16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Pro Česko je klíčová soběstačnost

„V Evropě nelze počítat s neomezeným dovozem a vývozem elektřiny. Pro Česko je proto klíčové minimalizovat svoji dovozní závislost v souladu s energetickou koncepcí,“ říká Zbyněk Boldiš, viceprezident ENTSO-E.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 30.8.2021 10:12

Stavbu JE jsme si na nátlak demobloku zařízli.

P. Pepax 30.8.2021 9:25

"Pro ČR je tak klíčová otázka vlastní soběstačnosti a minimalizace dovozní závislosti", pravil odborník o jehož závěru pochybuje snad jen hlupák, ale najdou se hlupáci kteří budou tvrdit že v Česku můžeme zajistit tuto soběstačnost obnovitelnými zdroji energie.

J. Muller 30.8.2021 9:06

Až se nebude topit uhlím a elektřina bude drahý luxus, tak se lidé vrátí ke dřevu a do 17. století.......

Období 17. a 18. století je známé tzv. „světovou krizí dřeva“, kdy prakticky celá Evropa trpěla nedostatkem dříví. Stav lesů byl hrozivý – obrovské holiny, proředěné porosty, degradace půdy na rozlehlých pustinách. Dříví bylo používáno z 90% na palivo a zásadní zlom, znamenající odlehčení tlaku na těžbu v lesích, přineslo až používání kamenného uhlí jako zdroje energie.

J. Vlk 30.8.2021 9:01

Výstavbu JE zablokovaly předchozí vlády Topolánek-Bursík, potom Sobotka-ČEZ. Dnes je jisté, že deficit energie se bude kompenzovat spalováním plynu, pouze NSII bude dodávat 55mld m3/rok. Dovážet elektrickou energii nebude výhodné ! Paroplynové zdroje se zvládnou postavit během dvou let. Výstavba JE bez priorit a zkušených vůdců nebude snadná, jak lze v EU pozorovat.

S. Zemitý 30.8.2021 8:44

Patří pod p.Brauna ...

S. Zemitý 30.8.2021 8:43

Malou odvahu ? Zbabělost a nezodpovědnost. Za podvracení republiky je postaví před soud dějiny a možná už naši synové i před trestní, za pár roků. Z hloubi duše jim to přeji.

V. Braun 30.8.2021 8:32

To co se píše v článku je dlouhodobě známé, právě proto, že ČEPS tyto výhledy zpracovává. Proto zazlívám politikům malou odvahu rozhodnout o výstavbě jaderných elektráren. Babišova vláda je myslím třetí nebo čtvrtá v řadě, která nerozhodla a rozhodnutí, a tím i rok uvedení do provozu, odsunula a jen přehodila na vládu další.

S. Zemitý 30.8.2021 7:48

Co říká tento rozhovor ? Nic, co by vnímaví a myslící už dlouho nevěděli: že totiž svištíme do průseru. Srv. s Afghánistánem: neznalí, zaujatí a nemyslící dovedli celou věc do konců, nad jakými se musím, ač neodpovědný, do krvava rdít. Úplně stejná sorta osob vede do konců, které budou velmi, velmi bolet, Evropu jako celek i její jednotlivé státy individuálně. Čím to, že se prosadili proti racionálním, znalým, myslícím, predikce schopným ?

Jsem na rozpacích, zda pana Boldiše zařadit mezi ty první či druhé. Z dlouhodobých měření i výpočtů je znám potenciál sluneční i větrné energie jak pro území ČR, tak pro všechny státy Evropy. Včetně jeho sezóních výkyvů. A také včetně jeho nespolehlivosti. Jestli někde u Bremerhavenu 10. 11. roku A foukal svěží vítr 30m/s, vůbec to neznamená, že bude funět tentýž vítr 10.11. v letech B,C,D atd. Přesto s něčím takovým ti neznalí a nemyslící počítají jako s jistotou. Co na to p. Boldiš ? Kousek od konce článku se šíří o ... bateriových systémech. Ježíši Kriste.

Ale i kdyby Evropu jako celek zásobovalo sluníčko a větříček energií dostatečně, vždy bude někde nadbývat (no, snad) a vždy někde chybět. Neumím si představit ty šílené přetoky elektřiny, zato si umím představit, že po cestě bude nějaký vadný izolátor, vypínač, nebo mrňavé relé a Evropa upadne do Tmy. Z níž její civilizace už taky nemusí jako ten Fénix povstat.

A to prosím až na toto místo beru energie = energie elektrická. Jenže my potřebujeme i tepelnou. Kdybychom na období leden-konec března nakrásně zastavili na teplo náročný průmysl, pořád ještě potřebujeme slušné množství tepla na vytápění. To chceme vyrábět z elektřiny, z léta naskladněné v bateriových systémech ?