7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ŘECKÝ BANKROT: Jak na nás dopadne?

Navzdory celkem intenzívnímu zpravodajství kolem řecké kauzy stále koluje řada mýtů a polopravd. Jak toho už bylo o Řecku napsáno hodně, tak si pořád málokdo umí skutečně přesně představit, o co v řeckém bankrotu jde.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 26.6.2015 19:48

Velmi zajímavý článek

Stát sice není firma, ale může se stát protektorátem, který přijde o svou suverenitu a veškeré své bohatství. Probuzený řecký nacionalizmus, ale toto (EU-hujerské) řešení navzdory současné intenzivní ideologické válce v otevřené podobě nejspíš nepřipustí (ani kdyby jeho vláda byla přinucena ustoupit)!

Žádný úsporný program už nic nemůže změnit na tom, že řecké dluhy jsou nesplatitelné, takže bude muset být většina z nich odpuštěna nebo bude jejich splácení Řeckem odmítnuto!

Z Euro-zóny se regulérně vystoupit nedá, protože by byla ohrožena její pro integrační politiku "jádra EU" zcela nezbytná existence! Takže se teď hraje především o zachování tváře obou stran!

Ztroskotání těchto jednání ale nelze vzhledem k nepředvídatelnému politickému vývoji v Řecku (možnému odmítnutí splátek) zcela vyloučit. Pak by se ale EU dostalo do velmi svízelné situace v níž by na jedné chtělo Řecko za jeho vzpouru (za úplné nesplácení dluhů) exemplárně potrestat a zároveň zabránit tomu, aby se nedostalo do tak velkých problémů, že by přijalo pomoc cizích investorů (Rusko, Čína,..), což by vedlo k jeho faktickému odchodu z EU!

M. Prokop 26.6.2015 21:32

Re: Velmi zajímavý článek

Řekové dluhy nesplatí, to je celkem jistota.

Jde jen o to, jak zařídit, aby znovu nasekali a znovu nesplatili další.

L. Novák 26.6.2015 16:20

Je třeba Dluhoslavu Sobotkovi ukázat, kam vede

jeho (a ČSSD) politika neustálého tlaku na růst rozpočtového schodku státu.

J. Mrázek 26.6.2015 16:19

Nekonečný příběh....půl roku navíc...

Objevily se ale informace, že mezinárodní věřitelé navrhují prodloužit záchrannou pomoc Řecku o pět měsíců až do listopadu a také uvolnit 15,5 miliardy eur, aby Atény mohly v úterý splatit dluh u MMF.

Takže se ptám, čeká se na synchronní pád Itálie, aby to bylo z jedné vody načisto ?

J. Jílek 26.6.2015 11:49

"škrtání....už dvakrát to uvrhlo zemi do recese"

Řecko šetří a škrtá až poslední dva roky, kde je vidět ta recese?

http://goo.gl/Kihpgg

dostáváte se na pozici levičáků. Vládní výdaje z peněz odčerpaných z reálné ekonomiky nejsou prorůstové investice

J. Jílek 26.6.2015 11:58

Re: "škrtání....už dvakrát to uvrhlo zemi do recese"

Čistý dovoz kapitálu vyvolává stejně velký čistý dovoz zboží a služeb. ...a jak víme, dovoz zboží a služeb HDP snižuje, neb do HDP se započítává čistý export.

V krátkém období (použije se Mundell Flemingův model) - v režimu volně pohyblivého kurzu má zvýšení vládních výdajů za následek vytěsnění čistého vývozu o stejnou částku - vytěsnění je úplné.

V dlouhém období - dojde také k vytěsnění čistého vývozu v každém případě, i v případě režimu stabilního měnového kurzu. K zobrazení vytěsňovacího efektu se použije model zapůjčitelných fondů.

tedy závěr - v malé otevřené ekonomice v dlouhém období vyvolá zvýšení vládních výdajů (nebo snížení daní) stejně velké snížení čistého vývozu zboží a služeb. A to bez ohledu na to, má-li země volně pohyblivý nebo stabilní měnový kurz.

