20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

STÁT: Když blok, tak hned čtyři

Stát by ideálně ani neměl stavět jaderné elektrárny. Jenže jejich budování už natolik přereguloval – a tedy prodražil –, že se těžko najde soukromý investor. Na rozdíl od těch benzínek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 7.2.2024 14:55

Pirát Bartoš vidí jako skvělé, že u nás může kdejaké zelené hovado cokoliv léta blokovat...

P. Brich 7.2.2024 18:08

A bafat přitom marjánku;-€

P. Hák 7.2.2024 10:18

"Víra Fialovy vlády, že jí Francouzi postaví bloky za nízké stovky miliard korun za kus a k tomu dají jeden navrch zdarma, je vskutku heroická."

Čemu Fialova vláda věří, nevím, ale tipuju, že jí je zadlužení ČR do budoucna buď úplně šumák, nebo jej dokonce vítá. Rozhodně se tak dosud chovala a chová.

L. Písařík 7.2.2024 11:18

To jsou triky rozvojových zemí. Před 40ti lety jsem stavěl cukrovar v Barmě. A tehdy povídalo jejich ministerstvo: postavili jste strojírenský závod, teď elektrárnu v Tatonu a cukrovar v Zeyawadi. Bývá zvykem, že se čtvrtý projekt dodává rozvojovým zemím zdarma - a my potřebujeme postavit cementárnu. Tu jsme pochopitelně nepostavili a dodnes nevím, jestli vůbec za elektrárnu i cukrovar zaplatili.

P. Hák 7.2.2024 11:41

A to my zaplatíme. Když je to ven, zaplatíme všechno.

L. Písařík 7.2.2024 14:17

Napsal jsem přechozí, jako reakci na očekávání, že čtvrtý reaktor dostaneme zdarma. Tato vláda nás dostává na úroveň rozvojové země.

V. Petr 7.2.2024 14:41

Nikoliv, mnohé dříve rozvojové země jsou mnohem úspěšnější, než my. Evropa už dlouho žije z podstaty!

P. Hák 7.2.2024 15:04

JJ, já to chápu. Ale NEMYSLÍM, že vláda očekává reaktor zdarma. Spíš by mne nepřekvapilo, kdyby si řekla o vyšší cenu (ne, to není přepis), kterou máme zaplatit.

L. Zídek 7.2.2024 23:24

Fialenkovi loutkovodici z nej maji radost, jak zdarne plni ukoly ...

J. Kavalír 7.2.2024 8:56

"Stát nemá provozovat čerpací stanice. Je to notoricky špatný hospodář."

Chyba, jedná se o ČESKÝ stát. I v dalších zahraničních řetězcích čerpacích stanic mají podíly jejich mateřské země. Ostatně i Orlen je polský. A my se tak stáváme krmelcem Evropy.

V. Petr 7.2.2024 11:19

Naopak, český stát by měl provozovat nějaké čerpací stanice. Protože tam si může určit cenu a tak zabránit zlodějskému zvýšení cen soukromníků!

R. Langer 7.2.2024 11:33

;-D ;-D ;-D

Vsadil bych se, že tam by byly ceny NEJVYŠŠÍ. Komu asi patří většinově ČEZ? :-P

R. Valkovič 7.2.2024 8:51

Reaktory by měli stavět Jižní Korejci. Mají know-how a jedou, od roku 2008 staví 6 reaktorů APR-1400 u sebe (3 jsou hotové, 3 se staví), další 4 postavili v SAE - elektrárna Barakah - 3 reaktory běží, poslední se dokončuje. Francie je neschopná.

R. Langer 7.2.2024 8:54

Celkem souhlasím.

M. Grundmann 7.2.2024 9:06

EDF není seriózní. Nemá technologie, ani kvalifikované pracovníky, ani zkušenosti. EDF byla výkonná firma před 50 lety, kdy postavili jaderné elektrárny ve Francii. Pak jaderné elektrárny stavět přestali a dokonce některé zastavili jako v Německu. Jejich pokusy dnes stavět jaderné elektrárny mimo Francii dopadají katastrofálně. Je to logické, většina jejich odborníků je dávno v důchodu nebo i po smrti a žádné nové si nevychovali.

V. Petr 7.2.2024 11:51

V Číně, kde neexistují obstrukce postavili Francouzi elektrárnu Taishan se dvěma reaktory EPR za 10 let v ceně cca 200 miliard Kč za oba bloky. Elektrárna má o 50% větší výkon, než Temelín.

Finové, kteří jsou v EU postavili jeden stejný blok. Stavba trvala 18 let a stála 260 miliard Kč.

Francouzi staví jeden stejný blok už 17 let a cena je odhadována na 275 miliard Kč.

Takže příčinou všeho zla jsou zelení a Brusel!

P. Hák 7.2.2024 11:08

SAE jsou jiný případ. Rozhodují samy o sobě a v jejich volbě budou největší roli hrát ekonomická hlediska.

V. Balcařík 7.2.2024 8:31

Článek si mi líbí, s jednou výhradou. Ten bilión korun si od nás země EU již dávno odvezli v dividendách a investičních pobídkách. Zkuste to spočítat.

T. Novy 7.2.2024 8:44

Velmi pochybuji.

Investuje soukromý kapitál, země EU nikoliv.

