29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POVODNĚ: Přehrada na Berounce být nemusí

Přestože jsou závěry studie „Protipovodňová ochrana dolní Berounky – studie retenční nádrže“ mediálně pojímány především jako první krok k reálné „výstavbě přehrady na Berounce“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 11.4.2016 22:31

Já si poměrně přesně vzpomínám na povodně 2002.

Tehdy ČTV současně uváděla reportáž ze zaplavené Plzně a zaplavených Českých Budějovic. Každému se zbytky mozku v hlavě tedy muselo být jisté, že to odnese Praha, protože se nad ty dvě řeky slévají. Přesto nikdo z odpovědných nenechal odpustit včas retenční prostor na Vltavské kaskádě, aby pak po průseru vykládali, že by to stejně nepomohlo. Jak by tedy mohl pomoci nějaký poldr na křivoklátsku ??? Ten by mohl, ovšem za astronomickou cenu a nesmírných škod na přírodě vyřešit, tak možná pětiletou vodu.

J. Brožek 11.4.2016 17:19

Re: O přehradě na Berounce se hovoří již přes 60 let,

A samozřejmě, že to zase spláchne stovky lidí a miliardy korun - jak jinak, že?

J. Brožek 11.4.2016 17:18

Re: Miroslav Vladyka nás provází osudy českých přehrad

No, ono takové vnitrozemské moře je taky fajn. Podívejte se na Balaton.

A. Alda 11.4.2016 14:07

Re: Asi je vypsán nějaký dotační titul

Berounka a Ostravice se nedají srovnávat. Berounka je už na samém svém počátku velká řeka.

Ona už Mže v Plzni je větší než Ostravice na vtoku do Odry. A když se do ní vlijí Úhlava, Radbuze, Úslava, Střela a Klabava, jde fakt o dost velkou řeku. Měl byste se někdy přijet podívat.

A. Alda 11.4.2016 14:05

Přehradu na Berounce chtěli postavit už komunisti.

Jenomže pražští členové Strany, kteří měli na Křivoklátsku chaty a chalupy, se postavili proti tomu a začali podporovat ranné ekoteroristy, čímž zadělali na mnohé budoucí průšvihy.

V. Kříž 11.4.2016 9:02

víc než 150 let víme...

... že v Berounce teče hodně vody a více než 150 let tam stavíme domy a divíme se - tedy alespoň někteří z nás - že nám je pojišťovna nechce pojistit.

když slyším - nejen u řek - slovo regulace, zvedá se mi žaludek. tak dlouho jsme řeky regulovali, až nám všechna voda uteče a my zase vymyslíme - nákladný, jak jinak - program, na jejich odregulování.

jak je možné, že u vesel a kormidla tohoto státu se objevují už tolik let, bez ohledu na to, jaký -ismus tady vládne, stále stejní neumětelové?

Z. Švrček 11.4.2016 8:46

Asi je vypsán nějaký dotační titul

a je třeba se těch peněz chopit a takzvaně je "porostavět". Viděl jsem to o víkendu na Ostravici v rodném kraji. Po stavbě přehrady Šance v Ostravici teče v létě prd, po zbytek roku o málo větší dva prdy. Přesto povodí reguluji hezký kousek řeky a staví na ní jez. Určitě i s "rybochodem" který to ještě prodraží. Místní i přespolní chodí kolem, kroutí hlavou a smysl jim uniká, jedině snad děti se teší, že pod jezem vznikne nějaké další koupání... Vidíte a to vše DÍKY Evropské Unii.

J. Chaloupka 11.4.2016 8:05

O přehradě na Berounce se hovoří již přes 60 let,

tak doufám, že se dalších 60 let bude o ní jen hovořit.

M. Krátký 11.4.2016 7:55

Miroslav Vladyka nás provází osudy českých přehrad

a osudy "vystěhovaných" obyvatel. Takže megalomanské řešení výhodné pro betonářské a pod firmy je při ruce takto : v místech, kde Labe opouští Českou republiku postavíme přehradní hráz vysokou cca 200 metrů a máme retenční nádrž pro celé Čechy - tečka CZ