1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Bez růžových brýlí a ideologického zanícení

Zastánci zdevastovaných lesů a divočiny v Národním parku Šumava opakují, že jsou klimatické změny a sucho, ale na Šumavě se nic neděje; a že suché lesy zadržují vody stejně jako ty zelené.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 2.3.2018 19:04

Ono to

skutečně může vyjít nastejno, pokud na svazích není šutr nebo kompaktní jíl. Zelené stromy víc zadrží, ale zase korunami víc odpaří. Vtip je v tom, že normálnímu člověku / narozdíl od "zeleného" ideologa / se líbí víc zelený les než spálená země s trčícími uschlými pahýly stromů jako po výbuchu Hory sv. Heleny.

P. Rada 2.3.2018 22:15

Re: Ono to

Svou Ideologii pliváním předvádíte. Lesní porost ale nevyrůstá posle lidskáho "líbení"či idejí.... Udržuje se při životě jen tam kde má adekvátní podmínky. Ty se sice občas s úspěchem snaží o tochu vylepšit masivností zásob vody, živin a úpravou mikroklimatu - ale dynamické prostředí nezvládá tak dobře jako travní porosty nebo až křoviny.

Zelené stromy nejenže zadrži vodu ale odpařují ji postupně a neníli jí dotatek ustává fotosyntéza včetně odpařování vody. Stromy pak často jen přežívají ve stresujícím prostředí a v tomto stavu stačí na zvrat málo. Třeba jeden polom co rozjede kůrovcovou kalamitu v monokultuře...

Jako doslova vyšší rostliny mají stomy oproti travinám tu výhodu, že rostou odshora a k slunečním paprskům se takto dostanou dříve jak tráva,která pod imi nemívá šanci.

Tato výhoda se ale může změnit na opak v případě vleklého sucha nebo dokonce požáru. Tráva se v obtížné situaci stáhne do země a znovu vyrazí třeba i s dlouhou prodlevou až v příhodných podmínkách. Les si sice dlouho drží daleko větší zásoby ale pokud za dobu jeho reprodukce dojde k neobvyklému klimatickému výkyvu - končí a musí zkusit začínat zcela znovu včetně pionýrských dřevin. Za stavu dlouhodobého nárůstu obtížných podmínek je to pro něj konečná s násobnou jistotou a také konečná pro pohodlí tvorů na jeho živinové bohatosti závislých.