Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pozorovatel ze Šumavy

9. 9. 2009 13:01
Senátor dobře zná fakta

!Fakta uvedená senátorem Jirsou sedí. Takhle informovaní bývají němečtí politici, ejhle ukazuje se, že dobré informace může mít i český politik. Fr.Krejčí je především dobrý obchodník. Dnes prodává ekologii, během aktivit TVX Gold z Toronta prodával těžbu zlata. A pokud experiment Šumava nevyjde, bude prodávat něco jiného. Třeba plynové kotle se státní dotací. Když za ním přijeli novináři, jak to, že prodává Šumavu zlatokopům a předtím byl "ekologickým" náměstkem ředitele NP Šumava, tak před novináři utekl.  

Náměstek Mánek připravoval novou ekologickou zonaci za ředitele Pavlíčka, stálo to spoustu času a prachů na odborné studie. Přechod do bezzásahového režimu byl ale příliš dlouhý, což se nelíbilo fanatickým ekologům na správě parku. Došlo ke škrtnání nul, o kterém se dnes veřejně píše. To už byl Krejčí ve funkci poradce ministra pro Šumavu, ale pořád spíš vyčkával. Jeho čas přišel až pod Bursíkem. Podle mého chce takto skupina lidí, krytá fanatickými ekology v parku, mít v NPŠ velké plochy uschlých stromů, které se přirozeně zmlazují, tedy něco podle bavorského vzoru. Zároveň chtějí mít peníze ze dřeva, aby park mohl investovat  a platit. Tito lidé vědí, že peníze jsou pro fungování parku velice důležité - na rozdíl od skalních ekologů, kteří tu stále píšou o laciné obnově podle příroy apod. Je to blbost. Přírodní cesta bude fungovat, ale jedině pokud park zavře obcím ústa pomocí peněz a investic. Je s tím jeden problém: tato koncepce nebyla projednána ani schválena, ani neprošla jakýmkoli referendem. Fr.Krejčí tuhle kabinetní politiku kryje.  

O tom, že v jádrové zóně Národního parku Bavorský les (v nové části), se velkkoplošně těží, o tom se cudně mlčí. Ředitel Sinner se přitom na mezinárodní konferenci v roce 2004 před zástupci IUCN zařekl, že žádné holiny v nové části parku nebudou. Jen drobné, citlivé zásahy. Proč o tom mluvčí MŽP Kašpar nepíše?

0 0
možnosti

Jiřina

8. 9. 2009 21:26
A co eroze?

Při známých a zažitých lijácích, bouřích a jiného řádění přírody, dojde na vykácených holinách zcela jistě k sesuvům nechráněné půdy. Totéž způsobí i mokrý ,těžký , sesouvající se sníh. Popadané stromy by byly přírozenou hrází proti erozi půdy. Nechte suché stromy stát, mezi ně je možno vysázet listnáče a nechat to na přírodě, která si nejlépe poradí sama.Přeci zde nechceme dalším generacím zanechat poušť!

0 0
možnosti

para

8. 9. 2009 21:42
Re: A co eroze?

Eroze je tuplovaná tam, kde do svahů vjede těžká technika. Výhodou těžby je momentální zisk s dřevní hmoty a momentální přibrždění rozmachu kůrovce. Nevýhodou je trvalé zvýšení deficitu bazických prvků Na, K, Mg, Ca... a deficitu rospadající se dřevní hmoty která pomáhá vyrovnávat vlhkost. Tak jako tak se ale zřejmě zdravý smrk stane u nás pro naše děti vzácně se vyskytující dřevinou. Jde ale o to aby se podařilo dnes, když máme ještě relativně největší možnosti ekonomické, vytvořit co možná dobré podmínky pro budoucí vegetaci. Až na nás dopadne ekonomická krize naplno sotva kdo hne pro zdravé lesy prstem.

0 0
možnosti

honzak

8. 9. 2009 19:44
po přečtení semenáčkových příspěvků

musím parafrázovat známé úsloví z Divokého Západu - "Mrtvý melounista, dobrý melounista"!

Proboha, ti lidé lžou jakmile otevřou hubu! Kecy o znečištění vrcholových partií 'Sumavy (odkud proboha???) a bláboly o pH (v jehličnatém lese VŽDY bylo kyselo) zvednou soudného člověka ze židle!

Volit takovou sebranku může buď šílenec nebo blb.

0 0
možnosti

para

8. 9. 2009 21:28
Re: po přečtení semenáčkových příspěvků..

