12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Vynucený konec uhlí je nebezpečný experiment

„Elektřina bude vzácná, drahá a pro mnoho občanů nedostupná,“ předpovídá jediný zástupce odborů v Uhelné komisi Jaromír Franta, předseda OS PHGN.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Dobrý 6.11.2019 14:23

Posledni odstavec obsahuje to nejpodstatnejsi. Rozhodovat musi ten, kdo dusledky rozhodnuti ponese.

A nejedna se o dusledky z pohledu zakona ale na prirozene dopady, ktere kazde rozhodnuti ma.

Cim dal vic se roztahuji "autority", ktere rozhoduji za jine s tim, ze je dopad rozhodnuti na jine nezajima, protoze "vyssi dobro".

Prikladu je dost v kazdem oboru. Od ekologie po dobravu az po koureni a nejake to pivo u vodaku (nekourim, nikdy jsem nekouril ale sebrat hostinskemu pravo rozhodovat jesli se v JEHO podniku kouri je blbost)

M. Pivoda 6.11.2019 15:04

"... Rozhodovat musi ten, kdo dusledky rozhodnuti ponese. ..."

A to je kdo? Společnost, která těží a distribuuje uhlí, nebo občan?

A kdo zajistí kvalifikované rozhodnutí, zejména, když s sebou nese dlouhodobé důsledky?

Jak zajistíte kvalifikované rozhodnutí?

R. Langer 6.11.2019 15:27

Tak, že o tom nebude rozhodovat naše malá hloupoučká UI, ale ten, KDO TO MÁ PLATIT. :-P

J. Dobrý 6.11.2019 15:32

Presne.

Ja bych dodal, ze "platit" nemusi vzdy znamenat penize.

P. Rada 6.11.2019 16:48

Doplatí na to nejspíše další gennerace a to po všech stránkách. Dnes na bezohlednou těžbu uhlí už doplatil celý sektor lesnictví. Předně pro dopady kyselých deštů a posléze na dopady stresu od sucha a překyseleí půd dohromady.

Celý státní rozpočet od letoška do nedohledna zaměnuje příjmové položky za lesnictví za dotační. Za stěžejní dřevinu - snadno a rychle rosstoucí smrk - nemá lesnictví žádnou náhradu. Další v pořadí jsou ale už i borovice...

Analogickým kolapsem bude zanedlohou následovat zemědělství. Půda už celá desetietí ztrácela bonitu a desertifikace dál vše komplikuje. Ztráta lesních porostů jen prohloubí ztrátu retenční schopnosti a takto dojde k prohloubení extrémů počasí.

Dokud zisky s průmyslu a obchodu budou toto schopny kompenzovat doplatí na to jen snížená produktivita. Jakmile dojdou neobnovitelné zdroje - nebo bude jen přerušen (např válkou) jejich globální transpotr - nejspíš to povede k hluboké všestranné regresi ve které peníze ztatí svůj dosavadní význam. Stabilitu na základě domácích zdrojů už jsme z valné části doposud ztratili. Nejspíše pak totiž začne boj o přežití za jakoukoli cenu. Za to se platí až životem.

J. Dobrý 6.11.2019 15:45

Tahle civilizace stoji a pada s energii. Od vyroby potravin az po zabavni prumysl.

"Uhli patri pod zem", protoze se mozna za 100let otepli az o 3 stupne? Proc ne, ale nejrve je nutne vyresit nahradu teto (ne)vyrobene energie.

Jinak totiz uz prvni zimni inverze bude znamenat nikoli ztraty penez, ale zivotu. Nekolik tydnu nesvit, nefouka, takze "zelene" zdroje jsou k nicemu. Takze blackout, a leckdo mozna i zmrzne doma (protoze i kdyz topi plynem nebo peletovym kotlem, tak kotel ma elektroniku, bez ktere nejede a obehove cerpadlo se taky ani nehne).

