7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POTRAVINY: Z řeznictví do drogerie

Bylo by podivuhodné, kdyby české filiálky evropských obchodních řetězců nedosahovaly zcela mimořádných marží.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 23.2.2012 19:16

EU-spravedlnost

Právo obchodních řetězců prodávat v různých zemích stejné potravinářské výrobky (značky) s různým složením bylo schváleno evropskou komisí s odůvodněním, že v různých zemích mají občané různé "chutě". Uvědomíme-li si s jakým hnidopišstvím se EU-orgány chovají např. vůči našim názvům Tuzemský rum, máslová pomazánka a vzpomeneme-li si na dvojnásobné EU-dotace pro zemědělce z "bohatých" zemí, máme postačující představu o charakteru EU.

http://www.velkaepocha.sk/2011102218264/Kvalita-stejnych-znacek-produktu-se-v-ruznych-clenskych-zemich-EU-lisi.html

http://ekonomika.idnes.cz/brusel-coca-cola-a-jine-potraviny-mohou-mit-v-zemich-eu-ruzne-slozeni-1jj-/eko_euro.aspx?c=A110622_183427_eko_euro_fih

P.S. Opravdu by drtivá ětšina našich občanů dala přednost nekvalitním, levným potravinám, kdyby měla k dispozici (čitelné, úplné a srozumitelné) informace?

I. Kudrnová 23.2.2012 11:01

Naše vstupy jsou drahé

Myslím si, že naše vstupy jsou velmi drahé a když se to týká potravin, jsou drahé už při  chovu, krmivo, elektrika voda,odvody na mzdy sociální zdravotní, kde je to u nás povinné. Dále při výrobě zase drahá elektrika,     voda a  té  je potřeba. Platy zaměstnanců.Zaměstnavatel odvádí za zaměstnance    povinně zdravotní sociální. Např.  hrubá mzda pro jednoho pracovníka s jedním dítětem je 8 000,-- Kč  z toho platí zaměstnanec   520,--Kč  sociální, zdravotní 360,--Kč     daň při jednom  dítěti zaměstnanec  neplatí,  dostává ještě daňový  bonus 2234 . Čistá mzda kterou dostane  zaměstnanec  je 9 354   Ale zaměstnavatel platí zdravotní ,  sociální   a celkem  zaměstnavatel   vyndá buď z kapsy, to už ale  nejde, tak z bankovního účtu, kde to není také zdarmo,  za  jednoho zaměstnace     10 720,-- Dále jsou tu ještě nové zákony o   odpadech, no to je také lahůdka  a různé jiné  zákony, které  mohou vymáhat státní orgány, hygiena  apod. evropské vyhlášky atd  a to vše se musí  promítnout do výrobku plus  svou marži aby jim to vůbec stálo za to, toto všechno podnikat. A když řetězce chtějí stlačit ceny,  u nás už to níž nejde, tak budou brát zboží ze své země anebo výrobky které se vyrábějí u nás ale firmy jsou z ciziny a daně se platí tam.A prosím Vás není to hanba brát dotace a ještě si nechat od těch chytrých z Bruselu si říkat na co.  Třeba na to aby se neobdělávala pole.  Ale už je tady   kontrola je pořád slabá tak  ta nejchytřejši šéfka  snad baronka z Bruselu,  kupuje   za naše peníze svému úřadu  bezpilotní letadla a budou   kontrolovat   zda náhodou ty pole nebděláváme.  ZDÁ SE    VÁM  TOTO VŠE NORMÁLNÍ?  A to je jenom setinka. Nechápu, že jsme se zase dostali do takového područí.

P. Fiala 23.2.2012 9:19

Zisky segmentu OIL a BANKING

Zisky v těchto segmentech jsou největší a shodně ve všech státech na světě. Zasloženě? Viz statistika FORBES. Že v uvedenéch segmentech je velká konkurence v globálním měřítku je lidem z všelikých vlád států jasné, viz "transformace" finančních domů v USA r.2007/2008. Tyto segmenty jsou vládami podporovány. Ceny nepřiměřeně vysoké přináší  do rozpočtu více a více USD, Eur, Kč, které stejně dokážou vlády "znehodnotit".

Proč je tomu tak? Protože si to masa občanů ve všech státech nechává líbit.

Nikomu nevadí, že vydá za 1 litr benzínu 36,-Kč? Samozřejmě, že vadí. Jenže poslanci velkých politických stran je nezastupující, nekonaji v duchu potřeb masy občanů. Výsledek v ČR? Každý se již delší dobu začíná zařizovat, podobně jako tomu bylo za vlád komunistů.

K potravinářským řetězcům: je to nejefektivnější při dnešní velikosti populace v městech a velkoměstech, či již megaměstech-malých státech.

