19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

REALITA: Krutá pravda o zdražování

Lidová moudrost tvrdí, že vláda, která zdraží lidem pivo, padne. Jop. Lidé jsou v různých režimech ochotni tolerovat leccos. Šikanu úřadů, zavírání nepohodlných, dokonce i nějaké to násilí se občas snese – dokud se lidem nesáhne na jejich peníze. Dokud mají na pivo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vaněk 27.5.2022 21:02

Tak nevím - autorka je buďto mluvčí vlády, nebo komička, která se snaží prorazit s největší stupiditou na téma Jak se ztrapnit, a přilákat pozornost té nejtupější části obyvatel, kteřým je možno nakukat cokoliv.

P. Černý 27.5.2022 15:47

To, že nová vláda nemůže za "běžnou" míru inflace, tak do maximálně 10% p.a., je pravda.

Ale strkat hlavu do písku před faktem, že obchodní válka s Ruskem, válka na Ukrajině, další uprchlická krize a v současně době zcela neakceptovatelny přístup vlády k obchodování s elektrickou energii vyrobenou v ČR, k nákupům veškerého u nás spotřebovávaného plynu od německých obchodníků, kteří jej stále, válka neválka, pořizují levně na základě dlouhodobých kontraktů s Gazpromem, a také preventivní trestání velkých zemědělských a potravinářských podniků v tuzemsku za to, že jsou potenciálně schopny zajistit zásobování vnitřního trhu základními potravinami, to už je ideologická stupidita nejhrubšího zrna, paní Sichtařova!

P. Černý 27.5.2022 16:10

Před faktem, že je válka, ale krade a ketasi se o to víc...

D. Polanský 27.5.2022 12:32

Jo, jo, jak prosté. Stát rozdával a rozdával a jak se zdá, rozdávat bude i dál. Co na tom, že tyhle peníze nejsou kryty produkcí. To je prkotina.

D. Bowman 27.5.2022 11:49

Model sociálního státu je v bankrotu. Všichni jeho proponenti a benefaktoři (bankovní sektor a jeho kamarádi s levným kreditem) ho ale jen tak neopustí.

By to znamenalo jejich sešup z výsluní a najde se dost nezodpovědných voličů, kteří nadále hodlají přesouvat zodpovědnost skrze stát na druhé. Nehledě na fenomén sousedovi chcíplé kozy.

Takže se pojede dál a tisknout se musí. Námitky za umlčí represí. Nkdo se bouřit nebude. Jako v sovětském svazu nebo číně....budete v tichosti přežvykovat vlastní hladem umořené děti, jinak vás čekaj problémy.

Poslední léta ukázala, že si necháme kakat na hlavu, ikdyž jde o to nejcennější tj. o potomstvo.

J. Vintr 27.5.2022 2:01

To, že nekupujeme ruský plyn přímo od Rusů, ale mnohem dráž od Němců, bylo čistě politické rozhodnutí. Zrovna tak to, že u nás vyrobenou elektřinu nakupujeme mnohem dráž na německé burze. A dá se i říct konkrétně proč. Protože pro naše politiky je přednější lézt do análu Bruselu, než zájem našich občanů.

M. Vaněk 27.5.2022 21:06

To nebylo politické rozhodnutí, ale rozhodnutí zotročených bezpáteřných nýmandů s flexibilní morálkou. Také jsme se díky zlodějskému gangu lháře havla a jeho zlodějské grupy Lži a Nenávisti stali zotročenou, rozkradenou, zadluženou a zdevastovanou kolonií s omezenou suverenitou.

P. Hatina 26.5.2022 18:08

Ale to bude nějaký omyl, ne? Přece ta současná míra inflace není za těch zmíněných 14 let, ale počítá se za poslední rok. Tedy - přesněji a jak se postupně každý měsíc aktualizuje - vždycky v porovnáním se stejným měsícem minulého roku. Tudíž - nynější data ukazují inflaci 7 procent - oproti dubnu loňského roku. Zatímco míra inflace za rok 2021 byla necelá 4 procenta. Takže prrr- samozřejmě jsou tady nějaké starší vlivy které je třeba brát v úvahu.

