9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

PRÁVO: Jak na výpovědi

Je veřejným tajemstvím, že mnozí podnikatelé vyhazují pracovníky ze zaměstnání tak, že je donutí uzavřít výpověď dohodou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pesat 24.1.2024 23:06

"ale vím, že dům v některých oblastech USA byl dřevěný a dost levný, dnes snad levnější než v ČR."

Mozna byste si tam mel zajet zit tam , drevene/papudekl baraky jsou po celych USA, a co se tyka ekonomiky USA, ukazte mi jedinou zemi na svete ktera utahne 750 vojenskych zakladen ve svete a k tomu obrovsky rozpocet doma

J. Černý 24.1.2024 18:58

Holota má jen právo sloužit podnikateli. A 8 hodinová pracovní doba je moc krátká. A mzda ? Co by holota chtěla, jen když páníček bude mít náladu.

M. Kocián 25.1.2024 6:23

Jen ten je malý, kdo má malý cíl - a holotu ze sebe může člověk udělat jenom sám.

V. Církva 24.1.2024 16:03

Pane Zieglere, vy jste se snad zbláznil. V USA existuje okamžitá výpověď. Funguje to tak že je neplánovaně důležitá schůze zaměstnanců. Tam se řekne, že toho a toho vyhodí a s ochrankou za zády jdete z práce a případně si pak o víkendu rovněž s ochrankou přijdete pro osobní věci. Jestli toto chcete pak jste masochista a budete i rád když vás někdo občas zkope mezi nohy.

Navíc taky mají v USA mnohem větší výplaty, lidé mají různá pojištění a mohlu si dovolit víc střádat pro případ problémů. I tak jak popisuji to (viz ochranka) ani v USA není bez problémů.

Samozřejmě nutnost aby zaměstnavatel zdůvodnil proč člověka vyhazují je druhý extrém a blbost která se skutečně různými dohodami. Dvouměsíční výpovědní doba ale dává smysl. Určitě by se mohla snížit u lidí co ještě neodpracovali ani půl roku....

V každém případě je zaměstnanec většinou v postavení závislejším (nemá kapitál) a zranitelnějším, proto má větší ochranu i když by tady měla být rovnost 2 měsíční výpověď bez důvodu. Problém není zaměstnání na dobu určitou s menším rizikem pro zaměstnavatele ale pak vyšším zdaněním.

V dnešní době neúcty elit k práci (mám na mysli především složitou vědeckou a inženýrskou) se propouští i za cenu že později firma lidi nabírá a řeší jejich nezkušenost.

Jinými slovy v době kdy v Evropě potřebujeme kvalitní dlouhodobé projekty s dobře zaškolenými zaměstnanci nás pan Ziegler učí vyrábět levný textil a vyměňovat zaměstnance jako kopáče. Pak na Západě padají Boeingy a Čína se klepe do ramenou se skvělou elektromobilitou

Pan Ziegler má asi svoji ordinaci a v životě neviděl high tech firmu nebo nemocnici. Ono třeba výroba polovodičů dnes znamená obrovské investice a taky nejistý výsledek. Dát zaměstnaci výpověď a 3 platy je pak pro takové podniky skoro nic.

Ale takovou ekonomiku s panem Zieglerem nevybudujeme. Jen nějakou rozvojovou.

M. Pesat 24.1.2024 16:27

V USA maji nesrovnatelne liberalnejsi/pruznejsi zakonodarstvi stran vztahu zamestnanec/zamestnavatel.

Plati nepsane heslo: easy fire easy hire, snadno propustit snadno zamestnat, stran vydelku ja vzdy beru plat pokladni v hyper/super , kdekoliv, a v tomto smeru je ceska pokladni +/- stejne jako jeji americka kolegyne, po zaplaceni vsech mescnich nakladu jim zustane cca stejne. Pojisteni v tom je na tom ceska pokladni daleko lepe, obecne plati ze dobre platy a socialni/zdravotni benefity maji v USA tam kde jsou silne odbory, napr. automobilovy prumysl, high tech,zbrojni prumysl tezari ropa/plyn etc.

V. Církva 24.1.2024 22:04

To máte někde ze 70 tých let, nebo z nějakých teorií. Automobilový průmysl v USA moc není, kolik má americká pokladní nevím, ale vím, že dům v některých oblastech USA byl dřevěný a dost levný, dnes snad levnější než v ČR.

