostatkem argumentů.

B. Uhlich 23.5.2011 9:16

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Ááá, Rada začal koktat..... s těmi argumenty máte naprostou pravdu, opravdu jsem u Vás na žádné nenarazil....tedy pominu-li tu Vaši snůšku kompilovaných blábolů z Wikipedie a pod.

Člověče, přečtěte si to ...vždyť Vy tu fakt plácáte stále to samé....copak jste nepochopil, že jste naprosto mimo realitu...

P. Rada 23.5.2011 11:01

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Mimo realitu je především politizování technických a technologických problémů stylem "mohou za to zelení, modří, fialoví..." a ignorace faktu , že neumíme tak efektivně vydělávat jak snadno stavět na nevratné hypotéve v energetické oblasti.

"Člověče, přečtěte si to ...vždyť Vy tu fakt plácáte stále to samé....copak jste nepochopil, že jste naprosto mimo realitu."

B. Uhlich 23.5.2011 13:22

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Jsem rád, že můj odstavec tady citujete...týká se Vás a měl byste si ho často opakovat..... a pokud mi něco chcete sdělit, zkuste si taky něco vymyslet...tedy pokud toho jste vůbec schopen....

P. Čulík 23.5.2011 8:43

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Já už jsem také vzdal jakoukoli diskusi s Radou, neboť jeho myšlenkové pochody jsou zcela nekopatibilní s mými. Prostě mu vůbec nerozumím:-)

P. Rada 23.5.2011 8:56

Re: ..."Žijeme na dluh"...

S toho že mi/sobě nerozumítesi tolik nedělejte - já byl kdysi také horlivým zastáncem jádra, fůze... ale pak mi to pan kašík vysvětlil:

http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883

B. Uhlich 23.5.2011 9:21

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Aha, já myslel, že jste utrpěl alepoň nějaké vzdělání...a ono ne, on Kašík.... Rado , Vy jste vážně komik.....

P. Rada 23.5.2011 10:50

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Pane Uhich vzdělává ní je o předávání poznatků a metod jak se k nim dobrat - nikoli o komedii kolem toho kdo byl první...

Vy hold se zřejmě vzdělávat odmítáte ale naopak komedie hrajete rád - že? Trocha humoru ale i k tomu vzdělávání patří - takto i Váše rejpání beru.

B. Rybák 23.5.2011 10:28

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Hodnoty EROEI nejsou zdaleka tím nedůležitějším kritériem a navíc jsou podezřele závislé na tom, kdo je zjišťuje. Efektivnost nákladů je u JE nesrovnatelně lepší než u obnovitelných zdrojů (podle neekologistických zdrojů je to jedna z nejlevněších a nejbezpečnějších energií). Při hromadném rozšíření (kterému brání především obavy z jejího zneužití a ne ekonomické náklady) budou pochopitelně její náklady dále klesat.

R. Langer 23.5.2011 14:34

Re: ..."Žijeme na dluh"...

Je to blábol a to EROEI je vycucané z prstu!

B. Uhlich 23.5.2011 20:25

Re: ..."Žijeme na dluh"...

To máte jedno, proto to tak Radu baví, on si pak připadá, že má ten sexi mozek.... :-)