4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

RUSKO: Nespolehlivý a nesolidní dodavatel plynu

Ceny plynu nyní výrazně klesají a to je dobrá zpráva. Začátkem října se na denním trhu burzy PXE prodávala jedna MWh za cenu kolem 170 euro, která později klesla až na 60 euro a nyní se prodává za zhruba 70 euro. Černé scénáře se tak nenaplňují a Kreml tahá v plynové válce evidentně za kratší konec.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 25.10.2022 7:58

To se určitě zvedne. Ale primárně krouží proto, že je není kde "vyložit" a i kdyby bylo kde, není do čeho a i kdyby bylo do čeho, není to čím přepravit do zemí spotřeby.

Tedy úplně správné by bylo "není to čím přepravit do zemí spotřeby kromě Německa."

Z. Pospíšil 25.10.2022 7:58

Měl byste si uvědomit, že každá logická úvaha, každá pravdivá informace a každý jiný názor než který zastává naše věrchuška a její nadřízené složky v Bruselu a ve Washingtonu, JE ruská propaganda.

V. Machálková 25.10.2022 7:51

Prý krouží proto, že čekají až se zvedne cena plynu.

D. Hrubý 25.10.2022 7:49

Pokud vnutíme ideu, že Ivan se bez peněz za plyn neobejde, pak je logické, že to bude cpát do Evropy vrchem spodkem. Kdyby byl nesolidní dodavatel, asi by neinvestoval do NS. Ceny energií vystřelily nahoru už dávno. Protože do toho vstoupili darebáci s burzou a všelijací překupníci. Občas přiškrtí, občas pustí... Na koho to svedou? Trochu to zahýbe s cenou a vydělají miliardy. Rus je nasr... protože je něco jako oběť polskýho šmelináře, co levně koupil a draho prodává. Kdyby mně záleželo na lidech a ne na zisku sponzorů a obchodních partnerů, asi bych to zarazil. Ale kdybych šel na ruku šmejdům... Asi by to vypadalo tak jak to vypadá teď. Tak hodíme ovcím, co Rusa nesnáší, téma o nesolidnosti dodavatele. Sice je to blbost, ale nepracujeme s fakty, ale s pocity. Tupá hlava si to spojí a navleče svetry. Politik si zvýší plat, aby měl bene, protože sytý hladovému nevěří a Ivan to prodá jinam. No a vnucovači ideí? Pohotově začnou prodávat "svůj" plyn. Jen to chce správný lidi na správných místech. Pamatujete šmejdy, co dusili důchodce na výletech? Letadla (hry) jako Skyline a pod? Dnes kupčí s plynem. Třeba. Ale někdo jim to umožnil dírou v legislativě. Nadáváte Babišovi, ale zákon, co podle něj Babiš postupoval, vymysleli ti, co nad šmejdy drží ochrannou ruku. A ovce? Stačí říct, že podváděl a neříct, že v souladu se zákonem. Škoda slov. Plyn je strategická surovina a pokud někteří klesnou tak nízko, že začnou vydírat i tímhle a EU jim v tom drsně pomáhá, něco je v EU špatně. Mně by se líbilo, kdyby EU zavedla stejný platy v celé EU. :-) To je moje cena za evropanství. :-)

Z. Pospíšil 25.10.2022 7:48

Jestlipak si pan Pánek povšimnul, že ten nespolehlivý a nekorektní dodavatel plynu a ropy dodával tyto suroviny naprosto spolehlivě a korektně více než šedesát let bez jediného problému? Přestaňte mu okopávat kotníky (stejně na víc nemáte) a bude zase spolehlivě a korektně dodávat. Buďto jste, pane Pánku, neskutečný lhář, nebo neskutečný hlupák.

R. Gramblička 25.10.2022 7:45

Může mně tady někdo doložit příklady Ruské potažmo sovětské nespolehlivosti v dodávkách plynu za posledních 50 let? Napadá mně jen incident, tušímže z roku 2008, kdy Rusko zastavilo dodávky z objektivní příčiny - Ukrajinci kradli plyn? Od března jsme včetně ČR v ekonomické a zprostředkovaně skrze Ukrajinu i v reálné válce s Ruskem a to nám přesto dodávalo suroviny ještě řadu měsíců poté.

Takže vo čem to autor točí?

O. Kožušník 25.10.2022 7:45

HI, Hi, HI, zase slova , slova, ale fakta kde nic, tu nic. JEDNÍM Z PODSTATNÝCH FAKTŮ JE CENA - kolik stojí onen LPG ? plyn od Norů i Amerikánů

P. Dvořák 25.10.2022 7:39

Neříkejte jim soudruzi!

Za soudruhů plyn byl ;-D

R. Langer 25.10.2022 7:16

A on někdo prodává za nějaké jiné ceny? Povídejte! :-P

R. Langer 25.10.2022 7:13

Ale ale, autore, myslíte toho nespolehlivého dodavatele, který nám dodává nejlevnější plyn v Evropě PŘES 60 LET?

