15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Levné české potraviny...

Myslím, že hlavním důvodem té paniky je obecná odtrženost zejména lidí z měst od procesů probíhajících v přírodě a neznalost té problematiky. Navíc řepka je na rozdíl od jiných hospodářských plodin velmi viditelná rostlina, zvláště na našich „velkých, širých rodných lánech“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 25.5.2018 20:01

Re: Zvláštní je...

To blbovi Šejnovi nevysvětlíte. Je školen v demagogii a politické agitaci ve prospěch socialistických fantasmagorií... :-P

J. Jurax 24.5.2018 2:23

A ještě

"že nebylo považováno za klamavou praktiku, že je ve stejném obalu potravina odlišného složení, protože na obalu výrobku bylo a je příslušné složení uvedeno, a spotřebitel si tak složení mohl a může přečíst."

Ano, ovšem platí to jen v jednom směru - od nich k nám.

V případě tuzemského rumu, marmelády a pomazánkového másla "na obalu výrobku bylo a je příslušné složení uvedeno, a spotřebitel si tak složení mohl a může přečíst.". No, leč u nás to u zmíněných komodit čacká EU zatrhla - patrně předpokládala, že jsme negramotní.

V případě burákového másla to ale nešlo - to sice s máslem taky nic společného nemá, ale Angličané a Holanďané by s tím poslali bruselské pitrysy do perdele, kamž ostatně patří.

J. Jurax 24.5.2018 2:14

Re: Zvláštní je...

Jistě. A kvetou všechny zároveň, když kvete řepka.

J. Jurax 24.5.2018 2:12

No vida

"využití řepky k technickým účelům, k výrobě biopaliv, bude postupně, bohužel až někdy po roce 2020, klesat tak, jak bude EU ustupovat od biopaliv první generace a snižovat závazný podíl biopaliv na trhu pohonných hmot ve členských zemích."

Že by už konečně po letech došlo těm blbům v bruseli s mozky prožranými zelenou plísní, že biopaliva tak, jak je oktrojovali, jsou kredenciózní hovadina?

M. Šejna 23.5.2018 11:49

Re: Zvláštní je...

zajímavé je, že většina plodin a stromů květe na jaře. Ale to někteří troubové, věřící na konspirační teorie o záplavě Česka řepkovým pylem, zatím nestihli nastudovat ze školních učebnic pro základní školy.

J. Novák 23.5.2018 11:38

Zvláštní je...

... že jakmile přestala kvést řepka, zmizel pyl jehličnatých stromů.

P. Han 23.5.2018 10:50

Re: Averze k betonu

Neztratí. Regulovanými vodními toky se co nejrychleji dostane do moře. Tam ji najdete.

L. Harvánek 23.5.2018 10:08

Levné české potraviny

Optimista. Že bychom si sami dokázali v případě potřeby zajistit potravinovou soběstačnost? Obávám se, že nikoliv, výroba potravin není přišití knoflíku a musíte se strefit do nezměnitelné a nezaměnitelné vegetační doby. A v živočišné produkci musíte počítat s tím, než zvířata dosáhnou pohlavní dospělosti a dokáží se rozmnožovat. To trvá ještě déle. A jako třetí důležitý bod bych uvedl, že bychom neměli dostatek kvalifikovaných zemědělců. to vyžaduje i praktické zkušenosti a s nimi se na internetu nesetkáte. Navíc by se dalo počítat s tím, že by byl ochromen a s ním i veškerá logistika spojená s dopravou a spotřebou potravin.

M. Pesat 23.5.2018 9:37

tak nevim zda nebrecite na blbem hrobe, soudruzi

tak nevim zda nebrecite na blbem hrobe, soudruzi. Idealisticke/naivni lkani po tom starem bajecnem svete/zemedelstvi. Vyrostl jsem na statku/statnim/ v Sudetech, tak si moc dobre vzpominam jak se tehdy v zemedelstvi "hospodarilo"=jaka to byla drina a jak mizerne vysledky meli mali soukromi zemedelci pres potok v Polsku. Par hektaru/par krav, drina od nevidim do nevidim a bida a mizerie. Predne, zemedelstvi to je poslani, k pude/zviratum musi mit jeden vztah, ted mluvim o tzv. rodinych farmach, zemedelska velkovyrova je uplne neco jineho a faktem je, ze bez zemedelske velkovyroby se nevyrobi dostatek potravin pro 10 milionu lidi a uz vubec ne za rozumne/dostupne ceny. Blaboly fanatickych brcalniku o ekologii/bio produkci, jiste ale za ceny temer vesmirne. Nemluve o tom, ze to jsou prave ekozemedelci/bio, co maji porad ruce nastavene pro dotace, protoze produktivita je ve srovnani s velkovyrobou mizerna. Ceske zemedelstvi je +/- kopii zemedelstvi ve vyspelem zapadnim svete. Pokud sleduji situaci v Nemecku/Dansku a obecne na zapade, tak rodinych farem kvapem ubyva.Rekl bych, ze nejvetsi bolsti ceskeho zemedlstvi a obecne ekonomiky je zoufale nizka pridana hodnota, staci se podivat na ceny napr. syru ze zapadu a ceskych.

Cest :-)

K. Janyška 23.5.2018 9:03

Ano. mají.

Jsou méně mokré... Dzp.

P. Princ 23.5.2018 8:39

Averze k betonu

u jmenovce pana Havla, exprezidenta - dramatika nepřekvapuje. Ale odborník na zemědělství by měl vědět, že srážková voda, která dopadne na upravené plochy se sice nedostane všechna do půdy, ale naplní vodoteče, což zajisté není bez významu. Ta voda se zkrátka neztratí.

A. Bocek 23.5.2018 7:38

... Děda sedlák v pohraničí

... Půda ve které není žádný život je dvakrát do roka spláchnuta přívalovým deštěm , pro usnadnění žádný traktorista vám nebude orat po vrstevnici ale oře po spádnici. O nějakém smysluplném rozdělení stohektarových lénů nelze mluvit. Ten velozemědělec pobírá velké dotace z mých nehorázných daní a také z nehorázných daní EU. Zrušme dotace do zemědělství !!! Všechny ta dotace na hektar, zelenou naftu,chemizaci,MEŘO,biolíh,bioplynky, na zasetí a na posekání .... dříve než přechemizovaní umřeme na rakovinu.

J. Holíček 23.5.2018 7:28

Re: Děda sedlák v pohraničí,

Kdyby byl Babiš skutečně takový lidumil jakým se dělá, tak by pro Čechy, kterým devastuje půdu, prodával řepku za polovinu. Zatím místo toho jenom slibje slevy na dráze, zvýšení důchodů a státní půjčky pro stavebníky. :-))

A. Bocek 23.5.2018 7:07

Děda sedlák v pohraničí,

měl 13 ha orné půdy, k tomu 10 krav,bejka a zopár prasat, takže dodržoval poměr 1ha = 1dobytčí jednotka. Veškerý hnůj zaoral a byl nazývám bramborovým králem. V současné době má místní velkozemědělec na 1.000 ha 20 (slovy dvacet krav) a jelikož se krávy pasou nezaorává žádný hnůj.Na jednom lánu již druhým rokem na stejném místě pěstuje řepku na MEŘO, dále pšenici, která možná skončí v lihovaru a jinde na svahu kukuřici na kWh. Jak taková hospodárka skončí? Půda bez živin bez žířal, bez života,plná chemie ........