28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Zebra 8.9.2009 15:16

Re: semenáček se dostavil!

Ale to je přece zřejmé, že nevadí, jinak by ses jí veřejně nechlubil, tos nemusel extra psát ! Mě zajímalo, proč to píšeš do diskuse o zasahování nebo nezasahování proti kůrovci na Šumavě. Ale nic, zkusím jednodušší dotaz: Co tě vede k přesvědčení, že vím všechno nejlíp ?

Kohout 8.9.2009 10:37

Může to být ještě horší.

Nelze vyloučit, že pan Krejčí toho kůrovce na Šumavu přímo vysadil, aby pak mohl tvrdit, že se tam nesmí kácet. Přirozeně od začátku věděl, že se kácet musí, a to hlavně tam, kde kůrovec není.

ok 8.9.2009 10:27

holiny

Holina, na které zůstávají stromy stát, není holina !!! v takové "holině" pokračuje život velmi přirozeným způsobem, do 7 let je to už vidět i pro nezkušené oko bojovníků proti kůrovci. To autor zjevně netuší.

Skutečné holiny se vytvářejí vytěžením dřeva a rozježděním terénu těžkou technikou. Taková zkáza pak přetrvává třeba 10 let a je dlouhodobě viditelná i pro laika. Obnažené neúrodné podloží je vidět i po 15-ti letech.

Eva D. 8.9.2009 10:44

Re: holiny

Jenže ony jsou tam nevytěžené holiny a kolem přibývají, velmi rychle,   vytěžené holiny. Pokud tedy smíme  věřit svým očím. Velmi rychle přibývají.  Ona je ta zatracená technika dost hlučná, to fakt  nepřeslechnete. Tipui, že ani zvěři a ptákům to moc nelahodí.  

HlavaXXII 8.9.2009 13:24

Re: holiny

já Vás ujišťuji, že uschlý les je velice dobře vidět i po 25 a více letech. Pokud se chcete podívat jak to vypadá:http://cottageman.blogy.novinky.cz/0809/farsky-les

Vlado Z 8.9.2009 18:45

Re: holiny

Tak proč jste dotlačili situaci až tam, že teď se ty "skutečné holiny" musí v ochranných zónách masově vytvářet? Taková zkáza , co všude kolem vznikne! To jse hošánci před lety nedomysleli, bohužel.(já nikdy nevysvětluju špatným myslem, co se dá vysvětlit lidkou blbostí. Je to něco jako pouštění vánočního kapra zpátky do řeky, že...)

Eva D. 8.9.2009 19:55

Re: holiny

Vlado,R^R^R^

Eva D. 8.9.2009 10:20

Takhle to bohužel je.

Sice Vás zase někdo ze "semenáčků" brzo napadne, ale to nic nezmění na tom, že Vaše tvrzení mají logiku.

Je smutné se na to dívat a vědět, že ti, kteří před tímhle varovalí, byli umlčováni ( prý těžařská lobby), napadáni v médiích  či odvoláváni ( viz Jiří Mánek). Zastánci kůrovcového experimentu se otřepou,  a nakonec nás budou někde "zastupovat"  v Evropě... A  Šumava bude zčásti sežraná, z části vykácená. 

 Zrušit MŽP, škodí.

ok 8.9.2009 10:43

Re: Takhle to bohužel je.

Asi jste skutečné semenáčky ve skutečném "pralese" nikdy neviděla - ono to totiž opravdu funguje, a je to docela radost. Ve skutečném pralese stojí staré odumřelé stromy řadu let (je to tak ošklivé, že?) a jsou důležitou základnou pro další život.

Eva D. 8.9.2009 10:52

Re: Takhle to bohužel je.

Ale no tak, zase mne napadáte. Samozřejmě že viděla, milý OK, tedy pokud to nebylo místo pro laika zakázané. Jenže jsem sakra viděla i tu vykácenou stráň  u Stožce poblíž  Stožecké kaple. To se nedalo nevidět ani neslyšet.

