29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

PRÁVO: ÚOHS posvětil tendry LČR

Skutečnost, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) neshledal v tendrech státního podniku Lesy České republiky (LČR) nesoulad se zákonem, a LČR tak mohou podepisovat smlouvy s vítězi veřejných zakázek, je logickým a v současné době jediným možným řešením, jak zbavit dosavadní nejistoty tisíce lidí, kteří by měli od 1. ledna příštího roku na zakázkách státního podniku v lesích pracovat. K definitivní jistotě prací to ale nestačí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rampír 24.12.2011 15:36

Nejsem z toho chytrý.

Může mi někdo vysvětlit, proč Lesy ČR nehospodaří ve svých lesích samy, proč v nich musí hospodařit soukromé firmy? Vždyť všechny ty pochybné tendry a výběrová řízení evidentně svádí ke korupci a jiným podobným lumpárnám. Nejsem lesník ani ekonom, tak mi, prosím, nespílejte. Prostě mi někdo vysvětlete proč to tak je.

A. Hrbek 24.12.2011 17:37

Re: Nejsem z toho chytrý.

Vážený pane Rampíre,

máte plnou pravdu, Dříve si Státní lesy zajišťovaly od pěstování sazenic až po prodej dřevěných výrobků vše samy. Výborně prosperovaly a zajišťovaly zaměstnanost. Jenomže to nešlo příliš dobře rozkrást. Tak se podstatné hospodářské části Státních lesů odprodaly za pakatel soukromníkům a ti teď Státní lesy odírají.

Jedinou cestou je cesta zpátky, tj. ze zisku Státních lesů odkupovat zpět pily, kupovat těžební techniku a zavést přímý prodej. Ale to autorovi nevoní.

Pokud si to někdo pamatuje, tak Státní lesy prodávaly vánoční stromečky z probírek a zvláštních školek, přičemž vánoční stromky byly označeny plombou. Takže se snadno poznaly stromky kradené. Dnes "podnikatelé" zajedou do Státního lesa, ukradnou hromadně stromky a klidně je prodávají. Hlavně že pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí.

J. David 26.12.2011 8:22

Re: Nejsem z toho chytrý.

Nuž, po plyšáku tuto koncepci na MLVH (tehdejší ministerium lesů, vod a strání) koncipovali pánové Domes, Mičánek, Rybníček a další "melodyboys". Divide at impera, rozdělit, vhodně část privatizovat a rozprodat "zúčastněným a znalým stavu". Vytvořit molocha LČR a žuchnout ho pod MZe. A pak to jelo, jako když si čertíci schlamstávají hříšné duše. Něříkají vám něco ta jména v úvodu, či alespoň jedno? Státní les je zatím jedna z mála zatím neohlodaných kostí, takže... Jedna maličkost na závěr, snaha LČR prodávat dřevo vybraným zpracovatelům "na P" či "u P", odbourat prodej "na OM". Pchopitelné, na OM je dříví sortimentováno a změřeno (včetně SK), kdežto na P je stanoveno taxačně v LHP, které bývá podhodnoceno (je uváděna evidentně nižší zásoba, než je skutečná, dle nejenom mých dlouholetých zkušeností). A v tom tkví kouzlo toho, kterak možno se vhodně podělit o tu diferenci v prodeji dříví "na stojato". Lesnictvím a jeho ekonomikou se dlouhodobě zabývám. Viz. www.lesniznalec.cz .

Mohu se ale mýlit, "politikum" je mocným čarodějem.