22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Doufám, že dojde k blackoutu

Bývalý premiér Mirek Topolánek na nedávném kongresu ODS zkritizoval velmi ostře svou stranu, byť podpořil Petra Nečase i jeho vládu. Je nespokojen tak, že uvažuje o ukončení svého členství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hejna 17.12.2012 11:39

Nadalíkoval si,

tak by okamžitě zmrazil důchody.

Ale kam se budeme chodit pást, když na polích jsou elektrárny?

J. Kočí 17.12.2012 9:13

A co když je to jinak

Nedávno jsem slyšel v rádiu rozhovor s panem Mielem, který říkal přímo opačné věci. Např. dodatečnou energii z Temelína nepotřebujeme, protože už dnes se vyváží. Čili jedná se pouze o vývoz a to za cenu, která dostavbu Temelína nikdy nezaplatí.

Další hodně zajímavý moment byla úvaha, co když jsme na počátku technologické změny, která umožní nějakou formou skladovat energii. To že to Topolánek netuší, mě nepřekvapuje. Ale když si vezmeme zmíněné břidličné plyny, ty se začaly těžit nejméně před dvaceti lety a díky pilné práci, o které nikdo u nás nevěděl, jsou USA najednou soběstačné. Není to náhodou taky stav s větrníky? Zaslechl jsem něco o možnosti vyrábět z laciné energie metan. Nebude náhodou za pár let tento byznys obrovsky efektivní? Pal si veškerou jadernou energii můžeme strčit někam.

A s tou diverzifikací taky souhlasím.

D. Krajíček 17.12.2012 9:56

Re: A co když je to jinak

Vyrábět z levné energie methan je asi stejně účinné jako ohřívat kýbl vody sirkou. Ta možnost tu je už dlouho, ale je a bude to vždy drahé a ztrátové, protože perpetum mobile tak nějak nefunguje.

Zatím je energie dost, tak se vyváží - kdyby to nebylo alespoň trochu výhodné, tak by se nevyvážela. Problém je v tom, že spotřeba energie roste a jakmile už nebudou rezervy, tak budeme muset začít dovážet. Odkud? Z Číny?

Byznys výroby methanu nebude nikdy obrovsky efektivní, věřte mi.

J. Vyhnalík 17.12.2012 12:02

Re: A co když je to jinak

Já jsem slyšel rozhovor s panem Mílem, asi to byl jiný pán a jiný rozhovor, protože to, co jsem z něj pochytil já, je ve velké shodě s článkem pana Topolánka.

Problém je v tom, že elektřina je levná a přitom ji vyrábíme draze (ceny rostou). Jak je to možné? Jak pan Míl, tak pan Topolánek předpokládají, že jde o obecně známá fakta, ale jak je nejen z Vašeho příspěvku vidět, není tomu tak.

Problém je v tom, že elektřinu nelze skladovat. Energetická soustava ovšem musí zajistit dostatek energie kdykoliv bez ohledu na počasí a denní dobu. Státy v EU přijaly zákony o poviném výkupu elektřiny z OZE za garantované ceny ve výši několikanásobku cen z klasických zdrojů. Dochází tak k tomu, že výsledné ceny elektřiny vznikají jako průměr levnější z klasických elektráren a drahé z větrníků a fotopanelů. Ve chvíli, kdy svítí slunce a fouká vítr, mají distribuční společnosti problém co s tím okamžitým přebytkem a protože elektřinu prodávají na trhu, tak její prodejní cena klesá na nepatrný zlomek ceny výkupní. Astronomické ztráty platí spotřebitelé, pro ně ceny neklesají, ale naopak rostou.

Ovšem zároveň s výstavbou OZE je potřeba mít v záloze klasické zdroje, které elektřinu vyrábějí sice levněji a bez ohledu na počasí, ale jsou "špatné". Tyto elektrárny jsou nejefektivnější, pokud běží nepřetržitě. Ovšem kolísavé dodávky z OZE mají za následek, že tyto zdroje chvíli vyrábějí elektřinu a chvíli musí běžet naprázdno, aby byly v záloze pro případ potřeby, a chvíli jsou i vypnuté. Prodražuje se tak jejich provoz a snižuje návratnost vložených investic. Přitom příčina není v jejich technologii, ale v tom, že se musejí přizpůsobovat dodávkám z OZE.

J. Vyhnalík 17.12.2012 12:13

Re: A co když je to jinak

Vzhledem k rostoucí spotřebě a nutnosti postupně nahrazovat stárnoucí elektrárny, budeme nové zdroje potřebovat. Ovšem ten, kdo je má postavit musí počítat tak, aby se mu peníze vrátily. Výstavba JE by ČEZ stála cca 200 miliard a zároveň se návratnost investice snižuje s tím, jak roste deformace trhu kvůli OZE. Hrozí tedy to, že nové elektrárny nikdo nebude stavět, protože se mu to nevyplatí a až stávající elektrárny doslouží, dojde ke katastrofě. Nejen, že bude docházet k vypínání elektřiny pro domácnosti, ale halvně pro továrny, které nebudou kvůli tomu moci vyrábět. Provozy, které nelze vypnout poběží na drahé náhradní zdroje a tím se opět vše prodraží.

Pokud jde o výrobu metanu pomocí okamžitých přebytků elektřiny z OZE, tak věřte tomu, že o tom pan Topolánek jistě dobře ví. Problém je v tom, že jde o proces s velmi nízkou účinností. Samozřejmě je to způsob jak využít přebytky elektřiny, ovšem i kdyby se podařilo dosáhnout nepravděpodobné účinnosti 50 %, musela by elektřina z OZE být výrobně dvakrát levnější než z klasických zdrojů, ale ona je dneska cca 5x dražší! Je to podobná situace jako s přečerpávacími elektrárnami, které jsou drahé na výstavbu, ale umožňují přebytečnou energii uskladnit v podobě vody v nádrži na kopci. U metanu jde ovšem hlavně o to, že by ho bylo možné používat jako motorové palivo a nahradila by se tak závislost na ropě. Pokud by ovšem cena na 100 km měla zůstat srovnatelná se současnými vysokými cenami, museli bychom elektřinu vyrábět ve velkém a levně. Bohužel jak článek ukazuje, v EU zvítězila koncepce drahé elektřiny, která donutí lidi šetřit. Jedná se o vátězství zelené ideologie nad zdravým rozumem. Otázkou je, co s tím lze dělat v rámci ČR a tom ten článek je.

A. Bocek 17.12.2012 8:51

Emisní povolenky,

jsou novodobými odpustky za něco, co se nevyprodukuje. Brzy jejich prodej úplně zamrzne a nebudou mít cenu elektronického přenosu za který proběnou.

K. Kužel 17.12.2012 5:39

Dezintegraci elektrické přenosové soustavy

nevidím jako hrozbu, ale jako naději. Nejen samostatné národní soustavy, ale třeba městské ostrovy. Nastupující technologie miniaturních jaderných elektráren to umožní. Myslím, že trend k decentralizaci je velmi zdravý.

T. Kočí 17.12.2012 8:47

Re: Dezintegraci elektrické přenosové soustavy

To jste na omylu.Větší sít je vždy lepší. Je-li provozována rozumně. Názory Topolánka jsou správné.

K. Kužel 17.12.2012 5:32

Ano, střední Evropa byla vždy levicová, sociálně determinovaná

a teď se nám to středoevropanství kapánek rozšířilo. Řekl bych, že asi tak od Kremeňce po Atlantik.