29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Blackoutu a zdražování střemhlav vstříc!

Víte, váš dotaz mi připomněl, jak 16. listopadu devítiletý syn přišel zpruzeně ze školy s tím, že se ve třídě dívali na nějaký film v souvislosti se 17. listopadem. A když jsem se ho ptala, co v něm bylo, odpověděl: „Dřív to bylo blbý, nedalo se cestovat...“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vojta 24.11.2021 13:42

Meišner, a nejsou oni nějaký histericky posraný?

V. Církva 24.11.2021 7:19

Ono paní Šichtařová, každý extrém je špatně. S popisem komunismu jako kolektivismus a etatismus souhlas. Jinak ale extrémní liberalismus nemusí být jen ten socialistický.

Třeba policie přestože/protože vynucuje chránění ostatních dává smysl. Ale musí mít nad sebou demokraticky řízený stát. A to je dost podstatné ať už jde o kriminalitu, Covid, nebo Islám.

R. Polášek 24.11.2021 7:45

Já jsem třeba zažil poslední etapu socialismu a tam bylo už i dost osobní svobody. Jakmile člověk formálně splnil požadavky toho socialistického kolektivismu, měl potom klid a v rámci systému dost velkou osobní svobodu. A ta osobní svoboda tehdy byla pro všechny, protože jen málo závisela na penězích.

Dneska požadavky dané státem na určitý kolektivismus nezmizely, protože jsou dány nutnými i nadbytečnými regulacemi, ale osobní svoboda po splnění kolektivistických požadavků státu je jen pro některé.

Pro ty, co na tu osobní svobodu dokáží vydělat peníze. Kdo nedokáže pracovat tak, aby na tu osobní svodu vydělal peníze, tak ji nemá.

V. Církva 24.11.2021 8:02

Jo to souhlas. Velcí zastánci svobody nepřiznávají asi ani sami sobě, že ona ta svoboda bez peněz není v civilizaci až tak svobodná.

M. Vojta 24.11.2021 13:46

Také socík pamatuji. Tak např. ČT - stále platí, že svoboda slova začíná tam, kde končí signál ČT (ČsT).

Rozdíl ovšem je v tom, že za socíku se nám moderátoři snažili nějakým způsobem jiný názor sdělit, mezi řádky. Zatímco dnes se tváří, že existuje jen jeden názor, jejich.

M. Mucha 24.11.2021 19:01

Tak to je nesmysl. Svoboda sice do určité míry může pro někoho souviset s penězi, ale není to to nejpodstatnější. Já nevydělávám žádné statisíce a přesto se cítím svobodný víc, než kdykoli předtím, protože mohu dělat to, co mě baví.

D. Zítko 24.11.2021 7:02

Vynikající R^

R. Polášek 24.11.2021 6:26

Hm, zrovna nejtvrdší neregulovaný kapitalismus, jehož je Šichtařová zastáncem, právě dokazuje, že vyšší hodnotu má skupina, než je součet hodnot jednotlivců.

Jinak by v neregulovném kapitalismu vítězili drobní samostatní podnikatelé a živnostníci. Jenomže v neregulovaném kapitalismu vítězí velké společnosti a velké korporace, respektive jejich výrobní a pracovní týmy. A to všude. Samostatný jeden horník by nemohl vykopat a provozovat tisíc metrů hluboké šachty, samostatný jeden kovodělník vyrábět auta, samostatný jeden pojišťovák provozovat funkční pojišťovnu, banku... Všude vždycky vítězí pracovní týmy, v jejichž rámci jsou různí lidé specializované na různé části toho procesu . O stupeň výš v rámci firmy jsou různé pracovní týmy specilizované na nějakou ohraničenou činnost uvnitř firmy. O stupeň výš v rámci korporace jsou specializované firmy zaměřující se na jeden druh nějaké činnosti....

R. Langer 24.11.2021 6:59

Velké společnosti a velké korporace jsou levicový fašismus, nikoliv kapitalismus, a ano, v demokracii nakonec vždycky vítězí levičáci. :-P

V. Církva 24.11.2021 7:31

Děkuji za nedogmatický a naprosto logický - ironie názor. Takže vlastně výroba aut je fašismus, nebo by bez fašismu nebyla možná :-).

J. Nevrkla 24.11.2021 8:33

Fašismus se projevuje narůstající moci korporací, která prorůstá s mocí státní. Více než automobilové korporace už v tom hrají roli korporace zdravotní.

J. Pavelka 24.11.2021 11:31

Oni likvidují drobné živnostníky jaksi samy od sobě...Baťa žádnou pomoc státu nepotřeboval, prostě vyráběl boty efektivněji...Ale když mohou ovlivňovat státní politiku ve smyslu likvidace konkurence, tak tohosamozřejmě využijí..Zda někdo vyznává levicovou či pravicovou ideologii, je vedlejší...