L. Písařík 7.2.2024 11:32

Nepochyboval bych, záleží na podmínkách a když investiční pobídky vyhovují a zacházení se ziskem je podle investorů, tak proč by si zisk neodvezli, vždyť jim ty fabriky patří a navíc dávají práci našim lidem. Že jsme v 90tých letech doufali, že nám přicházejí pomoci ? Byla to naše naivita a dobře cílená obchodní politika. Taky obraz toho, jak neschopné jsme měli ekonomy - neznali nic. Jeden můj přítel ekonom, který tvrdil, že existuje předpis na to, kolik účetních podle velikosti podniku má mít ve svém ranku, mi dlouho vzdoroval prozradit, kde je ten předpis, nakonec,. když jsem ho náležitě opil - prozradil: předpis neexistuje, vymyslel jem ho. A protože jeho šéfové dosazeni za politickou angažovanost věděli housátko, tak mu to žrali.

M. Grundmann 7.2.2024 8:45

Podstatná není práce, ale mít zakázku. Vždy se najde někdo, kdo práci udělá. Stejně tak se vždy najde nějaký investor, který vše zaplatí, protože peněz je ve světě nadbytek. Nejdůležitější je mít nějaký investiční projekt, který vynáší peníze. Peníze dnes nic neznamenají, stejně tak nic neznamená pracovník, i těch je na celém světě nadbytek. Nadbytek je v podstatě všeho, kromě obchodních a investičních příležitostí či myšlenek. Dobrých myšlenek a nápadů je naopak jako šafránu.

Pokud k nám přijde investor s vlastní myšlenkou, jak vydělat peníze v zahraničí mimo Českou republiku, je tato myšlenka to nejcennější. Je normální, že si nechá platit dividendy. Nějaké pracovníky najde snadno kdekoliv na světě. A o výsledku podnikání nerozhoduje kvalita pracovníků, ale hlavně kvalita obchodního plánu a myšlenek v hlavách vedení podniku. Stejně tak o výsledcích státu rozhoduje ten, kdo je v jeho čele. Stačí pár let Babiše na vedoucích funkcích a Česká republika jde jako celek do kytek.

V. Petr 7.2.2024 11:24

RvRvRv

M. Grundmann 7.2.2024 4:10

Stát není notoricky nejhorším hospodářem. Soukromník může být daleko horším hospodářem než stát a velmi často i je. I s motivací dosažení zisku to není u soukromníka vždy jisté, primární motivací je u soukromníka posílení vlastního ega a nikoliv vždy zisk. Obrovské množství soukromých firem jde do krachu kvůli neschopnosti soukromého vlastníka, protože se nějakým způsobem pomátne, protože učiní nesmyslné rozhodnutí, protože po schopném podnikateli zdědí firmu naprosto neschopní potomci, protože majitel firmu vytuneluje či podobně.

Koupě benzínových pump mi osobně připadá nesmyslná. Není to investice do strategické infrastruktury a podobnými věcmi by se stát opravdu neměl zabývat. U EDF je jeden závažný problém : Francouzi podobně jako Němci podlehli zelenému šílenství a přestali doma stavět jaderné elektrárny. EDF v podstatě o své znalosti v oboru přišla, protože její odborníci odešli do důchodu, nové nemá a je odborníkem na jaderné elektrárny pouze na papíře. To je ostatně důvod, proč se jim nedaří stavět nové jaderné elektrárny v zahraničí.

Pokud jde o ochranu minoritních akcionářů prostřednictvím smluv o ochraně investic, znovu vyzývám parlament ke zrušení těchto nesmyslných a nevýhodných smluv. Svět se úplně změnil, existuje obrovský přebytek investičních peněz a investoři se dnes plazí po pupku před každým státem, který jim umožní na svém území investovat s rozumným ziskem. Poskytovat nějaké ve světě naprosto neobvyklé záruky a výhody spekulantům je naprosto šílené. To však většina lidí nechápe, pořád je přesvědčena o tom, že je peněz ve světě strašně málo jako v minulosti a že se naopak Češi musí před zahraničními investory sami po pupku plazit.

M. Kocián 7.2.2024 8:12

Plazí se, aby mohli investovat - opravdu, před jednou z nejzkorumpovanějších zemí široko daleko je třeba se plazit? Napadá mne jiná metoda...

R. Konečný 7.2.2024 8:26

Mohl byste jmenovat nějakého plazícího se investora a přidat i ty země, kde se plazí? Děkuji.

M. Grundmann 7.2.2024 8:48

Důchodové a investiční fondy, soukromí střadatelé. Ti všichni mají ve světě nadbytek peněz, které nemají kam rozumně investovat. Tedy investovat aspoň tak, aby o peníze nepřišli kvůli inflaci. U nás existují různé investiční fondy, které dlouhodobě prodělávají. Je to řada fondů nabízených bankami. Vydělává na nich jen banka díky poplatkům.

R. Konečný 7.2.2024 9:31

To je jen obecná nekonkrétní odpověď. Navíc tento typ investorů nejedná s vládami o svých investicích, ale zpravidla buď přímo s vlastníky nebo jdou přes kapitálový trh. Oni totiž zpravidla nic nebudují.

L. Žaloudek 7.2.2024 8:29

Existuje jeden slavný citát: "Soukromník, který udělá chybu, zkrachuje. Státní podnik dostane vyšší dotaci".

M. Grundmann 7.2.2024 8:34

Jenomže ke škodě dojde stejně. Pouze škodu zaplatí někdo jiný.

R. Langer 7.2.2024 8:55

No právě! A v tom je ten rozdíl, jestli jste to dodnes nepochopil! ;-€