28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

SVĚT: Kdo ničí globální obchod? Technologie!

Americký prezident stáhl podpis pod víkendovým prohlášením schůzky nejvyspělejších liberálních ekonomik G7 v kanadském La Malbaie, ve kterém se státy zavazují usilovat o snížení celních bariér, netarifních překážek i dotací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 13.6.2018 10:56

Re: tak MBA je v podstate VUML, patlama patlama

Zažil jsem deja vu - jako bych utopii ve VTM nebo ABC v letech 60. četl.

Včetně toho umělého masa, které v letech 80. ovšem už bylo příznakem antiutopie a výživou dekasovaných subproletářských mas...

F. Houžňák 13.6.2018 10:53

Jakto blufoval, ostatní to odmítli,

tak co. Prd víte. You can always call a bluff.

J. Svoboda 13.6.2018 10:46

3D tiskárny.

Jedná se o tepelné vrstvení materiálu, takže v praxi jsou vhodné k výrobě protoypů a to ještě omezeně funkčních. Vlastnosti výsledného materiálu jsou žalostné a na obrábění a tváření prostě 3D tiskárna nemá.

Pěkný den.

J. Svoboda 13.6.2018 10:42

Re: tak MBA je v podstate VUML, patlama patlama

Čínská expanze v Africe ovšem naráží na zásadní problém. V tom hicu nikdo nechce ve fabrice dělat.

Pěkný den.

J. Svoboda 13.6.2018 10:39

Re: Jedna věcná připomínka k článku

Co se nejvíc vozí přes půl světa do našich marketů - káva, citrusy, banány, ... to bude fuška vypěstovat lokálně pod LEDkama na poli za městem :o)

Pěkný den.

J. Svoboda 13.6.2018 10:36

Re: Trump hlavně dožral velkou Evropskou Únii svým

Blufoval, po kolikáte už ...

J. Svoboda 13.6.2018 10:36

Re: V případě cel na dovoz oceli z Činy

Moje navrhované zdražení zahrnuje všechno, čili i dovážené komodity :o)

Pěkný den.

M. Pesat 13.6.2018 10:15

tak MBA je v podstate VUML, patlama patlama

"Moji MBA studenti se osobně ode mne (v předmětu Inovace) dozvěděli již před deseti lety, že za deset, nejpozději 15 let, bude podstatně omezen dovoz levných výrobků z Číny. Made in China tehdy bylo velmi aktuální. Již před deseti lety jsem svým MBA studentům sdělil, že se dovoz nevyplatí, když bude možné vyrobit věci lokálně levněji a bez rizika zhoršení mezinárodních vztahů s negativními dopady na obchod výrobků."

tak MBA je v podstate VUML, patlama patlama. China jde stejnou cestou jako drive Japonsko/South Korea/Singapore, jak zeme bohatne tak stoupaji zivotni naklady a na ty musi reagovat mzdy, proto je uz dnes cinska prac. sila "draha" a na lidskou praci narocne vyroby se stehuji do levnejsich zemi v regionu/Vietnam/Bangladesh/Burma/Laos/India/Pakistan a protoze China expanduje/koonializuje v Africa, tak v Ethiopia rostou prumyslove zony jako houby po desti. Morocco konkuruje automobilovym montovnam v Evrope. Clanek je takovy ten blabol jakych jsou soucasna media plna/elektromobily/auta bez ridice/cestovani v tube a jine fantasmagorie, vcetne umele inteligence. Ne zeby ty veci nemely racionalni jadro, ale tzv. "novinari" z techto veci vytvari virtualni realitu, ta je ovsem na hony vzdalena realite bezneho zivota.

Cest :-)

K. Janyška 13.6.2018 10:08

Všichni se mýlíte !!! Globalizovaný obchod zločineckých

nadnárodních korporací je v přímém rozporu se spontánním řádem lidského světa, jediné možnosti existence lidstva. Národní státy jsou jeho neosobním produktem a je jich čím dále, tím více. Takže je na nich co s globálním obchodem udělají. A udělají, to si pište. Trump s tím už začal a bude to pokračovat až po kontrolu nad globálním obchodem všemi národními státy. Jiné cesty není... Dzp.