Honzáku lžeš ač s toho viníš jiné. Dokladem je, že jsem uvedl literaturu do které jses zřejmě ani nepodíval - že? S těch článků vyjímám např: Dnešní depozice síry je 15kg/ha/rok z dřívějších 35kg v roce 1994. U dusíku je podkorunová depozice od té doby stálá na 20kg/ha/rok zatímco kritická hladina je jen 10kg. Průměrná defoliace smrkových porostů pomalu roste a je na 33% u buku setrvává na 20%. Bazická saturace půdy byla v roce 1850 27% v roce 1970  20% a dnes je už jen 5% a vytrvale klesá.

Informace o klimatu jsou také uvedeny v odkazu - také ignorace. Jen pro dokreslení nabízím snadno dostupný článek lesníka co navštívil Kanadu. http://lesprace.silvarium.cz/content/view/2043/167/  Kůrovec totiž řádí v důsledku změn klimatu celosvětově. :-(

0 0
možnosti

ladislav

8. 9. 2009 15:13
Souhlas se senátorem

Podle stejného scénáře Bursík zasekl atomový program (dostavbu Temelína) přesně na správnou dobu,aby bylo nutné  postavit pár tepelných zdrojů a JAKÁ SMŮLA , také prolomit tím pádem těžební limity.Co Bursíku, Bakalovy peníze nesmrdí, že jo ????

0 0
možnosti

para

9. 9. 2009 12:47
Re: Souhlas se senátorem

Atomový program "zasekly" prakticky všechny demokratické státy ale je pravda, že SZ to hloupě protlačila do vládního prohlášení. Hloupě proto, že problém s energetikou se tím dá házet na jejich hlavu ač fakta ekonomické návratnosti takové výstavby hovoří vesměs proti výstavbě JE zdrojů. O tom se ale u nás právě pro ten neuvážený krok SZ bohužel nehovoří a ze  Zelených tak jejich političtí nepřátelé snadno udělali v očích veřejnosti "spátečnickou diverzní organizaci". To byla ta pravá Bursíkova chyba.

Já osobně jsem pro dostavbu JETE ale jen s prostředků ČEZu - nikoli státních.

0 0
možnosti

para

8. 9. 2009 13:37
Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

Je několik hlavních okolností které odpověd ovlivnují:

1.Půdní složení se všude v Čechách dosud mění v neprospěch zásaditých složek už celé století a tendence se jen horší i dnes. Smrk sám přitom okyseluje půdu. 2. Na horách kde je tenčí vrstva půdy je vliv okyselení od deštů výraznější. 3. Typ místního podloží a rychlost jeho zvětrávání rozhoduje o obnovování půdy a tím limituje kritičnost spadu i těžitelnost v lokalitě. Půda hor vznikala po odlednění cca jen 10tis let. 4. Dusík ve spadu podporuje růst dřevní hmoty která je však měkčí a pro kůrovce chutnější. 5. Setrvale teplejší klima v průměru o 1 až 2 stupně vyhovuje kůrovci víc jak smrku. 6. Rychlejší růst dřevní hmoty v důsledku teplot i dusíku přináší zvýšenou lámavost porostu. 7. Vyší teploty obecně přispívají k nestabilnějšímu počasí s častějším výskytem extrémních jevů. Roste tím dál pravděpodobnost polomů vyláště u monokultur. 8. Těžba odnáší z lokalit bazické složky půdy podobným tempem jak je likviduje kyselý spad a odebírá hmotu která po strouchnivění zadržuje srážky a smrk je navíc náročný na vodu.

9. Monokulturní porosty jsou obecně zranitelnější. 10. Těžba s pomocí těžké techniky hlavně ve svahových partiích mechanicky narušuje půdní profil.

Dalo by se takto i pokračovat ve výčtu vlivů, které smrku nesvědčí a které se pro něj v souhře stávají na Šumavě souborem s fatálním dopadem.

Je smutné, že za mnohde neodvratnou skázou těchto porostů mnozí podobně jak autor nevidí vlastní odpovědnost naší konzumní společnosti a "dopadu našich odpadů"  ale ten tragický stav navíc zneužívají na vyřizování osobních antipatií či pro dosažení  politických cílů.:-(

0 0
možnosti

Chris Kelvin

8. 9. 2009 14:40
Re: Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

Vidíte, Para, když nepíšete zrovna proti jaderným elektrárnám, tak se to dá i číst. Je vidět, že jste to studoval a dávám Vám 100% za pravdu.

