5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

PRÁVO: Když zloděj křičí „Chyťte zloděje!“

Je to sotva týden, co mi jeden řemeslník, topenář, vyprávěl, jak byl kdysi hrdý na to, že se osamostatnil a stal se živnostníkem – a dnes na to raději ani moc neupozorňuje. No jistě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pražák 17.4.2018 9:09

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

když krade stát, tak mohou krást i osvč? Máte podivuhodně zvrácenou morálku.

J. Pražák 17.4.2018 9:09

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

Co to melete za nesmysly? Jaké výhody? Pevnou pracovní dobu, poslouchat leckdy hloupého šéfa? Zaměstnání u "dobré firmy" leckdy znamená daleko delší pracovní dobu, vysoké nasazení,... Nepíši o státních zaměstnancích - líhanech s razítky a otevřeným šuplíkem na obálky.

Tak a nyní prosím napište konkrétně ty výhody zaměstnanců.

L. Novák 16.4.2018 23:15

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

Plácáte hovadiny. Krade český stát. A hodně!

L. Novák 16.4.2018 23:14

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

No, ono taky pracovat jako OSVČ, a teď mám na mysli klasické živnosti, ne nějaké razítkovací firmy se státním certifikátem, není žádný med. Když jsem po 22 letech ukončil živnost a poznal, jak snadný život má zaměstnanec, tloukl jsem se do hlavy, že jsem vůbec živnost začínal. Zaměstnanci mají tolik výhod oproti OSVČ, že kdyby si to na vlastní kůži vyzkoušeli, viděli by věc úplně jinak. No ale díky parazitům z ČSSD jsou ze živnostníků zase "nepřátelé lidu"...

L. Novák 16.4.2018 23:05

Re: opět bludy madam Šichtařové

Šejna není živnostník. Lže. Tuhle se chlubil, že je developer. To samozřejmě klasická živnost není. To je živnost víceméně papírová. A Šejna to má nejspíš jako krytí pro trollení ve službách ČSSD. Možná mu občas přihrají nějaké potenciálně lukrativní pozemky, aby si přilepšil, živnostník Šejna... :-P

L. Novák 16.4.2018 23:01

Re: opět bludy madam Šichtařové

Trefa! :-D

J. Pražák 16.4.2018 21:58

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

Podívejte se na reálné odvody do státního rozpočtu na webu minFin. Osvč platí jen % z toho, co zaměstnanci.

J. Kanioková 16.4.2018 20:00

......

BSP - chi chi chi, brigáda soc. prc..

K. Janyška 16.4.2018 18:39

Re: On je módě socialismus a neomarxismswu. Ze škol lezou celé

...neomarxismus...

M. Prokop 16.4.2018 18:12

Re: já banky nedémonizuji

To mám zde, až na ten výběr z cizích bankomatů, také.

M. Mikulec 16.4.2018 16:59

Re: já banky nedémonizuji

Ani já banky nedemonizuji. Když jsem si ale v zahraničí otvirala účet, byla jsem jako ve snu: žádné poplatky za vedení účtu ani žádné jiné, výběry z jakéhokoliv bankomatu zdarma, a urocil se i běžný účet. U nás se big business proste chová dryjacnicky.

J. Pražák 16.4.2018 14:17

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

Krást se nemá. Stát nemá rád konkurenci (F.Bastiat). Proto EET.

O. Uživatel 16.4.2018 14:14

Uživatel požádal o vymazání
E. Pawlica 16.4.2018 14:03

Již od srpna 2016 jsem u absolutně bezpoplatkové banky

Přesto jsem se před několika lety zamýšlel nad zmíněnou akcí "Poplatky zpět", jejíž meritum se v mém případě týkalo především poplatků u hypotečních bank.

I usoudil jsem, že o poplatcích se s mou hypoteční bankou mohu pobavit individuálně. Hrdlit se o poplatky soudně mi připadlo nevkusné, zvlášť když jsem si vzpomenul, že mi banka svou půjčkou při jejím poskytnutím celkem pomohla k pěknému bytu a při propočítávání nákladů půjčky doma na kuchyňském stole mi celá smlouva vždy vycházela jako oboustranně užitečný pakt.

Stálo by za to mít vhled do statistik, kolik troubů něco podepíše a pak se diví, že jim to nevychází, případně nechají své lakotné chutě cloumat myslí a hned by měnili podmínky, k nimž se zavázali.

A už jen na okraj - kohopak asi tihle lidé volí? Bůh chraň pomyslet ...

J. Pražák 16.4.2018 13:46

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

Ale výše "pojistného" se odvíjí od výše příjmů. To si neuvědomují někteří osvč, kteří standardně platí minimum. To zaměstnanci takovou možnost nemají. viz web min. financí -státn í rozpočet.

M. Prokop 16.4.2018 12:52

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

Proto jsem slovo dal do úvozovek. Jmenuje se to pojištění, ale není to pojištění. Pojišťovnu si zvolit můžete, podmínky jen minimálně.

Zároveň to ale je samostatná platba určená pro zdravotnictví, mimo systém EET a ostatní daně.

M. Prokop 16.4.2018 12:48

Re: já banky nedémonizuji

Jakmile najdu banku s lepšími podmínkami, dám své stávající vážné varování. Neposlechne-li, odcházím.

Běžný účet mám momentálně bez poplatků a úročený.