Ale ten hlavní nárůst inflace plynová krize, přišel teprve vloni na podzim. A od té doby řada dalších, což by snad ekonomové měli vědět. Už většinou za této vlády. tato vláda nemluví ani pravdu v tom, že "šetří" a tím tu inflaci (jako ) tlumí. Ona totiž utrácí ve výdajích státu ještě víc než Babiš. A to tedy - rozuměno, dle plánovaného rozpočtu z března. Kolik utratí doopravdy, o tom se bude mluvit v létě, kdy a jak se i píše, ho chce "aktualizovat."

P. Diviš 26.5.2022 14:58

Ano. Po nedávném Modrém ptákovi další reálné vysvětlení.

J. Janotová 26.5.2022 21:29

Ano. Celkem rozumné i když pro většinu lidí asi poněkud akademické

Bere mne čert, když jsem v tv zahlédla jako "ooobrovský objev", že by se nemuselo v nějaké ulici svítit stejně intenzivně v době mezi 20- 23 hodinou a v době mezi 23- 04 hodinou:-P....

Moc pěkně se předvedla madam Schilerová v tv diskuzi s p. Stanjurou- tvrdila, že příspěvek na bydlení je MAJETKOVĚ testovaná dávka.,,,Vůbec neví o čem mele, ale hlavně, že má proti tomu hafo zásadních námitek. Pan Stanjura to buď nezaregistroval nebo, že by si taky nebyl jistý jak to je?:-/. Škoda...

R. Tichý 26.5.2022 13:45

Dav si vysledky okamzite nezada. To si preji mentalne jednodussi volici levice, v nasem pripade ANI, CSSD, SPD, KSCM.

Ovsem vydatne jim sekunduji dotacnici, kteri nam nadeluji dobro-a tam uz se vezou vsichni, kteri byli u moci.

S. Ševeček 26.5.2022 11:00

„za půl roku vláda zruinovala českou ekonomiku a způsobila drahotu“

/pravdou je, že vláda fialova k tomu mocně dopomáhá.

/opravdu zplodil svoje děti ?

P. Pepax 26.5.2022 10:32

No našly by se i hmatatelnější důvody pro inflaci v Česku, např. zelený úlet EU, covid, extrémní ceny energií a v poslední době náhrada ruské ropy a plynu ropou a plynem z Marsu, ale je toho mnohem více. Fialova vláda je takový náš ryze český úlet či úděl.

P. Diviš 26.5.2022 15:03

Jedno k druhému, ale nepleťte si zdražování a inflaci.

P. Brecík 26.5.2022 9:39

Ruské ministerstvo obrany připravuje velkou tiskovou konferenci k situaci v Mariupolu.

Koho tam Rusové chytili?

Držte se a nespadněte.

V Azovstalu se vzdali:

Americký generál Eric Olson;

Britský podplukovník John Bailey a čtyři vojenští instruktoři NATO;

Instruktoři městského boje s taktikou lidských štítů od civilistů - zaměstnanci IDF z Izraele (vyslanci ukrajinských oligarchů židovského původu se je pokusili vykoupit - přišli do Moskvy, ale byli odmítnuti);

Vysocí francouzští důstojníci vojenské rozvědky, kteří cvičili ukrajinsko-národní prapory v používání protitankových systémů, protibateriových systémů a leteckého průzkumu z helikoptér (proto Macron každý den volal Putinovi a prosil o propuštění svých spoluobčanů prostřednictvím „humanitárního" koridoru - po moři do Turecka);

Zaměstnanci německé rozvědky BND - zajišťovali kontrarozvědku fronty a předních zón (odtud skandální chování německého kancléře Scholze, který dnes začal tykat Putinovi);