J. Nevrkla 24.11.2021 12:02

Řekl bych, že korporace zastávají levicovou kolektivistickou ideologii, nikoliv pravicovou uznávající individuální svobodu.

J. Krásenský 24.11.2021 14:58

Zastánci individuální svobody nejsou pravičáci, ale liberálové. Zastánci kolektivních práv a svobod jsou liberálové také, ale kolektivisticke odrůdy. Liberalismus byl a je také zdrojem nacismu, německého národního nacionalismu, fašismu. Ať už liberalismus kolektivistický nebo individualistický, vždy jde o levicovou ideologii, kam liberálové patří už od velkého francouzského vraždění neliberálů. Liberálové "osvobozují" člověka zejména od morálky. To je na nich nejchytlavejší. Pravice na morálce staví, a je proto od liberálů vyšívaná, protože chybovat je lidské a chybuje každý. Pravice staví na od antiky uctívaných kardinálních ctnostech - moudrost, statečnost, uměřenost, spravedlnost. Liberálové jimi opovrhují, protože jsou špatné pro obchod a větší podporu populace získají, když je budou karikovat. Už z těchto důvodu je zřejmé, proč tu není žádná pravice a proč sledujeme jen vzájemné potyčky mezi liberály individualistickými a kolektivistickými. Koneckonců v liberální demokracii přeci není místo pro neliberály.

M. Vojta 24.11.2021 13:50

Baťa naopak dal ševcům práci. Mnoho z nich se přeorientovalo na opraváře Baťovi produkce. A protože se v jeho botách nedalo chodit, tak začaly v Praze jezdit více tramvaje a ševci, co nedělali správky, tak se přeškolili na řidiče tramvají.

J. Pavelka 24.11.2021 15:13

Baťa ale ve svých provozovnách (prodejnách obuvi) zavedl i opravu bot...Také proto řada ševců., alespoň jeko soukromí živnostníci, skončila...A Baťa dáva přednost lidem, které jeho firma sama vyškolila...

R. Polášek 24.11.2021 7:37

Jistěže nakonec levicový fašišmus může způsobit, že velké firmy a korporace se rozloží a mohou zbankrotovat.

Ale nejdřív ty velké firmy a korporace musí vzniknout, přes startupy, malé firmy, střední firmy... A to nejde jinak než v kapitalistickém pravicovém prostředí. Jakmile totiž malou nebo střední firmu levicový fašismus napadne, růst firmy se zastaví a firma se začne přetvářet v aktivistickou organizaci. Která nežije z vlastní práce, ale převážně ze všelijakých grantů a dotací.

M. Mucha 24.11.2021 19:15

R^

V. Církva 24.11.2021 7:58

Víceméně bych nějak souhlasil s vaší úvahou. Paní Šichtařová má někdy pravdu, ale občas jde do extrému, který nazývám "anarchokapitalismus". Pravda bude někde uprostřed.

Vývoj člověka jde od 1 nesamostatný (závislý na rodičích, bez toho to u kojenc nejde), přes 2 nezávislý (puberťák a mladý člověk se má osamostatňovat ale vzniká sobec) až po 3 vzájemně závislý (duševní vyspělost je i naučit se spolupracovat s lidmi). Socialistické systémy možná chtějí fázi 3, ale násilným (etatismem?) způsobují, že člověk zůstává ve fázi 1.

Velké spolupracující týmy samozřejmě dnešní vyspělý způsob života potřebuje a spolupráce mezi lidmi je nutnost. Nejlépe fungují lidé, týmy a společnosti které došly k vzájemné spolupráci. A protože vývoj člověka má dospět k bodu 3, fungují dobře ty firmy, kde se uplatňuje částečná decentralizace a samostatnost, ale s jasným a pevně stanoveným cílem, který lidé respektují a častečně jsou k němu i finančně nebo mírným násilím dovedeni.

A tak nějak funguje i kapitalismus, ke kterému má ale dnes v ekonomice už podle ovoce asi Čína blíž. Konkurence drobných decentralizovaných struktur ale jeden cíl. Nicméně Čína to s násilím vedení přehání, i když se vedení částečně snaží pracovat pro celek (pomineme-li korupci které vláda jedné strany způsobuje).

Západ pak ale přehnaným sobectvím a individualismem spolupráci a správnou funkci celku brzdí. Pokud i to vedení nepracuje pro celek, jsou výsledky mizerné.

R. Polášek 24.11.2021 10:08

Taky bych to tak viděl.