Jenom dodám, že v přírodním nemonokultrurním porostu je tendence po určitých dobách střídat poměr listnatých (buk) a jehličnatých (smrk) stromů jednou ve prospěch jedné strany, pak zase druhé. Souvisí to s tím, jaký vliv mají oba typy stromů na půdu. Proto je jen logické, že po mnoha letech pěstování smrku, vyčerpání půdy, zasažení imisemi a i teplotním změnám dochází ke kolapsu monokultury. Není to však nový jev, na Šumavě postupně probíhá již pár let. Tímto kolapsem prošly Krušné i Jizerské hory. Teď je prostě na řadě Šumava.

0 0
možnosti

Zebra

8. 9. 2009 13:24
Tak pan senátor se nám zavázal !?

Že když se mu nebude líbit, co příroda vyvádí, bude usilovat o odvolání ředitele parku ?! Myslel si snad, že se příroda vyděsí a ukázní ? Prďoch ! Když už chtěl a chce bojovat proti tomu roztomilému malému hladovému broučínkovi, měl a musí bojovat proti existenci národního parku na Šumavě an sich !

0 0
možnosti

honzak

8. 9. 2009 14:52
Re: Tak pan senátor se nám zavázal !?

další mudřec.... Opravdu bys si příl, aby ti na makovici spadla nějaká ta "přírodní" souš! Možná by se ti rozsvítilo...

0 0
možnosti

gerontusinza

8. 9. 2009 12:50
Pane senátore.... není to trochu pozdě?

připadáte mě požárníka (nikoli hasiče) preventistu, který když už to jen doutná, hledá viníky......tedy pozdě.... když někdo může zabránit jakýmkoli  škodám a neudělá to, je zločinec a jeho ponechání ve funkci taky zločinem nejméně spolupodílnictví...... Stupidita tzv zelených je nezměrná a nejeden tupec typu katky JauJau a jejích ekologických "znalostí"nám roste a vy až dnes....proč tak pozdě, proč v takovémto plátku jako je NP a hlavně, proč ještě nejste na policii......?.:-/8-o:-(

0 0
možnosti

Eva D.

8. 9. 2009 14:09
Re: Pane senátore.... není to trochu pozdě?

Stává se, že se ozýváte včas, přesto je to na nic. kdo nechce slyšet, neslyší, když to není dost "in", novináři Vám to nepublikují. Pan Jirsa není senátor v mém obvodu, jen v mém kraji. přesto si troufám tvrdit, že nespal, jeho názor i názor jiných byl slyšen, ale ne vyslyšen. Pan Bursík to s médii uměl vždy lépe, například, tolik stran vystřídal a stále byl mladý, nový, perspektivní a na Šumavu zkrátka odborník, prý.

0 0
možnosti

Ludva

8. 9. 2009 11:30
A co se má tedy udělat ?

Nějak té debatě nerozumím. Mají se snad odumřelé smrky vytěžit a ta místa osázet novými stromky (podle nějakého plánu), ze kterých za padesát let vyroste nový "prales" ? To už je snad lepší ten park zrušit.

0 0
možnosti

gerontusinza

8. 9. 2009 12:56
Mluvíte nesmysly ve stylu KáčiJau Jau....Re: A co se má tedy udělat ?

samozřejmě že se měl včas  vytěžit aby se kůrovec nemnožil a škody nedosáhly takových hodnot, je to jen o technice těžby a kompromisu pro přírodu .......   Co byste si myslel o ekologovi, kdyby les zapálil blesk a ten trval na tom že příroda to žádá a potřebuje a že hasení je neekologické že za 100 let tam bude nový zdravý les (možná...)..... bože chraň mě před lidmi co neumí používat zdravý (selský) rozum...... Víte co nádherných ekologických staveb mohlo být z těch smrků....?8-o

0 0
možnosti

honzak

8. 9. 2009 11:11
semenáček se dostavil!

Vítej v Grunbachu! Jsi vykoupaný?

Dosti Cimrmana, viděl jsem přirozeně obnovený les v Krkonoších. Děs běs, aneb bříza, olše a nespecifikované houští. Na jižním svahu. Zlatá tundra v Norsku, ta je alespoň pohledná.

0 0
možnosti

Zebra

8. 9. 2009 14:00
Re: semenáček se dostavil!

Nazdar semenáči ! Tak jsme se dozvěděli, že se ti nelíbí společenství břízy a olše a že neumíš pojmenovat některé keře. Chvályhodná upřímnost, a co dál ?

0 0
možnosti

Kohout

8. 9. 2009 10:37
Může to být ještě horší.

Nelze vyloučit, že pan Krejčí toho kůrovce na Šumavu přímo vysadil, aby pak mohl tvrdit, že se tam nesmí kácet. Přirozeně od začátku věděl, že se kácet musí, a to hlavně tam, kde kůrovec není.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz