28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
para 8.9.2009 21:54

Re: Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

Vápenec je přirozený ale Vy možná "přirozeně" nechápete, že není jediným bazickým prvkem a vpravení do půdy celého spektra Ca, Mg, Na, K, je příliš nákladné. Tam kde je vyloženě zle to ale pomáhá. Molární poměr Ca+Mg+K/Al totiž nesmí klesnout pod 1 jinak dojde přímo k porušení kořenového systému u smrku. Propukneli ekonomická krize naplno - a to může být u nás už napřesrok - viz deficit rozpočtu - nebudou prostředky na nic jiného jak na těžbu a pak nám zbývá už jen to příslovečné modlení.

Vlado Z 8.9.2009 18:24

Re: Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

S Tatrami ste stúpil vedľa, lebo tam sa 90% polomu lesníci vyrúbali a vysádzajú tam už niekoľko rokov zmiešaný les. Jediná bezzásahová zóna zostala v Tichej a Kôprovej doline.

I.Laengsfeld 8.9.2009 19:46

Re: Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

Vsak tu jsem mel na mysli. Predloni - to jsem tam byl - to vypadalo straslive, jake je to tam ted?

daniel z jizerek 8.9.2009 23:32

Re: Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

Šumava nás trochu předběhla,ale dočkáte se i v Jizerských horách i v Krkonoších.

I.Laengsfeld 9.9.2009 1:12

Re: Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

To je Vase prani - nebo mate i nejake argumenty?

Honza42 8.9.2009 14:59

Hlavním odpadem konzumní společnosti jsou lehkoživky.

Hlavním odpadem naši konzumní společnosti jsou melounisté, kteří namísto rozumného hospodaření (a ještě se ziskem) jásají nad zničeným porostem a finanční ztrátou, neboť tu jim zacálujem z našich kapes. Už už se nemohou dočat, až to zaroste břízou a jeřábem a stane tak ze Šumavy důstojný konkurent výsypek hnědouhlených dolů.

Kolik je prosím rozpočet NP Šumava? A za co prosím, když si přece příroda "pomáhá sama?"

Tož tak. 8.9.2009 18:01

Re: Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

Ad 1. Co chcete pěstovat ve smrkové a bukosmrkové vegetační zóně. Ořešáky? Koukněte se na bukovou rezervaci na Bouřňáku nad Osekem. 8 metrů ve 140 letech. To je les, co? A jak tam vypadají zbytky smrku?

Ani s tou kyselostí to není tak tragické. Lesní půdy byly vždycky kyselé (3,5-4,5 pH)  a lesní stromy většinou kyselou reakci přímo vyžadují.

Vlad 8.9.2009 18:08

Re: Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

Pardon, nějak se mi tam dostal místo podpisu titulek. "Tož tak" = Vlad. :-)

Chris Kelvin 8.9.2009 18:13

Re: Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

Bouřňák je klimaticky jedno z nejextrémnějších míst naší republiky a zdejší zakrslý bukový les je unikátní ukázka přizpůsobení. Průměrná roční teplota 4st.C a vichry přímo od Severního moře. Tam srovnání trochu pokulhává :-) 

Přesto tam smrky pamatuju. Pak přišel Silvestr 1979 a bylo po nich. Jaksi byly v ne tak dobrém stavu jako vypadaly na první pohled. Jeden mráz a Krušné hory byly holé. Dnes se tam lesy obnovují mj. i díky masívnímu vápnění.

Na té Šumavě lesy neodcházejí celoplošně. Postižené jsou právě partie vystavené nepřízni počasí a takové, u kterých se dá logicky předpokládat slabší vrstva půdy.

I.Laengsfeld 8.9.2009 18:56

Re:Postižené jsou právě partie vystavené nepřízni počasí

Napriklad chranene sutove svahy nad Plesnym jezerem,

ci okraje raselinist na Brezniku... ?!?

Tož tak. 8.9.2009 18:05

Re: Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

Pane, kůrovec nežere dřevní hmotu. Pletete si ho s dřevokazem, který tu není problémem. Kůrovec je LÝKOŽROUT.

Chris Kelvin 8.9.2009 18:21

Re: Může na Šumavě vůbec smrk přežít pod vládou kohokoli?

Nechci se mýlit, ale právě jste popsal zásadní důvod, proč to nechat "tak" a netahat tam tu těžkou techniku :-)

Zebra 8.9.2009 13:24

Tak pan senátor se nám zavázal !?

Že když se mu nebude líbit, co příroda vyvádí, bude usilovat o odvolání ředitele parku ?! Myslel si snad, že se příroda vyděsí a ukázní ? Prďoch ! Když už chtěl a chce bojovat proti tomu roztomilému malému hladovému broučínkovi, měl a musí bojovat proti existenci národního parku na Šumavě an sich !

honzak 8.9.2009 14:52

Re: Tak pan senátor se nám zavázal !?

další mudřec.... Opravdu bys si příl, aby ti na makovici spadla nějaká ta "přírodní" souš! Možná by se ti rozsvítilo...

Zebra 8.9.2009 15:31

Re: Tak pan senátor se nám zavázal !?

Proti rozsvěcování jako takovému nic nemám, ovšem nepřál bych si, aby mi kvůli němu padalo na hlavu cokoliv těžšího než 1 kg s měrnou hmotností vyšší než 35 kg/m3 z výšky větší než 1 m.

A co dilema samotné, myslíš, že je lepší a jednodušší eliminovat z národního parku kůrovce nebo jiného živočicha, nebo se na nějaký národní parkování vybodnout a začít zase vesele pěstit smrčky, asfalt, posypovou sůl, sjezdovky, lanovky, vleky, sněhomety, skibusy, fastfůdy, houpačky, kolotoče a další atrakce, aby si všeholid odpočnul ?

Vlado Z 8.9.2009 18:35

Re: Tak pan senátor se nám zavázal !?

Myslím, že problém není postaven tak extrémně, jak jej předvádíte. Nejde o to zda má bezzásahová zóna existovat, ale za jak dlouho a jakým způsobem ji vytvořit. Vytvoří-li se velká bezzásahová zóna v umělém lese výsledkem bude kalamita. Kdyby se bezzásahové zóny rozšiřovali postupně v hporizontu destiletí, šlo by se obejít bez velkých kalamit. Zde ale hraje roli netrpělivost ochranářů, který chtějí umělý stav vytvořený a udržovaný více než sto let zvrátit v prales za jedno destiletí.

Pavel 8.9.2009 23:37

Re: Tak pan senátor se nám zavázal !?

Ale vždyť se to tak dělá.

honzak 8.9.2009 19:40

Re: Tak pan senátor se nám zavázal !?

to jsou zase blbý kecy, že? Sjezdovka nad Plešným jezerem???  Znám pár freeridistů, kteří by to dali. Ale ti by lanovku neuživili!

Melouni tvého formátu mě szerou mimo jiné i proto, že dávají všem hraběcí rady, nemajíce ánunk jak se žije lidem v dané lokalitě. Doufám, že vás místní i s tím vaším parkem pošlou vidlema do brusele!

Jak je možné, že přežívají lesy ve vysokých nadmořských výškách v Alpách a Dolomitech? Jak je možné, že tam bují lyžařský průmysl a nic se neděje? Nebude jen tím, že melounisti lžou vždy, když otevřou hubu?

Pavel 8.9.2009 23:38

Re: Tak pan senátor se nám zavázal !?

Ty tam snad žiješ?

Ony jsou snad na vrcholcích Alp lesy?

Pavel 8.9.2009 23:36

Re: Tak pan senátor se nám zavázal !?