Schodek veřejných rozpočtů sám o sobě nemá vliv na výši agregátní poptávky. Tu by mohl zvýšit jedině, kdyby jej centrální banka monetizovala, to by pak byla zvýšena ne růstem rozpočtového schodku, ale zvýšením peněžní zásoby. Schodky mají vliv na STRUKTURU AP....ne na velikost

K. Pavlik 26.6.2015 18:28

Re: "škrtání....už dvakrát to uvrhlo zemi do recese"

Toto plati pokud ma stat vlastni menu. Ekonomove jeste nepochopili ze existuje mena spolecna pro vice statu (Euro) a ze se tez daji penize ulozit ve Svycarsku.

Z. Rychlý 26.6.2015 11:17

Tady na tom místě jsem jim říkal,

neberte úplatky, neberte úplatky.......

Jáchyme, hoď ho do stroje (1974).

V. Novák 26.6.2015 10:24

Pochopil jsem správně, že Řecko (aspoň prozatím)

dluh splácí - ale jeho ekonomika je uměle kalouskována do recese, takže dluh může jen růst?

O. Uživatel 26.6.2015 10:27

Uživatel požádal o vymazání
J. Jílek 26.6.2015 12:01

Re: Pochopil jsem správně, že Řecko (aspoň prozatím)

nepochopil, protože už rok roste a roky předtím se poklesy snižovaly

R. Langer 26.6.2015 12:20

Re: Pochopil jsem správně, že Řecko (aspoň prozatím)

Ne.

M. Prokop 26.6.2015 21:34

Re: Pochopil jsem správně, že Řecko (aspoň prozatím)

Nepochopil.

Ani vy, ani Rybílek.

Z. Lapil 26.6.2015 23:01

Re: Pochopil jsem správně, že Řecko (aspoň prozatím)

Pokusím se vysvětlit, jak umím. Řecko splácí dluh penězi, které si půjčí. Nevím, jestli celkový dluh zůstává nebo se trochu mění, každopádně je tak velký, že úrok, tedy částka, kterou je nutno opakovaně platit, aby dluh dále nerostl, je tak velká, že už nezbývá na živobytí.

Aktuálně se kličkuje mezi růstem dluhu (vždy si půjčím o něco víc, než potřebuju na splátku, abych měl co jíst) a "umělým kalouskováním do recese", a vylepšeno je to debatou, jestli "mít co jíst" znamená zachováním současného stavu důchodů a státních zaměstnanců a jejich platů, nebo jestli by nebylo možné tyto výdaje podstatně snížit. A sdělit tak lidem, že se o sebe musí postarat sami, protože státní peníze došly.

Osobně nechápu, proč případná recese všechny tak pohoršuje. Přece když si přestanu půjčovat, musím začít šetřit, protože to, že mi došel limit na kreditce, přece nevyřeším tím, že si pořídím kreditku další. Za mých mladších let se tomu říkalo utahování opasků.

K. Janyška 26.6.2015 10:00

Znervózňuje mě váš antropomorfismus, kterým přidělujete

státu lidské vlastnosti, které prostě nemá, paní autorko.  To zločinné vlády, složené z lidí nepoučených o tom, že lidský svět je spontánním řádem lidské interakce, jsou zodpovědny za ničení šancí lidí a zneužívání moci, kterou mají. Pro mne zločinná socialistická Evropská unie je právě takovým výsledkem práce zločinných socialistických vlád. A řekněme si rovnou. Jiné nejsou !!!  To, co se bude dít, až podvodné Řecko se dostane ze spárů zločinné EU, nikdo neví. Na správném fundamentu totiž, nestojí ti, ani ti. Spoléhám na vysoku míru adaptabilnosti Čechů pro případ, že se začne onen zločinný plán a projekt zločinných socialistů, tedy EU,  bortit. Doufám, že ho přežijeme s co možná nejnižšími ztrátami. Věřím, že připraveni  už jsme... Dzp.