Já nachodím víc po lesích na Šumavě, než si umíte představit. Neviděla jsem ji jen z vrtulníku.  A semenáčky mám ráda, tedy ty malé, zelené, co rostou ze země.

Přečtěte si včerejší rozhovor s panem Stráským. Tam to je, taky.

honzak 8.9.2009 11:49

Re: Takhle to bohužel je.

kolikrát si říkám (parafrázuje hokejové fanoušky let 80) "ok není člověk, ok je Bůh". Nebo počítačový program, stvořený šíleným melounistou.

Až někdo spořítá, kolik nás ti melounističtí mamlasové stáli, tak dojde k děsivým číslům!

Eva D. 8.9.2009 12:30

Re: Takhle to bohužel je.

Nejvíc mě vždy dojmou ty "argumenty".

 Nemáme  auto, chodím pěšky ( a s batůžkem na zádech) a využívám veřejnou dopravu, z procházek v lese ( šumavském)  nosím  občas po jiných posbírané flašky a igelitky do kontejnerů, les je pro mě chrámem i koncertní síní ;-) , ve velkém městě bych chcípla ( moc domů, málo divoké přírody) a na Šumavě zůstáváme i za cenu mnohem méně pohodlného života.  Ale oni jsou ti osvícení, kteří chrání přírodu přede mnou, před námi námi!?  8-o

V dětství do nás cpali jednu "pravdu", teď nesmíme nesouhlasit s jinou "pravdou", nesmíme pochybovat?  No nic, to je život v Absurdistánu.

honzak 8.9.2009 12:37

Re: Takhle to bohužel je.

Můj poslední zážitek ze Šumavy. Služební cesta po trati Prachatice  - Volary. Procházíme opravdu malebnou vesničkou (spíš shlukem chalup) Ovesné u Prachatic. Hledáme cestu k budově zastávky a prodíráme se lesem plným biomasy! Nikdo to klestí (i listnaté, tvrdé) nesbírá, protože je jednodušší přivízt ze Zbytin odřezky jehličnaté. A kupodivu, ANI JEDEN SEMENÁČEK!!! Jen bordel a to v ÚŽASNÉM SMÍŠENMÉM LESE!!!!

Ať jdou ti melouni co nejrychleji do brusele a zůstanou tam!

jiri 8.9.2009 12:55

Re: Takhle to bohužel je.

Honzaku, duvod proc nevidis moc semenacku je dnesni myslivecke "hospodareni", ktere dlouhodobe udrzuje vysoke stavy zvere. Ta v podstate sezere vetsinu naletu. Zamysli se, proc vsude vidis oplocenky?? Chrani stromy pred zveri. Skody dosahuji rocen cca 1 miliardy korun v hospodarskych lesich. Bohuzel naprava v nedohlednu. Myslivecka lobby je velmi silna, ma zastani u politiku.

Jiřina 8.9.2009 20:25

Re: Takhle to bohužel je.

Silná myslivecká loby už měla jít na náměstí protestovat proti vykácení Šumavy. Zvěř se na holinách neschová, takže co udělá?? Uteče do Rakouska a do Bavorska, kde bude mít lepší životní prostor. Zůstane pár svišťů, do kterých se žádný myslivec stejně netrefí....

I.Laengsfeld 8.9.2009 20:37

Re: Takhle to bohužel je.

Nevim, kdo a jak se trefi do Vas... ale svisti zili na Sumave naposled v uplynule ledove dobe, ktera skoncila pred cca 11 000 lety

Eva D. 8.9.2009 20:40

Re: Takhle to bohužel je.

Moc ráda bych takového sviště na Šumavě potkala. ;-D;-D

Eva D. 8.9.2009 11:01

Re: Takhle to bohužel je.

Předvádíte svou typickou argumentacI? Vaše " je to tak ošklivé, že?" Ne, není to ošklivé. Ale Šumava zčásti sežraná a zčásti vykácená , ta mi krásná nepřipadá. Možná proto, že je i mým životním prostředím. Možná proto, že sežraný či vykácený Boubín by měl štval. Boubínský prales už máme.

honzak 8.9.2009 9:29

kolega se vrátil

ze Šumavy (má v podhůří chalupu). Ani jedno jeho slovo k tématu kůrovce by neprošlo filtrem... Je mu 54 a jezdí tam odmala.