Specialisté britské zpravodajské služby SIS, známější jako MI6; byli nejen v Mariupolu, ale i v Kyjevě - pokyny dostává šéf Zelenského úřadu Andrij Jermak, který osobně dohlíží na všechny ty krvavé padělky jako Buča, Kramatorsk a hrozící provokace v Irpenu a dalších místech (oblasti Černihiv a Sumy). MI6 také zajišťuje bezpečnost pro Zelenského, kontrarozvědku v jeho ústředí a komunikaci se světovými vůdci prostřednictvím uzavřených kanálů satelitní komunikace (šílení Británie, zejména jejích divokých médií, ani nepotřebuje vysvětlení).

P. Sura 26.5.2022 11:37

Vodkud TY jsi vylezl ....?

P. Diviš 26.5.2022 14:59

Z ruské (_!_).

V. Kain 26.5.2022 15:50

Vidíte pane Brecíku ty vocasy pod vámi?Jak jim to není milé,že tam byl pochytán ten západní sajrajt.

K. Křivan 26.5.2022 18:23

To bude mít Putin co prodávat. ;-D Cena za každého alespoň miliarda dolarů.

K. Křivan 26.5.2022 18:55

Už jsem před několika dny psal : Budete se divit, co (koho) všechno Rusové v Azovstalu najdou. A je to tady ! ;-D

M. Hoblík 26.5.2022 9:31

Nálada je I.A!

M. Mařák 26.5.2022 8:50

Čip bezhotovostních plateb proti inflaci by měl podle mne být ve tvaru super €, nebo svítit skrze kůži symbolem € (mohlo by se to ekologicky nabíjet sluneční energií, aby se chránil australský prales a léčila planeta). Každý nenašinec by tak hned poznal šťastného občana Matičky národů EU dobrotivé a zároveň by to pomohlo k posílení pocitu hluboké evropské integrace mezi jednotlivými eurodistrikty.

A. Gamrot 26.5.2022 9:01

Dobrý vtip po ránu, nebo příliš dobrá tráva? ;-D Jinak je to naprostá magořina hodna konspirátorů věřících v ilumináty. Jinak mezi námi sousedy už kvete barterový obchod. Tu vajíčka, tam med, výpomoc, to jsou hodnoty, které budou do budoucna čím dál tím vzácnější/více žádané.

P. Diviš 26.5.2022 14:59

Páně Mařákovo nadšení macechou korupční. Tradiční.

J. Fráňa 26.5.2022 8:37

Paní Šichtářová se plete jen v jedné věci. Lidé neobviňují Fialu z inflace, i když by mohli. Bohužel zapomněli, jak velký dluh vyrobila Nečasova vláda v letech 2011 a 2012, bylo to 41% HDP. Fiala a Stanjura byli členy této vlády. To nedokázal ani Babiš v prvním kovidovém roce. Fialové vládě vyčítají to nicnedělání pro občany ČR a její plané kecání. Trvající podpora zeleného šílenství a prapodivné chování k uprchlíkům je občany vyhodnoceno už jen na pár facek všem ministrům.

P. Čech 26.5.2022 8:46

R^!!

P. Diviš 26.5.2022 15:02

Těch 41% nevyrobila jen Nečasova vláda v době recese, ale i a hlavně, vlády předchozí v dobách růstu.

I ten Bureš vyžíral rezervy v době růstu a říkal tomu snižování dluhu, v době covidu potom utrácel za pitomosti a říkal tomu covidové výdaje.

P. Čech 26.5.2022 18:19

To byla velká chyba, kterou Babiš dělal. Přitom měl možnost chovat se jako premiér Švédska, podle jeho postupu.Je jen otázkou, zda jej k tomu netlačili socani ve vládě.

J. Chaloupka 26.5.2022 17:54

hlavně, že vysílá signály a o všem debatuje.

P. Čech 26.5.2022 18:21

To co předvádí Fiala se nedá nazvat debatou. To je bohapusté žvanění, kterému on říká "vysílání signálů".