J. Plzák 26.6.2015 9:50

Záslužná činnost.

Paní Šichtařová bude mít jednou nehynoucí zásluhy o tento stát - až definitivně odmítneme euro.

Budou to stejné zásluhy, jako když byvalý prezidet V. Klaus zabránil přijetí v minulosti.

J. Jílek 26.6.2015 12:02

Re: Záslužná činnost.

zabránil? Vždyť nás zavázal...

J. Plzák 26.6.2015 9:32

Nepřesvědčivé, opakované tvrzení

Paní Š. píše: "Default státu často otřese i základy bankovního systému, řada bank to nepřežije...".

Zachránci evropských financí se nám snaží namluvit, že by se něco stalo, kdyby pár bank zkrachovalo. Nestalo by se vůbec nic, protože banky by byly koupeny jinými bankami. Lidé musí do banky přijít na každý pád a nezbývá jim nic než se obrátit na tu banku, která právě zkrachovaný peněžní ústav koupila.

K tomu ještě platí, čím více mám zákazníků, tím větší mám zisky. Řecké zákaznictvo se novým majitelům bude hodit, ať už to bude ruská Sberbank, nebo americká Wels Fargo. A tohle zákaznictvo příjde, protože mu nebude nic jiného zbývat - každá banka najde svého kupce.

O. Uživatel 26.6.2015 9:50

Uživatel požádal o vymazání
D. Polanský 26.6.2015 9:16

V mnohém jistě pravda,

jenom škoda, že autorka neuvedla i fakta. Jaký je průměrný důchod? Kolik má Řecko státních zaměstnanců? jaký je celkový dluh atd. Takhle to spíš vyznívá jako moralistika.

J. Plzák 26.6.2015 9:39

Re: V mnohém jistě pravda,

Čísla která požadujete nejsou relevantní. Spolehlivě je už dávno nikdo nezná. Jakž takž je jistý celkový přibližný dluh, který číní okolo 320 miliard euro.

Jisté je jen jedno: Dluh Řecko nemůže nikdy splatit, i kdyby se rozkrájelo.

Prachy jsou nenávratně ztacené a prodlužováním agonie narůstají.

Kdyby tohle dělal soukromník a ne stát, stál by už dávno před soudem pro zastírání platební neschopnosti.

Není lepší rady, než aby Česko do eurozóny, kde každý dluží každému, vstoupilo.

B. Volarik 26.6.2015 8:33

Osekání rozpočtu způsobí nezaměstnanost?

No a co? V Řecku je šílená korupce. Existují placená místa, na kterých nikdo doopravdy nepracuje. Například města, kde je více státem placených učitelů než je v celém městě školního žactva...atd. Takže by ta nezaměstnanost postihla hlavně pijavice a těch by škoda nebylo. Taky by se tím pročistil ten šílený úplatkářský systém, prolezlý celou řeckou ekonomikou, vládou počínaje a konče.

J. Plzák 26.6.2015 9:42

Re: Osekání rozpočtu způsobí nezaměstnanost?

Když se Německo v roce 1945 zhroutilo, bylo ho třeba také nakrmit, bez ohledu na to, že většina národa byli nacisté.

R. Langer 26.6.2015 12:26

Re: Osekání rozpočtu způsobí nezaměstnanost?

Ano, a to by se docela realizovat dalo, pokud by se ovšem Řekové uskromnili jako Němci po válce a navíc začali skutečně něco dělat.