Je známo že v době prosperity bylo v USA skutečně snadné najít zaměstnání, taky že třeba rodina žila z otcova platu a koupili si za to dům, auto každých pár let nové. Dnes je změna zaměstnání už trochu větší problém a lidé jsou za vyhazov víc naštvaní, ale jistě:

Pořád se mají v USA finančně o hodně lépe než my, dynamika ekonomiky je lepší než v Evropě. Jinak nastavený americký systém easy hire easy fire, v souvislosti se snadnějším podnikáním a vyššími mzdami pořád nějak funguje. Přejímat ale jen americký systém s jen některými částmi je nesmysl. Především proto že by se pak musely přijmout i ostatní záležitosti politiky a ekonomiky, z nichž některé jsou nepřenosné. Nižší daně, dostatek domácího kapitálu.

No a jen tak mimochodem. Dnešními ekonomickými draky jsou země ve východní Asii, ne USA. A tam je s výjimkou číňanů pracující pro západní firmy mnohem větší loajalita k firmě a setrvání v jednom zaměstnání.

V. Kuhaj 24.1.2024 11:17

Zaměstnanec může dát bezdůvodně výpověď už teď, a vždycky mohl. Tu druhou větu si opravte. O kus dál to ostatně píšete už správně. Jinak se zkuste zamyslet, do jaké situace by se dostala firma, kdyby jí kvalifikovaný zaměstnanec dal výpověď s dejme tomu čtrnáctidenní výpovědní lhůtou.

Z. Lapil 24.1.2024 14:19

Ta výpovědní lhůta se dá dát do smlouvy (nevím, jestli smí :-)). A určitě existuje smluvní "zákaz přejít ke konkurenci". Což mi přijde jako roztomilá komplikace požadavku "nesmí odmítnou nabídku místa z úřadu práce".

V. Kuhaj 24.1.2024 17:51

No dobře, ale kde do čtrnácti dnů vezmete nového zaměstnance? To je ten problém.

Z. Lapil 24.1.2024 19:45

Je to trapné, ale chce to nějakou "minimální nutnou" nezaměstnanost.

Navíc si myslím, že tolik výpovědí typu "blesk z čistého nebe" nebude. Normální člověk si dobrého zaměstnání váží a v zemi, kde je snadné seknou s prací a jít za lepším toho lepšího moc nebude (protože už všichni za lepším odešli).

L. Písařík 24.1.2024 10:49

To moc nepomůže, když jsme po 89 nabídli velkému řediteli privatizaci - my taky, tak - vyhodit na hodinu nás nemohl a tak nám zakázal chodit do práce - na dva měsíce a pak teprve vyhodit. A tak jsme měli dost času mu házet klacky pod nohy - bývalý KSČ - několikrát žádál neúspěšně o navrácení červené knížečky - zdravotní stav - atd. Kdyby byl nejednal zbrkle, udělal by ze mně na dva měsíce vrátného - to tehdy šlo. Tak jsme měli dost času založit firmu a konečně dělat sami na sebe. Moc se nám to nelíbilo, hlavně - kde seženeme peníze, které jsme ve st. podniku měsíčně dostávali, ale časem jsme se naučili a zjistili, že to bylo nejlepší řešení.

Z. Lapil 24.1.2024 14:21

Dočasně převést na méně kvalifikovanou práci jde i dnes. Bez krácení platu, nejspíš jen toho základního.

L. Harvánek 24.1.2024 10:46

Jsem pro. Ale do pracovní smlouvy dát dodatek o výpovědní lhůtě, který by ovšem platil oboustranně. Tak třeba železniční dopravce má ke svým lokomotivám určitý počet strojvedoucích (poměrně dost kvalifikovanou sílu pro vykonávanou práci) a když by mu některý prakticky z hodiny na hodinu odešel, bude patrně dost obtížné jej ihned nahradit. Na druhou stranu takový strojvedoucí těžko může očekávat, že mu úřad práce nabídne práci strojvedoucího. A jeho kvalifikace je časově omezena (když jsem odcházel, bylo to 13 měsíců) a po jejím uplynutí o ni přichází do doby, než novými pracovními zkouškami si ji obnoví. A takových pracovních míst bude nepochybně více.

Ś. Svobodová 24.1.2024 9:52

Možná jsou 2 měsíce dlouhá doba. Na druhou stranu se 14. denní lhůtou v době, kdy je nezaměstnanost nízká a pracovníci v některých oborech chybí, mohla by se tato stát vyděračským nástrojem ze strany pracovníků. Např. stavební firma získá zakázku, podepíše smlouvu s termínem dokončení a pracovníci před koncem zakázky požádají o peníze navíc, jinak odejdou.