K. Potoček 16.4.2018 11:40

já banky nedémonizuji

Když jsem zjistil, že Moneta mi na mém podnikatelském účtu pálí poplatky za "příliš mnoho trvalých příkazů", tak jsem si řekl, že jsem asi já pěkný ocas, že si to nechám líbit. A na tu banku jsem se nezlobil, ta chce vydělávat. Já byl ten vůl, co si to nechal líbit.

J. Pražák 16.4.2018 11:31

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

To není pojištění, protože to by si člověk mohl zvolit jak a u jaké pojišťovny se pojistí a jaké plnění pojišťovna poskytne.

Stát udělal z lidí nesvéprávné polootroky, za něž vyřizuje zdravotní i sociální "pojištění" a okrádá tak lidi, kteří nemají možnost se bránit.

M. Prokop 16.4.2018 11:25

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

O zdravotním "pojištění" jste někdy slyšel?

M. Prokop 16.4.2018 11:24

"Ale možná, že jsem úplně blbej ...."

Já to nenapsal, ale nenapadlo by mne vám to vyvracet.

Pochopilo to i více lidí, ale vy holt, tradičně, ne.

M. Šejna 16.4.2018 11:13

pane Klasi

samozřejmě, že mám nějaké náklady. Jenže zaměstnanci mají také nějaké náklady na to, aby mohli pracovat (například cestování do práce, pracovní pomůcky apod.). Narozdíl ode mě, si tyto náklady nemohou dát do daňového základu jako odpočitatelnou položku.

Já samozřejmě vím, že my živnostníci jsme v poněkud jiné situaci, než zaměstnanci. Oni sice mohou být vyhození z práce, ale my zas nemusíme mít žádnou zakázku a skončime bez finančních prostředků.

Mě jde spíš o to, že mnoho živnostníků nadává, jak jsou biti státem a jak mají vysoké daně. A to mi vadí, protože já bych už do zaměstníní nešel, když vím, jak výhodné z daňového pohledu je podnikání jako OSVČ.

M. Klas 16.4.2018 10:53

Re: opět bludy madam Šichtařové

To je sice pravda, ale uvědomte si, že zaměstnanec už nemá s prací žádný další náklad, kdežto vy ano - pokud nesedíte doma jen s tužkou a papírem, práci si nesháníte a lidé vám ji sami nosí domů.

M. Pivoda 16.4.2018 10:44

Pro živnostníka M. Šejnu

Vlastním jen malou částku v měně Bitcoin. Necítím se tedy býti expertem v této oblasti.

Při malých částkách se platba Bitcoinem dnes nevyplatí (kvůli složitému zabezpečení). Proto se prý snaží malé částky kumulovat do větších.

Ta nákladnost zabezpečovacích operací se ale do budoucnosti může změnit, kvůli brutálnímu a stále rostoucímu výkonu počítačů.

Já jsem pozastavil svoji živnost. Až ji obnovím, pak se Bitcoin už možná vyplatí.

J. Pražák 16.4.2018 10:40

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

Ale jděte....

Panbuch 16.4.2018 10:40

a o čem to vlastně je?

No o vzdělání, o vybavenosti základními znalostmi nutnými pro přežití ve značně komplikované a dále se komplikující společnosti. Až ze škol budou vycházet děcka vybavená znalostmi základní ekonomie, budou zase umět počítat a budou schopny porozumět psanému textu, pak ubude těch zchudlých udivených. Ano - každý jsem odpovědný sám za sebe, především. Ale pokud tu má společnost k dispozici vzdělávací sytém,, který je občanům poskytován zdarma, pak tento systém musí umět mladou generaci připravovat na život - ne ten reklamně vysněný, počítačově upravený, kde se všichni usmívají jak je to báječné, ale ten reálný každodenní, nelehký....

M. Šejna 16.4.2018 10:22

pane Pivodo

Technologický pokrok sice nezastavíte, ale je to pár měsíců. co tady jistí "nepokrokáři" nadávali, že se prý má rušit hotovost a hotovostní platby.

V této souvislosti by mě zajímalo, jak vypadá mince nebo bankovka od Bitcoinu.

:-D

M. Šejna 16.4.2018 10:17

vážený pane Prokope

tentokrát mi moje dcera, kterou tak hezky a slušně označujete za uklízečku, nenapovídala. Dnes mi napovídala madam Šichtařová těmito "nápovědami" (cituji Šichtařovou):

"Je to sotva týden, co mi jeden řemeslník vyprávěl, jak byl kdysi hrdý na to, že se osamostatnil a stal se živnostníkem – a dnes na to raději ani moc neupozorňuje. ... Jako bych teď slyšela, že ti živnostníci okrádají stát na daních!"

Ale možná, že jsem úplně blbej a Šichtařová píše sice o živnostnících, ale ve skutečnosti tím má na mysli invalidní důchodce na sociálních dávkách, a pochopil to jen mimořádně inteligentní pan Prokop.

M. Prokop 16.4.2018 9:59

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

Ovšem zdravotní péče se neplatí z daní, evidovaných EET.

M. Prokop 16.4.2018 9:58

Re: Ten nesmysl jsem ani celý nedočetl

Ano, Orbán převzal zemi před bankrotem. Ano, Orbán změnil strukturu daní.

Nijak z toho nevyplývá, že sektorová daň je správně. Je to pitomost. A soudruzi v Bruseli ještě větší pitomost, to ano.

A EET je taky pitomost. Drahá pitomost.