Ze takove inverze nejsou? Mrknete na vyrobu zelenych zdroju v Nemecku kolem 21.1.2019 +- tyden (temer kazdy rok se to opakuje, jen konkretni datum je jiny)

P. Grigar 6.11.2019 16:11

..pane Pivodo, vy se vyžíváte v otvírání slepých uliček.

ad.1 Ve vztahu dvou či více subjektů přináší rozhodnutí kteréhokoli z nich důsledky pro všechny zúčastněné, žádný nesmí být z procesu rozhodování vyloučen či předem zastrašován nebo dehonestován pro svůj případný postoj..

ad.2 Kvalifikované rozhodnutí může být učiněno výhradně na základě kvalifikovaných informací o jeho důsledcích. Princip předběžné opatrnosti k takovým nepatří. Jasné ekonomické rozvahy a propočty dopadů na obě/všechny zúčastněné strany ano.

ad.3 Výkon kvalifikovaného rozhodnutí musí zajistit ten, kdo je čímsi takovým pověřen nějakou obecně respektovanou formou, na něhož dotčení delegovali část svých občanských práv, např. vláda nebo parlament. A v takovém případě má "pověřená osoba" povinnost konat bez odkladů a především bez prosazování vlastního postoje!! k dotčenému rozhodnutí. Odstrašujícím příkladem v tomto směru budiž brexit.

M. Pivoda 6.11.2019 17:39

Grigar píše: "pane Pivodo, vy se vyžíváte v otvírání slepých uliček"

Mně ani tak moc nebolí. kdo to nakonec rozhodne, když to bude rozhodnutí správné, tedy kvalifikované, tedy optimální. A tu kvalifikovanost zajistí kdo?

Toto zůstává klíčovou otázkou. A nejen v případě konce uhlí.

M. Pivoda 6.11.2019 12:28

Správný dotaz, ale na špatného experta na budoucnost energetiky v dnešní technologicky intenzivní době. Alespoň, že odpověď "experta" v první polovině jeho odpovědi byla poctivá. Totiž, že neví.

Odpověď: "Kolik tento eko-experiment bude stát, nevím. Jistota je v tom, že elektřina bude vzácná a drahá a pro mnoho občanů tedy nedostupná."

Zdůrazňuji, jistota je jen v tom, že se ptali špatného experta. Případové studie (o dotazu vedení firmy na domnělého experta, který tu firmu uvede do budoucích potíží) se běžně učí na byznys školách v USA.

Klíčový český problém je vyjasnit si, kdo je EXPERT!!!

M. Prokop 6.11.2019 12:32

Taky to, podobně jako vy, žádný expert není.

R. Langer 6.11.2019 15:28

Naše malá hloupoučká UI určitě ne, ta je totiž blbá jak troky. ;-D

V. Chrastina 6.11.2019 9:35

Koho by kdy napadlo, že Konec civilizace vyhlásí pomatené švédské dítě. Tož tak!!

P. Dvořák 6.11.2019 9:49

Řekl bych, že před pár lety to nenapadlo ani to pomatené švédské dítě.

Tedy jaksi pokud ho vůbec někdy něco napadlo. Protože Hurvínek na špagátech byl proti němu naprosto samostatná jednotka.

R. Langer 6.11.2019 11:12

Asi tak...

V. Chrastina 6.11.2019 15:13

Dobrý postřeh, pane Dvořáku.

Mimochodem, mám i jinak úctu k Vašemu příjmení, jednak v tom, že jeho nositel navždy obohatil naši kulturu svou nádhernou muzikou, a ta provází její poslech moji maličkost od útlého mládí. Nu a když už je řeč o životě a útlém mládí, mám k tomu cosi velice osobního. Jsem zlíňák a ve svém velice útlém dětství, kdy mi bylo něco okolo tří let, mne zachránil před jistým utonutím jiný nositel Vašeho příjmení, a to byl náš soused Beďa Dvořák. Jemu skládám celý svůj dlouhý život - je mi 86 - nehynoucí vděk. To uvádím jen tak na okraj. V

J. Lukavsky 6.11.2019 17:50

No konce světa už vyhlašoval leckdo. Náboženští fanatici, pak Nostradamus aj. pak věrozvěstové Mayského kalendáře, také Římský klub to dokonce spočítal a to 2 x... No sv. Grétu by asi měl vyslechnout doc. Chocholoušek. Ale i já věřím, ža za cca 5-7 Groků Slunce dopálí vodík a pak bude určitě konec našeho světa. J.L. end

M. Prokop 6.11.2019 9:26

I odborář (a to už je co říci) vidí jasněji, než ekošílenci.