Je potom zvláštní, že tvrdíte že to neplatí právě v době, kdy jste se dostali k moci. Jestli on ten problém nebude někde trochu jinde, soudruzi! ;-€

P. Dvořák 25.10.2022 7:00

Pětikára prohlásila, že je Rusko nespolehlivý dodavatel plynu, tak je Rusko nespolehlivý dodavatel plynu a basta!

Oč spolehlivější jsou jakési lodě s plynem odkudsi, momentálně bezcílně a zoufale zbytečně kroužící kolem Evropy.

J. Krásenský 25.10.2022 6:59

Souhlasím. Děkuji.

O. Musil 25.10.2022 6:59

Ano, zrušte sankce, přestaňte podporovat Ukrajinu a my vám ten plyn zase pustíme. Možná. Ale samozřejmě za aktuální tržní ceny...

J. Kulheim 25.10.2022 6:56

R^R^

T. Kohout 25.10.2022 6:54

Já jeho vzor vidím jinde a hlouběji. Političtí instruktoři na vojně. Byli hloupí, doslova hloupí, ale uměli hezky žvanit dle dané metodiky. To i Jambor z TV byl vyšší liga.

M. Mucha 25.10.2022 6:22

Pan Pánek má jako člen ODS pro své žvanění a nesmyslné lhaní velký vzor - Petra Fialu.

M. Mucha 25.10.2022 6:18

Přesně R^

M. Mucha 25.10.2022 6:15

R^

M. Krátký 25.10.2022 5:54

sankce proti Rusku ze strany magorů v USA a EU jsou příčinou, že se Rusové namíchli a přiškrtili kohoutky a zvedli ceny - tečka CZ - a výmluvy na t.zv. válku na Ukrajině jsou další blábol i našich šašků u kormidla dějin - dobré ráno !!!!!! ( a ten modrožlutej obdélníček si strčte )

J. Pilny 25.10.2022 5:28

Někteří hysteričtí propagátoři si pořád myslí, že stačí jak za bolševika neustále opakovat tu samou lež a lidi tomu nakonec uvěří. To by ale museli zrušit internet a nechat jenom Rudé právo, ehm, tedy Českou televizi.

J. Pilny 25.10.2022 5:25

Naprosto správně.

J. Pilny 25.10.2022 5:22

Pánek má jasný úkol, takže věcné argumenty buďto nepochopí, nebo nemůže.

P. Hatina 25.10.2022 5:12

Taky se divím, on nám ten ruský plyn tekl zcela spolehlivě - no, jak jsem se díval od první výstavby plynovodů z Ruska, to bude tak bratru půl století. Nepřestal spolehlivě téct, ani po Sametové revoluci když jsme se odtrhli se od ruského vlivu. Ba dokonce, že i ten zloduch Putin jest prezidentem Ruska (s přestávkou) od roku 2000),ale ten ruský plyn pořád spolehlivě tekl dál.

Takže, proč je tak najednou nespolehlivý dodavatel? Jistě nějaké důvody tu budou, ale je třeba je znát

R. Meišner 25.10.2022 3:16

autore, ale naši vládní politici unisono prohlašují, že se od ruského plynu musíme odstřihnout---tak co pořád řešíte? má to jedinou vadu na kráse: že vámi velebené LNG ho nahradit nemůže. kapacitně je to nemožné. ale vše si povíme v takovém únoru, souhlasíte? 8-o

J. Kostelanský 25.10.2022 2:09

A vám asi unikla skutečnost, že ve válce s Ruskem nejsme. To by jen někteří politici byli rádi ve válce s Ruskem, aniž by by byli mentálně způsobilí domyslet důsledky.

A jestli někdo vede obchodní válku, tak je to Západ. Byl to Západ, který uvalil sankce na vývoz svého zboží do Ruska, a také dovoz některých komodit z Ruska. Rusko ale pořád říká to samé: jestli plyn chcete, máte ho mít. Stačí jen zaplatit aktuální světovou cenu plynu.

Ale už se z toho stává takový evropský politický folklór: důsledky své hlouposti, omezenosti a ideologické zaslepenosti vydávat za dílo Ruska. Je to velice pohodlné, a když to dělají všichni, tak není až tak těžké tomu i uvěřit. :-)

J. Kostelanský 25.10.2022 2:01

... Můžeme diskutovat, zda to na české straně byl nebo nebyl zisk, ale na výběr moc možností nebylo.

Ono to celé fungovalo, pokud fungoval i Nord Stream 1. A s velkou pravděpodobností by to bylo fungovalo i po ukončení servisních prác na Nord Stream 1. Jenže naši kámoši, kteří se asi ze skrovnosti nechtějí dát poznat, Nord Stream 1 zničili, a situace se tím radikálně zkomplikovala. Německo sice bude dostávat plyn přes Turecko nebo jinými plynovody plyn za těch 200 eur, ale nebude ho mít tolik, aby mohlo nadále dělat kšefty s Českom. A ten samý kšeft taky s Polskem a částečně i se Slovenskem.