Ž. Halabudová 23.2.2012 9:30

Re: Zisky segmentu OIL a BANKING

A co tím chtěl básník říci?

V. Heidlerová 23.2.2012 8:36

Dobře nám tak

Bohužel je český národ pažravý a ještě i po 20 letech, kdy jsou plné obchody (nebo právě proto?), nakupuje jako před světovou katastrofou.  Vidím, jak baby cpou do tašek co jim vletí pod ruku a padne do oka, obézní dvojice, které už ve 30 letech signalizují, že jim budou ve 40 muset měnit klouby, se vláčejí s vozíky, taškami nebo cpou do aut takové množství potravin, jako by zítra měl být konec světa. Dobře nám tak - kdysi jsme byli národ vynalézavý a šetrný, maminka uvařila výborně i z mála, teď jsme nabádáni k půjčkám a v TV běží jeden pořad o jídle za druhým - tož papejme, kupujme, spotřebovávejme, vyhazujme do popelnic - ale nedivme se , že baštíme nekvalitu. Podnikatelé v oboru moc dobře vědí, že "dobré prase všecko spase". Nazdar.     

Ž. Halabudová 23.2.2012 9:38

Re: Dobře nám tak

Sice zvracíš(nechci napsat, že bleješ) hezky, ale na špatným místě.

V. Heidlerová 23.2.2012 19:25

Re: Dobře nám tak

Já si tykám s KADIBUDKOU? Sklapni, Anno proletářko.

Ž. Halabudová 23.2.2012 7:59

No, to je sice pravda, ale....

Především zde chybí vůle státních orgánů cokoliv řešit. Proč asi? Že by podmaz?Všechny ty úpravy, kterými se stát chlubí,jsou jenom nicotné kosmetické tahy.Všichni to moc dobře vědí.Hygienik,obchodní inspekce,daňoví experti,atd. Nikdo nezasáhne. Peníze tečou mimo republiku.Všichni krčí rameny,že nic nelze.

J. Kunes 23.2.2012 8:17

Především chybí

vůle spotřebitelů domáhat se svých práv. Podle mě to je zdaleka největší problém. Přinesete domů plesnivou zeleninu. Kolik lidí ji prostě vyhodí a kolik se vrátí do obchodu a případ reklamují? Kolik lidí půjde vrátit kuřecí řízek, ze kterého crčí voda? V tomhle je, podle mě, hlavní problém českých spotřebitelů. Jistě to nevyřeší naráz všechny problémy, ale pokud budou mít prodejci a výrobci pocit, že jim spotřebitel "nesežere" všechny jejich triky určitě to neuškodí.

Ž. Halabudová 23.2.2012 8:54

Re: Především chybí

Práva se můžete domáhat kde chcete, ale když nemáte oporu v zákoně a legislativě, tak neuspějete.Jak vy jim chcete dokazovat,že řízek má 40% váhových vody.Zaplatíte si kvůli jednomu řízku laboratoř? To vás vyjde pěkně draho.A o tom to je.

P. Lenc 23.2.2012 8:20

Re: No, to je sice pravda, ale....

Paní Halabudová,máte částečně pravdu,ale ono také záleží na nás spotřebitelích.Na jednu stranu honba za co nejlevnější potravinou,na druhou stranu neuvěřitelné plýtvání.Jsme důchodci,ale manželku by ani nenapadlo koupit uzeniny 1kg za 60Kč.To platí i o jiných produktech.A když se jí podaří koupit potravinu deklarovanou na obalu jako kvalitní a ona není,tak ji již příště nekoupí a výrobci se jednou provždy  vyhne.Ale kolik lidí tohle dělá?

Ž. Halabudová 23.2.2012 8:37

Re: No, to je sice pravda, ale....

Máte oba dva pravdu,Ale proč jsou složení výrobků psány titěrným nečitelným písmem? Proč zákon neurčí minimální velikost?Proč se diskutuje o pojmu například-česká kvalita?Kdo to definoval? Zkrátka, já jako zákazník, musím mít jistotu,že stát nedovolí dovézt ani zde vyrobit nekvalitní potraviny.Jiná věc je,potraviny levné z levných, ale zdraví neohržujících ingrediencí.Bez plísní,brouků, falešných náhražek atd. Další jsou drahé potraviny z nejkvalitnějších surovin.Prostě, stát musí formou kontrol a okamžitých postihů udržet deklarovanou kvalitu.Vy nepoznáte v obchodě, zda to co je psáno na obalu je pravda. To musí hlídat v laboratořích stát.

P. Čížek 23.2.2012 9:17

To mi připomnělo....

onehdá jsem viděl v akci sáček snad deseti "špekáčků" za 22.90 korun a když jsem se na ta titěrná písmenka podíval brýlemi pro čtení, tak se mi zdálo, že je tam napsáno "obsah masa 115 procent". To mě přimělo vytáhnout lupu a s její pomocí jsem spatřil titěrnou tečičku. Zkrátka obsah masa 11,5 procenta. No nekupte to, když Albert drží nejlepší ceny ...