Tak nelez kam nemáš a nic ti na hlavu padat nebude.

gerontusinza 8.9.2009 12:50

Pane senátore.... není to trochu pozdě?

připadáte mě požárníka (nikoli hasiče) preventistu, který když už to jen doutná, hledá viníky......tedy pozdě.... když někdo může zabránit jakýmkoli  škodám a neudělá to, je zločinec a jeho ponechání ve funkci taky zločinem nejméně spolupodílnictví...... Stupidita tzv zelených je nezměrná a nejeden tupec typu katky JauJau a jejích ekologických "znalostí"nám roste a vy až dnes....proč tak pozdě, proč v takovémto plátku jako je NP a hlavně, proč ještě nejste na policii......?.:-/8-o:-(

Eva D. 8.9.2009 14:09

Re: Pane senátore.... není to trochu pozdě?

Stává se, že se ozýváte včas, přesto je to na nic. kdo nechce slyšet, neslyší, když to není dost "in", novináři Vám to nepublikují. Pan Jirsa není senátor v mém obvodu, jen v mém kraji. přesto si troufám tvrdit, že nespal, jeho názor i názor jiných byl slyšen, ale ne vyslyšen. Pan Bursík to s médii uměl vždy lépe, například, tolik stran vystřídal a stále byl mladý, nový, perspektivní a na Šumavu zkrátka odborník, prý.

Ludva 8.9.2009 11:30

A co se má tedy udělat ?

Nějak té debatě nerozumím. Mají se snad odumřelé smrky vytěžit a ta místa osázet novými stromky (podle nějakého plánu), ze kterých za padesát let vyroste nový "prales" ? To už je snad lepší ten park zrušit.

gerontusinza 8.9.2009 12:56

Mluvíte nesmysly ve stylu KáčiJau Jau....Re: A co se má tedy udělat ?

samozřejmě že se měl včas  vytěžit aby se kůrovec nemnožil a škody nedosáhly takových hodnot, je to jen o technice těžby a kompromisu pro přírodu .......   Co byste si myslel o ekologovi, kdyby les zapálil blesk a ten trval na tom že příroda to žádá a potřebuje a že hasení je neekologické že za 100 let tam bude nový zdravý les (možná...)..... bože chraň mě před lidmi co neumí používat zdravý (selský) rozum...... Víte co nádherných ekologických staveb mohlo být z těch smrků....?8-o

Pavel 8.9.2009 23:41

Re: Mluvíte nesmysly ve stylu KáčiJau Jau....Re: A co se má tedy udělat ?

Co by si měl myslet? Je to běžná praxe. Víte vůbec, že v některých parcích se opravdu požáry nehasí?

deda 9.9.2009 13:20

Re: Mluvíte nesmysly ve stylu KáčiJau Jau....Re: A co se má tedy udělat ?

Mladej, mohl bys nám neznalým vyjmenovat nějaký park  u n á s kde se požáry nehasí? Až ho najdeš, tak si u něj postav barák. Nebudem rádi, když v něm uhoříš.

Ludva 9.9.2009 12:10

Re: Mluvíte nesmysly ve stylu KáčiJau Jau....Re: A co se má tedy udělat ?

To je samozřejmě dobré řešení - ovšem znamená to zrušení národního parku a přechod na běžné hospodaření. Asi by bylo rozumější - vybírat pro park typu bezzásahový prales nějaké lokality oddělené od hospodářských lesů.

honzak 8.9.2009 11:11

semenáček se dostavil!

Vítej v Grunbachu! Jsi vykoupaný?

Dosti Cimrmana, viděl jsem přirozeně obnovený les v Krkonoších. Děs běs, aneb bříza, olše a nespecifikované houští. Na jižním svahu. Zlatá tundra v Norsku, ta je alespoň pohledná.

Zebra 8.9.2009 14:00

Re: semenáček se dostavil!

Nazdar semenáči ! Tak jsme se dozvěděli, že se ti nelíbí společenství břízy a olše a že neumíš pojmenovat některé keře. Chvályhodná upřímnost, a co dál ?

honzak 8.9.2009 14:54

Re: semenáček se dostavil!

Mně neznalost všech rostlin v tom marastu nevadí. A k ničemu nepomáhá - stejně to mokrý sníh a vítr polámou a bude tam zase jen další bordel.

Ale ty víš všechno nejlíp, že? Tak si to užij, meloune!