M. Pivoda 13.6.2018 9:48

Jedna věcná připomínka k článku

"... V uzavřených vertikálních pěstírnách rostou zemědělské plodiny v regálech nebo patrech nad sebou osvětlovány LED žárovkami nebo světlovody – hydroponicky a bez pesticidů. ..."

Ano a je to vynikající technologie pro pěstování čerstvé zeleniny.

Nicméně (alespoň zatím) se nepodařilo tímto způsobem pěstovat obilí, a proto výzkumně vývojová odnož firmy Google přestala financovat vývoj v tomto směru. To se stalo asi před rokem, aktuální stav neznám.

M. Pivoda 13.6.2018 9:40

Žijeme v technologické době a tempo se zrychluje

Moji MBA studenti se osobně ode mne (v předmětu Inovace) dozvěděli již před deseti lety, že za deset, nejpozději 15 let, bude podstatně omezen dovoz levných výrobků z Číny. Made in China tehdy bylo velmi aktuální. Již před deseti lety jsem svým MBA studentům sdělil, že se dovoz nevyplatí, když bude možné vyrobit věci lokálně levněji a bez rizika zhoršení mezinárodních vztahů s negativními dopady na obchod výrobků.

Bohužel si dnes nemohu ověřit, zda tato včasná informace byla pro studenty zdrojem konkurenční výhody v jejich podnikání.

Nepředpokládám, že MBA studenti tráví čas studiem blogu Neviditelný pes. Takže mé zprávy o budoucí umělé inteligenci zde jen dráždí místní důchodce, kteří se těch světlých (nebo naopak velmi tmavých) zítřků asi nedožijí.

P. Lenc 13.6.2018 8:59

Podle

nadpisu jsem se domníval, že se dozvím něco objevného.Bohužel, má domněnka byla pouze domněnkou...

Z. Rychlý 13.6.2018 8:26

Finmag?

Těžké zklamání.

Z. Rychlý 13.6.2018 8:25

Re: V případě cel na dovoz oceli z Činy

Rozdíl mezi zdražením všeho a zdražením dovážených komodit vám asi unikl.

F. Houžňák 13.6.2018 8:21

Trump hlavně dožral velkou Evropskou Únii svým

návrhem, že se teda udělá zóna volného bezcelního obchodu mezi USA a EU, resp. G7, když se jim tak nelíbí ta americká cla. To museli být Juncker a Merklovka na mrtvici, a taky se o tom už (v Evropě) nikde nepíše. To je nakonec ovšem smysl Trumpových akcí, cla zrušit, protože na tom vydělá ten, kdo je flexibilní a podnikavý, tedy USA, a prodělá ten, kdo nic takového neumí, tedy EU.

F. Houžňák 13.6.2018 8:16

Obvyklé nesouvislé žvásty tohoto pána,

nic nového pod sluncem.

R. Langer 13.6.2018 6:06

Asi jste usnul

na sluníčku, pane autore, a něco se vám zdálo... ;-)

J. Svoboda 13.6.2018 5:14

Re: V případě cel na dovoz oceli z Činy

Já bych zdražil o 25% všechno. Tím se to stane pro výrobce všeho rentabilní a během pár let jsme nejkonkurenceschopnější země na světě :o)

J. Vintr 13.6.2018 3:55

V případě cel na dovoz oceli z Činy

cla nezakonzervují neefektivní technologie, ale naopak. Můžou oživit americký ocelářský průmysl, který před lety dumpingové ceny z Číny prakticky zlikvidovaly. Když americké firmy přiměřeně nevydělávaly, neměly na nové technologie, které by zefektivnily výrobu aby mohly konkurovat levným dovozům. Pokud cla umožní, aby byla výroba oceli v Americe opět rentabilní aby se mohlo investovat do nových technologií, technologický pokrok ji nepochybně udělá konkurenceschopnou i bez ochranářských opatření