Tomáš Kubín 8.9.2009 9:11

BRAVO

Výborně napsané!!!!

honzak 8.9.2009 8:48

za chvíli

se objeví zastánci semenáčků. To bude počteníčko...

joch. 8.9.2009 8:58

Re: za chvíli

Neobjeví ! A řediteli parku vyčíslit škody  - odvolání je málo !

honzak 8.9.2009 9:27

Re: za chvíli

máte pravdu! Jestli nejsou nemocní, nebo jestli někde za něco obrdůležitého nemanifestuji.

Odvolání toho hýzla by mělo proběhnout jako vrh vodorovný s tím, že rovina dopadu by měla být alespoň 10 metrů pod rovinou startovací. Aby to nebyla vražda, tak by rovina dopadu byla pokryta nějakou zvlášť hutnou biomasou.

DINDIK 8.9.2009 12:11

Re: za chvíli

Nechápu, proč při podobných případech nejde vynést verdikt, že jmenovaný nesmí vykonávat např 15 let žádnou funkci placenou státem. Prostě se neosvědčil a je nesmyslné jej zaměstnat jna jiných postech. K náhradě mu nic nemůžete předepsat, zavřít ho také nemůžete, tak jak na něj?

Kresinka 8.9.2009 8:21

čočku

tomu rozumím, ale nemohli bychom svěřit NP Šumava do péče nestranného bavorského lesáka ?

Tomáš Kubín 8.9.2009 9:15

Re: čočku

R^R^R^

Eva D. 8.9.2009 10:20

Re: čočku

R^

Petr z Tábora 8.9.2009 8:11

souhlasím

S Vaším příspěvkem plně souhlasím. Uváděné souvislosti v přírodě i ekonomiii jsou zcela logické. Rád bych ještě zdůraznil počáteční laxní přístup k problému, takže kůrovec měl dost času na rozmnožení. Jinak diskuse trvají už tolik let, že kdo chtěl tak pochopil a letos už může jít jen o záměr.

Larus ridibundus 8.9.2009 7:45

A tak je to spravne, tak to ma byt

Břečťani, Duhy, Arniky, Grínpisoárové a další podobní magoři se snaží přírodu zničit a devastovat. Vytěžit národní park. Na to mohou přijít jen ochránci přírody. Jiný by si to nedovolil.

Hlavně, když  něco kápne bokem do jejich kapsy.

Teď  zbývá ještě jedna pravá ekologická a zelená záležitost.

Aby se Kuchtě s jejíma Jihočeskejma stračenama podařila prosadit dostavba Temelína.

Zatím na tom usilovně pracují - tak uvidíme.

Tx 8.9.2009 7:21

Na to člověk opravdu nemusí být Einstein

aby pochopil, že ponechat umělou smrkovou monokulturu ze dne na den osudu, že si příroda jako  pomůže sama, tak na toho kůrovce jednou dojde a jinak to dopadnout nemůže, než to dopadlo. Příroda si jistě pomůže sama, ale až tak za 150 let, až kůrovec sežere několik generací smrků...  No co ale chcete od Bursíka a zelených vůbec, všechny jejich "ekologické" kroky byly kontraproduktivní: "ekodaň" na uhlí, takže chudší lidé na venkově (zejména večer, kdy není vidět kouř) topí PETkami s vyjetým olejem a nařezanými pneu. Říká se tomu příspěvek ke zlepšení ovzduší. Daň na stará auta způsobí nutně to, že opět nějaký dědek na venkově, který mě Š105 a časem ji střelil za 3000 nějakému klukovi s čerstvým řidičákem (ten ji za nějaké 3 roky dal do šrotu) a koupil si  přece jen o něco modernějšího Favorita, to teď kvůli 10000 daně neudělá a bude tu šunku udržovat, dokud se proplazí technickou atd. Říká se tomu příspěvek k modernizaci vozového parku.Ten NP Šumava přesně zapadá do jejich systému.