Kde v tom někdo vidí, že Rusko vede plynovou válku, nechápu. Nebylo to Rusko, kdo dělá obstrukce. Nebylo to Rusko, kdo odmítl zprovoznit dokončený Nord Stream 2. A nebylo to Rusko, kdo z fingované hrdosti zastavil 2 ze 3 plynovodů, které dodávají plyn na Západ, aby nakonec zničil i ten třetí. Já se jen Rusku divím, že i poté, co mu Západ zablokoval 300 miliard dolarů, je ochoten se s ním vůbec bavit o nějakém byznysu. Kdyby situace byla obrácená, Západ by bez váháni využil "nahrávku na smeč", aby svého protivníka dorazil.

Nevím, co lidé jako pan Pánek od Ruska očekávají. Jak by asi mělo ten plyn dodávat někomu, kdo veřejně prohlašuje, že ho nechce, ale současně mu vadí, že mu ten plyn z Ruska neteče. To je myšlení jako u malého rozmazleného děcka - ani z voza, ani na vůz.

Jak řekl Einstein, jen dvě veci jsou nekonečné: vesmír a lidská blbost. Ale s tím prvním si nebyl zcela jist.

Jestli v tom, co jsem napsal, někdo vidí ruskú propagandu, tak bych ocenil, kdyby citoval konkrétně větu nebo odsek, kde tu propagandu vidí. A kdyby to také zdůvodnil, proč to je ruská propaganda.

Nejvíc se těším na "logické" zdůvodnění, že je to ruská propaganda, protože jsem ruský troll. Psát to už ale nemusíte, napsal jsem to za vás. :-)

J. Kostelanský 25.10.2022 2:00

Chtěl bych znát myšlenkové pochody lidí jako je pan Pánek. Od někoho, kdo dělá krajského zastupitele, bych čekal, že si nastuduje alespoň základní fakta. Nevím tedy, zda pana Pánka myšlení bolí nebo není mentálně s to základní věci pochopit, nebo vědomě lže anebo si chce jen vytlouct trošku politického kapitálu surfováním na protiruské vlně. Ale ono je to v podstatě jedno - všechny důvody mluví o člověku víceméně to samé.

Pokud vím, Česko odmítlo platit Rusku za plyn v rublech. Česku to může být jedno, zda platí v dolarech, nebo rublech. Cizí měna jako cizí měna. Čeští politici se ovšem rozhodli následovat země jako Polsko, Bulharsko nebo Finsko, protože v souladu s bruselskou linii si představovali, že Rusko MUSÍ dodávat plyn do EU, aniž by za něj dostalo zaplaceno. Neslyšel jsem, že by někdo někdy někde přistoupil na takový bezva byznys: já ti dodám zboží, obrovské množství velice žádaného zboží, a ty mi za něj nezaplatíš. Peníze si ponecháš s tím, že v budoucnu se rozhodneš, jak s nimi naložíš. (Samozřejmě, že vím, že peníze by na ruský účet přišly, ale byly by okamžitě zablokovány. Ale výsledek pro dodavatele je ten samý. Mírný rozdíl je jen ve formě). Slovensko platí za ruský plyn v rublech a Rusko plyn na Slovensko dodává.

Pravý důvod, proč Česko odmítlo platit Rusku za plyn v rublech, vidím ale jinde. Kvůli blbosti Bruselu, korunovanou blbostí (nejen) českou, se Česko vzdalo dlouhodobých a stabilních cen a přešlo na aktuální ceny burze. Poté, co Nord Stream 2 nebyl spuštěn, ceny plynu logicky vyletěli nahoru a najednou byly 10 krát vyšší než předtím.

Čeští politici dojednali s těmi německými bezva kšeft, který byl výhodný jak pro Němce, tak pro Česko. Česko bude kupovat ruský plyn od Německa. To ho nakupovalo za 200 eur za 1000 kubíků, ač v té době cena byla 2 000 eur. Tak se Německo "solidárně" s Českem podělilo o mimořádný zisk - téměř fifty-fifty. Němci do Česka dodávali plyn za 1 000 eur za 1000 kubíků, ale pro Česko to bylo pořád výhodnější než kupovat plyn z Ruska za 2 000 eur. Můžem

B. Liborek 25.10.2022 1:34

28 let jsem topil plynem z Ruska a byl jsem naprosto spokojen. Díky EU je to asi minulý čas ale snad ví, co činí. Peněz za správnost rozhodnutí z pozice dobrého hospodáře berou dost...

M. Grundmann 25.10.2022 0:38

Autorovi článku zřejmě unikla skutečnost, že jsme ve válce s Ruskem. Je pochopitelné, že se v takovém případě dodávky plynu z nepřátelského státu zastaví. Je zbytečné hovořit o právní definici války, důležitý je pouze skutečný stav.