16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

SVĚT: Krize kapitalismu

Kapitalismus je v krizi. Pokusím se vysvětlit, co tím míním, ale nejprve chci říci, co tím nemíním. Je-li naše ekonomika v krizi, pak v ní není vinou kapitalismu, ale naopak vinou jeho omezování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.11.2013 14:48

Zničující vítězství

Po té co "kapitalismus" v hospodářské válce zničil "říši socialistického zla" pokračovala bohužel hospodářská válka dál pod názvem globalizace.

Gigantičtí, lavinovitě se zvětšující, téměř neřiditelní "mastodonti", drtili svou vahou a státem dotovaným vývozem v "dobytých" územích konkurenci. Státu se proto ochotně odvděčovali "vysokými daněmi" a sociální stát stále více srůstal s velkým kapitálem, donutil banky (v USA) poskytovat např. hypotéky bez jakékoli záruky jejich splacení (a proto ty banky pak musel zachraňovat) a pod přívalem "laciných" peněz rychle degeneruje na socialismus, v němž mají (poprvé v dějinách kapitalismu) státní zaměstnanci vyšší příjmy než malí podnikatelé, a místo výrobou (která se přesunula do "třetího" světa) se občané zabývají "službami", pokud ovšem nepatří mezi stále početnější státem placené voliče levice (sociální, byrokratičtí a "zelení" "paraziti"), kterých už je cca 50% a představují smrtící smyčku západní civilizace (oni zrušení parazitismu neodhlasují.

Globalizace ale pokračuje a k levné kvalifikované práci donucené národy svou konkurenceschopností "převálcovávají" neefektivní "mastodonty" dokonce i tam, kde jsou občanská práva zatím v plenkách. Západní svět se stále více chrání stavěním obchodních "zdí" za nimiž ale zdroje jejich bohatství získávají noví dobyvatelé. Vítězné zlaté opojení se patrně na "západ" už nikdy nevrátí, jeho životní úroveň výrazně poklesne, ale jeho síla je stále obrovská a pokud se dokáže vrátit ke svým (kapitalistickým) kořenům alespoň natolik, aby se za parazitismus začali lidé zase trochu stydět, mohl by se s velkým štěstím "dožít" doby, kdy degenerující úspěch zmůže i současné vítěze, tak jako všechny vítěze předchozí.

Dnes tedy stále ještě na západě rychle bohatnou především ti, kteří měli možnost se přímo podílet na globální hospodářské válce a na státem dotovaném, pro své věrné služebníky vytvářeném (např. "zeleném" pseudobyznisu (např. All Goreův byznis s uhlíkovými povolenkami)