7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

SVĚT: Hodina Země - oslava tmářství?

24. března se jako každý rok konala akce “Hodina Země”. Tehdy jsou lidé vyzývání, aby symbolicky na jednu hodinu vypnuli všechna světla a elektřinu. Tímto aktem odříkání symbolicky uleví pocitu viny za to, že žijí v blahobytu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 29.3.2018 9:00

Re: pamatuju

Omyl, den Země je 22.dubna.

To v ten den se chodí sbírat bordel do pytlů po lidech žijících v blahobytu.

Pěkný den.

J. Chaloupka 29.3.2018 8:59

Můžeme se všichni přidat: 7. dubna je akce Ukliďme Česko.

Takže místo přispání si pytle a gumové rukavice a uklízet.

P. Lenc 29.3.2018 8:54

Re: Trochu energetiky :

Přesné pane Langere!

J. Svoboda 29.3.2018 8:54

Re: Jo, lidem jebe.

Bacha, Kremlík školy má ... :o)

J. Svoboda 29.3.2018 8:53

Re: ------- FakeNews --------

Leda z pohledu alternativní pravdy, že "ledovce tají jen ve filmu Al Gora" :o)

K. Janyška 29.3.2018 8:50

Jo, lidem jebe.

Nevzdělancům praštěným... Dzp.

R. Gramblička 29.3.2018 8:47

Re: ------- FakeNews --------

původní smysl: "podpora zvýšení informovanosti o změnách klimatu" je snad ještě směšnější

R. Gramblička 29.3.2018 8:43

pamatuju

pamatuji si, když jsem v 90-letech chodil do školy, tak na tento den nás učitelky brávali ven do města s pytlama a sbírali jsme odpadky, třeba z místního potoka nebo vytyčeného pozemku. Takový přístup mi přijde 1000x smysluplnější, než vypínání elektřiny. A dodnes mně vytáčí, když vidím lidi házet odpadky na zem

A. Richter 29.3.2018 8:14

Re: Trochu energetiky :

Tak, tak.

*8-D

R. Langer 29.3.2018 8:11

Re: Zlobivé děti?

Tak té moci nezneužívej, nezlob a nelži, Zelený sedmilháři. :-P

R. Langer 29.3.2018 8:10

Re: Trochu energetiky :

Kdepak, oni chtějí, aby zmrzli všichni ostatní, a oni tomu budou šéfovat z vyhřátých kanceláří jako elita lidstva. Prostě novodobí komouši.

R. Langer 29.3.2018 8:08

Re: ------- FakeNews --------

To, že to nechápete neznamená, že autor nemá pravdu.

R. Tichý 29.3.2018 7:26

Hodina nesviceni je pokrytectvi. Zejmena u budov, ktere celorocne sviti naprosto zbytecne. Uz jsem videl i gymnazium, ktere je po zatepleni pysne nasvecovano kazdy den. Reflektory hezky zamirit do nebe a spustit.

J. Svoboda 29.3.2018 7:17

------- FakeNews --------

"Tímto aktem odříkání symbolicky uleví pocitu viny za to, že žijí v blahobytu."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hodina_Zem%C4%9B

Polemizovat s něčím, co není záměrem akce, je šíření "alternativní" pravdy a hodí se spíš na Sputnik.

Pěkný den.

J. Anděl 29.3.2018 7:03

Re: Hodina bez elektřiny mi přijde stejně stupidní,

Je to opravdu symbolické, jako minuta ticha při úmrtí někoho respektovaného. Já o té akcí doposud nevěděl. Účastnit se jí nehodlám, jako před Velikonoci nedržím půst, ale respektuji, že někdo ho drží. Dokud mě nikdo nenutí ho držet, nijak mě neotravuje. Nepotřebuju ke svému životu, aby se všichni chovali správně či rozumně, podle toho, jak rozumnost a správnost chápu já.

Ovšem jestli je nějaký trend tento rituál institucionalizovat, to by mě asi otravovalo.

J. Berger 29.3.2018 6:53

Tak to dopadá vždy,

když nadšenci, kteří ale nemají o problému velice šajn, vyhlašují akce. Nechtěl bych být dispečerem přenosové soustavy, když by mi na hodinu všichni vypnuli elektřinu. Co s rozjetými elektrárnami, které není možné okamžitě vypnout? To dokáží jen vodní, kterých tedy pohříchu mnoho nemáme... To je jen jeden, praktický problém. Jinak musím říct, že s článkem pana profesora plně souhlasím.

A. Bocek 29.3.2018 6:48

Trochu energetiky :

Některé elektrárny základního režimu ( jaderné, hnědouhelné, a vodní které mají dostatek průtočné vody) je lépe v nočních hodinách provozovat a neodstavovat Přebytky jdou do přečerpávacích elektráren no a zbytek do nočního osvětlení. Přebytek výkonu je o sobotách a nedělích ještě větší.Proč to kurňa někdo nevysvětlí zeleným poťapancům , že hodina nesvícení a zvláště v sobotu večer je zbytečná komplikace pro energetický systém.Navrhuji zřídit vesničku v ostrovním provozu napoájenou jen bioplynkama,větrnýma pařátama a fotovoltaikou a nechat v ní všechny zelené během jednoho krásného bezvětrného a mrazivého únorového týdne pomrznout ....a byl by pokoj.

P. Rada 29.3.2018 6:13

Zlobivé děti?

Postoj pro pana Kremlíka či McKitricka pokládám za jaksi dětinský. Na té zlobivosti lidského druhu totiž opravdu něco zásadního bude. Platí totiž, že jako druh se doposud relativně rychle vyvíjíme a zároven jako hominidé jsme geneticky sdědili schopnost zabíjet nikoliv jen pro potravu ale i pro potěšení. Energií k tomu máme přitom dnes nebývale. Zneužitelnost jakéholi moci přeci dokládá calá historická zkušenost. Moderní člověk vládnoucí v průměru už i více jak stovkou energetických otroků se tak stává v přírodním prostředí spíše monstrem které má ničivý potenciál až o několik řádů vyšší jak jiné živočišné druhy a tak i "zlobit" dokáže s ničivějšími dopady jak dříve.

To, že mnozí odmítají diskutovat téma lidské nedokonalosti, hlouposti až bezohlednosti při nadužívání energií mi přijde podobně situaci, kdy malé děti pro nedostatek nadhledu ještě nechápou svou odpovědnost. Např ve smyslu, že s důvodů udržitelnosti života je v dospělosti třeba, naučit se své exkrementy/externality po sobě uklízet.

P. Dvořák 29.3.2018 4:11

Hodina bez elektřiny mi přijde stejně stupidní,

jako když budu na hostině minutu držet hladovku.

J. Sinnreich 29.3.2018 0:39

Nove nabozenstvi

Nove nabozenstvi vyzaduje nove ritualy. Schazi jeste verejne upalovani t.zv. "odmitacu " klimaticke zmeny. Pro jistotu uz padl nazev globalni oteplovani, protoze i lidem se slabsim intelektem doslo ze predpoved otepleni zeme o 1.5C za sto let od "vedcu" typu Pachauriho (Dr Rajendra Pachauri, chairman svetove organiace IPCC, vyhozeny pro podvody ) je prinejmensim zavadejici.

Pral bych kazdemu klimatickemu nadsenci aby zustal bez elektriny po hurikanu jenom jeden mesic, v 35C sstupnovych vedrech bez AC, lednice a podobnych "zbytecnych " vydobytku civilizace.