7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

REALITA: Vize růstu se mýlí

Jsou hospodářské potíže – a hospodářské potíže. Chci říci: jako pozorovatelé můžeme mít pocit, že ekonomice se moc nedaří a je to tedy stejné jako posledně. Ale v realitě to může být úplně jiné než posledně, ačkoliv symptomy se na první pohled tváří shodně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kocián 30.6.2023 13:38

Trestat blbost smrtí, to asi nemůžete myslet vážně. Nicméně přenést je šetrně řekněme na náměstí, kde by se přilepili pořádně a nějaký čas sloužilo ostatním pro obveselení... ne, člověk by měl svoje nízké pudy ovládat. Prostá náhrada všech způsobených škod by ovšem byla fér a řekněme tři stovky za člověkohodinu zdržení by je přivedlo na jiné myšlenky.

L. Písařík 30.6.2023 13:24

Jsem pro.

P. Diviš 29.6.2023 23:33

Bránil rychlému oživení, to je u státních zásahů dost obvyklé.

Z. Koutecký 29.6.2023 22:18

No, možná, že zásahy státu do ekonomiky by měly mít jen minimálně nutné. Nevím, nejsem ekonom. Ovšem vláda sestavuje např. rozpočet státu a schvalují jej poslanci, čili zase politici. A rozpočet, bych řekl, je dost důležitý pro vývoj ekonomiky a v rámci EU do toho navíc zasahují i dotace.

O. M. 29.6.2023 19:06

Že New Deal zakonzervoval nezaměstnanost a ekonomickou stagnaci, čtu poprvé, takže to je pro mě překvapivé. S ostatním souhlas.

L. Zídek 29.6.2023 18:11

Se zločinci 5demolice máme jistotu krize a svrabu na nejméně další 2,5 roku.

P. Čech 29.6.2023 17:55

Já mám na věc poněkud jiný názor. Lidé žijící aspoň v Evropě jsou všichni stejní, pouze systémy v jejich státech jsou jiné. Lidé se chovají tak, jak systémy káží, aby v nich vůbec mohli žít. Lidé se přizpůsobují těm systémům. Jak jinak byste vysvětlil skutečnost, že naši lidé se naučili žít v socialistickém systému který sice neuznávali a neztotožňovali se s ním, ale žili v něm. Jak jinak byste vysvětlil způsob života našich emigrantů žijících v současnosti jako švýcarští, američtí, kanadští a jiní občané. Také se přizpůsobili systémům v nichž žijí a existují. Jsem přesvědčen o tom, že pokud by u nás byl zaveden švýcarský politický a společenský systém zastupitelské demokracie, lidé u nás žijící by si za rok či dva na něj zvykli a poznali, že je pro ně výhodný. Stejně jako tomu bylo před více než 200 lety v tom Švýcarsku.

K. Křivan 29.6.2023 17:54

Ono by stačilo jim vzít ochranu státem. Když by se opět přilepil ekoblbec k silnici, stačilo by přidat plyn.

J. Krejčová 29.6.2023 17:51

Jen taková perlička. Rasy, samozřejmě, existují. Obzvlášť jasno v tom mají výrobci léčiv. V příbalové informaci k mému léku doslova stojí, že jej nesmí užívat černoši /žádní afroněco/ a asiaté jen se zvýšenou kontrolou.

K. Křivan 29.6.2023 17:48

Paní Šichtářová,

Nic neroste do nebe. Zdroje jsou na malé planetě jako je Země omezené. Zaplať Pán Bůh je tu ještě růst kvality, když růst kvantity je omezen.

Tak třeba byty. Panelákový 2+1 není nic moc. Jak zvýšit jeho kvalitu ? Spojením s jiným "málo kvalitním" bytem. Velký byt se už dá snadno zkvalitnit. Jenže každá sranda něco stojí, a zvýšení životní kvality teprv.

V. Němec 29.6.2023 15:45

Začátek ekonomické cesty do pekel způsobili ti, kteří vymysleli život na dluh. Neuvedu, kdo to byl, působil bych jako rasista. Ale mj., rasy existují. Nebo si někdo myslí, že ne?

T. Diblík 29.6.2023 15:28

Když jsem posledně připomínal Vzkaz Vojtěcha Cepla, dostal vynadáno pan profesor a já jsem se taky o sobě něco dozvěděl.

S těmi Rusáky je to těžký. Jsou věci, které nemají řešení. Se západem je ta potíž, že už není Západ.

M. Grundmann 29.6.2023 14:52

Mimochodem, podobný rozdíl pociťují i v Německu. Rozdíly mezi obyvateli z bývalé NSR a NDR jsou stále živé. A to mají obě skupiny obyvatel společné kořeny a jazyk.

M. Grundmann 29.6.2023 14:49

Švýcarsko a Lichtenštejnsko jsou státy žijící v historicky unikátních podmínkách. Každá civilizace je umělá a jedinečná sociální konstrukce, kterou není možné jen tak zkopírovat a udělat někde jinde s jinými lidmi. Rozdíly mezi národy jsou natolik velké, že si to většina lidí ani neumí představit. Pouze člověk, který žil dlouhodobě v aspoň dvou různých rozdílných státech, si to dokáže představit. Jen málokterý Čech si dovede představit, jak obrovský je rozdíl v životě a chování lidí u nás a například ve Francii. Tím nechci říci, že je jedna společnost nutně lepší a ta druhá horší, jsou prostě velmi odlišné.