Z. Lapil 24.1.2024 14:29

Určitě to lze zpodmínkovat ve smlouvě (po dokončení aktuálního projektu, nejdéle však 2(???) měsíce. Kromě toho si obtížně představuju, jak dávám výpověď v práci, aniž bych měl zajištěný další příjem.

A taky je tu otázka loajality: jako nový zaměstnavatel bych byl opatrný na člověka, který je ochotný odejít ze dne na den. A naopak jako zaměstnanec bych opatrně přestupoval k firmě, jejíž plánování obsahuje bod "do zítřka seženeme člověka, jinak nesplníme termín".

M. Pesat 24.1.2024 16:16

stavebni firmy uz dnes temer nemaji zamestnance, kdyz ziskaji zakazku kontaktuji tzv. podnikatele, napr. zedniky a zadaji jim konkretni zakazku a zednik/jeho ucetni to te firme fakturuje dle odvedene prace, ted se u nas dostavuje cast dalnice a Eurovia ma takto nasmlouvanou spoustu malych firem/OSVC

D. Polanský 24.1.2024 9:45

Je pravda, že momentální systém je nepružný.

J. Nevrkla 24.1.2024 9:42

Vláda zničí svou sankční a zelenou politikou konkurenceschopnost firem, budou nezaměstnaní. Nechtěl bych být v jejich kůži, obživu budou nacházet stále hůře. Plky mudrců jim nepomohou.

F. Navrátil 24.1.2024 7:58

V USA mají benevolentní pracovní právo, ale to neznamená, že mají méně soudních sporů zaměstnavatelů se zaměstnanci. Naopak.

R. Langer 24.1.2024 6:42

Nemůžeme dát soudruhu Zieglerovi výpověď ze Psa bez udání důvodu? ;-D

L. Žaloudek 24.1.2024 9:57

Já bych byl pro, ale chyběl by tu snadný cíl😊

J. Strakoš 24.1.2024 6:27

Ta výpověď bez udání důvodů ze strany zaměstnavatele by opravdu pomohla - když bude chtít, zbaví se zaměstnanc tak či tak.

Na druhou stranu - važme si 2 měsíců výpovědní doby a to z obou stran. Během 14 dnů seženete práci opravdu těžko (jenom projít 2-3 kolovým konkurzem něco zabere) + nemáme tady příjmy, ze kterých bychom mohli budovat rezervy na delší období - a pokud by to přijal stát, jen bychom takovou optimalizaci zamestnavatele zaplatili v daních.

T. Novy 24.1.2024 1:10

Máte pravdu. Lidé jsou často přetižení po celé měsíce, protože firma se bojí nabrat pět pracovníků navíc, protože až se extra zakázka nebo dvě dokončí, nebude možné stav pracovníků opět snížit.

R. Langer 24.1.2024 7:41

Důvod je pragmatičtější - ti lidi navíc by se museli platit, něčí přetížení nikoho nezajímá... ;-)

M. Kocián 24.1.2024 7:47

Nikdo nenabírá lidi proto, aby je platil - většinou čeká, že mu naopak něco vydělají. Je to investice jako každá jiná, až na to, že se nesnadno ukončuje, když důvod pro to, proč byli zaměstnanci nabráni, pomine. Pak se to přehoupne do sociální roviny a tu by měl řešit stát, nikoliv podniky. Kam vede současný stav ukazuje stát na sobě: bobtná a je čím dál méně efektivní. Akorát že podnikatelé to nemohou řešit zvýšením daní.

R. Langer 24.1.2024 8:10

Právě. A když to s odřenýma ušima a nervama v kýblu zvládnou ti stávající zaměstnanci, není jediný důvod, proč nabírat nějaké další zaměstnance. Hovořím z vlastní zkušenosti. ;-)

M. Kocián 24.1.2024 9:02

Je mi líto, že to říkám, ale a) zodpovědnost za to, že podnik nezkrachuje a bez práce se ocitnou všichni zaměstnanci má podnikatel a na něm by se mělo nechat, jak toho dosáhne, b) zaměstnanci nejsou otroci a vždycky mohou změnit zaměstnavatele, pokud mají za to, že by se jinde uplatnili lépe (i pro sebe). Bojím se, že jinak to dlouhodobě fungovat nemůže.

M. Kocián 24.1.2024 9:03

Ještě bych dodal za c), každý si může založit svou firmu a být na zaměstnance hodnější.

L. Žaloudek 24.1.2024 10:02

No jo, když vy si sám odporujete ...

M. Kocián 24.1.2024 10:17

V čem?