P. Blecha 24.11.2021 15:39

A vy ten neregulovaný kapitalismus vidíte kde? Můžete jmenovat aspoň jednu takovou zemi?

J. Strakoš 24.11.2021 6:20

S tou elektřinou to vystihla absolutně přesně - klasické zdroje nachystány v pozadí, ale na popředí bude solární elektrárna.

A bohužel bude mít pravdu s tím zdražením až budou majitelé domu ve velkém donuceni namontovat soláry.

R. Polášek 24.11.2021 6:37

Ano, v tom má pravdu.

A je třeba to pořád dokola zdůrazňovat, protože ekonomicky nejideálnější je naopak takové zdroje jako fotovoltaika mít v pozadí - nechat je produkovat jen jako doplněk klasických zdrojů. Ale tím by se popřelo samotné určení OZE zdrojů u zelených fanatiků, tudíž v tom smyslu by bylo teřba zelené dfanatiky zlomit.

P. Baum 24.11.2021 0:40

„chráním sám sebe, protože je v mém zájmu chránit sám sebe“, uplatňují kolektivisticko-etatistický princip: „Chráním ostatní, protože je v jejich zájmu, abych já je chránil. A protože moje motivace chránit ostatní nemůže být nikdy tak silná jako motivace chránit sám sebe, stát to musí vynucovat.“

Chybí třetí možnost - Chráním sebe i ostatní, protože jinak nemůžeme být úspěšní.

Za války bylo nařízené zatemnění, jistě velký zásah do práv jednotlice. Řídila byste se zásadou, že když Vaši chalupu asi nikdo bombardovat nebude protože za to nestojí, nemáte důvod zatemnění dodržovat? I teď jsme ve válce, Homo sapiens proti covidu. Jen společnou obranou je možné minimalizovat ztráty na straně Homo sapiens.

R. Langer 24.11.2021 7:01

Já nechci, abys mě chránil, von Braune. Nemám zájem. :-P

V. Petr 24.11.2021 11:00

Wyat Earp dokázal jak šerif čelit třem stovkám stříbrokopů. Ale nedokázal by odolat družstvo deseti disciplinovaných zcela průměrných vojáků, kteří by se na něj vrhli na rozkaz bez ohledu, že jich několik bude zabito!

J. Novák 24.11.2021 0:34

cena Elektřiny dnes na burze v 18.00h vyšplhala na 348,21 Euro/MWh = 9,20Kč/ kWh, a to je ještě ZP v zásobnících, až dojde, cena přes 3 000,- Euro/MWh bude běžná,.....musíme si zvykat. vládnou ekonomové a podvodníci v politice, tak se těšme na hyperinflaci!!!!!!

M. Těhanová 24.11.2021 9:48

Vždycky jsem se naivně domnívala, že cena nějakého výrobku( což je i elektřina) se vypočítává na základě nákladů na výrobu a zajištění zisku pro výrobce a jeho pracovníky.

Jak se to mohlo zvrhnout do situace, že cenu čehokoli určují spekulanti, kteří nic netvoří, v nějakém finančním letadle?

To vám všem připadá normální?

J. Kubíček 24.11.2021 10:23

Bohužel, to je výsledek světa jak ho vidí pí. Šichtářová...

V. Petr 24.11.2021 10:55

Tak tomu bylo, milá drahá, za Klause! Naši eurohujeři odsouhlasili prodej naší elektřiny přes burzu v Lipsku, kde se řídí nabídkou a poptávkou v NĚMECKU. A to odstavuje klasické zdroje a tak cena roste do astronomických výšin a možnosti jejího růstu dále trvají!

Jinak, cena na trhu je dána NABÍDKOU A POPTÁVKU a záleží na tom, jak se výroba dokáže přizpůsobit poptávce a jak je ta poptávka pružná.

V obléhaném městě může cena bochníku chleba činit 1000 Kč a pokud část lidí ty peníze vůbec má, tak to zaplatí, aby neumřela hladem. Proto se za války zavádělo přídělové hospodářství, aby se i chudí najedli.

Když se odstaví klasické zdroje (v rámci "dekarbonizace" se to děje dokonce u nás!!!!) ta elektřina NENÍ a není také odkud jí dovézt (Němci to dělají tuplem a skupují elektřinu i na Balkáně). Tak je to o pružnosti na straně poptávky. A málokdo může nějak podstatně snížit svou spotřebu elektřiny (leda když s ní topí, pak může "dobrovolně" mrznout jako za Ceausesca) a už vůbec to nemůže udělat firma, která by musela zastavit výrobu. A tak ta firma raději platí pětinásobek, než aby tu výrobu zastavila!