P. Grigar 6.11.2019 9:43

.. odborářům už začíná docházet, že jejich další existence bude závislá na existenci zaměstnanců. Jejich sázka na pokojné soužití se zaměstnavateli, udržení sociálního smíru za obolos na bázi obhospodařování FKSP či sociálního fondu, se ukazuje jako krátkodobý úspěch.

L. Harvánek 6.11.2019 10:14

Až nebudou zaměstnanci, budou se muset takoví experti jako Vy, jít pást.

P. Grigar 6.11.2019 13:25

.. nevím, čím ve vás budím dojem experta, ale zaměstnancem jsem už 44 let a za tu dobu jsem si stačil ledačeho všimnout.

R. Langer 6.11.2019 11:13

Kdepak, oboráři přece byli i za komančů, proč by za Greténů nemohli dohlížet na ekologickou rovnováhu podniku... ;-)

P. Grigar 6.11.2019 13:36

..nejde ani tak o gretény, problémem bude UI, která zásadně změní strukturu a produktivitu výrobních procesů a s tím i požadavky na kvalifikaci a kapacitu pracovní síly. Dojde na slova por.Hamáčka, že lidí je na světě jako sr...k. A potom budeme, nebo spíše budou někteří řešit variantu Nerudovské otázky, kam s nimi. Vlastníci výrobních prostředků( v budoucnu UI) už dnes nevynikají v ochotě rozdělit se o výnosy svých investic. Kam zmizeli tažní koně, po nástupu traktorů?! Nechali je v klidu dožít si svůj sen "základního nepodmíněného příjmu"?

R. Langer 6.11.2019 15:31

V Zelené Greténské společnosti žádné produktivní výrobní procesy nebudou, o nějaké nepotřebné UI ani nemluvě, když Greténí ví všechno sami nejlépe, a už dnes. Ještě aby jim do toho kecala nějaká UI. ;-)

P. Grigar 6.11.2019 15:51

..bohužel se mýlíte. S gretény by se to ještě nějak dalo udělat, je to banda rozměklých kecálků. UI, potažmo její vlastníci.. to už bude jiné kafe.

"Přijde novej..mladej..ale to bude sekáč pánové, ne jako Já, ten se nezakecá.." © Vizionář; Jára Cimrman

J. Vintr 6.11.2019 9:19

Na elektřině je dnes závislé prakticky všechno. Pokud si ti idioti začnou hrát s jejími zdroji, povede to takřka jistě k velké energetické nouzi a podělá se tím spousta věcí. Hrozí nám návrat do stavu, který tady byl o pár století zpátky. Ovšem s několikanásobně větším množství lidí, navíc zhýčkaných civilizací, kteří se nedovedou o sebe postarat jako lidé tenkrát.

P. Dvořák 6.11.2019 9:50

Klídek. Co neví, sdělí si na sociálních sítích.

;-D ;-D ;-D

J. Vintr 6.11.2019 11:38

Jasně, a na televizi se můžou dívat i při svíčkách ....

P. Grigar 6.11.2019 9:09

.. tož byty už vzácné a pro mnohé nedostupné jsou, totéž je v plánu s auty, masem.. a jedeme dál, močálem černým kolem bílých skal. Poptávka po soukromých tryskáčích a jachtách díkybohu neklesá..

P. Dvořák 6.11.2019 8:41

Vynucený konec uhlí, resp. fosilních paliv všeobecně, není žádný experiment.

U experimentu totiž nevíme, jak dopadne.

J. Jurax 6.11.2019 22:24

Jo ... R^