14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vlali 5.11.2008 8:51

To je zajímavé

Člen CEPu je v rozporu s profesionálem (Míl), který je (na rozdíl) z praxe. Sdružení požaduje co nejrychlejší zavedení EURa právě jako zbraně proti finanční krizi. Kdo má pravdu člověk co se živí kecy a nebo manažer z praxe? Já sázím na manažera.

novak 5.11.2008 8:03

Ekonomové žijí své kecy a tlachy, tak se jich také najezte

Finančnictví je servisem pro fungování ekonomiky a celého společenského života, to jak v posledních pěti letech rozkradéné bynky poškodily celé lidstvo je absolutní zločin s trestem smrti. Proč nebyl ani jeden vykonán? Protože zločince chrání muži s imunitou! Greenspan se vysmívá světu "tak plaťte holoubci" a dále je okrádá. Dokonce za prodané dluhopisy USA vyzbrojí a pak dlužník zmydlí  věřitele. Toto zvrhlý svět politiky a finančních podvodů. Lidé Vám pořád nedali najevo svůj odpor. Až to přijde, tak nemáte kam utéct - finanční podvodníci bankéři a makléři,ekonomové a politici!!!

obyčejnej 5.11.2008 6:40

Re: Koruna rozhodně nechrání

Jste si jist, že například energie je nutno platit v korunách? Podle mě není problém pro energo-operátora postavit tarify v eurech, v dolarech nebo třeba v jenech, pokud uvidí, že by o to měli zákazníci zájem.

Mejla 5.11.2008 4:49

Exportéři budou plakat vždycky, jako dlouholetý exportér to vím.

V době, kdy VW v Mladé Boleslavi naříkal nejvíce, dokonce soudruh Kulhánek z Cibulkových seznamů jménem VW vyhrožoval, se na konci roku ukázalo, že Škoda Auto dosáhla historicky rekordního zisku.

V 5.11.2008 4:11

Re: Koruna rozhodně nechrání

"A jak myslíte, že se chová kurz, když je vývoz silnější než dovoz? Bude místní měna posilovat nebo oslabovat?"

bude posilovat jestlize vse ostatni bude konstantni

ale to do jiste miry urcuje, kde jsou nakupovany suroviny pro vyrobu, pokud doma za koruny a pak se proda vyrobek do zahranici za cizi menu a ta se pak smeni na krouny, aby se daly nakoupit suroviny a zaplatit mzdy, tak bude koruna skupovana a to povede k jejimu posilovani

quasimodo 5.11.2008 3:10

Re: Koruna rozhodně nechrání

No, největším českým exportérem je Škoda Auto, ta měla loni obrovský zisk asi 9mld, i přes silnou korunu. Měla větší zisk než ostatní ze skupiny VW, tedy výrobců z eurozóny (VW/Seat).Letos také ve ztrátě nebude, výroba je rekordní, byť nyní dochází k odstávkám - jenže situace u západních automobilek je mnohem horší.Český vývoz je vyšší než dovoz někdy  od roku 2005, při sílící koruně, a letos v tom pokračuje - data jsou známá do konce srpna. Takže z vaší logiky - podobně jako koruna nechrání české exportéry, jak chrání euro třeba VW?  A jak myslíte, že se chová kurz, když je vývoz silnější než dovoz? Bude místní měna posilovat nebo oslabovat? 

Papouch 5.11.2008 1:56

Re: Koruna rozhodně nechrání

vliv sily meny a mezd na export laici obecne precenuji

Nemecko, jako nejvetsi svetovy exporter, je toho peknym prikladem

JH 5.11.2008 1:00

Koruna rozhodně nechrání

To, že nás koruna chrání je nesmysl. Naopak posílení koruny o 12% za rok poškodilo exportéry. Jen si spočítejme, že při zisku cca 15 % a při nákladech  kdy i dovozu části ale ne všech  surovin za eura (kdy se to dejme tomu vyšavluje) spláčete nad výdělkem, a to doslova, protože lidi, daně, energie atd platíte v korunách. Kdyby bylo euro nebyl by takový svrab v exportních podnicích. Jen ať se všchni zastánci koruny zeptají jaké byly zisky exportérů za rok 2008. V podstatě 0 přistejném objemu vývozu jako v roce 2007.To je srážka s realitou.