V. Kuhaj 29.6.2023 14:43

Ano. Lidé, kteří si myslí, že máme zbytečně mnoho, měli bychom se uskrovnit a nejlépe vylézt zpátky na stromy, skutečně existují. Blbé je jen to, že se dostali do vlády jak u nás, tak v EU. To je zajímavý, a myslím že do této doby historicky nevídaný fenomén.

M. Grundmann 29.6.2023 14:41

Máte samozřejmě pravdu. Život ve společnosti je dán nejen zákony, ale i morálkou a dalšími pravidly. Pokud se někdo chová pouze podle práva, chová se v zásadě asociálně. Z tohoto důvodu například odsuzuji dlouhodobě politiku Západu vůči Rusku. Západ sice jedná podle svého "práva", nicméně asociálně. A takové chování vede ke konfliktům a válkám.

Kdykoliv se mluví o nějakém tématu společenských věd, nedá se problematika jednoznačně přesně popsat přesnými větami. Společenské vědy nejsou přírodní vědy. Tento disclaimer by měl být na konci každého příspěvku k podobným tématům. Ideální by ovšem bylo, kdyby tuto skutečnost každý považoval za samozřejmost. ;-)

T. Diblík 29.6.2023 13:41

Lidi také ovlivňují dobří učitelé, mámy a jiní andělé, jak řekl Jan Masaryk.

Konec polední přestávky, jdu na zahradu.:-)

T. Diblík 29.6.2023 13:33

Tu myšlenku formuloval Tomáš Baťa před sto lety. u nás se neuchytila ani tehdy, ani dnes. Že v Čechách nežijí Švýcaři je opakováno pravidelně a Lichtenštejnské knížectví je daňový ráj.

A. Teply 29.6.2023 13:27

Dokud bude prosazován záměr Bruselu zničit ve jménu zeleného náboženství ekonomiku EU, zlepšení je vyloučeno.

M. Grundmann 29.6.2023 13:26

Svobodná společnost neexistuje. Buď lidé žijí v kmenových válkách, nebo v rámci nějakého státu, který jim vnucuje svoje pravidla. Státy se však od sebe hodně liší : někde se žije mnohem svobodněji než jinde. Ale skutečná svoboda nevládne nikde.

P. Čech 29.6.2023 13:17

Ano, myslím si to. Dokonce jsem o tom přesvědčen. Jde v podstatě o to, že pokud to funguje někde (Švýcarsko, Lichtenštejnsko) potom to při dobré vůli musí fungovat obecně. Že u nás o tom nemálo lidí (rozhodně ne většina) pochybuje je jen proto, že se většinová vůle občanů nezjišťuje a není známa. Pouze se o ní kecá.

T. Diblík 29.6.2023 13:17

Slovo kapitalismus je nadávka vymyšlená pro svobodnou společnost. ( Jan Sokol )

Jestli si dobře vykládám to co čtu v některých příspěvcích, mám spoluobčany, kteří věří že nejlepší je dobře vedená státní plánovací komise.

T. Diblík 29.6.2023 13:00

Vážně si myslíte, že by většinová vůle byla "Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání."?

P. Čech 29.6.2023 12:51

Rozhodně však nedotovat většinu politických a jim podobných neziskových organizací!

P. Čech 29.6.2023 12:49

Když si myslíte, že máme u nás přímé volby do poslanecké sněmovny a zastupitelstev krajů měst a obcí, potom je vidět, že věci vůbec nerozumíte. Aby to byla pravda, potom byste musel volit konkrétní kandidáty (fyzické osoby) a ne politické strany a hnutí a jejich kandidáty tak odsouhlasovat.

P. Čech 29.6.2023 12:46

EKOTERORISTY MAJÍ ODSOUDIT A ZAVŘÍT.

M. Grundmann 29.6.2023 12:37

Jiné než peníze založené na dluhu dnes neexistují. Oficiální platidlo České národní banky česká koruna je zaúčtováno jako bezúročná půjčka ČNB bez povinnosti ji splatit. Není tedy rozdíl mezi českými státním dluhopisy a českou korunou. Proto také nikdy nebude problém státní dluhopisy emitované v CZK "splatit" : stačí je konvertovat z dluhopisů do měny. Tato konverze dokonce ani nepovede k inflaci, protože k žádnému tištění nového oběživa nedojde. ;-D

M. Kocián 29.6.2023 12:10

Nejsou - pokud je chyba v systému, vyměnit jeho protagonisty obvykle nepomůže.

T. Diblík 29.6.2023 12:01

No právě. Jestli bychom tedy penězům neměli říkat. jinak.

Jinak to konstatování, že peníze jsou dluh se mi líbí. Ještě že nejsem prodluženej skrz na skrz.:-)

P. Diviš 29.6.2023 11:52

Máte smůlu, volby tím nástrojem jsou a v Česku máme přímé volby. Nepřímá volba presidenta byla změněna.