Ž. Halabudová 23.2.2012 9:27

Re: To mi připomnělo....

Začnu od zadu. To není jenom albert. To dělají naprosto všichni. Pokud tam bude čitelně a jasně  napsáno složení a cena, je jen na tobě , že to koupíš.Ale kvalitu tj. nezávadnost a skutečné složení, musí ohlídat stát.To nelze řešit frází, tak to nekupuj. 

V. Novák 23.2.2012 11:49

A to byl ještě dobrý kousek.

Některé se skládají jen ze separátu (to je směs masa a kostí odřených z kostry řetězem - za socíku z toho dělali v kafilérce masokostní moučku; pro dobytek), rozemleté kůže, sojového granulátu, vody a zbytek jsou chemikálie, které to činí podobným uzenině.

Ta kůže se přidává, protož v ní obsažený kolagen absorbuje dost vody, takže je rázemna kile o patnáct deka víc.

Ovšem špekáček, pravý špekáček, je normovaný. Taky ho neseženete za dvacku za kilo.

P. Moravčík 23.2.2012 13:12

Re: A to byl ještě dobrý kousek.

Zabudli ste na zobáky a kopytá :-))

V. Novák 23.2.2012 14:50

Kopytá se používají na želatinu,

třeba ty krásné, barevné želatinové medvídky. Jak zobáky, nevím.

P. Moravčík 24.2.2012 9:10

Re: Kopytá se používají na želatinu,

Pardon, robil som si srandu, v potravinách sa dnes dá nájsť asi všetko - napríklad obväz z prsta v rybacej konzerve, v saláme sklo a v chlebe pol trenírok s lampasmi )ale ešte za socializmu).

Z. Rychlý 23.2.2012 15:38

Re: No, to je sice pravda, ale....

Pane Lenci, je to správný postup. Kontroly jsou potřebné, ale hledání vlastní cesty je velmi správné. A připomnělo mi to příhodu z nedávna. Dceři koupila její tchyně hovězí maso u místního statkáře, který jednou týdně prodává čerstvě poražené hovězí. Udělala roštěnou a nebyla spokojená. Jako rodinnému gurmánovi se mi svěřila, že maso mělo nějakou "jinou" barvu a výsledek ji nějak "nevoněl". Inu přičichl jsem, ochutnal a pravil. Milá dcero, tohle je konečně hovězí jak má být a tohle je vůně perfektního masa. Máš prostě nastavený čuch na ty šmejdy z velkoobchodů a tohle jsi neznala. :-)

Něco podobného je i s mlékem od krávy. Ale jeho pravou chuť jsem už zapomněl i já.

Jsem milovník loštických tvarůžků, ale už jsem je asi rok nekoupil. Cena 30 Kč za balíček by mě ještě neporazila, i když ve mě vzbuzuje nevěřícný úsměv, ale přesto bych si je sem tam koupil. Ale musely by být zralé a chutné. Nedozrálý produkt s kulturou zabitou v mrazničce, který už doma ani nedozraje, ale zhořkne - já kupovat nebudu. A nechápu, že to někdo kupuje, jinak už by přece dávno zkrachovali !? Zřejmě odbyt mají, ale já to nechápu - předražený šmejd. Totéž sýry s různými názvy, ale s univerzální eurochutí sýrové hmoty. Kvalitní sýr se dá koupit, ale na maloměstě je to složité. Většina lidí se tváří jakoby rozdíl mezi ementálem a sýrem ementálského typu neexistoval.

J. Kadeřábek 23.2.2012 16:31

Pomocnou ruku hledej na vlastním rameni.

Prostě shnilou zeleninu nekoupím. Kontroloři mě nezachrání. Napálí mě jen jednou. Sekanou si melu sám. Uzeniny nekupuji vůbec. Sýry velmi pečlivě vybírám. Sortiment jedlého se sice velmi zúžil, ale rozhodl jsem se sajrajty nekupovat. Chápu ovšem, že velmi zaměstnaná rodina nemá čas na to co důchodce.

Ž. Halabudová 23.2.2012 17:10

Re: Pomocnou ruku hledej na vlastním rameni.

Kontroloři tě nezachrání, to ano,ale měli by hlídat kvalitu potravinářských výrobků.Od toho jsou ty instituce a úřady založené.Za to jsou velice dobře placeni z našich daní.Tak ať vykonávají svoji práci.Jinak jsou na dvě věci - na ho.no a na nic.Ale to nikoho nezajímá.Maximálně,každý řekne, tak to nekupuj.Ale nikdo neví co v tom je.