Z. Švrček 26.6.2015 7:53

Ono to má dvě roviny

Je to rovina politická a ekonomická. Vše záleží na tom, jakou rovinu upřednostní vedení EU. Dosud upřednostňovalo politickou rovinu problému. Tedy EU platila Řekům dál a dál, aby se nevystavila stavu, kdy trhnutí se Řecka od měnové a vzápětí od politické unie přivodí změnu pohledu na stabilitu EU a pád tabu kterým je proklamace, že EU a Eurozóna jsou príma, přínos a jediný správný modus vivendi. Mohli si to ti naši malí evropští vůdcové dovolit, protože na rozdíl od řeckého obyvatelstva se to německé, francouzské (čti Evropské) ještě nebouří a neprotestuje v ulicích.

Zdá se ale, že začíná působit zbytek zdravého rozumu, který v některých poředstavitelích EU zůstal, také obyvatelstvo se již začíná ptát, konkurenceschopnost Unie padá a probnlémy s imigrací taky ukazují na neudržitelnost stavu (nyní Řecko, pak Itálie...) a tak snad převládne pohled ekonomický, který jasně ukazuje, že další sanace Řeků přivodí sestup dalších zemí a ohrozí Unii. Prostě a jasně EU se začíná drolit jak z vnitřních, tak  venkovních příčin. Dalo se to čekat, takováhle krásná a libá Utopie nemohla vydržet dost dlouho, protože na své udržení nepoužila hrubou sílu, jak to kdysi udělala podobná Utopie zvaná socialismus (i když, co není....)

P. Lenc 26.6.2015 8:17

Re: Ono to má dvě roviny

Myslím si, že Řecko je pro socialistickou EU sice nebezpečné, ale nikoliv zničující.To jsou soudruzi schopni stále ještě politicky udržet.Ale ta rána do vazu pravděpodobně přijde ze strany invaze imigrantů.Otázka je, má-li Evropa vůli vůbec přežít.

K. Pavlik 26.6.2015 4:22

Ono je to trosku jinak

Tomu cemu ekonomove rikaji pracovne minuly bankrot Recka (ay nerozcilili blbce) by se melo spravne nazyvat zachrana francouzskych a nemeckych bank at to stoji co to stoji.

Pokud opravdu Recko zbankrotuje- ne jen jako pracovni nazev pro okradeni ECB -tak to bude neco uplne jineho.Zatim kazdy stat ktery zbankrotoval si mohl natisknout tolik domaci meny kolik potreboval. Argentina je zarivy priklad. Bankrot bez tisteni domaci meny tady jeste nebyl. Mne jako neekonoma by strasne zajimalo jestli ma Recko jiz natistene nove drachmy.Pokud ne a opravdu zbankrotuje tak to muze byt pekne toco.

O. Uživatel 26.6.2015 9:31

Uživatel požádal o vymazání
J. Bruner 26.6.2015 2:26

ECB nakoupila řecké dluhopisy

zeména od německých komerčních bank a tím zaplatila řecký dluh z evropských peněz. Kdo sedí v této instituci, kdo je tím nezodpovědným?

T. Pansky 26.6.2015 5:00

Re: ECB nakoupila řecké dluhopisy

ECB uz davno prestala fungovat na zakladech, na kterych byla postavena.  Nakupovani statnich dluhopisu bylo zakazano.  A najednou to jde.  Rada nemeckych a francouzskych bank bala zachranena od bankrotu a zaplatili to danovi poplatnici eurozony.  To je jeden z hlavnich duvodu, proc zvlaste nemecky ministr financi tlacil na vstup CR do eurozony co nejrychleji - je potreba co nejvice statu platicich eurem, aby se vnitrni dluh eurozony rozpustil mezi vetsi pocet ekonomik.  Do placeni eurem nas napriklad stve nas prezident Zeman.  Neni divu, je to kovany euro soudruh.  -  Recko uz zbankrotovalo pred ctyrmi roky.  Od te doby je udrzovano pri zivote pomoci pujcek z MMF a Evropske banky.  To nejsou skutecne banky, to jsou prodlouzene socialisticke ruce.